Ruotsin ykkösen suunta muuttui, kun Casper Backby tuli sisään – ”En osaa kuvailla tätä tunnetta”

Casper Backby hymyili maireasti uran ensimmäinen MM-kultamitali kaulassaan. Kuva: Juha Hautakangas

Casper Backby hymyili maireasti uran ensimmäinen MM-kultamitali kaulassaan. Kuva: Juha Hautakangas

Ruotsi palautti salibandyvaltikan takaisin lajin synnyinmaahan. MM-debytantti Casper Backby aloitti finaalin penkiltä, mutta tuli vahvasti sisään.

Ruotsin valmennusjohto reagoi sinikeltaisittain heikosti sujuneeseen avauserään muokkaamalla ykköskentällistään. Vaikeuksissa ollut Markus Jonsson siirrettiin penkille, Johan Samuelsson puolustajaksi ja penkillä avannut Casper Backby, 24, sentteriksi.

24-vuotias hyökkääjä onnistui heti ensimmäisessä vaihdossaan. Suomen karvaustasapaino petti, kun hyökkäyskolmikon ja puolustajien väliin jäi iso tyhjä tila. Oikeassa laidassa pallon saanut Backby teki pallollisen liikkeen keskustaan päin, löysi poikittaissyötöllä Rasmus Enströmin, joka pamautti tarkalla lyöntilaukauksella 1–2-kavennuksen.

– En muista siitä hirveästi. Sain pallon Samuelssonilta ja syötin sen Enströmille. Hän ampui hyvin. En tiedä mistä se meni sisään, mutta hyvä, että meni, Backby kuvaili tärkeää kavennusmaalia.

Falun-kentällisen peli parani selvästi Backbyn tultua sisään. Liikkuva sentteri toi tasapainoa, kun verkkaisempi Samuelsson oli aiemmin ongelmissa etenkin tilanteenvaihdoissa.

– Tehtäväni oli tulla sisään hyvällä energialla, mennä maalilla ja voittaa irtopalloja, englanniksi vastaillut Falun-pelaaja kertoi.

Tasainen finaali ratkesi toiseksi viimeisellä minuutilla syntyneeseen Tobias Gustafssonin maaliin. Backby ei osannut äkkiseltään sanoa, mikä teki eron. Illan sankarin hän kuitenkin nimesi empimättä.

– Meillä oli todella hyvä maalivahti. (Jonathan) Edling oli uskomaton tänään, Backby suitsutti 19 kertaa torjunutta ruotsalaisvahtia.

Backby sai vaihtelevasti vastuuta uransa ensimmäisessä MM-turnauksessa. Omaan turnaukseensa hän oli tyytyväinen.

– Pelasin mielestäni hyvin silloin kun pelasin. Pääsin sisään välierässä ja tein maalin. Tänään toin peliin energiaa ja tein sen, mitä pyydettiin.

Lajin synnyinmaa palasi kultakantaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Backbyn mukaan mestaruus oli todella tärkeä ruotsalaiselle salibandylle.

– Olemme saaneet paljon kritiikkiä kotimaasta. Monien mielestä osan pelaajista ei pitäisi olla täällä. Näytimme tänään, että pystymme pelaaman tällä tasolla.

– Mestaruuden voittaminen Hartwall Areenalla, kaikkien suomalaisten edessä, on uskomatonta. En osaa kuvailla tätä tunnetta. Olen sanaton.