Sählyvieraat: Onko kurinpito lajin parasta markkinointia? ”Urheilugaalan Uuno-patsasta odotellessa!”

Turkulaisseurojen fuusiolle ei ainakaan vielä lämmetä. Kuva: Anssi Koskinen

Turkulaisseurojen fuusiolle ei ainakaan vielä lämmetä. Kuva: Anssi Koskinen

Sählyvieraiden kakkososiossa käydään kiinni alkukauden puheenaiheisiin niin F-liigassa kuin muutenkin.

Eri medioita edustavina panelisteina kunnostautuvat jälleen Jaakko Tiira (IS), Iiro-Pekka ”I-P” Airola (HäSa), Henri ”Hene” Pitkänen (Yle) ja Anssi Karjalainen (IL).

Mainitse 2 pelaajaa, kaksi joukkuetta ja kaksi irrallista asiaa, jotka ovat jääneet alkukaudesta mieleen?

Jaakko: Koko uransa sentterinä pelannut Jani Kukkola on pelannut puolustajana, joka ei plusmiinuksien perusteella ole onnistunein pelipaikanvaihdos. Konkari löytyy pakkaspörssin 6. sijalta (-19) kymmenen FBC Turun pelaajan puristuksesta. Kaapo Siekkinen taasen on Happeen pörssikärki ja paras maalintekijä. F-liigan tilastojen mukaan 13 maalia on syntynyt 43 kudilla. Osumatarkkuus on siis varsin kiitettävä.

Joukkueista Nurmon Jymy on löytänyt junttihurmoksen. EräViikingit kärsii urbaanista apatiasta, vaikka nuoriin on satsattu (suomalaisen seurajargonin kiertoilmaus lauseelle: Rahat on loppu.)

Irtonostona OLS:n 50 prosenttinen ylivoima (10 maalia), joka on saavuttaa pian viime kauden YV-maalien määrän (12). Toisena isot pelinkäännöt, jotka oman mutun mukaan ovat lisääntyneet. Onhan se nyt komeaa, kun sählyssäkin pelataan määrämittaista kaaripalloa linjan selustaan.

I-P: Koska itselläni lajin seuraaminen on siirtynyt lähinnä satunnaiseen someselailuun, on nostettava siellä näkyvimmäksi pelaajaksi kehuttu maalivahti Karjalainen Nurmosta. “Kumiukko” on täyttänyt pienen sählysomekuplani. Tähän päälle bensaa keskusteluun, miten isokokoinen maalivahdin täytyy olla. Toisena heitän Peter Kotilaisen, johon kaikkien mielenkiinto kohdistui kauden alkaessa. Vajavaisesta fyysisestä iskukyvystä huolimatta tehot ovat löytyneet. Jos MM-kisareissu tosiaan jää nyt väliin ja mies saa itseään parempaan kuntoon, niin tehojen voi odottaa vain paranevan.

Joukkueista on napattava sarjakärki: TPS on aloittanut vahvasti ja Turussa on nyt kovat piipussa. Toistaiseksi 27:stä tarjolla olleesta pisteestä on jäänyt matkalle vain 3. Jos tahti jatkuu tällaisena MM-kisatauon jälkeen, niin tästähän tulee kiintoisaa. LASB on ollut lievästi plusmerkkinen yllätys. Povailin Lahteen tosi vaikeaa kautta, mutta toistaiseksi hyppyrimäkien juurella on kulkenut siihen nähden aika ok. Bonarina tietysti voitto sarjakärki TPS:sta Turussa ja samalla Tepsin pudottaminen cupista. Joskin hieman on alkanut LASB:lla yskimään, joten voi olla, että joudun syömään sanani vielä.

Irrallisena asiana on mainittava pari pulaa. Ensin Nokian KrP:n maalivahtipula, kun Miro Tuomalan loukkaantumisen vuoksi veskaria metsästettiin Raholaan kissojen ja koirien kanssa. Lopulta tolppien väliin löytyi liigakentiltä jo kertaalleen vetäytynyt Kaapo Kettunen, jolle koppi on tarttunut kohtalaisesti, mutta on silti tietysti kysymysmerkki.
Toisena Happeen pakkipula: arvasikohan esim. Koljosen Perttu päätyvänsä Jyväskylässä luutimaan puolustajana? No, pyyteetöntä duunia jengin eteen!

Hene: Miko Kailialan maaliruiskutus wanhaan hyvään malliin on ollut ilo silmälle, vaikkei TPS esimerkiksi KrP:tä tai Classicia olekaan vielä kohdannut. Jos kaveri sanoo pelanneensa puolet peleistä vasta toistaiseksi hyvin, ja kasassa on 19 nyyttiä, vuosikymmenen takainen 37 maalin ennätyspotti menee kirkkaasti rikki. Jymyltä voisi mainita useammankin pelaajan, mutta parikymppiset Elmeri Haveri ja Matias Mäenpää ovat molemmat pistepörssissä 20 parhaan joukossa, ja kaksikko on tehnyt yhteensä mukavat 23 maalia. FBC Turulla maaleja on 33.

Jos tässä saa puhua sivulauseessa myös naisten F-liigasta, TPS:n tekeminen molemmissa sarjoissa on ollut vakuuttavaa. Naiset eivät montaa peliä tällä kaudella häviä, ja vanhoihin aikoihin vertailtaessa tuntuu uskomattomalta, että joukkueessa on jopa raikasta kilpailua kärkiketjujen paikoista.

Jymy täytyy nostaa ehdottomasti myös joukkueena esiin F-liigan puolelta. Molemmissa päissä tapahtuu, ja junttihurmos on johtanut useisiin viihdyttäviin otatuksiin. Aki Karjalainen on noussut maalilla puheenaiheeksi, ja Jari Hankkion saapuminen on kasvattanut rintakarvoja yhdellä sun toisella pelaajalla. Kunpa BB-Reeo vain olisi näkemässä.

Irrallisena asiana mainittakoon videotarkistukset ja toivottakoon, että kaikki seurat käyvät tarkistamassa Matkahuollosta, onko sinne jäänyt liiton paketteja. Vähän tragikoomista, ettei saada tilannetta oikein edes videon avulla, mutta tämähän ei ole sprintti. Toinen irrallinen asia on Nokian KrP:n pelit. Eivät muuten ole tylsiä.

Anssi: Jari Hankkio 11 peliin 11+11. Toki niitä tehoja oli lupa odottaa, mutta on ollut hienoa katsella, kuinka Hankkiosta on tullut Jymyn kantava voima heti alkukaudesta. Jymy on onnistunut kollektiivina, mutta kaipaa juuri Hankkion kaltaista tähteä. Veskari Olli Kuisman nostan siitä syystä, että TPS:n maalivahtikaksikolle on jaettu pelit tasan. Yllättävää varsinkin, kun Oskari Fälden nousi MM-kisakoneeseen ohi Joonas Kaltiaisen. Kuisman ja Fäldenin tilastot ovat lähes identtiset.

SPV tahkosi 11 peliä kuukauteen. Se on hurja määrä. Toinen irrallinen nosto on FBC Turun PM-sarake. 95 omiin! My God, parahtaisi kiekkolegenda Turun Kuusamakujalla.

Dynastia murenee…

Jaakko: Ehkä 2024. KrP voisi haastaa jo nyt, mutta kaipaa parempaa pussaria.

I-P: …sitten kun sählykansa on siihen kypsä.

Hene: Jaakoppihan sen sanoi: KrP (voi) voittaa mestaruuden, mutta vain, jos sillä on terve ja kuuma maalivahti, joka saa palloja kiinni. Muuten Classic venyttää putkeaan vielä ainakin vuodella.

Anssi: ehkä sittenkin tällä kaudella! Classicin alku on ollut yllättävän tahmea. Siihen nähden siis, kuinka dominoiva se on aiemmin ollut. Kausi on toki nuori. MM-kisojen jälkeiset viikot näyttävät paljon. Kuinka nopeasti Sveitsistä palaava C-miehistö pääsee taas iskuun? Jos ei pääse, ennustan uutta mestaria keväälle.

