Naava harmitteli Tshekin henkisen kantin pettämistä – nuori ruotsalaistähti Lundmark: ”Pelasin mielestäni hyvin”

Joonas Naavan mukaan Tshekillä on vielä opittavaa henkisellä puolella. Kuva: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch

Malte Lundmark (nro. 8) pääsi tuulettamaan maaleja MM-finaalissa. Kuva: unihockey-fotos.ch/Claudio Schwarz

Ruotsi ei jättänyt Tshekille mahdollisuuksia Sveitsin MM-kisojen finaalissa sunnuntaina. Zurichin Swiss Life Arenalla pelattu finaali päättyi länsinaapurin 9-3-voittoon.

Ruotsin yksi onnistujista oli nuori laitahyökkääjä Malte Lundmark, joka pääsi juhlimaan MM-kultaa ensimmäisissä MM-kisoissaan.

– Se oli hyvä peli meiltä alusta lähtien. Tshekki oli hyvä varsinkin toisen erän alussa, mutta pelasimme hyvän ottelun puolustuksellisesti ja oikein hienon ottelun kokonaisuudessaan, Lundmark kommentoi pelin jälkeen

Lundmark kuului finaalin hahmoihin. Falun-hyökkääjä nakutti pelissä tehot 2+1 kahteen erään.

– Pelasin mielestäni hyvin ja aloitin vahvasti onnistuen varsinkin avauserässä, Lundmark summasi lyhyesti.

Suomea vastaan välierissä Ruotsi joutui paljon tiukemmalle. Pelissä mentiin 3-3-tilanteessa lopulta rankkarikisaan, jonka Ruotsi voitti jatkoparien myötä.

– Se oli erittäin jännittävä peli. Uskon kuitenkin, että olisimme voineet voittaa pelin myös peliajalla. Meillä oli paljon paikkoja ja minullakin oli. Oli meiltä vahvuuden osoitus voittaa peli rankkarikisassa.

Lundmark on syntynyt vuonna 2001 ja on joukkueensa nuorin pelaaja. Hän pelasi Ruotsin ykköskentässä jossa muut pelaajat olivat erittäin kokeneita Alexander Galante Carlströmistä ja Rasmus Enströmistä alkaen.

Ainakin peliesitysten perusteella 21-vuotias on oikein kypsä pelaaja aikuisten tasolle.

– Iällä on ollut jonkin verran vaikutusta, mutta itseäni se ei ole haitannut. Pitää vain mennä kentälle ja pelata omaa peliä. Minun kentällisessä pelaa paljon pelaajia joilla on kokemusta, ja seuraan heidän esimerkkiään kentällä, Lundmark selvensi.

Naava: Henkinen puoli petti

Joonas Naavan mukaan Tshekillä on vielä opittavaa henkisellä puolella. Kuva: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch

Tshekin valmennustiimiin kuuluva Joonas Naava saavutti MM-kisoissa ensimmäisen miesten arvokisamitalinsa. Aiemmin Naava on juhlinut kolmesti kultaa U19-ikäluokan MM-kisoissa. Kaksi kultamitalia tuli Suomen kanssa ja viimeisin viime vuonna Tshekin joukkueen kanssa.

Tshekki tippui Ruotsin kyydistä jo avauserässä, kun Ruotsi karkasi 4-0-johtoon.

– Tää oli ehkä tällainen kokeneen jengin ja kokemattoman jengin kohtaaminen. Tää oli Ruotsia vastaan kolmas peli putkeen, kun ollaan ekan erän jälkeen ihan kyykyssä ja häviöllä. Aikaisemmassa kahdessa pelissä pystyttiin nousemaan. Maanantaina alkusarjassa ja EFT:ssä. Tänään ei ollut oikein lähelläkään.

– Luulen, että se eilinen matsi oli aika iso asia. Pelattiin aika hyvä peli kovassa paikassa. Iso painekattila täällä ja tokaa kertaa ikinä Tshekki finaaliin ja oli sillein historiallinen suoritus. Tavallaan musta vähän tuntuu, että rotsi tyhjeni. Semmoinen klassinen kokemattoman joukkueen, ja ehkä kokemattoman valmennusjohdonkin juttu.

– Yritettiin sitä eilen illalla jo kääntää ja tiedostettiin se, että tuntui vähän liian hyvältä jätkistä, mutta ei sitä voi tavallaan pakottaa. Pitää oppia ja ei auta. Pitää tulla vähän vahvempana takas vain, Naava linjasi.

Tshekki pelasi kuitenkin vahvan turnauksen palaten MM-finaaliin 18 vuoden tauon jälkeen. Alkusarjassa se pakotti Ruotsin tasapeliin.

– Kokonaisuus oli tosi hyvä. Eilen pelattiin pelillisesti selkeästi paras peli. Siinä oli eka kymppi huono ja loput oli hyvää. 50 minuuttia siis pelattiin hyvin. Ei kuitenkaan oikein pystytty kertaakaan sellaiseen 60 minuutin tosi hyvään suoritukseen. Ei yhdessäkään pelissä. Aika paljon ne suoritukset ailahtelee. Meillä on ihan sikana 2000-luvulla syntyneitä pelaajia ja ne ovat nuoria poikia.

– Tunnemaailma on vähän sellainen, että jos menee hyvin niin menee tosi hyvin ja jos menee huonosti niin menee tosi huonosti. Tässä on nyt paljon asioita joita meidän pitää työstää. Se mitä juteltiin lyhyesti pelaajiston ja valmennusjohdon kanssa niin kaikilla on vähän sama fiilis, että pitää oppia tästä.

– Ei voi käydä toista kertaa sillä tavoin, että meillä ailahtelee esitykset yhtä paljon. Kyl me oltiin kuitenkin täällä voittamassa, että kyl tää on iso pettymys. Se on ihan selvää, Naava avasi.

Tshekki pelasi hyvin raikasta peliä pääosin ja yksi vahva osoitus oli välierän 11-3-voitto Sveitsistä.

– On tässä pelillisiäkin asioita joita pitää miettiä. Musta tuntuu kuitenkin, että tänään se liittyi aika paljon siihen henkiseen puoleen ennen kaikkea. Me ollaan nyt todella paljon panostetettu hyökkäyspeliin ja me pystytään hitailla hyökkäyksillä tekemään Suomea ja Ruotsia vastaan maaleja ja hallitseen sitä peliä. Tänään meillä ei yksinkertaisesti oikein uskallus riittänyt.

– Me pidetään statistiikkakin siitä, että paljonko me juostaan. Juostiin vähiten tässä pelissä mitä kaikissa meidän MM-peleissä. Jopa Saksaa vastaan, vaikka pelattiin heikko peli, niin juostiin enemmän. Tietyllä tavalla oltiin jähmettyneitä. Näen, että se henkinen puoli vaikuttaa paljon siihen pelilliseen puoleen.

– Eihän tässä ole kuin vasta viisi kuukautta touhuttu jengin kanssa, että lyhyt on aika sinällään. Mun mielestä me ollaan edistytty tosi paljon ja pystytään pelaamaan tasapäisesti ketä vastaan vain. Oltais voitu parhaimmillaan voittaa tänäänkin, mut ei oltu lähelläkään, Naava summasi.