Pääkalloennakko: Peliveljeen voi luottaa, mutta Nokinäätä on liian viekas

Nokian KrP ja SPV starttaavat puolivälieräsarjansa perjantaina Raholassa. Kuva: Juha Käenmäki

Nokian KrP ja SPV starttaavat puolivälieräsarjansa perjantaina Raholassa. Kuva: Juha Käenmäki

Runkosarjan kakkostilan napannut Nokian KrP valitsi puolivälierävastustajakseen kahdeksanneksi sijoittuneen SPV:n. Näädät lähtee ottelusarjaan selkeänä ennakkosuosikkina, mutta sitkeällä SPV:llä on venymiskykyä. Välieräpaikka heltiää neljällä voitolla.

Lähtökohdat:
KrP paransi viime kaudesta pisteen, mutta se riitti harppaamaan kaksi sijaa ylöspäin. KrP:ta vaivasi edelleen tason heittely, usein pelien sisällä. Huipputaso on korkea, mutta heikot hetket edelleen heikkoja. Ryhmä esimerkiksi murjoi Oilersin runkosarjan lopussa 13–4, mutta sai OLS-peleistä vain pisteen.

SPV meni myös pisteiden valossa samaa latua kuin vuosi sitten ja poimi pisteen vuoden takaista enemmän. Merkittävin ero viime kauteen verrattuna tapahtui tehtyjen maalien saralla. Takapakkia tuli 29 maalia, joskin oma pää tiivistyi viiden osuman verran.

Materiaalietu on selkeästi KrP:lla. Joukkueella on kaksi kovaa tuloskenttää ja suoraviivaisempi kolmonen. Joona Rantala takoi 29+23=51 pistettä. Mikko Laakso (25+23=48) ja Henri Johansson (22+26=48) säestivät. Kaikki ylsivät pistepörssin kärkiviisikkoon. Rantalan ja tehopakki Miska Mäkisen (13+21=34) teholukema, +51 oli sarjan paras. Mäkisen pelikunto on vielä kysymysmerkki, mutta Pääkallon saamien tietojen mukaan runkosarjan lopussa tullut kolhu ei ollut vakava.

SPV:n ykkösnimi oli totutusti Sami Koski (14+28=42). Seinäjokiset ovat muutenkin jakaneet materiaalia kolmeen melko tasaiseen viisikkoon. Kaikki kentät pystyvät maalintekoon, mutta selkeää syömähammasta ei ole.

Perjantaina alkavan ottelusarjan askelmerkit ovat selvät. Ennakkosuosikki KrP ottaa aloitteen, SPV kyykkii ja hyökkää vastaan. Näädät on myös taktisesti moniulotteisempi ryhmä, joka osaa pelata erilaisilla rytmeillä.

Raholassa oivallettiin kaksi vuotta sitten, että virtailuun tähdännyt ”Näätärokki” menee helposti koheltamisen puolelle, eikä tuo pitkässä juoksussa tulosta. Joukkue on ottanut vauhtia pois ja ottanut palloa kontrolliin. KrP ei edelleenkään karsasta virtauksen kyytiin hyppäämistä, mutta juuri kontrolli on tuonut peliin tasapainoa. Se on näkynyt myös laadukkaampana puolustuspelaamisena.

SPV:n valtti on laadukas puolustuspeli. Seinäjokiset jaksavat kyykkiä ja taistella, mutta tilaisuuden tullen ampaisevat terävästi ja suoraviivaisesti vastaiskuihin. SPV:llä on ilmiömäinen kyky pelata köysissä. Viime vuosina se on kuitenkin joutunut turvautumaan tähän kykyyn turhan usein, sillä pallolliset vaiheet jäävät edelleen lyhyiksi. SPV:n pallollisessa pelissä ei ole rakenteita, johon nojata. Joukkue on totutusti kovassa kunnossa, mutta tiiviissä ottelusarjassa väsy saattaa tulla, jos pallon kanssa ei pysty levähtämään.

Isoissa yksittäisissä otteluissa SPV on osoittanut kykynsä suorittaa ylärekisterissä. Ottelusarja on kuitenkin eri tarina. Vuosi sitten punapaidat hakivat Turusta puolivälieräsarjan avauspelissä voiton, mutta sen jälkeen eväät loppuivat ja TPS paineli välieriin 4–1-voitoin.

SPV lähtee mielellään virtauksen kyytiin, mutta huippuyksilöitä pursuavaa KrP:ta vastaan se ei saa päästä päähän -rallissa kilpailuetua, päinvastoin. SPV:n ase on tiivis ja syvälle vetäytyvä puolustusmuuri. Jos ja kun SPV vetäytyy, kysytään KrP:lta malttia. Pakotetut ratkaisut kääntyvät helposti vaarallisiksi vastaiskuiksi. KrP kuitenkin osaa rummuttaa pallollista peliään laajalla alueella, luoda jatkumoita ja sitä kautta liikuttaa puolustusmuotoa.

Ylivoimapelissä etu on myös KrP:lla. Molemmat tekivät runkosarjassa 20 ylivoimamaalia, mutta KrP:n (45,5%) ylivoimatehokkuus oli tasan 11 prosenttiyksikköä SPV:n vastaavaa (34,5%) parempi. SPV:n aiemmilla kausilla vahva ylivoima oli vasta kolmanneksi tehottominta.

Myös KrP:n alivoimapelaaminen oli parempaa. Näätä selvitti alivoimansa sarjan toiseksi parhaalla varmuudella 68,8-prosenttisesti. SPV:n 64,8-prosenttinen alivoima jäi vain kahden pykälän päähän. Huomionarvoista joukkueiden alivoimatilastoissa on kuitenkin jäähymäärät. SPV istui boksissa 54 kertaa, KrP vähiten koko sarjassa, 35 kertaa.

Knopit:
Seurat ovat kohdanneet pudotuspeleissä kertaalleen. Keväällä 2018 KrP eteni välieriin voitoin 4–1. Joukkueiden viime vuotisen historian perusteella on muutenkin helppo ymmärtää, miksi KrP valitsi juuri SPV:n. Viidestätoista viime kohtaamisesta KrP on napannut 11 voittoa. Yksi neljästä tappiosta on kuitenkin poikkeuksellisen kirvelevä: cupin finaalitappio viime vuoden helmikuussa.

Raholasta on muodostunut SPV:lle lähes mahdoton linnake. Seinäjokisten edellinen KrP:n kustannuksella otettu vierasvoitto on niinkin kaukaa kuin lokakuulta 2015. Sittemmin Näädille on kirjattu yhdeksän peräkkäistä kotivoittoa SPV:stä.

Taistelupari:
Joona Rantala, KrP – Rasmus Hasu, SPV

KrP:n nimivahvasta hyökkäyksestä löytyy taitoa ja ratkaisukykyä. Se tarkoittaa, että KrP tulee mitä todennäköisemmin luomaan enemmän laadukkaita maalipaikkoja. SPV-vahti Rasmus Hasulta vaaditaan venymistä. Hasu on pienikokoinen, mutta liikkuu ketterästi ja ennakoi. Tukea tulee uhrautuvalta puolustukselta, mutta Joona Rantalan ja kumppaneiden lähettämiä palloja tulee väistämättä läpi. SPV:n pitää pystyä roikkumaan peleissä mukana heikoilla hetkillä, jotta se ei joudu avaamaan pakettiaan liikaa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
30.10.2021 Nokian KrP – SPV 6–5
13.2.2022 SPV – Nokian KrP 3–6

Näin pelataan:
Pe 18.03.2022 18.30 Nokian KrP – SPV, Raholan Lk RUUTU
Su 20.03.2022 17.00 SPV – Nokian KrP, Seinäjoen Ut RUUTU
Ti 22.03.2022 18.30 Nokian KrP – SPV, Raholan Lk RUUTU
To 24.03.2022 18.30 SPV – Nokian KrP, Seinäjoen Ut RUUTU

Tarvittaessa:
La 26.03.2022 17.00 Nokian KrP – SPV, Raholan lk RUUTU
Ke 30.03.2022 18.30 SPV – Nokian KrP, Seinäjoen ut RUUTU
Pe 01.04.2022 18.30 Nokian KrP – SPV Raholan lk RUUTU

Kumpi voittaa?
Yksittäiset ottelut – etenkin sarjan alussa – ovat tiukkoja, mutta mitä pidemmälle sarja etenee, sitä vahvemmin KrP:n edut materiaalin ja pelitavan suhteen tulevat esiin.

KrP välieriin voitoin 4–1.