OLS-puolustajan ulosajosta seurannut pelikielto peruttiin – Kaleva: ”Tuomarit sanoivat, ettei tilanteessa ollut rikettä”

Kuvituskuva: salibandy.fi

Kuvituskuva: salibandy.fi

OLS-puolustaja Olli-Matti Virrankari ajettiin perjantain liigapelissä ulos punaisella kortilla (2+2+20).

Tuomarit tekivät ratkaisun videotarkistuksen jälkeen.

Ulosajo ei ainakaan suoraan ratkaissut ottelua, sillä Classic ei osunut ylivoimalla, mutta toki se kuitenkin vaikeutti OLS:n mahdollista kiriä. Classic voitti ottelun maalein 8-3.

Myöhemmin tapaus meni kurinpitodelegaation käsittelyyn, joka perui automaattisen pelikiellon seuraavin perustein.

OLS:n pelaaja karvaa Classicin Lastikkaa keskialueen suunnasta ja Lastikka tekee nopean käännöksen laidan puolelle. Samaan aikaan OLS:n Virrankari pyrkii riistämään Lastikalta palloa toisesta suunnasta, tullen laidan puolelta. Tilanteessa Virrankari on juossut Lastikan kiinni ja Lastikka kääntyy suoraan hänen eteensä, Lastikan painopiste on matala ja liike jyrkkä, jolloin hän kääntyy suoraan Virrankarin juoksulinjalle. Lastikan pää osuu Virrankaria olkavarteen. Virrankari jatkaa suoraa juoksuaan, riistäen samalla pallon Lastikalta.

Vaikka kyseessä on päähän osunut kontakti, pyrkii Virrankari selkeästi tilanteessa riistämään pelkästään palloa, eikä hän tee mitään liikettä hakeakseen kontaktia Lastikkaan. Virrankarin kädet ovat peliasennossa mailassa ja maila lähellä vartaloa, ja hän juoksee jatkuvasti suoraa hakematta kontaktia.

Vaikka Virrankarilla on esteetön näkyvyys Lastikkaan, ei hänen voida olettaa pystyvän reagoimaan nopeassa tilanteessa Lastikan käännökseen. On kyse pelinomaisesta tilanteesta, jossa valitettavana lopputuloksena on pääosuma.

Virrankarille tuomittu pelirangaistus kumotaan.

Ottelun jälkeen OLS:n päävalmentaja Harri Naumanen kertoi Kalevalle, että tuomareidenkin tulkinta tilanteesta oli ollut sangen erikoinen.

- Tuomarit sanoivat, ettei tilanteessa ollut rikettä, mutta pakko oli antaa punainen kortti. Se on vähän outo linjaus, mutta sen mukaan tietysti mennään, Naumanen avasi lehdelle.

Virallisessa kurinpitopäätöksessä lausunto kuului näin:

”Ajassa 50:21 tuomitsimme OLS:n pelaajalle nro 41; Olli-Matti Virrankarille PR:n pelisääntöjen 613/12 mukaan. Tilanteessa Classicin nro 36; Ville Lastikka on pallollisena pelaajana laidan lähellä omalla puolustusalueellaan ja kääntyy pallon kanssa laidan puolelle. Samaan aikaan Virrankari juoksee laidan suuntaisesti kovalla vauhdilla. Suorittaessaan pallonriiston, törmää Virrankari samalla Lastikan päähän ylävartalollaan. Peliä jatkettiin videotarkastelun ja punaisen kortin näytön jälkeen Classicin vapaalyönnillä.”

Oletettavasti kyse on tälle kaudelle koventuneessa linjassa koskien päähän kohdistuneita iskuja. Täten tuomaripari Anssi Silvo-Miikka Lähdesmäki toimi mahdollisesti sekä oikein että väärin tilanteessa.