Pääkalloennakko: Ennakkosuosikit jyräävät naisten puolivälierissä – mutta mahtuuko joukkoon pieni yllätys?

Nurmijärveläinen SB-Pro jyrää parhaimmillaan kolmella kentällisellä. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pro vyöryy parhaimmillaan kolmella kentällisellä. Kuva: Juhani Järvenpää

Naisten F-liigan pudotuspelikevät käynnistyy lauantaina. Tässä tuhdissa ennakkopaketissa käymme läpi kaikki neljä puolivälieräsarjaa.

SB-Pro – TPS: Kestomenestyjä kohtaa karsijan

Lähtökohdat:

Keulilta pudotuspeleihin lähtevä SB-Pro valitsi puolivälierävastustajaksi Turun Palloseuran, joka joutui A-lohkon runkosarjan seitsemäntenä hakemaan vauhtia playoff-karsinnoista.
Nurmijärven SB-Pro punnersi lopulta piikkipaikalle SSRA:n ohi voittamalla oululaiset sijoitussarjan viimeisessä ottelussa. Pisteissä joukkueet päätyivät tasoihin, mutta SB-Pron etu olivat kolmen pisteen voitot.

Vastustajaksi SB-Pro poimi TPS:n, jonka pudotuspelit alkoivat jo raaoissa playoff-karsinnan otteluissa. Niissä panos oli vielä puolivälierää kovempi, sillä tappio olisi tiennyt putoamista ensi kaudeksi F-liigan B-lohkoon. Pirkkalan Pirkat laittoi TPS:n yllättävän ahtaalle, sillä kaksi ensimmäistä ottelua TPS voitti vasta jatkoajalla, ja kolmannessakin se kiri voittoon vasta päätöserässä.

Lopulta puhtaasti 3-0 tullut playoff-karsinnan voitto pudotti varmasti kiven turkulaisten sydämiltä. Nyt joukkue voi lähteä kevään kovimman koettelemuksen kokeneena haastamaan SB-Prota.

TPS voi ammentaa ottelusarjaan uskoa runkosarjassa, jossa se pystyi lyömään kapuloita Pron rattaisiin. Marraskuussa se onnistui yllättämään Nurmijärvellä, vaikka oli reissussa ilman tähtipelaajaansa Laura Rantasta. TPS teki runkosarjassa SB-Pron verkkoon yhteensä 12 maalia, joista peräti viisi iski Sofia Leino.

TPS:lla on vahvoja yksilöitä, mutta SB-Pro jyrää materiaalin leveydellä. Pron kannalta onnistunutta playoff-kevättä ajatellen oliskin tärkeää, että se saisi pelin pyörimään kolmella viisikolla. Jos Pron kone lähtee rullaamaan kaikilla sylintereillä, turkulaisille ei ole ottelusarjassa kunniaa luvassa. Ero vain korostuu, mitä pidemmälle ottelupari etenee ja tiettyjen avainpelaajien kuormitus kasvaa.

Kärkikolmikon keskinäisen sijoitussarjan saldo oli SB-Prolle kaksi voittoa kotona ja kaksi tappiota vieraissa, mutta sijoitussarjan päättänyt SSRA-ottelu oli rento esitys, joka lupaa hyvää pudotuspelejä ajatellen.

Pudotuspelikarsinnan kiirastulesta selvinnyt TPS haastaa SB-Pron. Kuva: Anssi Koskinen

TPS teki runkosarjan 21 ottelussa kaikista joukkueista vähiten maaleja, 78. Toisaalta se päästi kolmanneksi vähiten. Turkulaisten kannalta kriittistä onkin puolustuspelin onnistuminen. Toivo lepää vähämaalisuudessa ja omien paikkojen tehokkaassa hyödyntämisessä. Maalintekokilpailuissa TPS ei SB-Prolle pärjää.

Entinen TPS-käskijä Aki Vilander tuli toissa syksynä SB-Pron päävalmentajaksi epäilemättä Suomen mestaruus mielessään. Viime kaudella siitä ei päästy lopulta mittelemään, koska korona. Nyt Vilander on ilmoittanut jättävänsä Nurmijärven kauden jälkeen, joten hän haluaa varmasti Pro-pestilleen kultaisen kliimaksin. Kompastuminen ex-seuraan puolivälierissä ei ole tässä skenaariossa vaihtoehto.

Knopit:

SB-Pron ja TPS:n maalivahdit löytyvät runkosarjan tilastokärjestä, kun katsotaan vähintään 1/3 otteluista pelanneiden torjuntaprosentteja. Pron Juulia Kataja torjui 83,45-prosenttisesti, TPS:n Noora Vuorela 82,16. Vuorelan statistiikka pysyi samalla tasolla myös playoff-karsinnoissa. Vaikka torjuntaprosentti ei kerrokaan kaikkea, kyse on kovan luokan tilastolukemista, jotka viestivät maalivahtien onnistumisesta.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

26.9.2020 TPS – SB-Pro 4-5
21.11.2020 SB-Pro – TPS 3-5
16.1.2021 TPS – SB-Pro 3-6

Näin pelataan:

20.3.2021 17:00 SB-Pro – TPS Arkadia Halli
21.3.2021 18:30 TPS – SB-Pro Kupittaan ph
24.3.2021 18:30 SB-Pro- TPS Arkadia Halli
27.3.2021 14:00 TPS – SB-Pro Kupittaan ph (tarvittaessa)
28.3.2021 17:00 SB-Pro – TPS Arkadia Halli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

SB-Pro on vahva ja kokemuksella marinoitu joukkue, jonka mailat eivät tällaisissa paikoissa tärise. Myös TPS:lla on lyödä laatikkoon muutamia maajoukkuetason yksilöitä, jotka voivat ratkaista yksittäisiä pelejä. Nappionnistuminen puolustus- ja maalivahtipelissä tuottaa TPS:lle yhden täplän, mutta SB-Pro etenee välieriin voitoin 3-1.

Rankat Ankat on tehnyt tällä kaudella eniten maaleja. Kuva: Ari Arola

SSRA – EräViikingit: Turusen pyssyt paukkuvat

Lähtökohdat:

Kauden ennakkokaavailuilla pöytää pyyhkinyt oululainen Salibandyseura Rankat Ankat kohtaa puolivälierissä EräViikingit, joka vältti pudotuspelikarsinnoissa giljotiinin juuri ja juuri.

Vaikean kauden jälkeen helsinkiläisten vaikeudet jatkuivat B-lohkon voittanutta SaiPaa vastaan. SaiPa johti ottelusarjaa jo 2-0, mutta EräViikingit venyi kovassa paikassa: ensin jatkoaikavoitto, sitten maalin voitto varsinaisella peliajalla ja lopulta viidennessä ottelussa voitto pisimmän mahdollisen kaavan kautta rangaistuslaukauskilpailussa.

Ei käy kieltäminen, etteikö putoaminen F-liigan B-lohkoon olisi ollut EräViikingeille seurana valtava taka-askel. A-lohkopaikan säilyttäminen näkyikin valtavina tunteenpurkauksina viidennen ottelun ratkaisun jälkeen.

EräViikingit joutui runkosarjassa jumbopaikan, johon ennen kautta soviteltiin Rankkoja Ankkoja. Pohjoisen joukkue on pelannut läpi kauden vastoin ennakko-odotuksia ja keikkunut koko ajan kärjen tuntumassa.

SSRA:lla oli mahdollisuus viedä jopa ylemmän jatkosarjan voitto, mutta se lipesi SB-Prolle viimeisessä ottelussa Nurmijärvellä. Se olisi taannut oululaisjoukkueelle kotiedun kevään loppuun saakka, mikä olisi ollut haukiputaalaisyhtye Aknestikia mukaillen lähes kuin taivaan valuuttaa. Matkat pohjoiseen maistuvat harvalle joukkueelle, ja sen tietää myös SSRA.

Se pääsee kuitenkin nauttimaan kotiedusta varmuudella ainakin tässä sarjassa ja mahdollisissa välierissä, joten Ankoilla ei suinkaan ole huonosti pullat uunissa.

EräViikingeille kertyy matkustuskilometrejä puolivälierissä. Kuva: Esa Takalo

Matkustaminen lyökin ottelusarjaan oman leimansa. EräViikingit joutuu käymään Oulussa ja pelaamaan heti perään kotona, ja edessä on myös arkireissu pohjoiseen. Vaikka asia on kuinka tiedossa, se on auttamatta raju paikka amatöörilajissa. Jo tämä tuo SSRA:lle ison edun.

Toinen iso etu on itseluottamus, jota Ankat on kasvattanut läpi kauden ja jonka horjumisesta ei ole ollut mitään merkkejä. Ensimmäistä kautta joukkueen päävalmentaja toimiva Petri Turunen muistetaan omilta pelivuosiltaan OLS:n ja kasvattajaseuransa Kuopion Welhojen maaliseppona, ja ”Turusen pyssyt” ovat paukkuneet myös suojattien ollessa kentällä: SSRA teki runkosarjassa kaikista eniten maaleja.

Viihdearvo oululaisten otteluissa onkin yleensä korkealla, sillä tapahtumia riittää molemmissa päissä kenttää. Mutta kuten tulokset osoittavat, yleensä vielä enemmän vastustajan päädyssä. Turusen apuna SSRA:n valmennuksessa ovat entinen OLS-kapteeni Annukka Häkli ja entinen maajoukkuevalmentaja Karo Kuussaari, joka on luotsannut oululaispelaajia jo tyttöjuniorivuosina.

Myös EräViikinkien penkin takaa löytyy Turunen, etunimeltään Ville. Hän korvasi lokakuussa Markus Huhtimon, jolle seurajohto antoi potkut. A-lohkopaikan säilyttäminen oli aivan minimi, mitä Ville Turuselta vaadittiin, mutta puolivälierät ovat iso näytönpaikka, pystyykö vastaamaan sukunimikaimansa pelikirjaan.

EräViikinkien tilannetta mutkistaa ykkösmaalivahti Milla Jaatisen loukkaantuminen. Hänen poissaolonsa pienentää ErVin mahdollisuuksia entisestään.

Knopit:

Runkosarjan perusteella EräViikinkien ei kannata päästää Ankkoja ylivoimalle. Keskinäisissä otteluissa ErViä vastaan SSRA nimittäin hyödynsi ylivoimansa 80-prosenttisesti (4/5). Vastaavasti helsinkiläiset eivät saaneet omalla neljällä ylivoimallaan yllätettyä Ankkoja kertaakaan.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

17.10.2020 EräViikingit – SSRA 5-8
7.11.2020 SSRA – EräViikingit 10-3
17.1.2021 EräViikingit – SSRA 4-5

Näin pelataan:

20.3.2021 15:00 SSRA – EräViikingit Kastelli
21.3.2021 17:00 EräViikingit – SSRA Mosahalli
24.3.2021 18:30 SSRA – EräViikingit Kastelli
27.3.2021 15:00 EräViikingit – SSRA Mosahalli (tarvittaessa)
28.3.2021 18:00 SSRA – EräViikingit Kastelli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

SSRA:lle jäi hampaankoloon sijoitussarjan viimeisestä viikonlopusta, joka toi tappiot Porvoossa ja Nurmijärvellä, ja samalla kärkisija karkasi niukasti. Nyt Ankat tekee ryhtiliikkeen, jossa EräViikingit jää aseettomaksi. ErVin suurin henkinen lataus karisi raastavan SaiPa-sarjan voitontansseihin. SSRA säästää toisen Helsingin-reissun bussikulut ja vie sarjan suoraan voitoin 3-0.

PSS janoaa menestystä. Kuva: Ari Arola

PSS – Koovee: Karanteenista kaukaloon ja kesälomalle?

Lähtökohdat:

Kolmossijalle runko- ja sijoitussarjassa päätynyt Porvoon Salibandyseura saa vastaansa kuudenneksi päätyneen Tampereen Kooveen.

Kooveen kevääseen tuli tummia pilviä, kun joukkueessa ilmenneen koronatartunnan vuoksi pelaajat joutuivat kahden viikon karanteenin. Se perui samalla panoksettomat sijoitussarjan ottelut ja siirsi koko F-liigan naisten pudotuspelejä viikolla eteenpäin.

Kooveen karanteeni päättyi viikkoa ennen ensimmäistä puolivälierää, mutta on selvää, ettei se ole optimaalinen tapa valmistautua kauden tärkeimpiin peleihin. Tässä suhteessa Kooveen vire onkin melkoinen kysymysmerkki. Sen kausi on ollut vuoristorataa. Sijoitussarjakin sujui mollivoittoisesti, sillä Koovee hävisi kaikki kolme otteluaan, jotka se ehti ennen karanteenia pelata – kaksi niistä tosin vasta jatkoajalla.

PSS on pelannut läpi kauden tasaisesti, vaikka hoiti kärkikolmikon keskinäisessä sijoitussarjassa kotiottelunsa SB-Prota ja Rankkoja Ankkoja vastaan ja hävisi vastaavasti vierasottelut.

Jo vuodesta 2015 asti Jukka Kouvalaisen valmennuksessa kypsynyt PSS tiedetään hyvästä puolustuspelaamisestaan, joka tunnetusti korostuu kevättä kohti mentäessä ja pelien tiukentuessa. Jo runkosarjassa PSS:n maaliverkko heilui kaikkein harvimmin (83).

Koovee löytyy vastaavasti tuon tilaston toisesta ääripäästä, sillä tamperelaiset kaivoivat palloa verkostaan 121 kertaa runkosarjassa. PSS:aa vastaan Koovee tarvitsee maalivahti Noora Laaksolta huippupelastuksia.

Koronakaranteeni varjosti Kooveen valmistautumista pudotuspeleihin. Kuva: Esa Takalo

Molemmilta joukkueilta löytyy laajalta rintamalta potentiaalisia onnistujia, joskin PSS:n materiaali on kauttaaltaan laajempi ja syvempi. Kooveesta erityisesti Suvi Hämäläinen ja Ellinoora Huotari ovat pelaajia, jotka pystyvät henkilökohtaisilla kyvyillään horjuttamaan, mikäli PSS ei saa heitä pidettyä pois huippupaikoilta.

Hienoinen kysymysmerkki on myös PSS-maalivahti Arla Salon pelivireen kestäminen, jos otteluissa lumipallo lähtee vyörymään hänen kannaltaan väärään suuntaan.

PSS janoaa menestystä todella kovaa, eikä kausi tähän mennessä tyydytä. Porvoossa halutaan, että keväällä kaupungissa loistaa muutakin kirkkaan kellertävää kuin aurinko ja kotipelipaidan väri.

Yhden unelman Koovee vei tällä kaudelta PSS:lta. Suomen Cupin puolivälierässä marraskuussa Koovee yllätti PSS:n Porvoossa numeroin 6-2. Kooveen cup-taival katkesi välierässä FBC Loistoon, joka vei lopulta koko cupin. F-liigan runkosarjassa PSS vei Kooveeta vastaan kaikki tämän kauden keskinäiset kohtaamiset.

Knopit:

PSS:n ja Kooveen joukkueesta löytyy runsaasti asiantuntijoita, mitä tulee kevään edistymisen seuraamiseen bussin ikkunasta Porvoon ja Tampereen välisellä tieosuudella. Seurojen vahvat ikäluokat tottuivat juniorivuosinaan tahkoamaan pudotuspelejä vastakkain tyttöjen sarjoissa. Naisten tasolla PSS ja Koovee väänsivät keväällä 2016 täyden viiden ottelun puolivälieräsarjan, jonka vei lopulta PSS. Keväällä 2019 joukkueet mittelivät tasaisissa merkeissä välierissä PSS:n edettyä kolmella jatkoaikavoitolla finaaleihin lukemin 3-1.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

3.10.2020 PSS – Koovee 7-5
12.12.2020 Koovee – PSS 4-5 ja.
16.1.2021 PSS – Koovee 6-1

Näin pelataan:

20.3.2021 17:00 PSS – Koovee Porvoo SBH
21.3.2021 15:30 Koovee – PSS Ideapark
24.3.2021 18:30 PSS – Koovee Porvoo SBH
27.3.2021 15:30 Koovee – PSS Ideapark (tarvittaessa)
28.3.2021 17:00 PSS – Koovee Porvoo SBH (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

Kooveella on potentiaalia kiusata, kuten cupin ottelu osoitti, mutta nyt menestysnälkäinen PSS ei päästä Kooveeta piikiksi lihaansa kuin maksimissaan yhdessä ottelussa. Karanteenista vapautunutta Kooveeta kutsuu salibandykielellä seuraava K:lla alkava ajanjakso: kesäloma. PSS välieriin voitoin 3-0.

FBC Loisto on pudotuspelikevään jokerikortti. Kuva: Juhani Järvenpää

FBC Loisto – Classic: Koko rahalla nuoruuden intoa

Lähtökohdat:

Runkosarjan nelosen ja vitosen kohtaamiset ovat pudotuspeleissä perinteisesti niitä kiharaisimpia, eikä tamperelaisen Classicin ja turkulaisen FBC Loiston puolivälieräsarja tee tähän poikkeusta. Alkuasetelmat tähän ottelupariin ovat poikkeuksellisen kutkuttavat ja kiinnostavia näkökohtia on useita.

FBC Loisto nousi täksi kaudeksi naisten liigassa A-lohkoon oltuaan viime kaudella B-lohkossa suorastaan murskaavan ylivoimainen. Turkulaisjoukkueelta odotettiin vahvaa kautta ja jopa kärjen haastamista. Loiston kausi on ollut hieman vuoristoratamainen: välillä on nähty joukkueen nimen mukaisia loistokkaita otteita, mutta välillä turkulaisryhmä on vaipunut tappioputken syvyyksiin. Lopputuloksena neljäs sija pudotuspeleihin lähtiessä on jotakuinkin sitä, mitä Loistolta ennen kautta odotettiinkin.

