Oskari Fälden torjui Suomelle voiton MM-debyytissään: ”Ei ole tarvinnut katastrofi mielessä lähteä tänne”

Fälden onnistui erinomaisesti MM-debyytissään. Kuva: IFF

Fälden onnistui erinomaisesti MM-debyytissään. Kuva: IFF

Suomi kaatoi Norjan MM-kisojen alkulohkon päätöskamppailussa maalein 7-2.

Classic-maalivahti Lassi Toriseva aloitti kaksi ensimmäistä ottelua Suomen maalilla, mutta Norja-ottelussa torjuntavastuu oli Oskari Fäldenillä, joka onnistui MM-debyytissään erinomaisesti.

– Henkilökohtaisesti oli tietenkin kiva päästä pelaamaan, ja voitto lämmittää tietenkin. Ennen kaikkea joukkueelta tietynlainen tasonnosto. Ei se vieläkään ollut kuitenkaan sitä, mitä haetaan, mutta Sveitsi-pelistä selvä tasonnosto niin se lämmittää mieltä, Fälden kertoi Pääkallolle puhelimitse.

Viime joulukuun kotikisoihin Fälden nimettiin varamaalivahdiksi, mutta hän pääsi kuitenkin aistimaan kisojen tunnelmaa lähietäisyydeltä, sillä hänet hälytettiin Tshekki-välierään vaihtopenkin puolelle. Tällä kertaa TPS-vahti valittiin suoraan kisakoneeseen mukaan.

– Tottakai hieno kokemus päästä nyt täysillä aistimaan kisafiilistä. Onhan tämä tietenkin hienointa aikaa, mitä tässä lajissa pystyy saavuttamaan. Paljon hienoja ihmisiä ja ukkoja niin mikäs sen mahtavampaa.

Norja-voitossa Fäldenille kertyi kaikkiaan 14 torjuntaa, ja norjalaisten paikat tulivat pitkälti nopeiden vastaiskujen kautta. Minkälainen ottelu oli maalivahdin näkökulmasta?

– Se oli tottakai tiedossa. Pitkälti nämä pelit mitä täällä pelataan ja liigan kärkipelit ovat veskarin osalta sitä, että odotellaan tilanteita ja sitten kun niitä tulee ne ovat yleensä aika vaarallisia. Silleen ei tullut yllätyksenä.

– Ekassa erässä oli heti alkuun jonkin verran hommia. Pääsin hyvin peliin mukaan. Toinen erä olikin aikamoista odottelua, siinä ei montaa kosketusta tullut palloon. Totta kai hyvä niin, koska päästiin joukkueena paremmin peliin mukaan siinä niin oma pää oli myös tarkemmin puolustettu.

– Vika erä sama juttu kuin tokassa, mutta totta kai kuusvitosella hiukan saattaa tulla tilanteita ja torjuntoja niin se oli ihan mukava sähinä tohon loppuun.

Avauserän jälkeen Suomi oli Norjaa vastaan 0-1-tappiolla, mutta ilman Fäldenin pelastuksia ero olisi voinut olla suurempi. Toisessa erässä sinivalkoiset saivat paremmin pelistä kiinni, minkä myötä myös maalihanat aukesivat, ja toisen parikymppisen aikana nähtiin lopulta viisi suomalaisosumaa.

Maalinsuulta tilanteita on tietenkin hankalampi lähteä arvioimaan, mutta Fälden antoi kuitenkin näkemyksensä siitä, mitä toisessa erässä tapahtui.

– Varmaan se oli koko ajan vähän hollilla, kyllä meillä oli ekassakin erässä paikkoja tehdä maaleja ja muuta. Lauottiin vähän seinille ja peittoihin. En tiedä, tuurinkin kautta pari alivoimamaalia. Se on aika harvinaista tietenkin, mutta saatiin siitä hyvä boosti.

Sunnuntain Sveitsi-tappion jälkeen kovinkaan moni ei ollut tyytyväinen Torisevan esitykseen Suomen maalilla, ja Fäldeniä toivottiinkin korvaajaksi. TPS-maalivahti käytti näyttöpaikkansa hyvin joten nähtäväksi jää, kenellä on torjuntavastuu puolivälierässä.

– Joku muu päättää ne. Sitten mennään tolppien väliin kun käsketään, ja muuten tekee kaiken joukkueen eteen sieltä penkin päästä. Siinä on aika selkeät sävelet, ja varmaan molemmat tiedostaa tilanteet niin selkeä kuvio.

Suomella oli tiistaina huomattavia poissaoloja, mutta niistä ei sen enempää tietoja tihkunut. Aaro Astala, Ville Lastikka sekä Lauri Stenfors olivat kokonaan sivussa kokoonpanosta, minkä lisäksi flunssasta kärsinyt Joonas Pylsy jäi sivuun kesken ottelun.

Pikkujunioreista lähtien TPS:ää edustanut Fälden solmi alkusyksystä seuran kanssa pitkän jatkosopimuksen, joka ulottuu kevääseen 2025 saakka. Kuluvalla kaudella 22-vuotias maalivahti on pelannut viisi ottelua F-liigassa ja parhaillaan turkulaiset majailevat sarjataulukon kärjessä.

– Ihan hyvät lähtökohdat tietty. Joukkueella on mennyt hyvin ja itselläkin on ollut selkeästi nousujohteista tekemistä. Alkukaudesta ehkä hiukan haetaan asetelmia, ja joukkueen peli saattaa hiukan muuttua kausittain niin siinä on hiukan ajolinjojen hakemista alkuun.

– Tärkeintä tietty, että saatiin joukkueena hyvä startti, vaikka ei ihan kärkijengejä vastaan ollakaan pelattu. Saatu melkein kaikki pisteet haaviin niin sillä lailla hyvä, ettei ole mitään katastrofia alkuun niin ei ole tarvinnut se mielessä lähteä tänne.

Lue lisää:
Huono alku kääntyi voitoksi – Suomi kaatoi Norjan MM-alkulohkon päätöspelissä
Pääkallotodistus: Kaksi hyvää erää riitti selkeään voittoon – Fälden onnistui heti MM-debyytissään