Sählyvieraat: ”En minä näe mitään perusteluita sille, miksi ErVi yltäisi pudotuspeleihin”

Classic saattaa pärjätä tulevallakin kaudella. Kuva: Esa Takalo

Classic saattaa pärjätä tulevallakin kaudella. Kuva: Esa Takalo

Historian ensimmäinen Sählyvieraat-artikkeli tulee tässä.

Vieraina ovat Pääkallon historian lehdiltä tutut hahmot. Vastaajina toimivat Jaakko Tiira (IS), Iiro-Pekka Airola (Hämeen Sanomat), Henri Pitkänen (Yle) ja Anssi Karjalainen (IL). Aiheena on eritoten tuleva salibandykausi.

Noh niin arvon vieraat! Miesten liigakausi on ovella ja sen vuoksi on aika udella tulevasta. Lähdetään kevyesti liikkeelle siitä, että mitkä ovat liigan mitalijoukkueet järjestyksessä?

Jaakko: Olen liian tosikko laittaakseni mestariksi minkään muun kuin Classicin. Materiaali, toimintakulttuuri ja niin edelleen. Kyllähän te tarinan tiedätte. KrP ottaa jälleen hopeaa. Ryhmässä on sopivasti vaihtuvuutta ja niin moni pelaaja maajoukkueen porteilla, että en usko ulospuhallukseen. Pronssia ottaa TPS tai Oilers. Kumpaa nyt sattuukaan pronssiottelu enemmän motivoimaan.

Iiro-Pekka: Kultaa Classic, hopeaa Nokian KrP, pronssia Oilers.

Henri: En tiedä, uskonko tähän itsekään, mutta uidaan nyt vastavirtaan ja sanotaan, että Janne Kainulaisen sexy floorball höystettynä maestro Pauno Kajoksisen xG-datapankilla kääntää kelkan teurastamon suuntaan. Toki pitkän pojan maalilla pitäisi olla kunnossa, ilman Miro Tuomalaa ei ole mitään palaa. Hopeaa Classic, pronssia TPS.

Anssi: Joudun jättämään hipsteri-Henrin yksin tuon kanssa. Classicin dynastia jatkuu, hopealla KrP ja Oilers pronssilla.

Pelaako EräViikingit pudotuspeleissä muutaman vuoden tauon jälkeen?

Jaakko: Ei. Mika Nurmelaa lainatakseni, en minä näe mitään perusteluita sille, miksi ErVi yltäisi pudotuspeleihin. Joukkue on heikentynyt. Omiin kasvatteihin satsaaminen on tuttu tarina, kun kirstun pohja näkyy. Toki P21-mestaruus viime keväältä nostaa toiveita paremmasta tulevaisuudesta, mutta alkava kausi tulee liian pian.

Iiro-Pekka: ErVi on mukana taistelussa siinä tuntumassa ja voi nousta viivan paremmalle puolelle, mutta en silti usko playoff-paikkaan. Kahdeksas pudotuspelijoukkue on joko OLS tai ErVi. Uskotaan oululaisiin.

Henri: Ei. Samoilla pudotuspelijoukkueilla jatketaan.

Anssi: Ei. Lähtijöiden lista on kovempi kuin tulijoiden, joten haaveeksi jää pudotuspelikevät Vantaalla. Yleisen mielenkiinnon vuoksi toivoisi silti, että viimeiset playoff-sijat ratkaistaisiin ihan runkosarjan lopussa.

Mitkä joukkueet päätyvät karsimaan?

Jaakko: FBC Turku. Selkeästi liigan kepein ryhmä, joka häviää etenkin kärkiosaamisessa reippaasti muille. Toinen karsija on LASB. Lahti on ollut hyvä paikka kehittyä, mutta oranssipaitojen epäonneksi siitä on tullut uusi “Suolihuuhtelu-joukkue”.

Iiro-Pekka: FBC ja LASB. Luulen, että lahtelaisten kaudesta voi tulla vielä turkulaisia tuskaisempi, jos FBC:n nousijahurmos kantaa edes hieman.

Henri: 33 pelin ralli käy erittäin raskaaksi BeeCeelle, eikä häntäpaikalta voi välttyä. LASB ja Jymy hankaavat kymppisijasta, mutta Jymy on Aki Karjalaisen ja Jari Hankkion ansiosta etevämpi.

Anssi: BeeCee on jumbo. Santtu Pohjosta käy sääliksi tuon ryhmän takana – LASB on toiseksi viimeinen.

Kuka on ensi kauden paras pelaaja miesten liigassa?

