Pääkallo.fi

KalloCast

Viestejä
148
Täältä iso kannatus salibandymuseon vahakabinetille. Vielä kun saadaan Visulahden nukkejen tekijä tähän hommaan pestattua niin kyllä kelpaa.
 
Viestejä
263
KalloCastin viikon jaksossa keskitytään naissalibandyyn ja Neuchatelin MM-kisoihin:


Kallocast otti puheeksi naissalibandyn ja siitä kiitoksia. Kirjoitin tästä aiheesta jo aiemmin muissa ketjuissa, mutta tässä vielä alla muutamaa kohta mitä käsiteltiin podcastissa:

Yleisesti keskustelun puutteesta: ymmärränkin sen, että olen (naisena) vähemistössä näkemykseni kanssa ja jotkut ovat kokee viestini uhkana (kuten on valitettavan usein käynyt tällä palstalla), sillä iso osa palstan kirjoittajista on miespuolisia ja teidän on siten on hankala asettua kenkiimme ja ymmärtämään mikä se meidän tilanne on konkreettisesti. Lisäksi naissalibandyn parissa toimii pieni joukko ihmisiä, jotka a) ovat sitoutuneita mutta eivät halua tulla leimatuksi ja b) he jotka toimivat naissalibandyn parissa mutta ei ole kuitenkaan sitoutuneita siihen 100% "koska toista se on miesten / poikien puolella".

Nykyään asiat ovat paremmin, mutta edelleen naisten urheilu kärsii rahoituksen, arvostuksen, median-, kansan-, urheiluseurojen-, sekä urheilutiloja ylläpitävien henkilöiden tuen puutteesta. Suoraan sanottuna lähes kaikki ammattilaisurheiluun vaadittava puuttuu. Eli valitettavasti suurin syy ei ole mikään yksittäinen asia tai mitenkään kvantatiivinen tai muutoin mitattavissa, mutta esim. vaatimustaso, yleinen suhtautuminen ja asenne... eli syitä vähän joka osa-alueelta ja jokaiselta kohderyhmältä.

Kaupalliset mediat saavat määritellä toimintansa haluamansa mukaan ja mikä palvelee heitä kaupallisesti parhaiten, mutta valtion yhtöiden ja ennen kaikkea salibandyliiton toiminnan tulisi olla tasapuolista ja tasa-arvoista. Esimerkkinä vaikka liiton strategia, joka löytyy polulta huippu-urheilu -> miesten salibandyliiga: Salibandyliigan visio ja strategia 2028 | Salibandy Naiset saavat tuosta "brändin", jonka alla toimia mutta muut konkreettiset kohdat kohdistuvat miesten toimintaan, vai kuinka moni uskoo mm. liiton "yhdeksän vuoden päästä jokaisella liigaseuralla on oma kotihallinsa" kohdan koskevat naisseuroja. Kärjistettynä voidaan sanoa, että naissalibandy on mikä kiinnostaa liittoa joka toinen vuosi ja pakollinen paha täyttääkseen tasa-arvon minimimittarit pitääkseen yleisen positiivisen maineen ja jotta saadaan anottua valtion / yhteiskunnan tukia.

Entäs salibandyliiga brändityöryhmä: kuinka paljon käsittelette naissalibandyä? Kuten podcastissa tuotiin ilmi, niin pesäpallon ohella salibandyn ero miesten ja naisten peliä välillä on paljon pienempi verrattuna muihin lajeihin, niin tätä kautta myös naissalibandyäkin olisi helppo markkinoida.

Mutta alla vielä muutama osatekijä mikä vaikuttaa kokonaisuuteen:

 • Asenne: Kärjistettynä nämä "hoitakaa akat itse asianne kuntoon" tai "pelataan sitten kaikki yhdessä sarjassa kun haluatte sitä tasa-arvoa"- juttua, mutta vakavammin sitten tätä, että jopa tyttöpelaajien perheillä itsellään on asenne tyyliin "tytöt harrastavat ja pojat urheilevat".
 • Arjen osalta, niin kun pelaajat sumplivat työvuorojaan, niin miespelaajien on helpompi järjestää työkuvioitaan naiskolleegoitaan verrattuna (pssst Pääkallo/Salibandyliitto: tästä voisitte tehdä ihan tutkimuksen pienentämään mutu-arviointia).
 • Vaatimustason osalta pallo on seuroilla mm. olosuhteiden osalta, mutta ennen kaikkea pelaajissa itsessään: pääsarjassa on aivan liian monta pelaajaa joille riittäää liigastatus, saati sitten eivät ole lähellekkään urheilijoita fysiologisesti.
 • Seksismi: toki samaan aikaan naisvartalon esineellistäminen on eräs urheilun epäkohdista kuten kirjoitettiin tässä pari päivää sitten: ”Jotkut tulevat peleihin katsomaan vain perseitämme, se on epäkunnioittavaa” – pesishuipulta tiukka kannanotto urheilijoiden kunnioituksesta ja täällä: Seksuaalisen objektivoinnin kokemukset suomalaisessa naislentopallossa
 • Media: Viittasin tähän jo aiemmin, mutta Pääkallo tekee kohtuullisesti uutisia naissalibandystä (toki voisi olla enemmänkin), mutta yleisesti median osalta: Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) teki pistokokeen selvittääkseen, miten kaupallisissa urheilu- ja sanomalehdissä uutisoidaan mies- ja naisurheilusta. Kuudessa samana päivänä ilmestyneessä lehdessä oli miesurheilijoita ja miesten lajeja käsitteleviä juttuja yhteensä 69 kappaletta, 60 kuvan kera. Naisurheilusta kerrottiin samoissa lehdissä viidessä uutisessa yhdellä kuvalla. Kiireisimmät älähtävät nyt, että kysymys on siitä, mitä lukijat haluavat seurata ja, että raha ohjaa. Miesvaltaiset lajit täyttävät katsomot ja siksi niistä myös kirjoitetaan. Tämä on kuitenkin vain yksi näkökulma asiaan. Mielestäni on tärkeää puhua myös siitä, että medialla on ohjaavakin vaikutus. Lajien näkyvyys vaikuttaa vahvasti niiden tunnettuuteen. Uutisointi edesauttaa ilmiöiden syntymistä, mikä innostaa uusia ihmisiä mukaan. Urheilu-idoleilla on vaikutusta, erityisesti lapsille. Hyvästä näkyvyydestä seuraa myös paremmat harjoitteluolosuhteet ja resurssit
 • Urheilijohtamisen osalta tulee mieleen alla olevien herrasmiesten kommentit ihan tästä lähivuosilta:
  • Naisten tehtävä on synnyttää jälkeläisiä, tehdä kotitöitä ja luoda kodin henki ja sydän. Heidän ei kuulu urheilla, kuului venäläisen mäkihyppyvalmentaja Arefyenin suusta 2013.
  • Yleinen ongelma naisten urheilussa on, että se on tylsää massan silmissä. Se yrittää olla ihan liian mukavaa, New Zealand Herald -lehden toimittaja Chris Rattue möläytti vuonna 2015.
  • Kannatan tasa-arvoa, mutta urheilussa se ei toimi. Miehet ovat kilpailuhenkisiä, naiset perhekeskeisiä. Urheilu, jopa sotaan viittaava urheus, sopii miehille, Urheiluhistorioitsija Hannu Eklund kommentoi vuonna 2016.
  • Osaatko sinä twerkata? Kysyi haastattelija Martin Solveig historian ensimmäisen naisen voittaessa maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Kultainen Pallo palkinnon.
  • Unohtamatta naisten määrää urheilun johtotehtävissä:
   Kaavio-naisten-osuus.png
Iso vastuu on naisilla itsellään: naisten urheilun arvostus ei nouse, jos naiset eivät itsekään arvosta sitä. Liian vähän on naisia katsomoissa ja mukana naissalibandytoiminnassa ylipäätänsä. Paljon olisi myös vanhoja liigapelaajia, joilla olisi paljon antaa tyttö- ja naissalibandylle, mutta kovin harva jatkaa lajinsa parissa lopettamisen jälkeen.