Playoff-kevättä ajatellen Loisto on F-liigan jokerikortti, jolta voi odottaa oikeastaan mitä vain. Joukkueen potentiaalista kertoo tietysti helmikuussa voitettu Suomen Cupin mestaruus. Finaalissa Loisto pehmitti SB-Pron.

Itse asiassa FBC Loisto on kyennyt tällä kaudella voittamaan yksittäisissä otteluissa jokaisen F-liigan joukkueen – paitsi ei yhtä. Ja se yksi sattuu juuri olemaan puolivälierävastus Classic.

Kun katsotaan historiaa, Classic on naisten liigan maratontaulukon kärkijoukkue. Menestyksestä kertovat Tampere Areenan seinään on kiinnitetty yhdeksän suomenmestaruusviiriä.

Kun tamperelaisjoukkueen ”kultainen sukupolvi” lopetti kevään 2018 Superfinaaliin, Classicin piti luoda nahkansa uudelleen. Joukkue nuorentui ja junioreista nostettiin pelaajia, joiden varaan alettiin rakentamaan uutta pohjaa. Samalla sijoitukset naisten liigassa valahtivat terävimmästä kärjestä keskikastiin. Nyt uusi sukupolvi pyrkii palauttamaan seuran naisten mitalipeleihin.

Classic pyrkii uuden sukupolven voimin takaisin naisten mitalipeleihin. Kuva: Esa Takalo

Kuten mainittua, Classic on ollut tällä kaudella Loistolle suorastaan piinallinen vastustaja. Classic on voittanut joukkueiden kaikki neljä keskinäistä kohtaamista. Näissä otteluissa varsinkin yksi nainen on noussut suorastaan painajaiseksi Loistolle. Alisa Pöllänen iski voittomaalin kaikissa kolmessa runkosarjan keskinäisessä kohtaamisessa, ja sijoitussarjan ottelussa hyökkääjä laukoi kolmannessa erässä hattutempun. Pölläsen kuriin saaminen on yksi Loiston prioriteeteista.

Ottelusarjassa kohtaa kaksi keski-iältään hyvin nuorta joukkuetta. 1990-luvun puolella syntyneitä saa etsiä kokoonpanoluetteloista tiheällä kammalla. Poikkeuksia sääntöön ovat Classicin maajoukkuepelaajat Pöllänen (-94) ja kapteeni Sanni Nieminen (-91).

FBC Loisto on kasvanut yhdessä menestyvästä junioriryhmästä nyt naisten joukkueeksi, joka niin ikään on jo osoittanut pystyvänsä voittamaan. Loistossa on nähty potentiaalia jopa takavuosien Classicin kaltaiseksi dynastiaksi, jos nuori joukkue vain pysyy koossa.

Myös Classic on nuori ryhmä, jonka huippuvuodet ovat vielä selvästi edessäpäin. Näiden joukkueiden kohtaaminen puolivälierissä onkin raikas tuulahdus nuoruuden intoa. Voi olla, että peleissä ei lähdetä ainakaan ihan perinteisimpään kyttäilevään pudotuspelisalibandyyn, vaan valmennusjohdosta annetaan nuorille pelaajille lupa yrittää, onnistua ja välillä myös epäonnistua.

Knopit:

Classic on ollut tällä kaudella hurjan sitkeä jatkoaikajoukkue. Kahdeksasta jatkoille venyneestä ottelustaan se on voittanut peräti seitsemän!

Pudotuspelivaiheessa FBC Loisto jättää taakseen perinteisen kotihallinsa Sport Gardenin ja pelaa TPS:n tavoin ottelunsa Turun ykkösareenalla Kupittaalla. Puolivälierät saavat siis arvoisensa puitteet.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

4.10.2020 FBC Loisto – Classic 4-6
8.11.2020 Classic – FBC Loisto 4-3 ja.
6.12.2020 FBC Loisto – Classic 3-4 rl.
14.2.2021 Classic – FBC Loisto 7-6 ja.

Näin pelataan:

20.3.2021 18:30 FBC Loisto – Classic Kupittaan ph
21.03.2021 18:30 Classic – FBC Loisto Tampere Areena
24.03.2021 18:30 FBC Loisto – Classic Kupittaan ph
27.03.2021 14:00 Classic – FBC Loisto Tampere Areena (tarvittaessa)
28.03.2021 14:00 FBC Loisto – Classic Kupittaan ph (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

Tarjolla on naisten F-liigan puolivälierien pisin sarja, jossa nuoruuden intoa tarjotaan koko rahan edestä. FBC Loisto ei onnistu selättämään tämän kauden Classic-peikkoaan, vaan tamperelaiset tarjoavat puolivälierien yllätyksen: Classic punnertaa välieriin voitoin 3-2.