Petteri Nykky maajoukkueleirin peruuntumisesta: ”Huippupelaajan pitää olla koko ajan huippukunnossa”

Petteri Nykky kommentoi maajoukkueen vaikeaa tilannetta korona-aikana. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Petteri Nykky kommentoi maajoukkueen vaikeaa tilannetta korona-aikana. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Maajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky päätti peruuttaa maajoukkueleirin lokakuulta, koska F-Liigan jatkuminen ilman ylimääräisiä koronavirusaltistumisia haluttiin turvata. Nykky valottaa maajoukkueen tilannetta Pääkallon haastattelussa.

MM-kisat siirrettiin vuoden 2021 joulukuuhun. Se vaikuttaa tietenkin maajoukkueen leirityksiin ja oman osansa soppaan heittää myös vallitseva maailmantilanne. Leirien poistuminen ei tarkoita lepohetkiä maajoukuepelaajille.

– Olimme valmistautuneet kisoihin pitkään, vaikka tunne oli, että niitä ei pelata. Eihän se mitään muuta, nyt olen soittanut runkopelaajat läpi ja kysellyt, että miltä se heistä tuntuu. Valtaosa oli sitä mieltä, että harmittaa, mutta kyllähän huippupelaajan pitää olla koko ajan huippukunnossa. Niille tämä antaa mahdollisuuden päästä kisoihin, jotka ovat aiemmin olleet kiikun kaakun kisapaikan suhteen, jos käyttävät tilanteen oikein, Nykky kommentoi.

Seuraava maajoukkueleiri on merkitty kalenteriin joulukuun 3. -5. päiville. Suurimmat vastustajat pelaavat tässä kuussa EFT-turnauksen, johon osallistumisen Suomi perui. Nykylle pelaajien turvallisuus ja seurajoukkuepelien turvaaminen ovat etusijalla.

– Strategiaa täytyy pohtia jatkosta, neuvottelut ovat käynnissä. Silloin, kun Kuitusen kanssa tähän lähdettiin, sovimme suullisesti, että vedämme MM-kisaprojektin ja siinä uskossa olemme edelleen. Tarkoitus oli ensi viikolla leireillä ja seuraavan kerran joulukuussa, mutta sekin on epävarmaa. Tässä kohtaa haluan tukea liigaa, että siellä saadaan pelit pelattua, koska sieltä ne pelaajat meillekin tulevat.

Kuten muuallakin yhteyskunnan osa-alueilla tällä hetkellä, myös maajoukkueessa edetään vallitsevan tilanteen mukaan.

– Siinä mielessä harmittavaa, että Tsekki, Sveitsi ja Ruotsi pelaavat ensi viikolla kansainvälisiä pelejä, mutta se pitää vaan nähdä niin ettei lähdetä ottamaan riskejä tai mihinkään kuplaan. Turha lähteä arvailemaan meidän pelien osalta mitään, helmikuussa pitäisi olla Ruotsi-ottelu ja toivottavasti joulukuun leiri onnistuu.

Pidentynyt valmistautumisaika kotikisoihin tuo maajoukkueen valmennukselle lisää aikaa tarkkailla mahdollisia uusia pelaajia. Rinkiä on tarkoitus laajentaa ja nimiä on Nykyn mukaan pyöritelty.

– Tarkkailurumba on päällä ja otetaan vähän uusia kavereita mukaan. Nytkin piti olla kolmenkymmenen pelaajan ryhmä, johon ei olisi kuulunut Sveitsissä pelaavat neljä potentiaalista maajoukkuepelaajaa. Olisimme nähneet uusista pelaajista sen, että minkälaista tekeminen on maajoukkueympyröissä. Keskiviikkona teimme päätöksen leirin perumisesta, enkä ole ollut uusiin pelaajiin yhteydessä. Tärkeintä, että he saavat nyt pelata ja antaa näyttöjä. Heidän fyysisen kuntonsa tiedämme.

– Emme tartu yksittäisiin hyviin peleihin, vaan tason pitää olla toistuvaa, koska maajoukkueessa rutiinitason pitää olla kovalla tasolla.

Jääkiekon puolella on lukuisia erinäisiä maajoukkueturnauksia ja pelejä ennen MM-kisoja, joka mahdollistavat laajan pelaajaryhmän ajamisen sisään maajoukkueympyröihin. Salibandyn puolella tapahtumia on vähemmän ja ryhmässä pyörii pitkälti samat nimet.

– Paljon tässä on leirejä ja tapahtumia samoille runkopelaajille ennen kisoja, pitää heidän kanssaan pohtia tilannetta. Haluamme pitää runkopelaajat kaikissa tapahtumissa kuitenkin mukana, koska kisat ovat kahden vuoden välein ja pelien määrät ovat vähäisiä, haluamme hakea yhteistä peliä.

Pitkän tauon jälkeen miesten F-Liiga on taas täydessä vauhdissa. Nykky ei todellisia yllätyksiä ole alkukaudesta huomannut, vaikka jotkin tulokset ovat yllättäneet. Pitkä tauko on luonnollisesti myös näkynyt yksittäisissä peleissä.

– Ilonaiheita ovat olleet LASB ja Steelers, jotka ovat esittäneet pirteitä otteita. Aina puhutaan superkasista ja Bottom 6:sesta ja haluisinkin, että superkasiin olisi tyrkyllä enemmänkin joukkueita. SPV on pelannut vähän alakanttiin, vaikka voittikin Welhot 11-0. Classic porhaltaa omalla tasollaan, mutta siellä onkin vino pino maajoukkuepelaajia.

– Joidenkin pelien kohdalla olen ollut pelin tasosta vähän huolissani, mutta se pitää laskea alkukauden piikkiin ja sen, että edellisistä peleistä on todella pitkä aika. Yksittäiset pelaajat näyttävät hyviltä, siellä on tehty kyllä hommia myös koronan aikana, enkä puhu pelkästään maajoukkuepelaajista. Kiva nähdä uusia kasvoja nousussa.

– Katsotaan nyt, marraskuu on ollut suomalaisessa urheilukulttuurissa sellainen aika, kun on pimeää ja raskasta. Siinä mielessä mukava seurata, että miten pelit menevät.