Pääkalloennakko: Kärkeen povatut kohtaavat karsinnan aluksi – onko FBC Kooveeta nälkäisempi?

60 minuuttia ei välttämättä ottelussa riitä, kun FBC ja Koovee alkavat vääntää voitosta. Kuva: Anssi Koskinen

60 minuuttia ei välttämättä ottelussa riitä, kun FBC ja Koovee alkavat vääntää voitosta. Kuva: Anssi Koskinen

Kauden alussa sijoille yksi ja kaksi ennakoidut joukkueet kohtaavat toisensa jo puolivälierissä. Koovee päätyi Divarin runkosarjan sijalle kolme ja sai valintatilaisuudessa viimeisen jäljellä olleen joukkueen eli FBC Turun (4.) vastaansa.

Lähtökohdat:

Kokeneet tamperelaiset pitivät pintansa runkosarjan tiukassa taistelussa kotiedusta, vaikka tilastojen valossa vieraissa olisi ollut helpompaa – Koovee oli nimittäin runkosarjan paras vierasjoukkue.

Sarjan toiseksi eniten maaleja (171) tehnyttä Kooveeta johti kentällä latvialaiskaksikko Peteris Trekse ja Rolands Kovalevskis. Todella vaarallisesta kaksikosta Trekse voitti piste- ja syöttöpörssin tehoilla 23+44 ja Kovalevskis kaappasi nimiinsä maalipörssin 38 osumalla. Myös joulukuun MM-kisoissa esiintynyt kaksikko näytti kauden aikana olevansa todella kovia tekijöitä tälle sarjatasolle.

Ulkomailta siirtyvät pelaajat eivät ole ihan arkipäivää Divarissa, mutta Kooveessa heitä on näkynyt ja tullaan myös jatkossa näkemään Latvian ja Kooveen päävalmentajan pestiä hoitavan Arto Riihimäen järjestellessä pelaajia Tampereelle. Uusia latvialaistähtiä on hankittu jo kaksi kappaletta ensi kaudeksi.

Tähtikaksikon takaa löytyy laajuutta, esimerkiksi Samuli Salomaa, Lassi Ylisiurunen, Jani Rajala, Ville Kangasmäki ja Aki Hietanen ovat laadukkaita pelimiehiä Divariin ja kokeneiden pelaajien listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Heistä kuitenkin negatiivisessa valossa voi nostaa esille tällä kaudella yli -10 pakkaslukemista kärsivät Petteri Puustisen, Jesse Vainion ja Jesse Ruokostenpohjan, joiden kausi ei ole sujunut kovin mairittelevasti. FBC Turun kokoonpanosta löytyy myös laajuutta, joten Kooveen puolella alempien kenttien on pystyttävä nostamaan tasoa pudotuspeleissä.

Klassisesti Kooveesta voidaan nostaa esille kokeneiden pelaajien halu liiganousua kohtaan sekä urheilullisuuden riittäminen vaatimustason kasvaessa. Viime kaudella LNM yllätti suistamalla tamperelaisten liigajunan raiteiltaan raikkaalla hurmossählyllä. Tempo kasvoi ja Koovee ei pystynyt vastaamaan siihen. Tällä kaudella ottelusarja on pidempi, mutta se ei ole välttämättä Kooveen etu.

Valmennuspuolella jännittävä taistelu nähdään kokeneen Riihimäen ja ensimmäistä Divarikauttaan vetävän Stenforsin välillä. Monenlaista temppua löytyy varmasti myös tuoreemman koutsin kikkapussista, mutta kokemuksen merkitystä ei voi vähätellä pienten marginaalien ottelusarjassa.

FBC Turku on onnistunut luomaan itselleen maineen keväisin sulavana joukkueena, vaikka kovin montaa kevättä ei ole vielä takana. Ongelmat ovat olleet pitkälti siinä, että joukkueen pelaaminen on ollut hyvin kaavamaista. Vahvuudet on saatu luettua pois ja heikkouksia käytetty armottomasti hyödyksi. Materiaali on ollut vuodesta toiseen todella hyvä Divariin ja liiganousua ajatellen joukkue ja ulkoa päin katsottuna myös organisaatio on alkanut olla valmis ylemmälle tasolle. Painetta tulee myös tässä ennakossa, sillä FBC Turku lähtee ottelusarjaan suosikkina.

Pelaajistossa mielenkiintoisina muutoksina aiempiin kausiin nähden on puolustuspään pallollisen osaamisen kasvattaminen siirtämällä Miikka Sokka ja Aleksi Havia hyökkääjistä uusiin rooleihin. Vaihtelu on ollut hyväksi ja parhaassa mahdollisessa kokoonpanossaan FBC:ltä löytyy miellyttävän taitavia viisikoita, joille pallolla puolustaminen ei tuota ongelmia ja kaikilta pelaajilta on ulosmitattavissa tehopisteitä.

Tämän kauden uusista pelaajista Aaro Ollikainen, Elias Siira ja Lauri Laine ovat joukkueen sisäisen pistepörssin kärkipäätä. Ollikainen tuli koko sarjan pistepörssissä viidenneksi tehoilla 24+19. Uransa ennätyspisteet iskenyt porilainen pelasi jo 16-vuotiaana Divaria Karhuissa, josta matka vei pariksi edelliseksi kaudeksi TPS:n liigajoukkueeseen. Keltaisissa rightin puolen hyökkääjä on päässyt taas pistetehtailun makuun.

Edellä mainittu kolmikko on parikymppisiä jo liigatasolla pelanneita potentiaalisia hyökkääjiä, ja steppi Divariin on vaikuttanut hyvältä siirrolta pelaajille sekä erinomaisilta hankinnoilta FBC Turulle tulevaisuutta ajatellen.

Kauden aikana turkulaiset saivat aikaiseksi kahdeksan ottelun voittoputkea ja tamperelaisten pisin ylsi kuuden ottelun mittaiseksi. Kummallekaan ei tullut kovin synkkiä jaksoja, lähinnä yksittäiset tappiot sarjataulukon alaosassa oleville joukkueille yllättivät.

Kummaltakin joukkueelta löytyy taitoa todella laadukkaaseen pallolliseen pelaamiseen, joten odotettavissa on hyvinkin taktinen ottelusarja. Haasteena molemmilla tulee todennäköisesti passiivisen pallonhallinnan ja kehällä pyörimisen muuttaminen aktiiviseksi, jossa on edes hieman tavoitetta päästä ykkössektoriin. Yksilöiden kaavasta poikkeavalla murtautumiskyvyllä ratkotaan ottelujen voittoja, joten luovuus ja nälkäinen keskustaan puikkelehtiminen nousee suureen arvoon.

Erikoistilanteissa molemmilta joukkueilta löytyy hurjat ryhmät ja ongelmaksi muodostuu lähinnä peluuttaako ylivoimilla yhtä vai kahta viisikkoa. Mielenkiintoiseksi muodostuu alivoimapelin aktiivisuus, sillä tiiviiksi vetäytymällä hyvät laukojat, kuten Rolands Kovalevskis ja Antti Vuorinen, löytävät kyllä väyliä. Vastapainoksi liian höntyilevää nelikkoa saavat höpläytettyä mm. Aki Hietanen ja Miikka Sokka.

Molemmat tämän kauden runkosarjan kohtaamiset venyivät aina rangaistuslaukauskilpailuun asti. Kummankin vei nimiinsä FBC. Lisäminuutteja pelataan todennäköisesti myös tämän ottelusarjan aikana useampaan otteeseen.

Knopit:

Kooveessa riittää latvialaisia, sillä tilastoissa loistavien Peteris Treksen ja Rolands Kovalevskisin lisäksi kokoonpanossa ovat pienemmissä rooleissa myös Ralfs Orste ja Ulvis Metra.

Latvialaisista puhutaan, mutta Kooveen Santtu Siponen oli runkosarjan plus/miinus-kuningas tyylikkäällä lukemalla +48.

Taistelupari:

Jani Rajala (Koovee) – Teemu Aaltonen (FBC Turku)

Pörsseissä korkeilla sijoilla viilettää nuoria varsoja, mutta taustalta löytyy kokeneita kakkossenttereitä. Molemmilla on hieno kyky rytmittää peliä ja olla tarvittaessa myös tehokas hyökkäyspäässä. Kokemuksen merkitystä ei voi kyllin korostaa tasaisessa sarjassa ja tältä kaksikolta voidaan odottaa laadukkaita ja järkeviä pelitekoja niinä hetkinä, kun vauhti alkaa kiihtyä turhan kovaksi ja vastahyökkäyksiä nähdään useampia putkeen.

Divarin tämän kauden nuorin pelaaja on syntynyt vuonna 2007. Silloin Teemu Aaltonen pelasi Divaria Forssan Suuppareissa ja Jani Rajala Nokian KrP:ssä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

18.9.2021 FBC Turku – Koovee 9-8 rl.
13.2.2022 Koovee – FBC Turku 7-8 rl.

Näin pelataan:

la 19.03.2022 15.45 Koovee – FBC Turku, Spiral-halli
su 20.03.2022 18.30 FBC Turku Koovee, Kupittaan ph
ke 23.03.2022 18.45 Koovee – FBC Turku, Spiral-halli
la 26.03.2022 14.30 FBC Turku – Koovee, Kupittaan ph tarvittaessa
su 27.03.2022 18.45 Koovee – FBC Turku, Spiral-halli tarvittaessa

Kaikki ottelut suorina lähetyksinä Solidsport-palvelussa.

Kumpi voittaa?

FBC Turun runkosarjan loppuosa oli hieman rikkonainen kokoonpanon osalta, mutta huhut kertovat ryhmän olevan kasassa pudotuspeleihin. Valmistautuminen ei välttämättä ehdi olla optimaalinen, mutta siitäkin huolimatta turkulaisten suorituskyvyn maksimit ovat huomattavasti Kooveeta korkeammalla ja parantamisen varaa jäi vielä runkosarjasta. Tämän sarjan voitto on ensiaskel siihen, ettei FBC Turun sulamisista enää puhuta. 1–3 ja FBC kohti välieriä.