Pääkallotodistusten loppuarvosanat MM-kisoista – paljon keskivertoja suorituksia

"Suojalasi-ikäinen" Justus Kainulainen pelasi loistavasti MM-finaalissa. Kuva: Juha Käenmäki

”Suojalasi-ikäinen” Justus Kainulainen pelasi loistavasti MM-finaalissa. Kuva: Juha Käenmäki

Salibandyn miesten MM-kisat päättyivät viime lauantaina Helsingissä Ruotsin kultajuhliin. Pääkallo.fi antoi Suomen pelaajille arvosanat jokaisesta ottelusta.

Oheen on kerätty kaikki pelaajien saamat arvosanat ja laskettu keskiarvot niistä. Jokaisen pelaajan kohdalla on tehty myös pieni arvio suorituksista sanallisesti. Jutussa ei arvioida pelaajien paremmuutta tai väitetä, että keskiarvo olisi kokonaisarvosana MM-turnauksesta kokonaisuutta miettien. Kyseessä on vain ottelun jälkeen annettujen numeroarvioiden lopullinen keskiarvo. Numerot on taasen annettu koskien kyseistä ottelua, eikä niitä ole liitetty turnauksen kokonaissuoritukseen.

Aiempiin kisoihin nähden kokonaisarvosanat olivat vaisuhkoja varsinki kärjen osalta. Kaiken kaikkiaan senkin täytyi vaikuttaa, että 2. – ja 3. -kentällisissä oli paljon vaihtuvuutta koko kisojen ajan, ja stabiileja viisikoita ei tuntunut löytyvän kuin ykkösen osalta.

Tasan 4 arvosanaan pääsi vain Lassi Toriseva, joka pelasi puolet peleistä, ja jonka parhaat otteet nähtiin alkusarjassa. Arvosanojen keskiarvolla mitattuna paras puolustaja oli Juha Kivilehto (3,5) ja paras hyökkääjä Ville Lastikka (3,66). Molemmat arvostettiin myös kisojen tähdistöön ja Lastikka valittiin kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Erityismaininta menee finaalissa hattutempun naulanneelle Justus Kainulaiselle. Kuopus oli joukkueen ainoa, joka selkeästi nosti tasoaan finaalissa ja arvosana 5 finaalista oli Suomen paras yksittäinen ottelusuoritus koko kisoissa. Kainulaisen kokonaissuoritus kisoista oli siis keskiarvosanaa parempi.

Lopulliset todistukset kisoista:
Arvosanojen järjestys: (Tanska, Ruotsi, Latvia, Slovakia, Tshekki ja Ruotsi)

Maalivahdit:
Lassi Toriseva 4, 5, -, -, -, 3 = 4

Pelasi parhaan pelinsä alkusarjassa Ruotsia vastaan. Finaalipelissä oli ilmeisesti puolikuntoinen tai ei ainakaan täysin kunnossa. Vain kolme pelattua ottelua pitää keskiarvon korkeana ja varsinkin kahden alkusarjan ottelun hyvät suoritukset. Ei pettänyt, mutta ei loistanutkaan ratkaisuhetkillä.

Joonas Kaltiainen, -, -, 2, 3, 4, – = 3

Aloitti kankeasti alkusarjassa, mutta esiintyi oikein hyvin välierässä Tshekkiä vastaan. Kaltiaista kohtaan ei ollut suuria odotuksia ennen kisoja, sillä Torisevan odotettiin kantavan suurimman torjuntavastuun, mutta täytti oman roolinsa hyvin ja paransi kisojen edetessä suorituksiaan.

Puolustajat:
Janne Lamminen 2, 3, 3, 3, 2, 2 = 2,5

Lamminen oli yllättävän vaisu kotikisoissa, mikä näkyy myös arvosanoissa. Kärsi tietysti siitä, että pitkäaikainen pakkipari Krister Savonen joutui jäämään ulos kisoista. Yleisesti ottaen Lammiselta on totuttu näkemään parempia suorituksia MM-tasolla.

Jonne Junkkarinen 3, 3, -, 3, 3, – = 3

Junkkarinen ei ollut huono, mutta ei erityisen hyväkään. Aika näkymätöntä ja varovaista peliä kaiken kaikkiaan. Ymmärrettävästi oli vaikeuksia päästä Classic-kentällisen takana pallolliseen rytmiin. Finaalissa joutui lopulta väistymään Tatu Väänäsen tieltä.

Juha Kivilehto 4, 4, 3, 4, 3, 3 = 3,5

Oli yllättäen Suomen ykköspakki kisoissa 39-vuotiaana. Pelasi erittäin hyvät kisat kaiken kaikkiaan, eikä taso liiemmin heitellyt. Suomen joukkueen kannalta hiukan huolestuttava merkki näissä kisoissa oli se, että Kivilehto oli pallollisesti Suomen vahvin puolustaja.

Mikko Leikkanen 3, 4, 3, 4, 2, 2 = 3

Jos vertaa Leikkasen viime kauden virettä niin samanlaista suoritustasoa ei nähty MM-kisoissa. Ei varsinaisesti pettänyt, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi ylöspäin ollut niin vaarallinen kun olisi voinut odottaa. Ratkaisupeleissä hiukan nihkeä suoritustaso, kuten arvosanoista näkyy.

Lauri Stenfors 3, 3, 3, 3, 3, 3 = 3

Stenfors oli takuuvarma suorittaja oikeastaan jokaisessa pelissä. Voi sanoa, että miehen kohdalla tietää mitä saa. Oli kolmosen paras jos tasaisuutta katsoo, mutta ehkä kärsi hiukan siitä, että varsinkin kolmosen hyökkäykseen tehtiin paljon muutoksia. Se ei helpottanut puolustajienkaan pelaamista.

Tatu Väänänen 3, 2, 3, -, 3, 2 = 2,6

Väänäsellä oli turnauksella hetkensä, mutta ihan mitään briljantteja suorituksia ei nähty. Kärsi toki Stenforsin tavoin siitä, että omassa ketjussa tuli paljon vaihtelua. Pallollinen taitotaso nousi arvoonsa, kun nostettiin ykkösviisikkoon ratkaisupeleissä. Yksi lajin kaikkien aikojen parhaista puolustajista lopetti komean maajoukkueuransa kotikisoihin.

Otto Lehkosuo 3, -, 3, 3, -, 2 = 2,75

Lehkosuo pelasi vaihtelevasti, eikä erityisen paljon MM-kisoissa. Ei ollut huono missään nimessä, mutta ei tuottanut erityistä lisäarvoakaan peleissä. Ensi vuoden kisoissa rooli voi olla jo isompi. Ainakin näihin kisoihin hyppäsi mukaan varasijalta.

Hyökkääjät:
Eemeli Salin 4, 5, 3, 3, 3, 3 = 3,5

Salinin parhaat suoritukset sijoittuivat kisojen alkuun. Sen jälkeen ei nähty parasta Salinia, vaikka maalasikin finaalissa. Ei ollut missään pelissä erityisen huono, sillä on aina työteliäs, mutta ratkaisupeleissä olisi voinut odottaa enemmän varsinkin hyökkäyspäässä.

Nico Salo 4, 4, 3, 3, 3, 2 = 3,17

Myös Salon parhaat suoritukset tulivat turnauksen alussa, mikä ei ole Salon kohdalla totuttua. Koko kolmikolla oli vaikeuksia kahdessa viimeisessä pelissä, ja yllättävän paljon myös omassa päässä, sillä Ruotsi osui kahdesti ykköstä vastaan. Kaikki Classic-kolmikon pelaajat eivät ole olleet pelikuntoisia syksyllä, ja voi olla, että iskukyky ei ollut huipputasoa.

Sami Johansson 3, 4, 3, 3, 3, 2 = 3

Lopulta ehkä se suurin pettymys Suomen hyökkäyspäässä, vaikka ei pelannut varsinaisesti surkeasti. Johanssonin kohdalla odotukset ovat eri luokkaa kuin suurimmalla osalla pelaajista. Pelasti Suomen välierissä viime minuutin maalilla, mutta keskimäärin suoritukset eivät olleet huippuluokkaa. Johanssonilta uskaltaa odottaa enemmän, paljon enemmän.

Peter Kotilainen 4, 4, 3, 4, 4, 1 = 3,33

Kotilainen oli lennossa hyvin pitkään turnauksessa, mutta kahdessa viimeisessä pelissä ei kulkenut ihan odotetusti. Välierässä oli jo pientä säröilyä, mutta finaalissa sortui pahasti yliyrittämiseen. Kotilainen on ollut kaksissa viime kisoissa Suomen paras tai parhaita hyökkääjiä, mutta nyt viritys ei toiminut finaalissa. Syksyn loukkaantuminen vaikutti ainakin osin kisoihin valmistautumiseen.

