Vieraskynä: Pelaaja lataa suorat sanat – musiikin soittaminen kesken pelin ei ole vähäpätöinen juttu

Musiikin soittaminen kesken pelin ei ole vähäpätöinen asia Juho Saroksen mielestä. Kuva: Esa Takalo

Musiikin soittaminen kesken pelin ei ole vähäpätöinen asia Juho Saroksen mielestä. Kuva: Esa Takalo

Julkaisimme aiemmin viikolla pääsarjapäällikkö Joni Toivolan haastattelun, jossa Toivola vahvisti, että Inssi-Divarissa saa ensi kaudella soittaa musiikkia pelin ollessa käynnissä.

Inssi-Divarissa Kooveen maalia vartioiva Juho Saros otti asiaan kantaa kattavasti Pääkallon keskustelupalstalla. Julkaisemme kirjoituksen kirjoittajan luvalla tässä:

”Terve kaikille, nyt on pakko ottaa kantaa tähän kokeiluun musiikin soittamisesta kesken pelin. Kyseessä on oma ennakkoluuloinen mielipiteeni ja siitä saa toki olla mitä mieltä vaan. Mielestäni kokeilu kuulostaa jo valmiiksi tuhoon tuomitulta, ja sen myötä haluan nostaa muutaman pointin ylös. En ole ollut Ruskeasuolla kuulemassa nimimerkki ”Säpäerkin” tavoin kokeilua käytännössä, joten senkin puolesta minut saa haukkua pystyyn.

Ensinnäkin kauden alkuun on noin kuukausi ja asiasta kuulemme nyt ensimmäistä kertaa. Mielestäni kyseessä ei ole mikään ihan vähäpätöinen juttu. Kyseessä on asia, josta voi saada merkittävää kotikenttäetua, tai muuten vain otteluun ylimääräistä sekaannusta molemmille joukkueille sekä katsojille.

Esimerkiksi musiikin volyymi, tietyt kappaleet ja se missä vaiheessa peliä niitä soitetaan voi selkeästi vaikuttaa pelitapahtumiin ja/tai katsojan salibandynautintoon. Ilmeisesti liitossa on päätetty asiasta (jossain vaiheessa kevättä/kesää?) ja siitä on kerrottu sarjapalaverissa joukkueita edustaneille henkilöille.

Mielestäni asiaa ei ole kehitetty riittävässä yhteistyössä etenkään pelaajien tai seurojen ja katsojien (lue ”katsojien” = Inssi-Divari pelaajien puolisot, sisarukset, muut sukulaiset) kanssa. Etenkin minua huolettaa pelaajille ja pelille aiheutuva haitta kokeilusta johtuvan musiikin takia. Nopealla googlauksella Divarin katsojakeskiarvo on muuten noin 200 päätä per ottelu, varsinaisia NBA-luokan tapahtumia.

Koitan miettiä mitä kokeilulla haetaan. Ehkäpä juuri koripallosta, pesäpallosta tai sitten Keski-Eurooppalaisesta käsipallosta tuttua yleisön mukaansatempaavaa kotijoukkueen hyökkäykseen lähtöä siivittävää musiikinpätkää, jolla on tarkoitus esimerkiksi saada yleisö taputtamaan käsiään yhteen.

Tai miksei vaikka salibandyssa jotain ihan muuta. Miksi tämä ei mielestäni toimi? Salibandy on niin nopea laji, että vastahyökkäyksiin tai tilanteenvaihtoihin ei amatööri-DJ ehdi millään mukaan ilman asianmukaista laitteistoa, ja tuskin tällaisella laitteistollakaan. Minulle ei tule mieleen yhtään pelitilannetta, johon löytyisi sopiva musiikki sopivalla ajoituksella ja volyymilla, ilman että se häiritsisi pelaajia ja pelaamista.

Nimimerkki ”Johan Hanssonille” sekä liiton päättäville henkilöille haluaisin sanoa, että valitettavasti Inssi-Divari on eri asia kuin NBA. Meillä ei ole perinnettä musiikin soittamisesta pelin aikana, ei ammattilaisia jotka musiikin soittaisivat, eikä varsinkaan kymmentuhatpäistä katsomomassaa, joka lähtisi musiikin tahdissa kannustamaan omaa joukkuettaan. Ja sitä paitsi koripallo ja salibandy ovat hyvin erilaisia urheilulajeja muutenkin. Nimimerkki Säpäerkkiä kompatakseni, tästä kokeilusta tulee olemaan vain haittaa ja inhotusta sekä pelaajille että katsojille.