Tässä muutama hyvä artikkeli vielä:
Ei ihmisten kiinnostus naisten urheilua kohtaan ei synny itsestään: tarvitaan tietoista työtä, jolla houkutellaan esimerkiksi televisiokatsojia uusien lajien pariin jossa hyvänä esimerkkinä toimi YLE:n panostus naisten jalkapallon MM-kisoihin. Naisten urheilun tyypillinen noidankehä on että: jos et ole näkyvillä, et saa sponsoreita, et saa rahaa etkä nostettua toiminnan tasoa. Sitten päästään taas siihen, että asia ei kiinnosta ketään, etkä saa näkyvyyttä... Johanna Kozul Veikkaukselta totesi, että ihmisten kiinnostus vaikuttaa suoraan siihen, ketä sponsoroidaan. Eri sukupuolta olevien urheilijoiden sponsorointiin ei siis käytännössä panosteta tällä hetkellä tasapuolisesti.

Eikä tämä ole mikään "tulonsiirto miehiltä" tai 50-50 juttu, sillä tilanteesta ei voi kuitenkaan syyttää miehiä tai miesten huippu-urheilua. Sen sijaan pitäisi löytää ne keinot, joilla huippu-urheilijan ura olisi varteenotettava vaihtoehto myös naisille. "Tuotteen" (lue: kokonaisuus) pitää olla kunnossa ja sitten pitää osata kertoa myös tuotteista. Tuote pitää saada kuntoon, jotta se kiinnostaa riittävästi yleisöä ja sponsoreita...

Urheilulla on voimaa edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Urheilu nimittäin vahvistaa nuoren kokemusta siitä, että se mitä hän tekee on arvokkaampaa kuin se mitä hän on ja identifioituu yhteisöön juuri samojen kiinnostuksen kohteiden kautta. Tätä kautta urheilulla on myös voimaa saattaa eri taustoista tulevia nuoria yhteen ja tasata eri lähtökohdista koituvia eroja. Tämä on poikkeuksellista eriarvoistuvassa yhteiskunnassa.

Mutta vaikka vastasin naissalibandyn osalta, niin tärkeintä on muistaa, että yhdenvertaisuudella tarkoitetaan syrjimättömyyttä iän, sukupuolen, etnisen alkuperän, toimintakyvyn, kielen, uskonnon tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Kyseessä on siis laajempi käsite kuin yleisesti käytössä oleva tasa-arvo (lue: naisurheiluöyhötys) , jolla viitataan useimmiten vain sukupuolten väliseen syrjimättömyyteen.

Tässä vielä hyvä lainaus Pääkallon Vieraskynä: Urheilun tasa-arvo – ottaako salibandy muutoksentekijän roolin? -artikkelista.

Tarvitsemme osaavia, erilaisia, innostavia, ratkaisukeskeisiä ja näkemyksellisiä johtajia – miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. Mahdollistavatko toimintatapamme ja työkalumme tämän. Ottaako salibandy tässä muutoksentekijän roolin?

Kenen tehtävänä tasa-arvon edistäminen on?

Sinun ja minun, meidän jokaisen. Kysy mukaan. Kysy mitä haluaisit tehdä. Kysy mitä osaat ja mitä haluaisit oppia. Kysy mitä täytyy muuttua, jotta tulisit mukaan. Älä odota, että muut näyttävä mallia. Ole sinä se malli.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
34
Kiitos Kallocastin pojat! Ihan kaikkea en allekirjoita, mutta hyviä nostoja! Kiitos Reija! Laajasti mistä on kysymys! Turha jäädä odottamaan että jostain ylhäältä tulee joku pelastus, vaan meillä kaikkilla on mahdollisuus vaikuttaa - joko pienesti tai isosti!
 
Viestejä
3,491
Taitaa pääkallolla olla oma naissalibandyn podcastikin.
Minulle tuli sama mieleen, että tässä nyt turhaan lähdetään astumaan toisten varpaille. Jos/kun Siltasella&Lötjösellä on naissalibandysta mielipiteitä, niin mielestäni parempi ratkaisu olisi ollut kutsua herrat vieraaksi siihen naissalibandy-podcastiin.
 
Viestejä
263
Minulle tuli sama mieleen, että tässä nyt turhaan lähdetään astumaan toisten varpaille. Jos/kun Siltasella&Lötjösellä on naissalibandysta mielipiteitä, niin mielestäni parempi ratkaisu olisi ollut kutsua herrat vieraaksi siihen naissalibandy-podcastiin.
Sinänsä hassua - mutta ei niin yllättävää - on se, että se harvoin, kun naissalibandya käsitellään niin se on "väärin käsitelty".
 

joelsiltanen

Ylläpidon jäsen
Viestejä
2,070
Tällä hetkellä Ilmaveivi on tauolla. Voit olla huoleti, sillä kenenkään varpaita ei tallottu ja aiheesta voinee puhua ohjelmassa kuin ohjelmassa.

Minulle tuli sama mieleen, että tässä nyt turhaan lähdetään astumaan toisten varpaille. Jos/kun Siltasella&Lötjösellä on naissalibandysta mielipiteitä, niin mielestäni parempi ratkaisu olisi ollut kutsua herrat vieraaksi siihen naissalibandy-podcastiin.
 
Viestejä
77
Omista kokemuksista pohdittuna tyttösalibandyn suurin haaste on joukkueen suuri koko. Tyttöpuolella lajeina loistavat joukkuevoimistelu ja muodostelmaluistelu joiden vetovoima riittää imuroimaan liikunnallisesti lahjakkaita tyttöjä. Muut joukkuelajit painivat enemmän tai vähemmän harrastajamäärien kanssa. Salibandyjoukkue tarvitsee sen 20 pelaajaa, jotta se pystyy toimimaan mielekkäästi. Koripallo, lentopallo, pesäpallo ja jopa jalkapallo pärjäävät vähemmällä.

kahden ikäluokan sarjat aiheuttavat sen, että joukkueet kasataan joka kevät uudestaan jolloin aina suuri osa porukasta putoaa kokonaan lajin parista ulos. Tämä huipentuu siihen, että A-junioreille ei ole tarjolla muuta kuin valtakunnallista sarjaa tai aikuisten pelejä.
 
Viestejä
3,491
Kuuntelin KalloCastin keskustelua. Herrat eivät valitettavasti osaa arvostaa naisten joukkueurheilua piste. Negatiivinen asenne ei ainakaan lisää salibandyn arvostusta.
Lötjösen ”ottaa kiinni” todennäköisesti enemmän kuin aikoinaan maalivahtina😀
Löytyisikö salibandyyn nuorempia myös tässä päivässä olevia kommentaattoreita jotka toisivat myös positiivisia näkemyksiä lajiin?

Jos katsoi esimerkiksi Sveitsi-Suomi matsia niin ottelun viihdearvo oli suurempi kuin keskimäärin miesten kotimaisessa liigassa.
 
Viestejä
28
Kuuntelin KalloCastin keskustelua. Herrat eivät valitettavasti osaa arvostaa naisten joukkueurheilua piste. Negatiivinen asenne ei ainakaan lisää salibandyn arvostusta.
Lötjösen ”ottaa kiinni” todennäköisesti enemmän kuin aikoinaan maalivahtina😀
Löytyisikö salibandyyn nuorempia myös tässä päivässä olevia kommentaattoreita jotka toisivat myös positiivisia näkemyksiä lajiin?

Jos katsoi esimerkiksi Sveitsi-Suomi matsia niin ottelun viihdearvo oli suurempi kuin keskimäärin miesten kotimaisessa liigassa.


Kallocast on parasta, mitä lajiin on tullut viimevuosina.
 
Viestejä
3,491
Jos hyviä ja tuoreita näkemyksiä on, niin uskon löytyvän tilausta. Joko jo olemassa olevan podcastin vieraana tai sitten voi tehdä ihan omansa.
 
Viestejä
1,454
Mun näkemyksen mukaan aihetta käsiteltiin juuri yhtä negatiivisesti kuin mitä tahansa muuta aihetta! Mikä mun mielestä hyvä. Tämän ohjelman tarkoitus ei olekaan käsitellä silkkihanskoin. Ja sama koskee joukkuetta, ainakin minä kokisin loukkaavana olla kommentoimatta naisten pelisuorituksia suorasti ja tiukasti, niin teen miehillekin. Nyt ollaan mm-kisoissa, ei junnupeleissä, jos sinne otetaan joku junnu pyörimään täysin vailla järkeä, niin se on valitsijoiden syytä.

Reija hyvin otti kiinni vaatimustasoon naissählyssä(öyhöttäjille, kutsun miespuoltakin sählyksi, koska sitä voi mielestäni ihan hyvin käyttää, niinku voi käyttää lätkä-termiäkin). Ei se ole nyt millään tasolla okpeli, että korkeimmalla tasolla riittää vain liigastatus, no näyttää se miesten liigan tasolla myös osalle riittävän. Amatöörilajissa aina toki omat haasteensa, mutta se täysin väärin, jos mennään näiden taakse, yrittämättä edes saada muutosta aikaan. Jos nyt mennään vaikka fysiikan treenaukseen, sitä voi kyllä tehdä ilman yhteisiä joukkuetreenejä. Sveitsi ottelusta ainakin itse sain sen kuvan, että osalla meidän naisista ei ole fyysinen taso riittävän kova. Huipulla pitää olla tikissä, puolivaloilla et pärjää.
 
Viestejä
263
Reija hyvin otti kiinni vaatimustasoon naissählyssä(öyhöttäjille, kutsun miespuoltakin sählyksi, koska sitä voi mielestäni ihan hyvin käyttää, niinku voi käyttää lätkä-termiäkin). Ei se ole nyt millään tasolla okpeli, että korkeimmalla tasolla riittää vain liigastatus, no näyttää se miesten liigan tasolla myös osalle riittävän.
Tämä. Miesten puolella on samat ongelmat, mutta niistä ei (haluta) puhua niin paljoaa kuin naisten puolella, koska siten koko lajin uskottavuus kärsisi. Naisten liigassa tehtiin erittäin hyvä päätös siirtää joukkueet NLA & NLB-sarjoihin, täten antaen kaikille hyviä, tasaisia pelejä koko kaudeksi lisäksi naisten puolella tuli "liigaan" enemmän joukkueita. Sama konsepti auttaisi myös miesten puolella, mutta siellä taas on pelkona se, että "NLB" ei ole enää "liigaa". Tai vaihtoehtoisesti siten, että syksykausi mentäisi kaikilla joukkueilla, mutta keväällä tulisi jako kahteen tasoryhmään tai vastaava.
 
Viestejä
1,454
Tämä. Miesten puolella on samat ongelmat, mutta niistä ei (haluta) puhua niin paljoaa kuin naisten puolella, koska siten koko lajin uskottavuus kärsisi. Naisten liigassa tehtiin erittäin hyvä päätös siirtää joukkueet NLA & NLB-sarjoihin, täten antaen kaikille hyviä, tasaisia pelejä koko kaudeksi lisäksi naisten puolella tuli "liigaan" enemmän joukkueita. Sama konsepti auttaisi myös miesten puolella, mutta siellä taas on pelkona se, että "NLB" ei ole enää "liigaa". Tai vaihtoehtoisesti siten, että syksykausi mentäisi kaikilla joukkueilla, mutta keväällä tulisi jako kahteen tasoryhmään tai vastaava.
Pääkallo keskustelussa saa miehetkin kritiikkiä. Muuta keskustelua en ole seurannut kovin paljoa. Itse sitä mieltä ollut jo pitkää, että miesten liigasta vähintään 2jengiä pois. Ja eihän NLB olekaan liiga, mutta mitä sen väliä, jos mahdollisesti auttaa nostamaan lajin tasoa. Ei noi läpihuuto turpasaunat kehitä yhtä ainutta pelaajaa urallaan! Mitä ne muka palvelee? Tavoite olla häviämättä ihan pystyyn ei sytytä yhtä ainutta pelaajaa yrittämään 110%. NLB:ssä asia varmasti eri, kun on mahis voittaa, niin varmasti tsemppiä löytyy eri tavalla. Pelaajan tavoite pitää tällä tasolla olla voittaminen, ei vaan hyvä suoritus!
 
Viestejä
263
Pelaajan tavoite pitää tällä tasolla olla voittaminen, ei vaan hyvä suoritus!
Ongelmana tässä on se, että organisaatioille itselläään on "liigastatus" niin tärkeä juttu, ettei sitä uskalleta muuttaa, koska kuten sanoit: eihän NLB olekaan liiga .
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös