Maajoukkueet

Kisojen kakkoshalli kerää kritiikkiä, erätaukoja lyhennettiin aikatauluongelmian takia – onko 16 maata liikaa?

08.12.
2021
Maajoukkueet

Helsinki Ice Hall 2 rakentumassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten salibandyn MM-kisat ovat pyörineet pian viikon päivät. Valokeila on ollut Helsingin jäähallissa, tuttavallisemmin Nordiksella. MM-pelejä on pelattu myös toisessa hallissa.

Toinen halli kantaa nimeä Helsinki Ice Hall 2. Se on Nordiksen yhteydessä sijaitseva jääkiekkoseura HIFK:n harjoitushalli, ei varsinainen areena vaikka muutaman sadan ihmisen puiset laudekatsomot viidessä rivissä hallista löytyvätkin.

Kakkoshallissa on pelattu pääosin B-sarjan otteluita, mutta myös jokunen A-sarjan matsi. Esimerkiksi Tšekki joutui kakkoshalliin avauspelissään Saksaa vastaan. Tsekkiläiseltä Floorball.cz-sivustolta tuli täystyrmäys kakkosareenalle. Sivuston kolumnissa hallia luonnehdittiin täysin sopimattomaksi MM-turnaukseen. Jutussa jyristiin, ettei halli kelpaisi edes tsekkiläiseen kolmosdivarilätkään.

Pääkallolle kakkoshallin kuvailtiin muistuttavan enemmän varastotilaa kuin urheiluareenaa. Katto on turhan matalalla. Toisinaan hallissa on kylmä. Mahdollisesta viileydestä oli varoiteltu kisajärjestäjän toimesta jo ennen turnausta.

– Onhan se huonoin MM-halli, minkä olen nähnyt. Ei siitä mihinkään pääse. Se on tosiaan lätkän harkkahalli, siitä voi jokainen päätellä, lähde kertoi.

MM-kisojen tapahtumajohtaja Hanne Pirkola sanoo kakkoshallin olevan IFF:n hyväksymä. Tsekkimedian kritiikkiin Pirkola ei osaa sanoa enempää.

– Meidän silmiin siellä on näyttänyt olevan hyvä meininki. Hyvät pelit ja hyvä tunnelma. Sinne on mahtunut väkeä se, mitä on pitänyt, Pirkola totesi Pääkallolle.

Lyhyemmät erätauot

Ongelmana kakkoshallissa on ollut sekin, ettei siellä ole tilaa lämmitellä. Tilanpuute on ollut ongelma etenkin sen takia, että aikataulu on tiukka. Kentällä saa lämmitellä 25 minuuttia ennen ottelun alkua. Aktivoivat alkulämmittelyt ja loppuverryttelyt joutuu tekemään joko ahtailla käytävillä tai ulkona pakkasessa.

– Se ihmetyttää, kun ollaan kuitenkin MM-kisoissa, Pääkallolle kommentoitiin.

Kisoissa on sovellettu kahden tunnin ja 45 minuutin otteluväliä. Se on minimi, jonka IFF sallii. Teoriassa ajan pitäisi riittää, mutta joustovaraa ei ole, jos joku ottelu venyy.

Heti ensimmäisenä päivänä aikataulu viivästyi, kun avauspeli Singaporen ja Kanadan välillä venyi 2,5-tuntiseksi.

IFF:n pääsihteeri John Liljelund kertoo Pääkallolle, että varttia vaille kolmen tunnin väli oli kisajärjestäjän, eli Suomen liiton toive, johon IFF vastasi.

Pirkolan mukaan kahden tunnin ja 45 minuutin otteluväli on ollut normaali käytöntä, jonka puitteissa seremoniat ja lämmittelyt on ehditty tekemään.

– Osana päivistä pelataan neljä peliä putkeen. Ei kuitenkaan haluta ihan yötä myöten pelata, tapahtumajohtaja huomauttaa.