Seinäjoelta tulee tällä hetkellä kaksi pudotuspelijoukkuetta enemmän kuin Helsingistä. Mitä ttua on tapahtunut?

Jaakko: Eiköhän tästäkin saada kauden aikana joku pitkä ja polveileva tiedote, jossa kerrotaan, että nyt tulee turpaan EräViikingeistä riippumattomista syistä. Pohdin jo fuusion aikaan, miksi Erä lähti siihen mukaan. Edustusjoukkueen näkökulmasta päätös näyttää vuosi vuodelta typerämmältä. Nurmossa taas on onnistuttu siinä, missä ErVi on epäonnistunut: joukkueen pitkän tähtäimen rakentamisessa. Jymyn urheilujohdolle ja valmennukselle täytyy nostaa hattua siitä, kuinka hallitusti divariporukka on muuttunut urheilulliseksi F-liigajoukkueeksi.

I-P: Seinäjoen seudulla tehtiin aikanaan fuusio – kuntien fuusio. En osaa sanoa, miten Nurmon liitos Seinäjokeen on tässä reilun kymmenen vuoden aikana sujunut, mutta kaupungin sählylle se on tehnyt hyvää. Jymy on rakentanut omaa juttuaan SPV:n vieressä ja saas nähdä, mihin se riittää. Samaan aikaan Helsingissä mättää ja pahasti. Pitääkö tässä ehdottaa ratkaisuksi Helsingin ja Vantaan liitosta? Ja muuten: eikös nykyinen ErVin F-liigajoukkueiden johtaja tullut jonkin mutkan kautta juuri Seinäjoelta…

Hene: Seinäjoella kaikki pelaavat sählyä talvella ja pesistä kesällä. Väkisinhän siellä kasvaa muutamia hyviäkin pelaajia. Sählyn Real Madridin peleissä Energia Bernabeulla voisi heilutella valkoisia liinoja joka pelissä ihan syystä, mutta sääli, ettei lehtereillä hirveästi yleisöä käy.

Helsingin ykkösseura pelaa Vantaalla ja kyntää sarjan hännillä. Kuudessa ja puolessa vuodessa ei olla menty ihan kauheasti ainakaan eteenpäin.

Anssi: Ehkä isossa kuvassa Seinäjoella on vain yksinkertaisesti tapahtunut edes jotain. Helsingissä nimittäin ei juuri mitään, ainakaan eteenpäin vievää. Pelkkä slogan maailman suurimmasta seurasta ei riitä tekemään siitä sellaista kuin harrastajamäärällisesti. Urheilujohtamisen näkökulmasta EräViikingeissä olisi mielenkiintoinen syvemmän tutkimisen paikka.

Turussa menee hyvin ja huonosti. Pitäisikö Turussakin fuusioitua ja miksi nimi olisi nimenomaan perinteikäs FBC Posankka United?

Jaakko: Satavuotiaan TPS:n brändin heittäminen roskiin olisi luultavasti lajiskenen väsynein aprillipila. Nimiasiaan en osaa ottaa kantaa, mutta Turku ei ole Kummelin kotikaupunki.

I-P: Alkaa näyttää ainakin siltä, että fuusio on ainoa tie TPS:lle päästä jalkapalloliigaan… Mutta eiköhän siellä tarvita joukkue molemmille puolille jokkee! Derbyihinkin näyttää väki löytäneen hyvin.

Hene: Eihän Turussa kauhean huonosti mene, kun joka kuudes liigaseura on kaupungista ja derbyyn saapuu reippaasti toista tuhatta katsojaa. Toki Seinäjoella FBC tuskin ihan hetkeen haluaa käydä pelaamassa, kun omiin ropsahti 29 palloa kahteen peliin. Posankan kovia kokenut takaluukku suljettiin jo, ja parempi muutenkin antaa Oulun olla Suomen ankkavoittoisin sählykaupunki.

