Miksi Salibandyliitto esittää Jan Vapaavuorta Olympiakomitean johtoon? – ”Hänellä on verkostoituminen vahvaa luokkaa”

Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen kommentoi Pääkallolle Vapaavuoren tukemista. Kuva: Juha Käenmäki

Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen kommentoi Pääkallolle Vapaavuoren tukemista. Kuva: Juha Käenmäki

Salibandyliitto uutisoi alkuviikosta esittävänsä Jan Vapaavuorta Olympiakomitean puheenjohtajaksi yhdessä useamman lajiliiton kanssa.

Olympiakomitean puheenjohtajan paikka on suomalaisen urheilun merkittävin pesti. Siihen ei voi varsinaisesti hakea, vaan lajiliiton täytyy esittää ehdokasta.

Salibandyliitto esitti kokoomustaustaista Vapaavuorta Olympiakomitean johtoon yhdessä Palloliiton, Koripalloliiton, Lentopalloliiton ja Tennisliiton kanssa.

Jääkiekkoliitto taas esitti Olympiakomitean johtoon energiayhtiö St1:n omistajaa Mika Anttosta, joka kuitenkin vetäytyi kisasta tällä viikolla. Anttonen koki, ettei hänellä ollutkaan niin laajaa tukea kuin oli aiemmin ymmärtänyt.

Salibandyliiton tiedotteessa entisen ministerin ja Helsingin nykyisen pormestarin Jan Vapaavuoren tukemista kuvailtiin hyvin ympäripyöreästi.

Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen, mitkä olivat ne konkreettiset perusteet, miksi Salibandyliitto tukee juuri Jan Vapaavuorta?

– Juuri ne hänen kokemukset ja kyvykkyydet, Kauppinen kommentoi Pääkallolle.

– Puheenjohtajan täytyy olla vahva yhteiskunnallinen keskustelija ja tuntea hallinnon rakenteet. Hänellä on verkostoituminen vahvaa luokkaa niihin tahoihin, joita tuossa hommassa tarvitaan. Myös rohkeus pitää liikunnan puolia ja olla itse aktiivinen liikunnan puolestapuhuja oli tärkeää.

– Meillä on myös ollut kotikisojen tiimoilta loistava yhteistyö pormestari Vapaavuoren kanssa. Hän on laittanut itseään likoon.

Kauppinen lisää, että Salibandyliittoon teki vaikutuksen myös Vapaavuoren pyrkimykset edistää liikuntaa ja urheilua laajemminkin, eikä pelkästään keskittyä huippu-urheiluun.

– Lisää painotusta lasten ja nuorten liikuntaan sekä harrastus- ja terveysliikuntaan. Nämä ovat pitkälti myös salibandyn intresseissä ja sopivat Olympiakomitean organisaatioon.

Ilta-Sanomien Urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen kirjoitti eilen julkaistussa kommentissaan, että Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ”junttasi” Vapaavuoren ehdokkaaksi loppumetreillä, jotta jääkiekko ei saisi ylivaltaa Olympiakomiteassa. Rantanen kirjoitti myös, että Lahti olisi junaillut muut liitot (ml. Salibandyliiton) Vapaavuoren taakse.

Kauppinen tyrmää väitteen ja sanoo, ettei se pidä paikkansa.

– Meillä oli isoimpien liittojen yhteisiä ilta-istuntoja. Ensimmäisissä puhuttiin yleisellä tasolla. Jo silloin oli tiedossa, että molemmat ehdokkaat ovat tulossa esille. Jääkiekkoliitto ehdotti siellä Anttosta.

– Seuraavassa tapaamisessa Anttonen ja Vapaavuori kävivät itse paikalla puhumassa omista ajatuksistaan ja tavoitteistaan. Siellä sai kyselläkin. Salibandyliitosta meitä oli paikalla minä ja toiminnanjohtaja (Pekka) Ilmivalta.

– Oma vaaka kallistui näiden esittelyjen kautta vahvasti Vapaavuoreen.

Entä mikä taho Salibandyliitossa päättää, kenen ehdokkaan taakse salibandy asettuu?

– Liittohallitus päättää.

– Sain kaikilta mielipiteen, että ollaan Vapaavuoren takana ja, että voidaan tehdä esitys yhdessä muiden lajien kanssa.

Olympiaperheen ulkopuolinen salibandy ja Olympiakomitea saattavat kuulostaa äkkiseltään hämmentävältä yhdistelmältä. Kauppinen sanoo, että salibandyn rooli on vahvistunut Olympiakomiteassa.

Salibandy mainitaan yhdessä jääkiekon kanssa Olympiakomitean strategiassa huippu-urheilun ei-globaalina painopistelajina. Salibandylla on kokonsa takia kaksi ääntä olympialajien tavoin.

– Olympiakomitean rooliin kuuluu joukkueen lähettäminen olympiakisoihin. Siinä ei olla mukana. Se mitä ollaan esitetty on, että Olympiakomitea ottaisi roolia tukeakseen World Gamesiin lähteviä lajeja, joka taas on Kansainvälisen olympiakomitean suojeluksessa oleva tapahtuma.

Olympiakomitean puheenjohtaja valitaan marraskuun 21. päivä Helsingissä. Puheenjohtajakausi kattaa seuraavat neljä vuotta.

Vapaavuoren lisäksi kisassa ovat mukana kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok.) ja Sari Multala (kok.) sekä Olympiakomitean nykyisen hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja, entinen huippuluistelija Susanna Rahkamo.