Joonas Pylsy 3, 3, 3, -, 3, 3 = 3

Kärsi aivan selvästi loukkaantumisesta ja joutui jättämään yhden pelin väliinkin. Ihan paras terä puuttui ja Pylsyn kohdalla piiru pois yrittämisestä vie paljon kokonaissuorituksesta. Ei nyt huonosti pelannut, mutta esimerkiksi hyökkäyspään tehoja uupui totutusta. Valmennus varmasti odotti paljon ihan syystäkin, mutta ehkä olisi voitu jättää poiskin kisoista, jos pelikunto oli nähdyn kaltainen arvoitus?

Ville Lastikka 3, 5, 4, 4, 4, 2 = 3,66

Oli Suomen paras hyökkääjä kisoissa, jos katsotaan kaikkien pelien suoritustasoa. Finaalissa katosi kuitenkin kuvasta, toisin kuin viime kisoissa. MVP-palkinto napsahti ennen finaalia tehdyn äänestyksen perusteella. On huippupelaaja ja huippuvireessä maailman kärkeä. Vielä kohtuullisen nuori pelaaja, mutta pelannut kahdet hyvät kisat. Fysiikan puolesta maajoukkuepelaaja vielä pitkään.

Rasmus Kainulainen 3, 2, 4, 3, 2, – = 2,8

Rasmus Kainulaisen kohdalla odotukset olivat monilla kovat, mutta ei päässyt erityisen hyvään MM-vireeseen missään vaiheessa. Yritti liikaa puskea pallon kanssa, joka johti pallonmenetyksiin tärkeissä peleissä. Puolustus- ja prässipelissä vielä tekemistä. Putosi finaalissa kokonaan penkille kehnohkon välieräpelin vuoksi.

Justus Kainulainen 3, 2, 4, 3, 3, 5 = 3,33

Joukkueen kuopus ei suorittanut hirveän tasaisesti, mutta finaalissa oli ylivoimaisen hyvä muihin suomalaisiin verraten. Keskiarvo hämääkin siltä osin. Ketjumuutokset toivat nuoremmasta Kainulaisesta parhaat puolet esiin. Tulevaisuus erittäin valoisa. Ei vielä ihan maailman kärkeä, mutta ei enää hirveän kaukanakaan siitä. Se on paljon sanottu 22-vuotiaasta pelaajasta.

Mikko Hautaniemi 3, -, 4, 2, 2, – = 2,75

Hautaniemestä odotettiin erikoisosaajana tärkeää pelaajaa varsinkin pallonhallinnassa syvällä. Putosi kuitenkin kuvasta ratkaisupeleissä, kuten Prahassakin. Finaalissa ei päässyt kentälle. Parhaimmillaan hyvä, mutta kansainvälisellä tasolla vaikeuksia pysyä vauhdissa mukana.

Eetu Sikkinen 3, 4, 3, 4, 4, 3 = 3,5

Suomen ykkösyllättäjä kisoissa. Viime kevään suoritusten perusteella saattoi olla joitain odotuksia, mutta oli lopulta todella hyvä, ja otti paikan Pylsyn korvaajana komeasti haltuun. Erinomainen kahteen suuntaan, mutta pienenä miinuksena ainakin toistaiseksi melko vaatimaton hyökkäys/-maalintekovoima, mitä kahdessa ensimmäisessä kentällisessä tarvittaisiin.

Oskari Heikkilä 3, 3, -, 3, 3, 2 = 2,8

Heikkilän kohdalla odotukset eivät olleet erityisen isot ja rooli oli pääosin melko pieni. Ei tuonut pelillisesti suuria muutoksia. Työteliäs, mutta MM-tasolla ei tuonut hyökkäyspeliin suuremmin lisäarvoa. Pelasi finaalin ratkaisuhetkillä, mikä oli ehkä pienoinen yllätyskin, jos miettii kisojen lähtökohtia.

*Miko Kailiala 3

Hoiti ainoan ottelunsa ammattimaisesti. Suurempaa kokonaiskuvaa vaikea muodostaa lyheyn osallistumisen vuoksi.

* Pelasi vain puolivälierässä

5 kalloa = maailmanluokan suoritus
4 kalloa = keskitasoa parempi suoritus
3 kalloa = keskivertosuoritus, perustekemistä
2 kalloa = parannettavaa jäi
1 kallo = luokaton suoritus