Anssi: Pitäisi. Fuusion myötä seura muuttaa Kaarinaan ja vaihtaa nimensä Sheriffeiksi. Päävalmentajaksi palkataan Toni Järveläinen.

Kurinpidon kokonaishärdellin arvosana asteikolla 4-10 toistaiseksi?

Jaakko: 5. Kurinpitodelegaatio on toiminut varsin linjakkaasti. Valitusoikeus on toki tärkeä pelaajan oikeusturvan kannalta. Säännöt ovat kuitenkin väljät, mikä taas korostaa linjausten kriittisyyttä. Kolmen ottelun pelikiellon kumotessaan valituslautakunta näytti muusta kurinpidosta irralliselta (mitä se tavallaan onkin) ja heitti kurinpitolinjauksen roskiin. Se taas aiheutti hämmennystä ja epätietoisuutta, mikä luonnollisesti on pahin mahdollinen tilanne, jonka kurinpito voi synnyttää.

I-P: Myönnän että näin vähän laiskemmin jokaista käännettä seurannut on meinannut välillä pudota kuin eno veneestä. Soutaminen ja huopaaminen on tuntunut jonkin sortin teemana ollut, joten arvosanaa ei voi kovin korkealle nostaa. Lätkäistään syysloman todistukseen kutonen ja toivotaan parempaa kevättä kohti.

Hene: Pääkallon alter egon mukainen seiska. Joonatan Lindholmin pelikiellolla kurinpito löi mielenkiintoiset ensitahdit, joita sitten lähdettiin seurailemaan. Valituslautakunnan päätös Vaaralan pelikiellon kumoamisesta oli kiistatta yllätys, mutta kaikkien kannalta tärkeintä olisi päästä samalle sivulle mahdollisimman nopeasti. Tuskin kauden käänteet tässä vielä kokonaan ovat.

Anssi: Kolme peliä vs. ei yhtään peliä. Siinä on niin suuri ero, ettei arvosanaa voi nostaa korkealle tässä vaiheessa. Syksyn muut tapaukset ovat menneet kuitenkin itselläni enemmän tai vähemmän tutkan alla, joten annan tyydyttävän, 7.

Muodostuuko Jymyn ja Classicin kohtaamisista F-liigan moderni klassikko. Kuva: Juha Käenmäki

Tapaukset Vaarala ja Lastikka nousivat eri syistä esille. Pitäisikö kurinpidon kokonaisuudessaan saada kuitenkin vuoden markkinointiteko, sillä tämä runkosarjan peli ylitti kuitenkin uutiskynnystä viikosta toiseen ja isommissakin medioissa kirjoitettiin sählystä?

Jaakko: Lastikan tilanteen nostaminen pelkästään kurinpidon tutkintaan osoittaa, että liigan kurinpidon linjaukset ovat lajia urheilullisesti ja markkinoinnillisesti vahingoittavalla tiellä.

I-P: Urheilugaalan Uuno-patsasta odotellessa! Tuleeko se tässä tapauksessa kuitenkin kaatuilusta? Rauha Vesa-Matti Loirin muistolle.

Hene: Kisojen jälkeen Classic ja Jymy kohtaavat seuraavan kerran Bläk Boksissa 23. marraskuuta. Jännite on ladattu, ja odotettavasti paikalla ovat raportoimassa ainakin BBC, CNN, Petri Kettusen oma kanava Fox News, Dagens Nyheter, Deutsche Welle, Blick ja Norsunluurannikon salibandyn virallinen äänitorvi Fraternité Matin.

Anssi: Classic teki palveluksen jokaiselle tämän maan juniorivalmentajalle, joiden pitäisi lukea tämä. Hienoa, että vastineet ovat siirtyneet lähemmäs pelipuhetta: “Pelin luonteeseen kuuluu maalinteko ja maalintekoon hyvät syötöt nopeissa pelitilanteissa.”

