En tiedä onko yhteyttä mihinkään, mutta ei tämä ainakaan ketään palvele kun ylimmällä sarjatasolla tuollainen joukkue pelaa jolla ei käytännössä edes sitä yllätysmahdollisuutta otteluissaan ole.
Se voitanee todeta, että Kooveen tilanne tuskin johtuu ainakaan sarjan joukkuemäärästä, sen enempää kuin vaikkapa kolme pistettä sen edellä olevan Rankkojen Ankkojen, tai toisin päin peilaten sarjan kärjessä porskuttavan Tepsin. Syyt organisaatioiden menestyksessä tai menestyksettömyydessä ovat muissa asioissa. Joskus tilanteet voivat vaihtua hyvinkin nopeasti - etenkin naisten sarjoissa. Tästä on niin negatiivisia (case Pelicans ja Koovee) kuin positiiviakin (TPS) esimerkkejä olemassa ihan lähimenneisyydestä.
Siitä olen
Banzain kanssa täysin samaa mieltä, ettei Kooveen pelaaminen F-liigan A-lohkossa pelaaminen palvele tällä hetkellä ketään - ei joukkuetta itseään, ei vastustajia tai F-liigaa. Ja kuten
Tietäjä kaukaa idästä toteaa, surullista on myös se, että joukkue tulee säilyttämään sarjapaikkansa myös seuraavan kauden F-liigaan, vaikka ei keräisi kauden aikana pisteen pistettä. On myös todennäköistä, että seuraavan kauden F-liigasta jää ulos organisaatio/organisaatioita, joilla ovat asiat paljon paremmin kuin Kooveella. Tai mistäpä sen tietää, nähdäänkö Kooveeta enää ensi kaudella F-liigassa, tai ylipäänsä missään muussakaan naisten sarjassa. Seuran tyttötoiminta on kuihtunut täysin kasaan, joten mitään omavaraisuutta seuralla ei tule lähivuosina olemaan. En olisi henkilökohtaisesti yllättynyt, jos seura päättäisi luopua F-liigan naisten sarjan sarjapaikasta. Tämä olisi jopa toivottavaa, etenkin jos Pirkat selvittävät tiensä uudistuvaan F-liigaan, jolloin Kooveen "elintila" kapenee Tampereen alueella entisestään.
Eikä se taida olla Turun alueellakaan sen helpompaa. Kun katsoo Loiston tuloksia, niin ihan samankaltaiset haasteet sielläkin on olemassa, joskin ei ihan niin mittavat. Tukkaan on kuitenkin tullut ihan huolella kärkijengejä vastaan: TPS-Loisto 12-2, Loisto-Classic 0-7 ja PSS-Loisto 9-0. Taustat ovat huhujen mukaan varsin ohkaiset, ja imua on lähinnä junioreiden osalta. Joukkueen keski-ikä 18,5v kuvastaa hyvin joukkueen tilanteen.
Mutta. Vaikka esimerkiksi Kooveeta onkin helppo kritisoida (jota olen itsekin tehnyt), niin syyttävää sormea voisi osoittaa ihan yhtälailla F-liigan ja Salibandyliiton suuntaan. Miksi Kooveelle annettiin mahdollisuus toimia tällä tavoin? Miksi organisaatiolle myönnettiin sarjaan ilmoittautumiselle jatkoaikaa, vaikka tiedossa oli, ettei se tule saamaan kilpailukykyistä joukkuetta kasaan? Miksi rimaa F-liigassa pelaaville organisaatioille yleensäkin pidetään niin matalalla? Miksi edes tämän hetkisistä "löyhistä" liigalisenssiehdoista ei pidetä kiinni? Voiko tähän oikein muuta todeta sarjajärjestäjänkään osalta, kuin klassisesti, että "sitä saa mitä tilaa".
Twitterin puolella on tullut viime aikoina vastaan hyviä keskusteluita F-liigaan liittyen. Keskusteluissa on ollut esillä mm. nykyisten F-liigajoukkueiden (naisten sarja) ikäjakauma sekä organisaatioiden tyttöjunioritoiminnan tilanne. Molemmat olivat suhteellisen huolestuttavaa luettavaa.
Muutamia nostoja:
- Jokereilla ja Helsinki Unitedilla ei ole yhtäkään juniorijoukkuetta.
- Kooveen ainoa "joukkue" on yhteisjoukkue HämeStarsin kanssa T21-sarjassa.
- SaiPalla juniorijoukkueet ainoastaan T18 ja T14 sarjoissa.
- Hallitsevalla mestarilla TPS:llä ensimmäinen "oma" joukkue on vasta T14-sarjassa - toki sillä on nimelliset yhteisjoukkueet Wirmon kanssa T21 ja T16 -ikäluokissa.
- A-lohkon keski-ikä; n. 21v
- B-lohkon keski-ikä; n. 24v
- Junioripelaajien %-osuus A-lohkossa: n. 50%
- Junioripelaajien %-osuus B-lohkossa: n. 30%
- Esimerkiksi EräViikingit (16), Loisto (15), SSRA (14) sekä Koovee (14) rakentuvat pääosin juniori-ikäisten pelaajien varaan.
Lähteenä edellä mainituissa oli käytetty nhlfinns-dataa:
Edellä mainituista organisaatioista esimerkiksi TPS on organisaationa tilanteessa, jossa naisten F-liigajoukkueen toimintaedellytykset pidemmällä tähtäimellä voidaan ajatella olevan kunnossa, olkoonkin että sen oma junioritoiminta on suht olematonta. Toiminta-alue on kuitenkin sellainen, ettei pelaajatuotannosta tarvitse olla huolissaan, sillä ympärillä on organisaatioita, jotka tekevät sen TPS:n puolesta. Lisäksi joukkue on vetovoimainen valmiiden F-liigapelaajien osalta. Talous, urheilujohtaminen sekä valmennus- ja tukitoiminnot kunnossa.
SaiPa puolestaan edustaa organisaatiota, jolla pää on tässä hetkessä pinnalla, mutta tulevaisuus ei näytä kovinkaan tasaiselta. Joukkueella on toki ollut omanlaisensa etsikkoaika menossa jo parin kauden ajan; joukkueessa on muutama poikkeusyksilö Miisa Turusen, Miia Maarasen ja Juuli Hakkaraisen muodossa, jotka omalla panoksellaan pitävät joukkueen B-lohkon kärkikahinoissa kolmatta kautta putkeen. Kysymys kuuluukin; mitä sitten kun tämä kolmikko ei enää ole SaiPaa kantamassa? Vaikka SaiPa pelaakin tällä kaudella 100% varmuudella itsensä uudistuvaan F-liigaan, niin muuttuuko mikään? Lappeenranta tuskin on kaupunkina yhtään sen vetovoimaisempi, tai SaiPan (ja Kaakkois-Suomen) junioritoiminta yhtään sen tuottavampi. Ensimmäinen kausi uudistuneessa F-liigassa voi motivoida vielä Hakkaraista ja muuta kokeneempaa osastoa jatkamaan, mutta mitä sitten, kun ensimmäisen kauden viehätys muuttuu arkiseksi puurtamiseksi 12 joukkueen sarjan keskikastissa tai alempana? Todennäköisesti yksittäiset kärkiyksilöt (kuten Turunen) haluavat menestyä, ja vaihtavat sellaiseen organisaatioon, jossa menestyminen on mahdollista. Jos näin käy, niin Loiston / Kooveen tapainen kohtalo on SaiPankin kohdalla hyvinkin mahdollinen.
Helsinki United, Jokerit ja Koovee ovat puolestaan esimerkkejä organisaatioista, joiden olemassa olo perustuu täysin siihen, mitä ovat kasaan saaneet. Omaa juniorituotantoa ei ole olemassa, eikä sen myötä mitään takeita tulevaisuudestakaan. Kaksi ensimmäistä elävät myös seuraorganisaation osalta todella ohuella, joten yksittäisen ihmisen poisjäänti voi tiputtaa pohjan koko joukkueen toiminnalta. Tämän kaltaisten joukkueiden kanssa on aina mahdollisuus, ettei joukkue ilmoittaudukaan sarjaan.
Joukossa on paljon myös joukkueita (EräViikingit, SSRA, Koovee jne.), joiden pelaajisto nojaa isommissa määrin junioripelaajiin. F-liigan suurin yksittäinen ikäluokka on tällä hetkellä 2003-syntyneet, joiden kohdalla jatko-opiskeluihin hakeutuminen tulee ajankohtaiseksi kevään yhteishaussa. Näiden pelaajien liikehdintä voi hyvinkin näkyä myös joukkueiden pelaajalistoilla. Esimerkiksi ErVillä ko.ikäluokan pelaajia on yhteensä 8, SSRA:lla 6, Welhoilla 5 jne. Jos tuota Welhojenkin tilannetta katsoo kokonaisuutena, niin juuri noiden 2003-syntyneiden merkitys joukkueelle on suhteellisen iso, jonka myötä opiskelupaikkalotolla voi olla merkitystä heille.
Paljon on kokonaisuudessaan kysymyksiä F-liigan naisten sarjan osalta ilmassa. Niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudenkin osalta. Moneen kysymykseen sarjajärjestelmä, tai sarjassa pelaavien joukkueiden määrä, ei ole kovinkaan merkityksellinen - kyse on enemmänkin organisaatioista, sekä yleisemmin salibandyn nykytilasta.