Avauspäivän aikatauluhaasteet johtivat lopulta siihen, että erätaukojen pituuksia lyhennettiin kaikissa peleissä suunnitellusta 15 minuutista 10 minuuttiin.

– Ensin oli 15 minuutin erätauot, jotka sitten lyhennettiin 10 minuuttiin, eikä siinä ollut ongelmaa, Pirkola näki.

Myös Liljelund sanoo, ettei aikatauluongelmia ole ollut enää sen jälkeen, kun erätaukoja lyhennettiin.

Normaaleihin varttitunnin taukoihin palataan finaaliviikonloppuna. Sinällään erätaukojen lyhentämisessä ei ole ongelmaa. Sitä voi kuitenkin pitää erikoisena, että niitä päätettiin lyhentää kesken kisojen. Erätaukojen lyhentämisestä voi ainakin päätellä, ettei aikataulutus ole ollut täysin ongelmatonta.

Huomenna pelataan, mutta moneltako?

Aikatauluepäselvyyksiä oli myös jatkopelien suhteen. Saksan ja Slovakian välisen neljännesvälieräottelun olisi pitänyt alunperin alkaa tiistaina kello 16, Slovakian TV-yhtiön toiveesta. Maanantaina oli kuitenkin käynyt ilmi, että Slovakian päässä oli ongelmia, jonka vuoksi ottelua ei voitu pelata alunperin toivottuun aikaan. Slovakiassa toivottiin aikaisempaa ajankohtaa, IFF:n Liljelund selventää.

IFF vastaa kisojen tv-lähetyksistä. Liljelund huomauttaa, että IFF on varannut oikeuden tehdä muutoksia otteluaikoihin.

– He (slovakialainen tv-yhtiö) halusi, että peli pelattaisiin jo kello 10. Lähdettiin siitä rakentamaan ja saksalaiset (joiden maanantai-illan ottelu päättyi klo 19) sanoivat, että ei käy. Neuvottelin Slovakian tv:n kanssa pelin alkamaan kello 13. Voin sanoa, että siinä käytiin aika kiivas keskustelu Slovakian päähän ja pahoiteltiin saksalaisille.

– Näkyvyys on kuitenkin niin oleellinen juttu. Siinä on iso ero näkyykö peli kansallisessa tv:ssä.

Onko 16 joukkuetta liikaa?

Floorball.czn kolumnissa ihmeteltiin, onko salibandy kehittynyt ollenkaan edellisistä Helsingin kisoista (2010), kun kakkoshallin tapaisessa miljöössä pelataan MM-kisoja. Kritiikissä on kieltämättä perusteensa. Vaikka B-sarjan maiden kohtaamiset kiinnostavat harvakseltaan, on jokseenkin nurinkurista, että lajin päätapahtumaa pelataan toisen lajin harjoitushallissa – olosuhteissa, jotka eivät kelpaisi esimerkiksi kotoiseen F-liigaan.

Kisajärjestelyjen näkökulmasta lätkä-HIFK:n harjoitushallin valjastaminen toiseksi kisahalliksi on pragmaattisessa mielessä järkevää. Ovathan hallit samassa paikassa. Pirkola ei osaa sanoa, oliko muita vaihtoehtoja kakkoshalliksi kartoitettu, koska ei ollut vielä siihen aikaan töissä kisaorganisaatiossa.

– Käytöntö on varmasti ollut tärkeä, että saadaan halli toimimaan vieressä. Se on IFF:n hyväksymä, eikä ongelmia ole tullut, Pirkola kommentoi.

Kakkoshallin välttävät olosuhteet yhdistettynä aikatauluhaasteisiin ja niitä seuranneisiin erätaukojen saksimisiin herättävät väistämättä pohtimaan, pelaako MM-kisoissa liikaa joukkueita?

– En edes viitsi vastata tuohon, Liljelund tuhahtaa.

Kisoissa oli pelattu keskiviikkoon mennessä 30 ottelua, joista yhdeksässä (30%) vottomarginaali venyi kaksinumeroiseksi.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira