KrP:n Krumins on liigan kaikkien aikojen kokenein ulkomaalaispelaaja: ”Tykkään Suomesta erittäin paljon”

Krumins on viihtynyt erittäin hyvin Suomessa ja Nokialla. Kuva: Esa Takalo

Krumins on viihtynyt erittäin hyvin Suomessa ja Nokialla. Kuva: Esa Takalo

Nokian KrP:n puolustaja Morics Krumins saavutti hieman yli viikko sitten upean merkkipaalun ylitettyään 200 runkosarjaottelun rajan ensimmäisenä ulkomaalaispelaajana miesten liigassa.

Krumins taustoitti Pääkallon haastattelussa, miten päätyi alunperin Suomeen, ja mikä on pitänyt hänet täällä viimeiset kymmenen vuotta.

– 2012 meidän maajoukkueen päävalmentaja Iiro Parviainen tarjosi minulle mahdollisuuden ottaa seuraavat askeleet salibandyssa muuttamalla Suomeen ja SSV:n A-junioreihin. Pelattuani vuoden Helsingissä Iiro auttoi minua muuttamaan Porvooseen, jossa pelasin vuoden Divaria.

– Iiro oli myös se henkilö, joka järjesti minulle try outit Nokian KrP:hen. Menin sinne ja tässä sitä nyt ollaan. Yhdeksän kautta myöhemmin edelleen samassa joukkueessa. Siinä on tarina lyhykäisyydessään.

Ulkomaalaispelaajista Latvian maajoukkuetähdellä on hallussaan myös kaikkien aikojen eniten otteluita liigassa ja tuo luku jatkaa tietenkin vain kasvuaan.

– Tykkään Suomesta erittäin paljon. Pidän siitä, kuinka ammattimaista salibandy on täällä. Syy, miksi olen ollut Suomessa niin pitkään on se, että salibandyn taso on huomattavasti korkeammalla kuin kotona. Tämä on paikka, jossa pystyn kehittämään omaa peliä ja tulla paremmaksi pelaajaksi.

– KrP on kehittynyt joukkueena ja tehnyt paljon asioita oikein. Asiat ovat menossa hyvään suuntaan. Se on yksi syy, miksi olen pysynyt myös KrP:ssä näin kauan.

– KrP oli myös oikeastaan ainoa vaihtoehto Divarin jälkeen. En saanut muita tarjouksia ja KrP oli ensimmäinen joukkue, joka oli kiinnostunut minusta, joten tartuin tilaisuuteen tämän joukkueen kanssa. Päätös on osoittautunut oikeaksi ja olen erittäin iloinen, että se oli juuri KrP.

Kahdensadan runkosarjaottelun rajapyykin lisäksi Krumins on saavuttanut Näätäpaidassa SM-tasolla kaksi pronssia, ja viime keväänä hopeaa hävittyään finaalisarjan Classicille lukemin 2-4.

– Mestaruus on nyt päätavoite ja siihen suuntaan olemme joukkueen kanssa menossa. Meille on selvää, että mestaruuden voittaminen on meille se seuraava askel. Luulen, että se on myös minun ainoa tavoite täällä ja tämän joukkueen kanssa.

F-liigan jäädessä tauolle katseet kääntyvät tuleviin Sveitsin MM-kisoihin, joita maajoukkueen vakipuolustaja odottaa innolla. Kruminsin mukaan Latvian lähtökohdat ovat kenties paremmat kuin koskaan aikaisemmin.

– Sanoisin, että joukkueessa on hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Meillä on muutamia kokeneita pelaajia sekä nuoria ja erittäin taitavia pelaajia. Uskon, että voimme yhdessä saavuttaa hienoja asioita ja World Games -turnauksessa todistimme, että voimme haastaa neljän parhaan joukkoon. Se on aina ollut tavoite, ja olemme nyt lähempänä kuin koskaan.

Kokenut kisakävijä debytoi MM-tasolla vuonna 2012, jolloin kisat pidettiin marraskuun tapaan myös Sveitsissä. Tulevat MM-kisat ovat 29-vuotiaalle puolustajalle jo uransa kuudennet.

– Meillä on mukana neljä ensikertalaista, ja myös minun rooli on muuttunut joukkueessa. Aloitin maajoukkueessa juniorina ja nyt olen yksi kokeneimmista pelaajista muutaman muun jätkän kanssa. Meillä on enemmän vastuuta ja isompi rooli joukkueessa.

– Joukkue muuttuu tietenkin joka vuosi, mutta kaksi kärkiketjua ovat pysyneet kasassa. Mielestäni se on joukkueemme kannalta hyvä asia, että meillä on kaksi erittäin hyvää ketjua, jotka ovat pelanneet pitkään yhdessä.

– On aina kiva palata maahan, josta kaikki alkoi.