TPS pelasi sarjan parhaan pelinsä veitsi kurkulla – yllättävä sankari nousi ratkaisijaksi: ”Olen muutaman muutaman kerran kuullutkin, että tehokkuutta kaipaisi”

Nikolas Laaksonen osui kahdesti Tapiolassa. Ne olivat duunarihyökkääjän pudotuspeliuran maalit numero 2 ja 3. Kuva: Juhani Järvenpää

Nikolas Laaksonen osui kahdesti Tapiolassa. Ne olivat duunarihyökkääjän pudotuspeliuran maalit numero 2 ja 3. Kuva: Juhani Järvenpää

TPS onnistui esittämään välieräsarjan parasta peliään veitsi kurkulla. Turkulaiset voittivat Oilersin 5–2 ja kavensivat voitot lukemiin 2–3. TPS onnistui Tapiolassa etenkin kollektiivisella tasolla, mutta tehojen muodossa ratkaisijaksi nousi yllättävä nimi, kahdesti maalannut Nikolas Laaksonen (2+0).

Tunnustelevassa avauserässä ei huippupaikoilla juhlittu. Erän ainokaisesta vastasi juuri Laaksonen. Vauhdilla kulmasta pallon kanssa ulos tullut sähikäinen kanttasi Oilersin vaihtopenkin edestä ja pallo viuhui lihamuurin läpi takakulmaan.

– Ne (maalit) on mulle aina isoja juttuja, kuten näki varmaan tuuletuksestakin ekassa maalissa, TPS:n sankari totesi Pääkallolle tuoreeltaan pelin jälkeen.

Laaksosen illan toisessa alkoi olla ratkaisun makua. TPS purki Oilersin paineen ja sahasi vastaiskusta Laaksoselle avopaikan maalin kulmalle. Hän ei erehtynyt, vaan siirsi digitaalit muotoon 5–1 ajassa 47.05.

– En ole profiloitunut liigatasolla mitenkään maalintekijäksi tai tehopisteiden tekijäksi. Siitä olen muutaman muutaman kerran kuullutkin, että tehokkuutta kaipaisi. Muuten alan olla ihan hyvä pelaaja, mutta potentiaalista pitäisi saada myös tehoja irti.

Viidennen välierän maalit olivat Laaksoselle tämän kevään ensimmäiset.

– Kyllä ne maistui. Mulla taisi ennen tätä iltaa olla melkeen 40 pleijaripeliä ja yksi maali. On ne isoja juttuja kun pääsee onnistumaan.

Tilastot kertovat, että 23-vuotias hyökkääjä oli pelannut ennen tätä iltaa 34 pudotuspeliottelua, osuen juuri kerran.

Mailapuolustus kunnossa

Oilers oli aiemmissa otteluissa enemmän tai vähemmän pelin päällä. Se johtikin ansaitusti 3–1. Viidennessä pelissä TPS oli kuitenkin edellä. Se vei huippupaikat 9–6, pelasi fiksusti pallolla, dominoi kaksinkamppailuissa ja sai Oilersin tuskastumaan.

– Olen samaa mieltä, että tämä oli meidän paras matsi tähän mennessä. Pystyttiin olemaan pallolla parempia, karvaamaan aktiivisemmin ja horjuttamaan kaverin hienoa taitopeliä. Jos niille antaa tilaa ja aikaa, niin he kyllä osaavat liikuttaa palloa.

– Päästiin tänään myös myllyttämään hyökkäysalueella. Siinä meillä on ollut aiemmissa peleissä vaikeuksia.

TPS onnistui sunnuntaina etenkin mailapuolustuksessa. Valkopaidoilla riitti maltti peittää syöttölinjoja. Niihin myös monet kärsimättömän Oilersin ratkaisuyritykset katkesivat.

Laaksonen sanoo Tapiolan urheiluhallin uumenissa, että mailapainetta oli teroitettu jo ennen sarjan alkua, mutta tänään se oli vihdoin sillä tasolla, mihin TPS on pyrkinyt.

– Ennen sarjaa jo tiedettiin, että pitää saada mailapaine. Tänään onnistuttiin siinä, mitä on koko sarja yritetty. En tiedä mikä napsu siitä on puuttunut, mutta tänään onnistuttiin siinä.

Yllättävä sankari

TPS on joutunut luovimaan ykköskenttänsä kanssa tänä keväänä. Eero Jalo missasi SPV-sarjan pari ensimmäistä peliä, jolloin Juuso Forsman stunttasi. Jalo loukkaantui uudestaan ensimmäisessä välierässä. Forsman paikkasi jälleen, mutta kolmannen pelin päätöserässä TPS-valmennus heitti Laaksosen Ville Hirvisuon ja Miko Kailialan rinnalle.

Laaksonen aloitti pudotuspelit kolmoskentän sentterinä.

– Sitä roolia olin valmistautunut pelaamaan. Sentterin paikka on tutumpi meikäläiselle.

Muutos kärkiketjussa on ollut toimiva. Kepeästä liikkeestään tunnettu työmyyrä on tuonut niin hyökkäysalueen kulmavääntöihin kuin karvauspelaamiseen uutta virtaa.

– Ykkösketjun pelistä on pystynyt odottamaan enemmän. Jalon harmittava loukkaantuminen avasi mulle sauman. Tuon vähän erilaista vaihtoehtoa siihen ja nyt kentässä on selkeämpi roolitus. ”Miklu” (Kailiala) on maalintekijä ja minä yritän tukea. Pystyn sähköttämään aika hyvin päädyissä ja sitä kautta ne maalipaikatkin tulee. Tänään sattui tulemaan meikäläiselle ja harvinaisesti osuinkin, kahden maalin mies virnisti.

Ottelusarja jatkuu Turussa tiistaina. Finaalipaikka on edelleen katkolla 3–2-voitoin sarjaa johtavalle Oilersille.