Onko MM-kisojen työntekijöitä lomautettu, tapahtumajohtaja Hanne Pirkola?

MM-kisojen tapahtumajohtaja Hanne Pirkola vahvisti, että kisojen siirtyminen tuntuu tapahtuman taloudessa. Kuva: Ville Vuorinen

MM-kisojen tapahtumajohtaja Hanne Pirkola vahvisti, että kisojen siirtyminen tuntuu tapahtuman taloudessa. Kuva: Ville Vuorinen

Alkuperäisen aikataulun mukaan salibandyn miesten MM-kisojen piti huipentua Helsingissä viime viikonloppuna, mutta syyskuun alussa tehdyllä päätöksellä ne siirrettiin vuodella eteenpäin joulukuulle 2021. MM-kisojen tapahtumajohtaja Hanne Pirkola vastasi Pääkallolle, miten kisojen siirtyminen on tuntunut kisaorganisaation toiminnassa ja taloudessa.

Miten paljon ostettuja lippuja on palautunut myyntiin?

– Hyvin pieni määrä. Tarkkoja lukuja en lähde avaamaan. Emme ole saaneet vielä kaikkia tietoja Ticketmasterilta, kun palautusaika on vielä kesken.

– Ennen koronatilanteen alkua meillä ehti olla käytännössä vain finaaliviikonloppu myynnissä jo viime vuoden marraskuusta. He, jotka ovat ostaneet lipun joka tapauksessa yli vuosi ennen kisoja, eivät välttämättä lähde palauttamaan niitä, vaikka kisat nyt siirtyivätkin.

Miten paljon finaaliviikonlopun lipuista ehditte myydä?

– Alkuvuodesta kaikkiaan reilu puolet on myyty. Osassa katsomoissa on aika täyttä. Joukossa on sekä peruslippuja että vip-lippuja varanneita.

– Kun maaliskuussa tulivat ensimmäiset radikaaleimmat rajoitukset, lipunmyynti pysähtyi hetkeksi käytännössä kokonaan. Hetken aikaa myynti oli kokonaan katkolla. Kun avasimme uudestaan, se on edennyt vielä hitaasti tässä vaiheessa. Luulen, että se on hiljaista samalla tavalla kuin mikä tahansa asia tällä hetkellä.

Onko markkinointipanostuksista pystytty säästämään tulevaa vuotta varten?

– Budjettia on saatu vähän venytettyä eteenpäin. Kun keväällä kaikki meni kiinni, isommassa kuvassa markkinointi on pystytty pitämään ”holdissa”. Tässä hetkessä pitää huomioida, mitä markkinoinnissa kannattaa tehdä ja kertoa ulospäin sen mukaan, mitä tulevasta tilanteesta tiedetään.

Kisaorganisaatioon kuuluu lisäksesi kolme muuta työntekijää. Oletteko joutuneet turvautumaan lomauksiin?

-Emme. Meillä olisi aloittanut ennen kisoja harjoittelijoita ja lisähenkilöitä, mutta niin sanottujen ylimääräisten työpanos pystyttiin siirtämään ensi vuodelle. Kisaorganisaation osalta oli aika hässäkkä lokakuulle asti ja olemme pysyneet kiireisinä, kun paljon asioita joudutaan tekemään uudestaan, osaa muokkaamaan ja vähän ylimääräisiä on ehditty rakentaa.

– Sen lisäksi, kun aikaa on vapautunut verrattuna normaalitilanteeseen, olemme pystyneet avustamaan Salibandyliiton muissa tehtävissä, esimerkiksi liiton muissa tapahtumissa ja toimenpiteissä, joissa on apuja tarvittu. Liitossa on ollut erittäin kiireinen hässäkkäsyksy. Alkuvuodesta tehdään avustavia tehtäviä varmaan vielä lisää.

Milloin MM-kisojen kaikki liput tulevat myyntiin?

– Viime vuonna sen piti olla huhtikuussa ja siirtyi koronan takia toukokuulle, niin samoja aikoja se on ensi keväänäkin, vähän riippuen tilanteesta.

Onko vuoden lisäaikaa hyödynnetty uusien yhteistyökumppanien hankkimisessa?

– Meillä on ollut aika paljon kumppaneita jo pari vuotta ja olemme tehneet pitkän matkan yhdessä. Pyrimme tekemään heidän kanssaan ensi vuodesta niin hyvän, että saavat sen, mitä ansaitsevat. Joku uusi voisi liittyä mukaan niiltä osin kuin mahdollista.

Lisävuosi tuo lisäkuluja, merkittävimpänä tietysti kisaorganisaation työntekijöiden ylimääräiset vuoden palkat. Miten tämä vaikuttaa?

– Voisi ehkä sanoa, että olemme vähän venyttäneet budjettia ensi vuoteen. Kisaorganisaation palkkakulu on tietysti merkittävin, mutta muilta osin olemme saaneet siirrettyä sopimukset ja kaikki sellaiset ensi vuoteen. Mitään radikaalia yllättävää kulua ei pitäisi tulla. Kuten jo aiemmin mainitsin, kisaorganisaation työpanosta on myös saatu siirrettyä liiton muhin tehtäviin.

– Lisätulojen hankkimisessa varainhankinta on yksi vaihtoehto. Lisäksi olemme saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä koronatukea, joka on osoitettu peruuntuneisiin tai siirtyneisiin tapahtumiin. Tämä kattaa osan ylimääräisistä palkkakuluista, mutta vielä on kurottavaa.

Suomen Salibandyliitto sai 70 000 euron tuen. Haettu summa oli 215 000 euroa.

Lisävuoden myötä kuitenkin MM-kisoista tavoiteltava taloudellinen voitto pienenee?

– Näin voisi olettaa – tai ainakin meidän täytyy onnistua lipunmyynnissä todella hyvin. Jos kaikki muu menee nappiin, saamme avustuksia ja siten korjattua vajetta, pääsemme toivottavasti ihan hyvään tulokseen.

Lähtökohta lienee edelleen loppuunmyyty Hartwall-areena finaaliviikonloppuna?

– Siihen me edelleen uskomme ja sitä kohti tehdään työtä.

Miten paljon pelkäät, että yleisö ei tule toivotussa määrin paikalle koronan vuoksi, vaikka varsinaisia rajoitustoimia ei enää olisikaan?

– Sehän voi mennä suuntaan tai toiseen, sitä emme kukaan tiedä. Voi olla sitäkin, että odotetaan päästä tällaisiin tapahtumiin, kun moni on odottanut yli vuoden. Jos kesällä elämä alkaa normalisoitumaan, niin sitten yleisöllä on aikaa mietiskellä ja reagoida mitä he tekevät kisojen suhteen. Toivotaan, että joulukuussa on mahdollisimman normaali tilanne ja ainakin loppupelit olisivat täynnä.

Voiko lisävuodesta olla salibandyn MM-kisoille jotain hyötyä?

– Taloudellisesti en usko. Muutenhan olimme jo kesällä siinä pisteessä, että oli valmius painaa starttia syksyllä. Kaikki asiat on tehty jo aika pitkän prosessin kautta. Pieniä asioita ja yksityiskohtia voidaan parantaa, esimerkiksi tuotantoihin liittyen. Isossa kuvassa lisävuosi ei kuitenkaan tuo mitään merkittäviä uudistuksia.

Mikä on MM-kisojen tapahtumajohtajan joululahjatoive?

– Että saisimme rokotukset rullaamaan ja tilanteen normalisoitumaan niin, että viimeistään kesällä pääsisimme takaisin takaisin niin sanottuun normaaliin elämään.