Miksi salibandyn Divareissa saa ensi kaudella soittaa musiikkia kesken pelin?

Musiikki saa pauhata ensi kauden Divarissa muulloinkin kun maalien jälkeen. Kuva: Esa Jokinen

Musiikki saa pauhata ensi kauden Divarissa muulloinkin kun maalien jälkeen. Kuva: Esa Jokinen

Miesten Inssi-Divariin keskittyvä Kelpaako piste?-podcast kertoi tämän viikon jaksossaan mielenkiintoisesta sääntömuutoksesta koskien sarjatasoa.

Tulevalla kaudella peleissä miesten Inssi-Divarissa ja naisten Divarissa saa soittaa musiikkia pelin käydessä, mikä on poikkeuksellinen järjestely aiempaan nähden. Aihe on nostattanut hiukan keskustelua Pääkallon foorumilla ja pikaviestipalvelu X:ssä.

Uudistus löytyy myös kauden 2023-24 pääsarjojen sarjamääräyksestä koskien tällä hetkellä vain Divareita:

”Järjestävällä joukkueella on oikeus soittaa musiikkia koko ottelutapahtuman ajan, pois lukien joukkueiden aikalisien aikana.”

Mistä on tullut idea, että Divarissa soitetaan ensi kaudella musiikkia kesken pelin, pääsarjapäällikkö Joni Toivola?

– Lähtökohtainen idea on tullut viime kauden Inssi-Divarin kehitysryhmästä, joka sitä on pohtinut ja ennakkoluulottomasti halunnut lähteä kokeilemaan sitä. Se ei ole sääntö, että musiikkia tarvitsee soittaa, vaan se on nimenomaan mahdollisuus.

– Kokeiluna tämä on vähän samanlainen kuin videotarkistukset oli viime kaudella (liigassa) pilotinluonteisesti käytössä. Sen suhteen oli selkeä, että jatkoa seuraa, mutta saa nähdä miten tuon kanssa käy.

– Kuulin, että M-Teamin harjoituspelissä oli jo soitettu ja ainakin teidän keskustelupalstalla oli vähän herättänyt niin sanotusti hörinää asiasta, Toivola avaa.

Mitä tällä uudistuksella haetaan käytännössä?

– Toivosen Tinde (Timo) osaisi varmasti parhaiten vastata tuohon. Sanoisin, että tunnelmaa haetaan ja sitä miten se (musiikki) voisi vaikuttaa peliin. Ehkä kysyisinkin toisinpäin, että miksi tälläiselle ei annettaisi mahdollisuutta?

– Teidänkin keskustelupalstalla mainittiin se NBA-juttu*, niin se on ollut käsittääkseni yksi seikka, että joissain muissakin liigoissa on sitä kokeiltu ja koettu hyväksi.

– Myös F-liigan miesten johtoryhmässä on keskusteltu tästä samasta aiheesta ja sielläkin on nähty positiivisena, että tällaista kokeillaan Inssi-Divarissa. Missään tapauksessa kokeilua ei ole tyrmätty.

– F-liigan miesten ja naisten sarjapalaverissa esiteltiin myös aihetta, niin sielläkin tuli ihan positiivista palautetta, että on hyvä, että kokeillaan ja ollaan ennakkoluulottomia. Samassa viitattiin draftiin, että jos sitä ei olisi koskaan kokeiltu, niin ei olisi voinut tietää miten se kehittyy ja minkälainen juttu siitä tulee, Toivola kertoo.

*Koripalloliiga NBA:ssa soitetaan musiikkia pelin ollessa käynnissä.

Mitä tapahtuu, jos seurat ovatkin tyytymättömiä tähän kokeiluun? Vedetäänkö joka tapauksessa koko kausi näin vai?

– Mun mielestä jos selkeä signaali on se, että musiikin soittaminen ei ole hyvä juttu, niin lähden siitä, että siihen reagoidaan.

– Tähän mennessä on tullut palautetta puolesta ja vastaan. On toisaalta ihmetelty ja sitten on se toinen puoli, joka on suhtautunut positiivisesti tähän, että uskalletaan ennakkoluulottomasti kokeilla uutta. Tähän mennessä tämä on jakanut mielipiteitä. Kun kyse on pilotista, niin ehdottomasti pitää reagoida jos näyttää, että se ei toimi ja löytyy selkeä enemmistö joka vastustaa.

– Saatikka se, että vierasjoukkueen hyökkäyksen aikana soitetaan jotain hitaita biisejä. Jos semmoiseen mennään, niin
silloinkin pitää reagoida. Sitä ei voi käyttää väärin.

Entä sitten jos yleisö ei pidä jatkuvasta musiikin soitosta?

– On pohdittu, että tästä voi tulla jopa enemmän palautetta nimenomaan yleisöltä. Pitää olla ketterät prosessit reagoida, jos tulee paljon negatiivista palautetta. Alkukaudella näkee, että onko tämä hyvä juttu. On valmius, että poistetaan soitto, jos käy niin, että se aiheuttaa häiriötä, ja uudistuksesta ei tykätä, Toivola vakuuttaa.

Pääsarjoihin muitakin uudistuksia ensi kaudelle

Ensi kaudella kaikkiin pääsarjoihin (F-liigat ja Divarit) on tulossa muitakin uudistuksia kuin jo mainitut Divareita koskevat. Tässä niistä muutamia merkittäviä, joita Toivola nosti esille:

– Power break tulee Divareihin
– Tulevana keväänä ei ole runkopelipäiviä, vaan runkopelislotit jatkopeleihin. Täten edetään enemmän niin, että pelejä on esimerkiksi kaksi per ilta, eikä niin, että kaikki pelaavat samaan aikaan.
– Pääsarjojen sarjamääräyksissä suositellaan, että kaikki käyttävät suojalaseja. Säännöstä ei ole kuitenkaan kyse.
– Vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat saavat pelata pääsarjoissa, kuten viime kaudella. Täten ikäraja ei muutu tälle kaudelle.
– Pääsarjajoukkueiden tulee syöttää kokoonpanonsa tulospalvelujärjestelmään pelipäivänä viimeistään klo 12. Jos peli alkaa ennen klo 14 niin kokoonpano pitää syöttää kaksi tuntia ennen pelin alkua. Määräajan noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen