Pääkalloennakko: KrP on voittanut Classicin historian saatossa kolmesti – neljä voittoa yhteen sarjaan on liikaa pyydetty

KrP:n ja Classicin välieräsarja starttaa lauantaina. Kuva: Esa Takalo

KrP:n ja Classicin välieräsarja starttaa lauantaina. Kuva: Esa Takalo

Välieriin saatiin Pirkanmaan paikallistaisto, kun Nokian KrP (4.) selvitti tiensä jatkoon. Se kohtaa runkosarjan voittaneen Classicin (1.). Finaalipaikka irtoaa neljällä voitolla.

Lähtökohdat:
Classic kalibroi kevätkuntoaan puolivälierissä ja peittosi odotetusti LASBin. Sarjaan osui yksi heikompi peli, johon Classic vastasi 8–2- ja 9–2-voitoilla. Tamperelaiset tekivät viiteen otteluun 36 maalia, vaikka vastassa oli todella tiivis lahtelaisbussi. Joukkue oli siis yhtä notkahdusta lukuunottamatta vedossa.

KrP:n välieräsarja taas oli yksi lähivuosien vaiherikkaimpia. Näätien tammikuun Classic-voitosta alkanut ulospuhallus näytti jatkuvan pudotuspeleissä, mutta KrP täytty keuhkonsa tärkeimmällä hetkellä. Se nousi liigahistorian ensimmäisenä joukkueena 1–3-tappioasemasta ottelusarjan voittoon. Nousu oli kova, kun ottaa huomioon, että se hävisi kolmannen pelin katastrofaalisesti 0–9.

Näätälauma onnistui tiivistämään puolustuspeliään ottelusarjan loppua kohden. Kahdessa viimeisessä ottelussa Miro Tuomala yllätettiin tasaviisikoin ainoastaan kerran. Toinen Happee-sarjan silmiinpistävä piirre oli Jarmo Härmän maltti kentällisten kanssa. KrP teki pieniä viilauksia, mutta luotti pitkälti samoihin koostumuksiin, joilla se on mennyt koko kauden. Aiemmilla kausilla Härmällä on ollut tapana sekoittaa pakka uusiksi heikoilla hetkillä.

Classic on luonnollisesti selkeä ennakkosuosikki, mutta KrP on kehittynyt tällä kaudella. Se on saanut pallolliseen peliinsä kontrollia, mikä on tehnyt aiemmin repaleisista viisikkorakenteista eheämmät. KrP pystyy rullaamaan peliään eri tavoilla, eikä ole enää riippuvainen virtauksesta. Sen paras ase on edelleen kääntöpeli, mutta myös organisoitu hyökkääminen tuottaa maalipaikkoja.

Classic on kuitenkin äärimmäisen viheliäinen vastustaja. Sillä kun ei ole juurikaan pelillisiä heikkouksia, joihin iskeä. Classic ottaa mielellään aloitteen ja jaksaa jauhaa. Se on erittäin hyvä houkuttelemaan puolustusviisikkoa liikkeelle säätelemällä pelin painopistettä. Pallovastuuta on kuitenkin syytä teroittaa, sillä Classic on päästänyt valtaosan maaleistaan juuri vastaiskuista.

Tamperelaisryhmä ei kuitenkaan hätkähdä vaikka vastustaja ottaisi pallonhallinnan. Sen organisoitua puolustusta on äärimmäisen vaikea murtaa. Se antaa paineistaa aktiivisesti, mutta puolustusmuoto ei repeile. Joukkueella on myös loistava ennakointikyky pallottomana, jonka turvin se saa riistoja. Kuitenkin ehkä se isoin asia, mikä on tehnyt eron Classicin ja muiden välillä, on sinipaitojen kyky hyödyntää maalipaikkansa.

KrP:n pitää pystyä puolustamaan myös pallolla, mutta parempi ase on tilanteenvaihdoissa, joissa Classic on ollut yllättävän haavoittuvainen. Virtaavaan peliin KrP:n ei kuitenkaan kannata lähteä. Siinä yksilöiden laatu korostuu usein kollektiivin ohi, ja sillä saralla Classic on edellä.

Tolppien välissä ero on pienin. Tuomala on ollut viime aikoina kovassa vedossa. Jos mennään viisikkotasolle, KrP:n ykkönen oli iso pettymys puolivälierissä. Joona Rantala on viisi maalia pakkasella. Henri Johanssonin (4+5) yhdeksästä pisteestä kuusi syntyi ylivoimalla. Tasonnoston tarve on ilmeinen, kun vastaan astelee +13 lukeman LASBia vastaan paukutellut Sami Johansson adjutantteineen.

KrP:n paras pelaaja Happeeta vastaan oli Mikko Laakso, jonka johtama kakkoskentällinen jäi lukemaan +3. Classicin kakkonen taas oli ongelmissa. Janne Lamminen jäi jopa miinukselle. Kolmoskenttien taistelu taas menee selvästi Classicille.

Oman lisämausteensa sarjaan tuo se, että Classic tulee sarjaan kuuden päivän huililta. KrP taas pelasi 12 päivän sisään seitsemän peliä ja ehtii lepäillä vain kaksi päivää. Happee-sarjan kääntäminen oli kuitenkin hyvä osoitus – eikä vähiten joukkueelle itselleen – aiemmin kysymysmerkkejä herättäneestä KrP:n henkisestä kantista. Puristusta pitäisi kuitenkin lisätä nyt pari napsua. Puhaltaako puolivälieräsarjan kääntäminen palloon lisää ilmaa vai tyhjenikö se?

Erikoistilanteiden saralla Classic jatkoi runkosarjasta tuttua tuskailuaan. Kahdeksalla ylivoimalla helähti vain kahdesti, jonka päälle omissa kolisi kerran. Tamperelaisten alivoima taas piti vain 43-prosenttisesti. KrP taas hyödynsi yli puolet omista ylivoimistaan. Tosin senkin alivoima oli heikkoa, kun vain kolme kahdeksasta kaksiminuuttisesta kului loppuun.

Nokian ykkösen pitää nostaa tasoaan, jotta se pysyy Classicin ykkösviisikon kyydissä. Kuva: Esa Takalo

Knopit:
Jussi Pihan johtaman Classicin kakkoskentällisen haasteet omassa päässä jatkuivat LASBia vastaan. Classic päästi tasaviisikoin yhteensä 12 maalia, joista Pihan kenttä otti peräti kahdeksan.

Historian saatossa Classic ja KrP ovat kohdanneet ainoastaan kerran. Keväällä 2011 Classic paineli puolivälieristä jatkoon voitoin 3–0. Keskinäisiä kohtaamisia virallisista peleistä löytyy kaiken kaikkiaan 33 kappaletta KrP:n kevään 2008 liiganousun jälkeen. Voitot ovat menneet Classicille tylysti 30–3.

Dynastian asetuttua raiteille kaudella 2015-16, Classic on ollut hävyttömän ylivoimainen juuri välierävaiheessa. Sen edellinen välierätappio on niinkin kaukaa kuin huhtikuulta 2016. Välierien voittoputki on 13 pelin mittainen.

Taistelupari:

Janne Lamminen, Classic – Mikko Laakso, Nokian KrP

Laakso osui seiskapelissä kahdesti ja koko sarjassa seitsemän kertaa. Juonikkaan laiturin johtama kakkonen oli KrP:n paras viisikko puolivälierissä. Classicin kakkonen taas oli ongelmissa omassa päässä. Ykkösten ja kolmosten saralla Classic on selvästi edelle, mutta kakkosketjuissa etu on KrP:lla. Kokenut Lamminen on planeetan parhaita oman pään vääntäjiä. Laakso taas on erittäin hyvä suojaamaan pelivälinettä ja tekemään peliä ahdistettunakin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
21.11.2020 Classic – Nokian KrP 5–4 ja.
20.1.2021 Classic – Nokian KrP 6–8 (Suomen Cup)
10.2.2021 Nokian KrP – Classic 5–7

Näin pelataan:
La 20.03. Klo 16:00 Classic – Nokian KrP, Tampere Areena
Ma 22.03. Klo 18:30 Nokian KrP – Classic, Raholan LK
Ke 24.03. Klo 18:30 Classic – Nokian KrP, Tampere Areena
Pe 26.03. Klo 18:30 Nokian KrP – Classic, Raholan LK

Tarvittaessa:
Su 28.03. Klo 18:30 Classic – Nokian KrP, Tampere Areena
Ti 30.03. Klo 18:30 Nokian KrP – Classic, Raholan LK
To 01.04. Klo 18:30 Classic – Nokian KrP, Tampere Areena

Kumpi voittaa?

KrP osoitti Cupin välierässä Classicia vastaan, että sen huipputaso on todella korkealla. Huipputason löytäminen neljästi on kuitenkin paljon pyydetty, liikaakin. Classicin pistemenetyksistä häntäpään joukkueille sai rakennettua houkuttelevia narratiiveja dynastian murtumisesta. Fakta on kuitenkin se, ettei Classic ole juurikaan horjunut päävastustajia vastaan. Nokialaisille jää tästä sarjasta muistoksi yksi taisteluvoitto ja neljä sisupuukkoa.