Jaakko: Justus Kainulainen. Oli jo viime kaudella sarjan parhaita pelaajia. Entinen superlupaus on kehittynyt vuosi vuodelta. Erottuu muista kärkipelaajista siinäkin mielessä, että tulosvastuu on esimerkiksi Classicin tai KrP:n seppiä järeämpi.

Iiro-Pekka Airola: Ville Lastikka, Classic.

Henri: Taipalsaarelaisesta vesijohtovedestä voimansa ammentanut Joona Rantala vie KrP:n paratiisiin.

Anssi: Oilersilla on nyt sellainen parivaljakko käsissään, että oksat pois. Sanon, että Aaro Astala nousee liigan parhaaksi, vaikka Justus Kainulainen mättää enemmän maaleja.

Entä kuka breikkaa liigatasolla?

Jaakko: Santeri Uusi-Laitila SPV:stä. Nuori puolustaja säväytti jo viime kaudella. Taitava ja fiksu pelaaja, joka löytää yleensä oikeat avaimet tilanteeseen kuin tilanteeseen. Seinäjoella on kuuleman mukaan harjoitelut – vihdoin – myös pallollista peliä. Uusi-Laitilan tapainen pallovarma puolustaja hyötyy tästä.

Iiro-Pekka: Peteris Trekse (TPS) on jo pari kautta pelannut väärällä sarjatasolla Divarissa, joten katseet kohdistuvat sinne.

Henri: Juuri kun ajattelin, että pitääpä tulla kehumaan Santeri Uusi-Laitilaa, kuoma olikin hänet ansiokkaasti jo nostanut esiin. Juuso Kekki saa varmasti paljon vastuuta Indiansissa, ja myös tehoja on luvassa.

Anssi: Jasper Auvinen (Indians) on potentiaalinen 20 maalin mies. Vastuun pitäisi kasvaa entisestään, joten lyödään kovat odotukset kolmannelle liigakaudelle.

Ketä pelaajaa suosittelisit seuraamaan erityisesti tulevalla sesongilla?

Jaakko: Classicin Alpo Laitilaa. Supercupissa superlupaus hyökkäsi ykkösketjussa Eemeli Salinin ja Ville Lastikan välissä. Laitilan kontrolli palloon ja kyky pelata olemattomissa tiloissa, on täysin poikkeuksellinen. Häntä vastaan pelaamisessa alkaa näkyä jo samaa ilmiötä kuin Krister Savosen paineistamisessa. Liian lähelle ei kannata mennä tai käy kalpaten.

Iiro-Pekka: Kyllä minua kiinnostaa, mitä viime kauden liigatulokas Juuso Ahola näyttää nyt, kun tutut Porin pölyt on pyyhitty jaloista ja mennään Raholan pölyissä KrP:n huippujoukkueen matkassa.

Henri: Aki Karjalainen on mielenkiintoinen, parikymppinen maalivahti, joka on ollut Limingassa vastuuroolissa jo vuosia. Vartta ei ole hirveästi, mutta taitoa olla pallon edessä löytyy. Jymy on kaivannut laatuluokan torjujaa, ja Karjalaisessa se saattaa sellaisen hyvinkin saada.

Anssi: Nostan niin ikään Aki Karjalaisen Jymystä. Oli niin hyvä maalivahti Divariin, että oli vain ajan kysymys, milloin pääsee testaamaan tasoaan F-liigassa. Kompensoi pientä kokoaan uskomattomalla taidolla liikkua. Toisinaan ylipelaa, mutta hallitsee keskivartaloaan niin hyvin, että pystyy ponkaisemaan käytännössä asennosta kuin asennosta takaisin torjuntavalmiuteen. Viihdyttävä maalivahti!

Pelaako Peter Kotilainen itsensä MM-koneeseen?

Jaakko: Tuskin. Kotilainen ei kierrellyt Supercupin jälkeen, kun hän myönsi, ettei kunto ole paras mahdollinen. MM-finaali pelataan alle kahden kuukauden päästä. Jos kotikisojen heikko finaaliesitys jotain opetti, niin sen, ettei kliimaksissa voi antaa liikaa tasoitusta repaleisella ryhmällä.

Iiro-Pekka: Joku edesmennyt arvokisakävijä voisi sanoa, että fifty-sixty, mutta marraskuun MM-kisat taitavat tulla liian nopeasti monellakin tavalla. Zürichissä pelataan ilman Kotilaista.

Henri: Petteri Nykky voi viimeisessä turnauksessaan pelata korttinsa haluamallaan tavalla, ja vasemman laidan rightien kilpailutilanne tiedetään. Vanhoista näytöistä huolimatta vähän kuitenkin luulen myös, että turnaus jää tällä kerralla väliin.

Anssi: Nykyn kuntovaatimustason tietäen kisat taitavat tulla liian nopeasti vastaan. Kotilainen ei ehdi nousta vaaditulle tasolle.

Onko Joona Rantala sarjan paras pelaaja? Kuva: Juhani Järvenpää

Täyttääkö liian fyysinen pelaaminen otsikot?

Jaakko: Totta kai. Never stop the madness!

Iiro-Pekka: Luulen ja pelkään, että tästä aiheesta ei ole vielä päästy.

Henri: Jos hallit on pehmustettu asianmukaisesti, mitään vakavaa ei voi enää koskaan tapahtua. BB-Reeo vie otsikot.

Anssi: Kaipaisin jotain freesiä kulmaa, kuten tasoerot tai kurinpidon linjattomuus. Mutta kirjoitetaan siitä, mikä puhuttaa.

Jos oletetaan, että tuotat edustamaasi mediaan salibandysisältöä niin mistä kirjoittaisit?

Jaakko: Seksi, väkivalta, raha, päihteet ja konfliktit ovat iltapäivälehtien taattuja vetojuttuja. Juttuvinkit voi lähettää etunimi.sukunimi ät is.fi.

Iiro-Pekka: Tällä hetkellä työt painottuu kulttuurin puolelle, mutta ei valita silti Hirviteatteria. Minua kiinnostavat tuskantäyteiset henkilökuvat lajin pyyteettömien taustapuurtajien työtaakasta.

Henri: Yleisradio näyttää tutusti miesten kisat Sveitsistä, ja turnaus on omalla agendalla vahvasti tulevina kuukausina. Yritetään tuoda persoonat, taustatarinat ja ilmiöt esiin. Kisojen yhteydessä IFF:n kongressissa jännitetään, onko kaikki lyhyemmän peliajan vastustajat saatu jo taklattua.

Anssi: Jos oletetaan, että Classicin dynastia vielä joku päivä murenee, niin pitäähän siitä olla kirjoittamassa etujoukoissa. Vielä en rohjennut linjata tätä lehtemme kannessa.

Mistä pitäisi kirjoittaa/puhua enemmän sählyskenessä?

Jaakko: Viihdejulkisuudesta. Strategiatyö on 2020-luvun muotisana urheilusarjoissa, mutta eivät lajit Instagramin Reelseillä potentiaalista kaupallista kumulatiivisuuttaan saavuta (en tiedä menikö oikein). Viime vuosien näkyvimmät “lajipioneerit” ovat BB-Reeo ja TIS-Jeppe.

Iiro-Pekka: Mehän tiedämme, että sählyssä synteettisiä eivät ole huumeet vaan pelialustat, ja hyvä niin, mutta, lisääkö Susijengin menestys ja Lauri Markkasen superesikuvan asema painetta rakentaa Suomeen lisää parkettia?

Henri: Siitä, kuka keksi ilmaveivin ja totta kai myös Aasiaan laajentumisesta. Ei vaan, haluaisin nostaa niin sählyn kuin muidenkin lajien puolelta esiin huolen tuomaripulasta, sillä moni laji kipuilee tuomarien määrän kanssa. Miten toiminnan houkuttelevuutta voisi parantaa ja voisimmeko tällä kaudella olla hieman taas ystävällisempiä ja inhimillisempiä tuomareita kohtaan?

Anssi: Yrittääkö jääkiekkoliiga nostaa näkyvyyttään uuden ja ilmeisen huonon tulospalvelun avulla? Sählyssähän tämä tietenkin keksittiin ensin. Nykyinen tulospalvelu alkaa olla jo niin toimiva, että olisiko aika vaihtaa palveluntarjoajaa? Luonnollisesti tarvitaan myös kilpaileva taho, kuten Pojot.fi.

Kuten netissä yleensäkin niin tässäkin pitää varmistaa, että et ole bottivastaaja: Mikä näistä on uusi salibandysarja: Inssi-Divari, Pinssi-Divari vai Linssi-Divari?

Jaakko: Inssi-Divari. Miten oivaltava brändäys. Laji vahvistaa jo ennestään vankkaa imagoaan maan johtavana työpaikkaliikuntamuotona.

Iiro-Pekka: Saako kilauttaa kaverille?

Henri: Tykkäsin Inssi-Divarista välittömästi. Divarille ei varmaankaan ole kovin helppoa saada monivuotista kumppania, ja jokaisessa pelissä voisi palkita Illan Insinöörin kellontarkimmasta suorituksesta.

Anssi: Olin satavarma, että Inssi-Divarin taustalla on jokin autokoulu. Nerokkaan moniulotteinen, tulkinnallinen nimi, mutta kv-potentiaali on vielä hieman kysymysmerkki.