”Ei se pelkästään riitä, että on hyvä nimilista” – päävalmentaja Vilander lunasti lupauksensa Ella Alanko-Salmiselle

Päävalmentaja Aki Vilander on johdattanut TPS:n kahteen liigamestaruuteen. Kuva: Anssi Koskinen

Päävalmentaja Aki Vilander on johdattanut TPS:n kahteen liigamestaruuteen. Kuva: Anssi Koskinen

TPS pelasi F-liigan läpi ilman tappioita ja kuittasi toisen Suomen mestaruuden peräkkäin. Päävalmentaja Aki Vilander katsoo jo tulevaan.

– Olen totta kai ylpeä ja tyytyväinen pelaajien puolesta. He ovat aivan karmean duunin tehneet tänä vuonna. Ei se pelkästään riitä, että meillä on hyvä nimilista tai muuta. Se vaatii järkyttävän määrän työtä, nöyryyttä, sitkeyttä ja sitoutuneisuutta. Ja sitä meillä on. Ennen kaikkea se, miten johtavat pelaajat ovat tätä kelkkaa vieneet eteenpäin. Ei se sinällään ole sen vaikeampaa, Vilander jutteli mestaruuden ratkettua lauantaina Bläk Boksissa.

Mestaruuden ratkaissut neljäs loppuottelu oli kauden ainoa peli kotimaisissa kilpailuissa, joissa TPS joutui ”ylitöihin” ennen kuin voitto ratkesi jatkoajalla. Se maistui päävalmentajalle.

– Uskomaton tapahtuma, tiukka peli ja jatkoaikaratkaisu. Aika sählyherkkua, Vilander hersytteli.

– Tänään oli hyvä osoitus Classicistakin. Se pelasi tänään ihan huipputasolla ja tällaisia pelejä haluaisin F-liigassa vähän lisää. Toivotaan, että muut rupeavat kirimään.

Leveyden puolesta

TPS:n ykköskentällinen Milla Nordlundin, Jenna Saarion ja Rantasen sisarusten Lauran ja Nooran johdolla teki läpi kauden hurjaa tulosta. Vilander kuitenkin kieltää, että turkulaisjoukkue olisi yhden vitjan varassa.

– Paljon on ollut puhetta, että pelataan yhdellä ketjulla tai yksi ratkaisee tai niin tai näin, mutta kyllä meillä leveyttä on tuossa materiaalissa, johon luotetaan. Ratkaisijoita löytyy laajalti, ja se on hyvä juttu. Sillä on merkitystä, mitä me itse tässä joukkueen sisällä tehdään. Se, mitä joku puhuu, ei ole vaikuttanut kyllä meihin, hän sanoi.

Alla on kausi, jolloin joukkue ei hävinnyt yhtään ottelua F-liigassa tai Suomen Cupissa ja voitti myös kauden alla pelatun Super Cupin. Vilanderin toteamus kuitenkin kertoo, että maha ei ole vielä täynnä ja matka tulee jatkumaan.

– Tämä porukka muuttui täksi kaudeksi aika paljon ja kausi on nyt paketissa. On vielä pelillisesti paljon asioita, joissa halutaan mennä eteenpäin. Parin-kolmen viikon päästä lähdetään niitä työstämään.

Haastattaluhetkellä Vilanderin jalkojen juuressa Bläk Boksin pelimatolla oli pahvisen mestaruuskyltin lisäksi myös osallistumisoikeudesta Champions Cupiin kertova plakaatti. Kauden ainoa tappio TPS:lle tuli tammikuussa juuri samaisessa kaukalossa Lempäälässä, kun ruotsalainen Team Thorengruppen oli parempi Champions Cupin loppuottelussa. Onko seuraavaksi ainoa tavoite voittaa myös se?

– Olen sanonut, että pelkkä osallistumistiketti ei tulevaisuudessa ole riittävä. Olisi kiva olla joskus Euroopan ja maailman paras seurajoukkue. Sitä kohti.

Lupaus Alanko-Salmiselle piti

Yksi mielenkiintoinen pelaaja tällä kaudella oli Ella Alanko-Salminen, joka tuli neljän välivuoden jälkeen täksi kaudeksi takaisin kasvattajaseuransa riveihin ja jatkoi sillä huipputasolla, mitä häneltä oli aiemminkin totuttu näkemään. Neljännen finaalin kokoonpanosta hän oli pois sairastumisen vuoksi.

– Ellan ura loppui tähän nyt lopullisesti. Lupasin hänelle, että hän pääsee pokaalia nostamaan Tepsissä ja näin kävi. Ellan kannalta harmittaa tosi paljon, ettei hän tänään päässyt tänne paikalle, mutta kyllä hän Turussa ehtii sitä tytön kanssa nostelemaan, Vilander sanoi.