”Oma peli” korostuu U19-poikien MM-kisoissa, Suomelle se tarkoittaa aloitteen ottamista – ”Olisi turhaa jappasua sanoa, että lähdetään haastamaan”

Jarmo Härmä luotsaa Suomen U19-poikia Tšekin MM-areenoilla. Kuva: Vilma Pekkala

Jarmo Härmä luotsaa Suomen U19-poikia Tšekin MM-areenoilla. Kuva: Vilma Pekkala

Kertaalleen siirtyneet poikien MM-kisat alkavat keskiviikkona Tšekin Brnossa. Suomi pääsee heti avauspelissään kovaan testiin, kun vastaan asettuu MM-kultaa puolustava isäntämaa Tšekki. Suomen joukkueen päävalmentaja Jarmo Härmä ja kapteeni Viljami Järvikangas avasivat mietteitään Pääkallolle kisojen alla.

– Kyllähän sen näkee kaikesta, että jätkät ja taustahenkilötkin on innoissaan. Vähän yli-innoissaankin, kun ilmassa on ollut niin paljon spekulaatiota, milloin kisat pelataan vai pelataanko ollenkaan, puhelimen välityksellä Brnosta tavoitettu päävalmentaja Härmä kertaa tunnelmiaan päivä ennen kisoja.

Kapteeni Järvikangas kertoo myös olevansa innoissaan, kun kisapaikalle on vihdoin päästy.

– Se oli hetkellinen pettymys, kun kisat siirtyivät keväältä, mutta nyt on pystytty hyvin valmistautumaan ja leireilemään. Ollaan varmasti entistä vahvempi joukkue, Järvikangas pohtii.

Olosuhteisiin nähden onnistunut valmistautuminen

Valtaosa kisoihin valmistautumisesta on kulunut koronapandemian ikeessä. Päätös kisojen siirtämisestä vapun tienoilta elokuun lopulle tehtiin maaliskuun alussa. Kisojen siirtyminen neljällä kuukaudella tarkoitti uutta suunnitelmaa valmistautumisessa.

– Keväällä oltiin isommalla ryhmällä etäyhteydessä ja tehtii paljon ryhmäytymisjuttuja. Heti seurakauden loppumisen jälkeen rinkiä laajennettiin ja kilpailu pelipaikoista avattiin uusiksi, Härmä taustoittaa ja jatkaa.

– En keksi, että oltaisiin tässä kohtaa pystytty tekemään mitään paremmin. Heinäkuussa saatiin kova haaste U23-joukkuetta vastaan. Kiitos kaksykkösille ja liitolle, että saatiin niin hyvä sparrivastustaja siihen. Liitto on muutenkin mahdollistanut kaikki ne tapahtumat, mitä valmennusjohtona haluttiin. Ilman mitään korusanoja, on vaikea kuvitella, että vastustajat olisivat valmistautuneet meitä paremmin.

Suomi leireili kesäkuussa laajalla yli 30 pelaajan ryhmällä. Heinäkuun leirillä ryhmä oli tiiviimpi ja lopullinen 18+2-jäseninen kisajoukkue julkaistiin heinäkuun lopussa.

– Tähän on pyritty kasaamaan mahdollisimman hyvä Joukkue ja tiivis yhteisö. Siihen Suomen menestys kaikissa palloilulajeissa perustuu. Jos tätä joukkuetta ajattelee, niin kemian lisäksi sekin vaikutti, ketkä ovat kunnossa, Härmä avaa valintaprosessia.

– Keväällä olisi ollut vielä isompi pelaajamassa käytössä ehyen harjoittelun ja pelien kautta. Joitakin pelaajia on jäänyt pois loukkien takia.

Suomen ryhmää voisi luonnehtia nimekkääksi. F-liigan vuoden tulokkaana palkittu Waltteri Vesterinen säväytti TPS:n kärkikentissä, Alpo Laitila hurmasi pudotuspeleissä Classicin kakkoskentässä. Juuso Ahola on tehnyt jo pari kautta kovaa jälkeä Divarissa. Lisäksi ryhmässä on Nurmon Jymyä seuratasolla edustavan kapteeni Järvikankaan tapaisia liigakentillä pelaavan kokoonpanon paikan vakiinnuttaneita pelaajia.

– Kyllä tämä on kapteenille hieno porukka. Kaikki toimivat esimerkillisesti. Moni tuntee toisensa hyvin jo U16-maajoukkueen ajoilta. Helppoa on toimia kapteenina, Järvikangas luonnehtii.

Aloitteen kanssa

Keskiviikkona alkavat kisat ovat siinäkin mielessä poikkeukselliset, että dataa vastustajista on harvinaisen rajallinen määrä kansainvälisten pelien jäätyä pelaamatta. Voimasuhteista ei ole hajuakaan, Härmä heittää.

Näin ollen kuuluisa ”oma peli” korostuu poikkeuksellisen paljon.

– Tämä on ensimmäisiä koko maajoukkuetien läpi käyneitä ikäluokkia, joten sen leiman pitäisi näkyä, joka on maajoukkuetien ja liiton toimesta rakennettu. Meillä on pallollisesti taitava joukkue ja kykyä käyttää kenttää eduksi pallollisena ja pallottomana. Pystytään pelaamaan monella eri rytmillä, ohjaamaan ja menemään korkeammalta. Monia elementtejä, mitkä näkyy miesten maajoukkueessa, Härmä arvioi.

Päävalmentaja haluaa kisa-areenoilla nähdä ryhmän ottavan aloitteen.

– Lähdetään siitä, että määritetään pelin tempoa. Välillä vetäydytään, välillä mennään ylempää. Meidän (valmennusjohdon) mielestä meillä on käsissä ikäluokka, joka osaa tunnistaa, mitä peli missäkin kohdassa vaatii. Halutaan pitää palloa, mutta pelkästään siihen ei saa olla tyytyväinen, vaan pallolla pitää myös tuottaa.

Kapteeni Järvikangas kertoo myös, että oma peli on se asia, jonka hiomiseen Suomi on keskittynyt.

– Se on rohkeaa peliä, jossa toteutetaan yhdessä sovittuja asioita, Järvikangas valottaa ja jatkaa.

– Intohimon pitää näkyä puolustuksesta lähtien. Hyökkäyspäässä pitää löytyä rohkeutta ja valmiutta ratkaista. Kuitenkin pitää olla myös valmius reagoida vastustajaan.

Viljami Järvikangas kipparoi Suomen joukkuetta. Kuva: Vilma Pekkala

Vain mestaruus kelpaa

Maanantaina Brnoon matkannut Suomi saa heti avauspelissä kovan haasteen Tšekkiä vastaan. Härmän tulkinnan mukaan hallitseva maailmanmestari on nostettu lajipiireissä turnauksen hienoiseksi ennakosuosikiksi. Tšekin kookkaasta nykyryhmästä Filip Forman ja Matej Havlas olivat voittamassa maan historian ensimmäistä poikien kultaa reilut kaksi vuotta sitten Kanadassa.

– Kyllähän se kova haaste on. Yleisöäkin varmaan tulee jonkin verran, joten voisin kuvitella, että hallista löytyy mökää ja kannustusta. Koen kuitenkin, että se hyvä juttu kohdata Tšekki heti turnauksen alussa. Päästään heti kovaan kansainvälisen pelin tempoon ja nähdään alusta asti mitä siinä pärjääminen vaatii, Järvikangas pohtii.

Edellisissä kisoissa Suomi jäi pronssille. Muista 2010-luvun kisoista kotiintuomisina oli kolme kultaa (2011, 2015, 2017) ja pronssi (2013). Maailmanmestaruus on tälläkin kertaa ainoa tavoite, Järvikangas vahvistaa. Muut sijat olisivat pettymyksiä.

Samoilla linjoilla on myös päävalmentaja Härmä.

– Meillä on hyvä joukkue, josta jäi kovia pelaajia ulkopuolelle ja ollaan saatu valmistautua hyvin. Jos pystytään esittämään sellaista peliä, mitä on lähdetty hakemaan, tämä jengi uskaltaa pelata ja hymyillä kovissakin paikoissa, niin ei täältä saa kelvata mikään muu kuin kirkkain mitali ja kannu, Härmä tuumii.

– Tulos määrittelee paljon kisaprojektin onnistumista. Tuloksen osalta kaikki muu kuin mestaruus on pettymys. Olisi turhaa jappasua sanoa, että lähdetään haastamaan.