Normisäännöillä musiikin soittaminen on DJ:lle/kuuluttajalle hyvin selkeää. Pelin ollessa tauolla saa soittaa niin paljon kuin sielu sietää, pelin ollessa käynnissä musiikki pois (aikalisäsääntö huomioon ottaen). Salibandyssa tulee niin paljon pelikatkoja, että tämäkin riittää tunnelman nostattamiseksi, jos se on kerta siitä musiikista kiinni.

Nimimerkki Hansson on siinä mielessä oikeassa, että jos tällaista kokeillaan niin siitä pitää olla selkeät säännöt. Nyt minusta tuntuu, että ilmoille on vain heitetty kehitysehdotus ottelutapahtumiin siitä mistä aita on matalin. Ilmeisesti ainoa reunaehto on, ettei musiikki saa olla ”häiritsevää”. No mitenkäs määrittelet häiritsevän musiikin?

Voin luvata, että omasta puolestani ottelutapahtuman musiikki, jota soitetaan pelin ollessa käynnissä, on alkavalla kaudella minulle aina ”häiritsevää” ja näin ollen minulla on oikeus vaatia tuomareilta sen soittamisen kieltäminen joka ikinen kerta. Jos salibandyssa on jokin isoa yleisöä luotaan työntävä ongelma esimerkiksi alakolmiossa hinkkaamisen kanssa, niin ei se näin ratkea. Varsinkaan kokeilemalla sitä Inssi-Divarissa, jossa on mahdotonta määritellä kokeilun vaikutusta ottelutapahtuman mielekkyyteen ison katsojamassan osalta.

En ymmärrä sitä, miten tämä laji onnistuu aina ampumaan itseään jalkaan näillä uudistusyrityksillä. Aivan kuin lajiliitossa, kansallisella tai sitten kansainvälisellä tasolla (esim. case hot orange tai 3×15 peliaika), ei olisi halukkuutta tehdä oikeasti vaikuttavaa ja ilmeisiin ongelmiin, kuten turvallisuuteen tai pelaajapalkkioihin kohdistuvaa työtä. Sen kuin tullaan vain työpaikalle ilman minkäänlaista intohimoa lajia kohtaan ja heitellään hatusta ideoita, jotka toimisivat ehkä NHL- NBA tai Liiga-areenoilla.

Kaikenlainen todellisuudentaju loistaa poissaolollaan. Harmittaa vietävästi esimerkiksi kaikkien muiden Inssi-Divari-pelaajien puolesta, jotka kuitenkin antavat lajille todella merkittävän osan vapaa-ajastaan ihan vain rakkaudesta ja palosta salibandya kohtaan. Ja sitten vedetään mattoa alta tällaisilla kokeiluilla.

Luultavasti moni ajattelee että teen tässä kärpäsestä härkäsen, mutta miettikää jos nyt esimerkiksi jääkiekon Liigassa tai jalkapallon Veikkausliigassa alettaisiin yhtäkkiä soittelemaan musaa kesken pelin ilman sen kummempia reunaehtoja. Veikkausliigasta on muuten esimerkkejä, että musiikkia soitetaan ennen kulmapotkua yleisön sytyttämiseksi, ja sekin on lopulta lähinnä kiusallista, vaikka katsojia on noin 100 kertaa enemmän kuin salibandyareenoilla keskimäärin.

Tuon perjantaina ilmestyneen Pääkallon uutisen jälkeen pääsarjapäällikkö Joni Toivolan kommentit siitä että ”kannattaa Tindeltä kysellä mitä tässä haetaan” tuo lähinnä mieleen Kummelin pääministerisketsin. Että Tindehän sen sitten loppumetreillä keksi ja sai loistoidean, aletaan soittamaan Inssi-Divarissa musiikkia kesken pelin niin kyllä kansa ryntää lehtereille.

Postitan huolenaiheeni asiaan liittyen sähköisesti ainakin kilpailutoiminnanjohtaja Ari Vehniäiselle sekä pääsarjapäällikkö Joni Toivolalle, jottei asia jää osaltani pelkäksi keskustelufoorumiuhoksi.

Otan mielelläni vastaan kaiken kritiikin yms. asiaan liityen, lähinnä toivon aiheesta keskusteltavan oikeasti yhteistyössä kaikkien asianosaisten tahojen kanssa niin, että kenenkään pääsarjakausi ei kärsi mistään ylimääräisistä ja tarpeettomista kokeilusekoiluista nyt eikä jatkossa.

Terveisin Juho Saros,
Inssi-Divari-maalivahti Tampereelta”

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen