Ikävät talousuutiset ovat seuranneet monena vuonna Jyväskylän Happeeta. Happee ry:n nimi ilmestyi tiistaina konkurssihakemusten listalle.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Happee päätyy listalle. Nimi myös katosi listauksesta vielä tiistain aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että Happee hoiti maksuvelvoitteensa.
– Konkurssihakemuksen syynä oli se, että maksusuunnitelman mukaista viimeistä maksuerää ei oltu maksettu ajoissa Eläke-Varmalle. Kaikki maksut ovat nyt ajantasalla, joten tuo konkurssihakemus vedettiin myös pois heti ilmoituksen jälkeen. Meillä on maksun suorittamisessa tapahtunut inhimillinen virhe, mutta nyt kaikki on kunnossa
– Pyydämme anteeksi koko yhteisöltämme tätä negatiivista julkisuutta, mutta ajatuksemme ovat nyt sarjojen alussa, joiden suhteen on vielä tekemistä, Happeen puheenjohtaja Vesa Pölkki kommentoi Pääkallolle.
Edellisen kerran Happeen nimi putkahti samaiselle listalle 2019, kuten tästä Ylen jutusta selviää. Tuolloin vedottiin vanhoihin velkoihin ja kerrottiin, että velkaa on kymmeniä tuhansia euroja. Konkurssihakemuksen teki silloin verottaja, nyt eläkevakuutusyhtiö.
Pääkallon tietojen mukaan Happee on ollut vakinimi protestilistalla pitkin vuotta 2022. Summat eivät ole välttämättä olleet isoja, mutta maksamattomia laskuja on piisannut.
Esimerkiksi alkuvuodesta Asiakastieto arvioi Happeen perintämittarissaan kategoriaan PL5, minkä yläotsikko on ”perinnän onnistumisaste on erittäin huono”. Tämä taas tarkoittaa sitä, että ”yrityksellä on yksi maksettu varattomuusmerkintä tai useita velkoja tai trattahäiriöitä, joita ei ole merkitty maksetuiksi”.
Tästä heikompi kategoria on enää PL6, jolloin perintä ei ole käytännössä mahdollista.
—
Kommentti: Loppuuko Happeen kujanjuoksu joskus?
Viimeisen kymmenen, lähes 15 vuoden ajan Happeen taloudellinen tilanne on ollut usein tapetilla. Varsinkin 2010-luvulla puhuttiin eritoten ”vanhoista veloista”, joilla viitattiin 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle. Entä nyt?
Jossain vaiheessa näytti siltä, että Happee pääsee velkakurimuksesta pois. Se piti vyönsä kireällä ja edustusjoukkueen menestys toi myös rahaa kassaan. Sen lisäksi se toimi aktiivisesti kentän ulkopuolella nousten someajan ilmiöksi. Ainakaan tällä hetkellä toiminta ei näytä edustusjoukkueen osalta siltä, että vyö olisi erityisen kireällä.
Tällekin kaudelle Happee hankki muutaman pelaajan, jotka pelaavat salibandya niin sanotusti ammatikseen tai vähintään puoliammattilaisina. Näin on ainakin Pääkallon tietojen mukaan. Toinen heistä on kuuleman mukaan jopa sellaisella sopimuksella, että hövelistä rahankäytöstään joskus syytetty Nokian KrP hävisi kymppitonnien tarjouskilvan pelaajasta, joka ei ole kuitenkaan maajoukkuetason hyökkääjä.
Voi toki olla, että Happee rahoittaa isoimmat sopimukset jonkin sponsorin kautta, mutta jos sellainen sponsori löytyy, niin sitä rahaa tarvittaisiin seuran pyörittämiseen ihan selkeästi. Jos ja kun Happee tarvitsee pelaajia, niin lähtökohta pitäisi olla seuran elinvoima, ei esimerkiksi mitalisijojen tavoittelu ensimmäisen kustannuksella. Seuraan kun kuuluu muutakin kuin edustusjoukkue.
Oli miten oli, Happeen talousvaikeudet ja vaikeudet saada liigalisenssi ovat vuodesta toiseen mainehaitta koko liigalle. Seura saa toki toimia haluamallaan tavalla, mutta nämä ainaiset selittelyt ja selvitykset talousvaikeuksista ovat varmasti seuran toimijoille itselleenkin raskaita.
Ulospäin näyttää siltä, että seuralla olisi jälleen varaa kiristää vyötä. Jos näin ei ole, niin ilmeisesti tilanne on sitten vain yksinkertaisen toivoton.