Puskista tullut päätös sai aikaan ison sotkun – ”Koko Suomisarja tuntuu olevan liitolle yksi ja sama”

Suomisarjan tuoreet käänteet yllättivät kotiottelutapahtumaa valmistelleen Nibacoksen ja monet muut. Kuva: Tommy Lågland

Suomisarjan tuoreet käänteet yllättivät kotiottelutapahtumaa valmistelleen Nibacoksen ja monet muut. Kuva: Tommy Lågland

Tämän viikon lauantaista piti Kokkolassa kehkeytyä hieno salibandyilta. Sen sijaan tapahtumat saivat suunnan, mikä sai Suomisarjan joukkueet ymmälleen puhelimet pirisemään.

Kokkolan Nibacos markkinoi Suomisarjan A-lohkon kärkiottelua isosti: otteluisännyys oli myyty ja mainostilaa ostettu tienvarsimainoksia varten. Viikonloppuna joukkueenjohdon korviin alkoi kuitenkin kantautua huhuja, että kaikki tämä on turhaa: Classic United on jättänyt Suomisarjassa kauden kesken, eikä ole tulossa Kokkolaan.

Nibacoksen joukkueenjohtaja J-P Pajunpää sai asiaan vahvistuksen Classicista ja tamperelaisilta tiedon, että Salibandyliiton olisi pitänyt tiedottaa asiasta. Liitosta Pajunpää sai henkilön kiinni lopulta maanantaina, kun sarjavastaava Salla Nuorteva soitti hänelle takaisin usean yhteydenottoyrityksen jälkeen.

– Jos me emme olisi olleet liittoon päin yhteydessä, sieltä ei olisi meille vieläkään tietoa, Pajunpää sanoi tiistaina iltapäivällä.

Kotiottelun peruuntuminen ei ole Nibacokselle mikään pikkujuttu. Alueellaan korkeimmalla sarjatasolla pelaava seura on panostanut tapahtumaan niin, että se tuntuu myös rahapussissa.

– Kun sinne oli hoidettu otteluisännät sun muut, karkeasti meille tulee noin 3500 euron tappio, Pajunpää laskeskelee.

– Kysyin liitosta, saammeko laittaa sinne laskua pakollisista kuluista, joita tulee joka tapauksessa, mutta vielä en ole saanut vastausta.

Päätös, josta unohdettiin kertoa

Mutta ei tässä vielä kaikki. Nuortevan puhelussa Pajunpäälle kävi ilmi myös, että liiton hallitus olisi jo tammikuussa päättänyt, että Suomisarjasta voi luopua menettämättä sarjapaikkaa. Asiasta ei vain ole mitä ilmeisemmin kerrottu julkisesti missään.

– Olisi mielenkiintoista nähdä se pöytäkirja, Pajunpää sanoo.

Classic Unitedille mahdollisuus oli selvinnyt perjantaina liiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäisen kertomana, kun hän oli Classicin valmennuspäällikkö Mikko Hernetkoskeen yhteydessä Suomisarjan rästipeleihin liittyen.

-Silloin hän mainitsi tällaisesta mahdollisuudesta, Hernetkoski kertoo.

Classic United tarttui mahdollisuuteen, koska jäljellä oleville otteluille olisi ollut vaikea löytää pelipäiviä ilman päällekkäisyyttä P21 SM-sarjan kanssa. Classicin Suomisarja-joukkue koostuu käytännössä kokonaan juniori-ikäisistä pelaajista.

Helmikuussa Salibandyliitto kertoi Suomisarjan loppuun pelaamisesta vain sen, että riittää kun 75 prosenttia otteluista saadaan pelattua ja tällöin sijoitukset ratkaistaan pistekeskiarvolla.

Myös EräViikingit Akatemia luopuu

Kun tieto siitä, että sarja onkin mahdollista jättää tällä tavoin kesken, alkoi levitä Suomisarjan seuroille, joukkueiden valmentajilla ja aktiiveilla alkoivat puhelimet soida. Liitto joutui vääntämään asiasta tiedonantoa, jonka valmistuminen ja julkaisu venyi tiistaina yli virka-ajan.

Tiedotteessa kerrottiin A-lohkossa pelaavan Classic Unitedin lisäksi myös B-lohkon EräViikingit Akatemian jättävän kauden kesken.

Liiton tiedotteessa Suomisarjan seuroille kerrottiin kirjallisesti näin: ”Salibandyliiton hallitus teki tammikuussa päätöksen, jonka mukaan joukkue voi koronakautena luovuttaa sarjapaikan. Luovutussakkoa ei tällöin peritä, mutta osallistumismaksut peritään täysimääräisenä. Hallituksen päätöksen mukaan kesken sarjakauden koronan vuoksi luovutuksen tehnyt joukkue saa sarjapaikan niissä sarjoissa, joissa on periytyviä sarjapaikkoja, samalta sarjatasolta kaudelle 2022-23 kuin missä se pelasi kaudella 2021-22.”

Arvostus puuttuu

Nibacoksen J-P Pajunpäätä tilanne korpeaa kaikkiaan. Hänen mukaansa samanlainen mieliala on monessa muussakin Suomisarjan seurassa.

– Koko Suomisarja tuntuu olevan liitolle yksi ja sama. Eivät ole oikein panostaneet millään lailla, hän harmittelee.

– Yhteistyökumppanitkin rupeavat katsomaan, että mikähän sarja tämä mahtaa olla. Tulossa on niin sanottu kärkipeli ja sitten toinen vain luopuu sarjasta.  Lajia ajatellen tämä on aika huono juttu: taistelemme kuitenkin samoista yhteistyökumppaneista jääkiekon, lentopallon ja muiden kanssa.