Tampereen Gunnersin kolme jäädytettyä pelinumeroa luovutettiin eteenpäin Tampere Areenalla keskiviikkona F-liigan välieräottelun Classic-KrP yhteydessä. Entinen puheenjohtaja Kimmo Saarinen raotti hieman seuran historiaa Pääkallolle.
Jarkko Saveniuksen numero 9, Janne Saveniuksen 25 ja Erik Liljeströmin 31 ovat olleet Tampere Areenan seinällä muistuttamassa Gunnersin seuralegendoista.
Kun hallissa pelataan nyt viimeistä kautta ja se puretaan asuntorakentamisen tieltä, Tampere Areenan toimitusjohtaja Kimmo Saarinen siirsi tämän palan paikallista salibandyhistoriaa eteenpäin.
Jäädytettyjä pelinumeroita olivat keskiviikkona vastaanottamassa Jarkko Savenius ja Erik Liljeström. Janne Savenius menehtyi kaksi vuotta sitten vaikeaan lyhytaikaiseen sairauteen.
Gunners pelasi liigassa 15 kautta ja on edelleen miesten liigan maratontaulukossa seitsemäntenä.
Kimmo Saarinen toimi aikanaan liigaryhmässä joukkueenjohtajana ja koko seurassa puheenjohtajana.
– Aika pitkäänkin olimme Tampereella ihan selkeä ykkösjoukkue, koko 1990-luku ja pitkälle 2000-luvullekin. Sitten Classic rupesi haastamaan ja meni ohi, Saarinen muistelee Pääkallolle.
Gunners meni lähes tehtaantakuulla pudotuspeleihin, vaikka suurin menestys hieman kiersikin. Seuran saavutuksiksi jäivät kaudella 1994-95 saavutettu liigahopea ja 1999-2000 voitettu Suomen cup, kun finaalissa kaatui hämeenlinnalainen Ruunien Ruunat. Kaksi kertaa Gunners vei nimiinsä liigan runkosarjan.
Nimi brittifutiksesta
Gunners perustettiin vuonna 1989. Yksi perustajajäsenistä oli juuri jäädytetyn numeronsa nyt muistoksi saanut Liljeström. Alkuperäisen joukkueen perusrunko tuli Saarisen mukaan Tampereen normaalikoulusta.
Nimi valikoitui paikalliskilpailijan kautta. Salibandyn alkuhämärissä Manse United eli ManU oli vahva joukkue. Gunnersin perustajat miettivät, mikä olisi passeli vastustaja ManU:lle – vastaus löytyi englantilaisen jalkapallon kautta Arsenalista, jonka lempinimi on Gunners. Näin Tampere sai omat ”Tykkimiehensä”.
– Gunners oli alkuun kaveriporukka, mutta kiitos ”Topi” (Tapio) Tammisen, seura toi salibandyyn ympärivuotisen harjoittelukulttuurin, Saarinen juttelee.
– Gunnerslaisuus oli sitä, että treenattiin kaveriporukalla ja pidettiin hauskaa. Olimme mielestäni edelläkävijöitä siinä kohtaa.
Saarinen kokee Gunnersin perinnöksi sen, että seurasta ponnisti suomalaiseen salibandyyn lukuisia hyviä pelimiehiä. Aiemmin mainittujen lisäksi Gunners-paitaa ovat kantaneet muiden muassa oma kasvatti Vesa Punkari, Tero Karppanen, Vesa-Matti Virtanen, Lassi Vänttinen ja Lasse Salminen.
– Salibandyn juurruttaminen ja junioritoiminnan alkuun paneminen oli se, mitä Gunners antoi tamperelaiselle salibandylle.
Tällä hetkellä Gunnersin junioreista liigassa pelaa vielä Classic-kapteeni Janne Lamminen.
”Varaslähtö” Areenalle
Gunners on myös olennainen osa Tampere Areenan historiaa. Joukkue pelasi kotiottelunsa hallissa sen jälkeen, kun se valmistui 2001.
– Minulla on kuvia, joissa Gunners treenaa Areenan parketilla, vaikka kaukaloitakaan ei ollut vielä toimitettu. Pikkuisen keskeneräiselle areenalle päästiin jo treenaamaan johtuen siitä, että minä olen ollut areenan toiminnassa mukana alusta alkaen, Saarinen kertoo.
Runkosarjan yleisöennätyskin on Gunnersilla komeasti yli tuhannen, kun Gunnersin ja Tapanilan Erän ottelua seurasi 1109 katsojaa 12. joulukuuta 2007. Erä haki 6-3-vierasvoiton.
Vuonna 2008 Gunners siirsi miesten ja poikien toimintansa Kooveen alle. Seuraavan kauden 2008-2009 joukkue pelasi liigassa nimellä G-Koovee, kunnes ylimääräinen kirjain poistui.
Gunners on kuitenkin yhä edelleen olemassa: seuran joukkue on pelannut kuluvalla kaudella naisten 2. divisioonassa Sisä-Suomessa.