Joukkueen piti pelata Suomisarjan karsinnassa vastoin tahtoaan – ”Ei kovin ylevä meininki”

Kuvituskuva: Jarmo Koskela

Kuvituskuva: Jarmo Koskela

Kevät on yleensä odotettujen ratkaisupelien aikaa, mutta joillekin joukkueille nousukarsinnoista voi tulla pakkopullaa.

Esimerkkinä on Kaavin Kaiku, joka sijoittui Savo-Karjalan 2. divisioonassa toiseksi hävittyään lohkofinaalit Josba Akatemialle. Se tiesi paikkaa Suomisarjan karsinnassa Etelä-Suomen lohkon ykköstä, helsinkiläistä Toukolan Terästä vastaan.

Kaiku ei kuitenkaan halua nousta Suomisarjaan.

– Pelaajistamme suurin osa on perheellisiä. Lisäksi joutuisimme pelaamaan kotiottelut 70 kilometrin päässä Kuopiossa, josta löytyy lähin Suomisarjan vaatimukset täyttävä halli. Se tuhoaisi tämän joukkueen, seuran salibandyjaoston puheenjohtaja Jukka Voutilainen perustelee.

Voutilainen otti yhteyttä Salibandyliittoon Suomisarjan vastaavaan Salla Nuortevaan, mutta vaihtoehtoja ei ollut: karsintaan oli osallistuttava tai seuralle lankeaisi useamman tuhannen euron sakko.

Lopulta Kaiku sai sovittua liiton ja ToTen kanssa, että karsinta pelataan yhtenä otteluna Helsingissä. Normaalisti sääntöjen mukaan sarja pitäisi pelata paras kolmesta -periaatteella. ToTe voitti aprillipäivänä pelatun ottelun maalein 11-7.

Kaiku sai 22 pelaajastaan Helsingin-reissulle kokoonpanoon maalivahdin ja yhdeksän kenttäpelaajaa, joista yksi oli mailan käteen ottanut toinen maalivahti Petri Lesch.

Kaavilta Helsinkiin on noin 450 kilometriä. Voutilaisen mukaan reissu vei joukkueelta koko päivän ja huomattavan summan rahaa.

– Ei kovin ylevä meininki, Voutilainen kuvailee.

– Fanit kyselivät meiltä, voisiko päästä mukaan. Sanoimme suoraan, että tämä on ottelu, jota ei kannata lähteä katsomaan.

Viime vuonna Kaiku joutui viemään kotiottelunsa Kuopioon, kun se pelasi Suomisarjan karsinnassa Lempäälän Toivoja vastaan. Kaiku vei ottelusarjan voitoin 2-0, mutta ei ottanut Suomisarjan paikkaa vastaan ja sai jatkaa 2. divisioonassa. Voutilaisen mukaan liitto hyväksyi seuran perustelut siitä, että pelaajilla ei ole halua eikä ajankäytöllisiä mahdollisuuksia Suomisarjan pelaamiselle.

Voutilainen toivoo, että Salibandyliitto ymmärtäisi paremmin erilaisten joukkueiden ja seurojen halun pelata haluamallaan tasolla.

– Uskon, että silti aina löytyisi organisaatioita, jotka haluavat nousta myös ylemmäs. Heille voi sitten antaa mahdollisuuden, Voutilainen sanoo.

Tampere ja Rovaniemi kohtasivat Kokkolassa

Myös toinen Suomisarjan karsintapari pelasi ottelunsa kerrasta poikki. Rovaniemeläinen Santa´s United ja tamperelainen SR IV tulivat noin puoliväliin toisiaan vastaan ja kohtasivat 25.3. Kokkolassa. Rovaniemeltä on sinne noin 400 kilometriä, Tampereelta 300.

Pääkallon tietojen mukaan ratkaisuun vaikutti myös tuolloin ollut junalakko, joka vaikeutti joukkueiden matkustussuunnitelmia. Lisäksi Salibandyliiton alustavat runkopäivät (peräkkäiset päivät lauantai 1.4. ja sunnuntai 2.4. sekä tarvittaessa keskiviikko 5.4.) olisivat tehneet otteluohjelman rakentamisesta haastavan pitkistä välimatkoista johtuen.

Santa voitti pelin Kokkolassa 11-3 ja lunasti paikan Suomisarjaan. Aiemmin Santa´s United ei ole pelannut tällä sarjatasolla: syksyllä 2021 seura luopui Suomisarja-paikastaan kauden kynnyksellä.