Monenko merkin vastineen olisitte kirjoittaneet ja millä kärjellä?

Jaakko: Puolustuspuheenvuoroissa on aina keskeistä saada päätöksentekijä epäilemään tulkintaa. Hyviä keinoja ovat mm. tilanteen räikeä värittäminen, rikotun pelaajan sheimaaminen ja rikkojan inhimillistäminen. Kyllä siihen voisi 1000-2000 merkkiä uhrata.

I-P: Tarinataloudessa myyvät nyt henkilökohtaiset vaikeudet ja niistä selviäminen, joten tämä kulma täytyy ehdottomasti nostaa esiin. Sieltä mediakin voi poimia mehevimmät yksityiskohdat! Pitäisikö nykymuodin mukaisesti vastineet muuttaa muuten äänikirjamuotoon? Joku miellyttävä ääni lukemaan, niin kyllä se 10 000 merkkiä menee heittämällä.

Hene: Olisin ulkoistanut tehtävän Espooseen Kylli-tädille.

Anssi: Kyllä vastine pitäisi mahduttaa vielä vanhaan, hyvän ajan twiittiin: 140 merkkiä.

Onko Petteri Nykky sittenkin Suomen salibandymaajoukkueen suurin tähti?

Jaakko: Onko muista kirjoitettu kirjaa? Saatikka kahta? Ei ole.

I-P: Olympiatason urheilussa mukana, joten totta kai! Saataisiko Nykystä vielä kolmas kirja ennen kuin Mika Kohosesta tulee valmiiksi se ensimmäinen?

Hene: Janne Tähkä on Suomen paras ja kuuluisin pelaaja. Näin 90-luvulla VHS-kasetilta, kun hän kuumensi ja käyristeli lapoja. Ei siinä rinnalla paljon golfvalmentajuus paina. Ai miten niin Tähkä ei enää pelaa?

Anssi: Petteri Nykyllä on Instagramissa reippaat 900 seuraajaa. Jymyn Aki Karjalaisella on yli 12 kertaa enemmän. Vielä on Nykyllä matkaa, jotta nousee nuoren sählykansan feedille, mutta noin muuten hän todella on sitä.

Peliaikoja ja kokoonpanoja on vatvottu. Mistä IFF voisi innostua seuraavaksi?

Jaakko: Lajihan on rikki, kuten kaikki tiedämme. Korkeammilla laidoilla saisi jokusen hetken nipistettyä tapahtuman kokonaisajasta. Maaliakin voisi pienentää. IFF:n logiikalla se luultavasti kaventaisi tasoeroja. Kyllä puoliammattilaisten ja MM-reissunsa itse maksavien harrastelijoiden välinen kuilu saadaan keinotekoisesti liimattua.

I-P: Kyllä laji pitää saada ulos. Se on tasapuolista kaikkien maiden välillä ja näin energiansäästön aikoina ei tarvitse lämmitellä halleja. Kun Kinnunen on lobannut Suomen puolilleen ulkokenttiä, niin täälläkin kelpaa pelailla. Eikä siellä ei ole vaarallisia seiniä ja palkkeja vastassa.

Hene: Toivottavasti ihan kaikki innostuvat tulevina viikkoina taas MM-kisoista. Maailman parhaat mittelevät 3×20 minuutin otteluissa 18 kenttäpelaajan ja kahden maalivahdin voimin. Mikä tahansa kahdesta maasta voi voittaa, ja kalleimmillaankin kyseessä on alle kymppitonnin reissu. Yle näyttää alusta loppuun, ja Lötjösen asukokonaisuuksia voi tässä vaiheessa vielä vain arvailla.

Anssi: Lisää maaleja tarvitaan – siis konkreettisesti. Vähämaalisuus on saatava loppumaan. Puolen kentän molemmille puolille yhdet maalit molemmille joukkueille, ja tolppien väliin kakkosveskarit. Näin saadaan helpotettua huolestuttavan suurta vaihtopelaajien määrää, kun on yksi istuskelija penkillä vähemmän.