TPS jatkaa huimaa syyskauttaan Raatarilan johdolla – ”Ei ole mitään salaisuutta”

TPS on ollut syyskauden vahvin joukkue Santeri Raatarilan valvovan silmän alla. Kuva: Esa Jokinen

TPS on ollut syyskauden vahvin joukkue Santeri Raatarilan valvovan silmän alla. Kuva: Esa Jokinen

Läpi syksyn vahvasti pelannut TPS istuu tällä hetkellä F-liigan kärjessä. Turkulaiset kasvattivat etumatkaansa piikkipaikalla viime viikolla voittaen hallitsevan mestarin Tampereen Classicin kahdesti sekä OLS:n kerran kotonaan keräten viikosta täydet yhdeksän pistettä.

Joukkueen sisällä menestys ei ole tullut yllätyksenä, kertoo päävalmentaja Santeri Raatarila.

– Mestaruus on tavoitteemme ja siksi vahva peli ei tule yllätyksenä. Näin tämän kauden on pitänytkin mennä.

Salaisuutta vahvoille peliesityksille Raatarilan mukaan ei ole. TPS onnistui pitämään ydinrungon kasassa viime kauden jälkeen ja sovittamaan uudet pelaajat pelitapaansa. Joukkueen harjoittelussa on ollut Raatarilan mielestä loogisuutta.

– Alkukaudesta pelasimme paljon samalla pelitavalla pelaavia joukkueita vastaan ja pystyimme hiomaan peliämme. Maajoukkuetauon jälkeen vastassa on ollut erilaisempaa pelitapaa, joten harjoittelussa on korostunut muita asioita. Harjoittelu on ollut meille loogista syksyllä.

Raatarila painottaa, että kausi on haastava lisääntyneen ottelumäärän takia. Maajoukkuetauon jälkeen joukkueen arki koostui pelaamisesta ja lepäämisestä, eikä treenaamista pystytty toteuttamaan perinteisin keinoin.

– Pelaamista hiottiin muilla tavoilla, kuten videoiden kautta. Nyt joulukuun puolentoista viikon tauon aikana pystytään treenaamaan kunnolla. Maajoukkuetauon jälkeen pelaajat olivat liian herkillä kunnon treenaamiseen.

Jos salaisuutta menestykseen ei ole, niin mitä TPS on muuttanut pelaamisessaan verrattuna viime kauteen?

– Hyökkäämme suoraviivaisemmin ja se antaa meille valmiuden puolustaa haluamallamme tavalla. Hyökkäykseen on haluttu tuoda vivahteita harjoittelussa. Ne tuovat ärsykkeitä arjen tekemiseen, jotka monipuolistavat pelaamistamme.

Vaikka TPS puksuttaa kärjessä tasaisesti, painottaa Raatarila otteluita olevan jäljellä paljon. Joukkueelleen hän korostaa ”olla vielä rakastumatta liikaa itseensä”. Huonoina päivinä tason täytyy olla korkea ja sitä täytyy pystyä pitämään yllä päivästä toiseen.

Kaikki fokus tässä kaudessa

Menestyksestä huolimatta Raatarila jättää joukkueen päävalmentajan pestin kauden jälkeen. TPS tiedotti urheilujohtaja Perttu Kytöhongan ottavan vetovastuun edustusjoukkueen peräsimessä toukokuusta 2023 lähtien 1+1-vuotisella sopimuksella. Kytöhonka jatkaa nykyisessä roolissaan valmentamisen ohella.

Raatarila kertoo haluavansa monen salibandyntäyteisen vuoden jälkeen panostaa myös kaukalon ulkopuoliseen työelämäänsä. Valmentamiseen intohimo ei Raatarilalta ole kadonnut mihinkään, vaikka hän ei nykyisessä roolissaan jatka ensi kaudella. Jokin muu pesti TPS:n organisaatiossa ei ole mahdoton. Raatarila puhuu seuran julkaisemassa tiedotteessa ”uudelleenjärjestelystä ja selkeyden tuomisesta oman henkilökohtaisen arjen sekä valmentamisen välille”.

Tällä kaudella hänellä on kuitenkin kaikki fokus siihen, että Turussa juhlitaan keväällä mestaruutta.

Teksti: Jani Manninen

Juttua korjattu 10.12. klo 13.54: Korjattu väitettä, jonka mukaan Raatarila ei jatka TPS:ssa missään roolissa. Asiasta ei ole varmuutta.