Ei pelikieltoa Suhannolle – joukkueiden vastineissa syytettiin tahallisesta väkivallasta ja filmaamisesta

Kuva: F-liiga

Happeen Eppu Suhanto oli torstain neljännen puolivälierän tapahtumien vuoksi kurinpidon tarkastelun kohteena.

Suhannon kohdalla videotutkintapyyntö tehtiin otteluvalvojan toimesta. Tilanne tapahtui ajassa 58.44 pelin ollessa poikki ja rike kohdistui Classic-pakki Janne Lammiseen. Delegaatio perusteli päätöstään seuraavasti:

Tilanteessa pelin ollessa keskeytettynä Suhannon maila heilahtaa voimakkaasti ja osuu Lammista reiteen. Erotuomarit käyvät tarkastamassa tilanteen videolta ja tuomitsevat Suhannolle 2+2 minuutin ison joukkuerangaistuksen piittaamattomasta mailalla pelaamisesta.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Suhannon maila osuu Lammista reiteen ja osuma on voimakas. Kurinpitodelegaatio katsoo kuitenkin, että videotallenteiden perusteella ei voida katsoa Suhannon selvästi tarkoituksellisesti lyövän mailallaan Lammista. Toinen Classicin pelaaja horjuttaa Suhannon tasapainoa työntämällä häntä ja samalla Suhannon mailan lapa jää hetkellisesti häntä työntäneen pelaajan paitaan kiinni. Kurinpitodelegaatio pitää mahdollisena, että Suhannon mailan heilautus on osittain johtunut tästä tasapainon menettämisestä ja mailan jäämisestä kiinni paitaan, jolloin Suhanto on riuhtaissut mailaansa poispäin häntä työntäneestä vastustajasta.

Kurinpitodelegaatio katsoo kuitenkin, että Suhannon mailan heilautus on edellä mainittu huomioon ottaenkin tarpeettoman kova. Kurinpitodelegaatio toteaa, että pelaaja on aina vastuussa mailastaan. Kurinpitodelegaatio katsoo kuitenkin, että tapauksessa on jäänyt epäselväksi Suhannon teon tahallisuus ja toisaalta, vaikka mailan osuma reiteen on kivulias, se ei ole sillä tavalla vaarallinen teko, josta tulisi rangaista pelikiellolla tahallisuudesta riippumatta.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että edellä mainitut seikat huomioon ottaen Suhanto ei ole käyttäytynyt pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n 3 kohdassa tarkoitellulla tavalla vaarallisesti, väkivaltaisesti tai epäurheilijamaisesti siten, että hänelle tulisi määrätä 54 §:ssä määrätty rangaistus.

Kurinpitodelegaatio ei määrää Suhannolle tilanteesta lisärangaistusta.

Varsinaisesta kurinpitopäätöksestä löytyvät myös molempien joukkueiden vastineet. Happee kommentoi omassaan, että Lamminen liioitteli ja filmasi iskun voimakkuutta. Sen sijaan Classicin vastineessa ”Suhanto lyö väkivaltaisesti, tarkoituksellisesti ja vahingoittamishakuisesti Lammista Classicin maalin edessä mailalla vasemman jalan yläosaan, lähelle genitaalialuetta”.

Päätöksestä lienee hyvä huomioida, että yksi kurinpitodelegaation jäsen näki tilanteessa pelikiellon arvoisen rikkeen ja Timo Toivonen sitä muun muassa näin:

Enemmistön näkemyksestä poiketen, näen tilanteen täysin tahallisena sekä epäurheilijamaisena. Käsiteltävä teko ei kuulu salibandyyn eikä edes urheiluun. Katson, että kyseinen toiminta on holtitonta ja vastustajan turvallisuudesta piittaamatonta, josta tulisi tuomita pelikieltoa.

Sarjassa on kuohunut kiitettävästi jo aiemmin. Kyseessä oli jo neljäs tapaus, joka kävi kurinpitodelegaation käsittelyssä. Eemeli Akola selvisi rangaistuksetta, mutta Eetu Sikkinen (2) ja Adam Hemerka (1) saivat pelikieltoa. Classic johtaa sarjaa 3-1 ja sarja on katkolla tänään lauantaina Lempäälässä klo 18.30 alkavassa pelissä.

Oheiselta videolta voit katsoa miltä Suhannon tilanne omasta mielestäsi näytti: