Rökäletappio Ruotsille jätti mietittävää Kurroselle: ”Täytyy nukkua pari yötä ennen kuin lyödään leimoja kisapasseihin”

Lasse Kurrosella riittää pähkäiltävää päävalmentajauransa kolmansien MM-kisojen alla. Kuva: Juhani Järvenpää

Lasse Kurrosella riittää pähkäiltävää päävalmentajauransa kolmansien MM-kisojen alla. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyn naisten MM-kisojen kenraaliharjoitus päättyi Suomelta heikosti. 2-10-tappio Ruotsille tietää videotalkoita päävalmentaja Lasse Kurroselle.

Suomen ja Ruotsin odotetun kohtaamisen piti huipentaa viikonloppuna Lempäälässä pelattu naisten Euro Floorball Tour -turnaus sunnuntaina, mutta suomalaisittain siitä tuli antikliimaksi.

– Ensimmäiseen erään oltiin aika tyytyväisiä, se meni aika lailla suunnitelman mukaan. Toinen erä lähti ihan hyvin, mutta sitten Ruotsin kliinisyys tuli esiin, Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen arvioi Pääkallolle tuoreeltaan ottelun jälkeen Lempäälässä.

Negatiivisimpana hänelle jäi mieleen toisen erän loppupuoli, jossa Ruotsi iski lyhyen ajan sisällä useasti.

– Siinä oli muutaman minuutin tummempi hetki. Vähän alistuttiin. Parin maalin jälkeen osasta pelaajista pikkuisen näki, että tilanteisiin mennessä he eivät ihan uskoneet, että tämä vielä kääntyy. Se pistää mietityttämään, Kurronen harmitteli.

– Täytyy pelaajienkin kanssa jutella, miten he kokivat, mitä siinä tapahtui. Meidän mielestämme Ruotsi ei mitään muuttanut, mutta kun tuolle joukkueelle (Ruotsille) antaa momentumin, niin kyllä he sen käyttävät aika kliinisesti.

Kurrosen mukaan valmennusjohto yritti pumpata joukkuetta henkisesti vielä kolmanteen erään.

– Mutta kyllä ilmat oli jo pihalla.

Oliko sunnuntain tulos enemmän Ruotsin hyvyyttä vai Suomen huonoutta?

– Sekä että. Ei me oltu lähellekään sitä tasoa, mitä kuviteltiin ja mitä pitäisi olla tällaisessa pelissä, Kurronen myönsi.

– Kun antaa pienen sauman, niin Ruotsi on paha joukkue. Verrattuna Sveitsiin ja Tshekkiinkin ruotsalaisten yksilötaito viimeistellä on niin raju, että se näkyy ikävästi taululla.

Tuloksellisesti yhtä heikkoa naisten MM-kisojen kenraaliharjoitusta täytyy hakea kymmenen vuoden takaa. Silloin Suomi hävisi marraskuun alussa Helsingissä Ruotsille 2-11. Kuukautta myöhemmin Sveitsin St. Gallenissa pelatussa MM-finaalissa tulos oli Ruotsin hyväksi 4-2.

”Viikon verran vielä pyöritellään”

Lempäälän EFT-turnauksessa Suomi voitti perjantaina Tshekin, hävisi lauantaina Sveitsille rankkarikisan jälkeen ja sunnuntaina Ruotsille. Tulos ei tyydytä päävalmentajaa, mutta mitä kenraaliturnauksesta jäi käteen ajatellen Uppsalan MM-kisoja? Ne alkavat 27.11.

Iso asia ovat tietysti pelaajavalinnat. Niiden antamiseen Lempäälän EFT oli käytännössä viimeinen mahdolllisuus.

– Kun turnaukselle tulee tällainen lopetus, niin täytyy nukkua pari yötä ennen kuin lyödään leimoja kisapasseihin. Kyllä tällainen rökäletappio jättää aina kysymysmerkkejä valintaprosessiin, vaikka yhdelle turnaukselle ei pidä antaa liikaa painoarvoa, Kurronen sanoi.

– Täytyy katsoa videolta aivan kaikessa rauhassa. Kyllä tässä viikon verran vielä yksilöitä pyöritellään.

Kurrosen mukaan valintaprosessissa pyöritettävänä on tällä hetkellä kutakuinkin 23 kenttäpelaajan nimet. MM-kisoihin nimetään 18 kenttäpelaajan ja 2 maalivahdin joukkue.

Kurronen luotsaa naisten salibandymaajoukkueen nyt päävalmentajauransa kolmansiin MM-kisoihin. Bratislavasta 2017 tuli MM-hopeaa, Neuchatelista 2019 pronssia.

– Se on selvää, että Neuchateliin tai Bratislavaan verrattuna tämä joukkue on voimakkaammin roolitettu. Siitä on puhuttu keväästä asti ja pelaajat tietävät millaisista rooleista kukin kisailee, Kurronen toteaa.

– Yleisesti olen tyytyväinen siihen trendiin, jolla ollaan löytämässä ne oikeat roolitukset noihin viisikoihin. Nyt pitää vain löytää viimeiset palaset ja loksauttaa ne kohdalleen.

Loukkaantuneet pelaajat kiinnostavat

Kurronen odottaa uutisia myös sairastuvalta. Loukkaantuneista, Lempäälän turnauksessa puuttuneista pelaajista Ruotsin liigassa pelaaville puolustajille Mia Karjalaiselle ja Mia Valleniukselle MM-kisat voivat näillä näkymin tulla liian nopeasti, mutta Classic-kaksikon Alisa Pölläsen ja Sanni Niemisen kuntoutumisen osalta Kurronen on toiveikkaampi.

Kurrosen mukaan Lempäälän EFT-turnauksessa painottui myös vastustajien skouttaaminen sekä muutama taktinen kokeilu.

– Nähtiin se, mitä haettiin. Joukkueen täytyisi pystyä vielä paremmin pysymään pelisuunnitelmassa. Tässä turnauksessa oikeastaan kaikissa kolmessa pelissä ehjä 60-minuuttinen jäi aika kauas, mutta ajoittain kun pelattiin niin kuin on sovittu, niin ihan hyvin toimi, Kurronen muotoili.

– Kyllä tässä tieto ja ymmärrys on kasassa, mitä tarvitsee MM-kisoihin lähtiessä olla.