Mitä Kuopiossa tapahtuu? Miesten edustusjoukkue halutaan uuteen seuraan – ”Sellaista palavaa sydäntä ei saatu”

Welhojen miehille viime kaudet ovat olleet vaikeita. Tuulen suunta Kallavedeltä halutaan kääntää vastaisesta myötäiseksi. Kuva: Juhani Järvenpää

Welhojen miehille viime kaudet ovat olleet vaikeita. Tuulen suunta Kallavedeltä halutaan kääntää vastaisesta myötäiseksi. Kuva: Juhani Järvenpää

Kuopiolaisessa miesten edustussalibandyssa halutaan kääntää uusi sivu. Se tarkoittaa, että välttämättä Welhoja ei ensi kaudella Suomisarjan taulukosta löydy – eikä VehVeäkään.

Welhojen putoaminen Divarista Suomisarjaan on käytännössä sinetöity. Vehmersalmen Vesa on nyt Suomisarjan C-lohkon kärkipäässä, mutta kahden kärkeen ja nousukarsintoihin pääsy tekee tiukkaa.

Kuopiossa ollaan tosiasioiden edessä. Tilanteeseen on herätty jo kauden aikana. Welhoissa ja VehVessä on ihmisiä, jotka jakavat yhteisen huolen Pohjois-Savon miessalibandyn tilanteesta.

Sosiaalisen median kanavissa julkaistiin perjantaina ulostulo, jossa Welhojen ja VehVen yhteistyö miesten edustussalibandyn tiimoilta tuotiin esiin ja haettiin projektin taustalle uusia tekijöitä.

Harvojen harteilla

Tiedotusvastuun asiasta on kopannut Lauri Künnap, Welhojen hallituksen jäsen ja edustusjoukkueen maalivahti.

– Näimme jo aikaisemmin aiheelliseksi puhua, että jos pahimmat skenaariot toteutuvat, aika vaikea Kuopiossa olisi pyörittää kahta Suomisarja-jengiä. Aloimme miettiä, olisiko järkevää saada aikaan jotakin uutta ja yhteistä tekemistä tänne Pohjois-Savoon, Künnap kertoo.

VehVen toiminta on ollut käytännössä yhden miehen, Mika Miettisen, harteilla ja Welhoissakin tekijöitä on ollut ohuesti.

– Tavoitteena on, että saataisiin isompi taustatiimi ja tekijöitä myös tähän miesten edustusurheiluun. Lähdettäisiin rakentamaan hommia taustat edellä, mikä on poikkeuksellista ainakin oman kokemukseni perusteella, Künnap valaisee.

– Hyviä pelaajia täältä on löytynyt. Yleensä on pistetty pelaajat kasaan ja sitten vasta etsitty taustat, mutta jos nyt lähdettäisi tekemään asiaa toisinpäin, niin saataisiin tästä hommasta jotain pitkäkestoista.

Historiallinen saavutus suli

Welhot teki savolaista palloiluhistoriaa saavuttamalla alueen ensimmäisen salibandyliigapaikan keväällä 2017. Toisin kuin moni muu nousija, kuopiolaiset onnistuivat myös säilymään useamman vuoden, kunnes pala palalta vaikeutunut tilanne räjähti silmille viime kaudella. Welhot putosi liigajumbona. Sama alakulo on jatkunut tällä kaudella Divarissa, jossa Welhot on jäämässä niin ikään viimeiseksi.

Miesten toiminta on Welhoissa syönyt junioriputkea varsinkin vanhimmasta päästä, kun edustusjoukkueesta pois lähteneiden pelaajien tilalle on jouduttu nostamaan omia junioreita. Nyt Welhot haluaa saada koronan jälkeen pelaajapolkunsa kuntoon ja rakentaa sen pääksi tavoitteellisen vanhimpien poikajunioreiden (ensi kaudella P22) joukkueen, jollainen Kuopiossa on puuttunut jo vuosia. Tämän myötä miesten edustusjoukkueen elintila Welhoissa on kaventumassa.

– Haluamme palavaa sydäntä lähteä kehittämään nimenomaan miesten edustusurheilua. Kun keskustelimme Welhoissa hallituksen kesken ja aivan sellaista palavaa sydäntä ei Welhojen puolella saatu, niin lähdimme katsomaan, löytyisikö uusia kulmia yhteistyöstä muiden seurojen kanssa, Künnap kertoo.

Tämän vuoksi tavoitteena on nimenomaan perustaa kokonaan uusi yhdistys, jonka alla edustusjoukkue toimisi.

– Kun saisimme tähän hommaan uutta verta, heillä olisi into ja vapaus lähteä tekemään asioita uudessa yhdistyksessä. Tavoite olisi saada Pohjois-Savon parhaat pelaajat yhden katon alle.

Künnapin mukaan runko pelaajistoon tulisi alussa Welhojen ja VehVen nykyisistä edustusjoukkueista.

Lauri Künnap on Welhojen ykkösmaalivahti Divarissa, mutta hän ei ole vältellyt vastuuta kaukalon ulkopuolellakaan. Kuva: Juhani Järvenpää

”Harmittaa pelikavereiden puolesta”

Lauri Künnap myöntää, että hänellä on tavallaan myös oma lehmä ojassa: tavoitteellinen pelaaja haluaisi, että Kuopiossa olisi edelleen mahdollisuus pelata hyvällä tasolla. Eikä hän ole ainoa.

– Harmittaa niiden pelikavereiden puolesta, jotka haluavat Kuopiossa elää ja pelata huippusalibandya, eikä saada toimivaa palettia. Ihan heidän takiaankin haluaisin nähdä uuden yhdistyksen ja uuden nousun täällä Pohjois-Savossa. Haluaisin, että asiat olisivat pelaajille hyvin.

Künnap kertoo jo aikaisempina vuosina pelaajana tarkkailleensa ja myös arvostelleensa toimintaa. Hän lähti mukaan Welhojen hallitukseen, että voisi saada aikaan muutosta.

– Yleensä ihmiset haluavat vain arvostella ja valittaa, mutta kun tulee aika tehdä jotain, niin sitten ei ole enää käsiä pystyssä.

Mikä tulee nimeksi?

Künnapin mukaan uuden projektin tavoitteena siintää palauttaa Kuopio miesten F-liigaan – eikä vain osallistumaan.

– Liigavuosina näki sen, että kärjessä ei voi olla, jos taustalla ei ole toimivaa organisaatiota. Siksi täytyy lähteä organisaatio edellä.

Uuden yhdistyksen perustamisen kannalta nyt ovat käsillä kriittiset ajat. Matka peukuttamisesta sosiaalisessa mediassa on vielä pitkä siihen, että jotkut käärivät hihat ja paiskivat aidosti hommia joukkueen eteen. Künnapin iloksi yksi yhteydenotto on tullut, ja hän toivoo niitä lisää.

– Mitään tiettyä takarajaa tälle ei ole isketty, mutta liian pitkälle kevääseen ei voi mennä, kun sitten on liian myöhäistä alkaa rakentamaan.

Uusi yhdistys tarkoittaisi käytännössä sitä, että uuden joukkueen nimi ei ole Welhot tai VehVe.

– Ideoita on heitelty nimestä ja brändistä, mutta mitään varmaa ei ole. Kun saadaan taustatiimi kasaan, niin mietitään, mikä on paras tie edetä.