Pääkallo.fi

Salibandyliitto

Viestejä
1,103
No tässä oli isolta osin "faktat" aivan päin honkia.

- Kettunen oli täysi vitsi
- Rantala on tehnyt valtavan työn taustalla ja luonut Lamun kanssa maajoukkuetien
- Rantala on ollut erittäin pidetty ihminen ja tuonut seuroja lähemmäs liittoa

Menetys tulee olemaan todella suuri.
 
Viestejä
8
Sinänsä ehkä joitakin hyviä pointteja, kun oli otettu jonkun verran mukaan, tosin hyvin kevyesti, joitakin mitattavia faktatietoja esim. arvokisamenestys kansainvälisellä tasolla. Huippu-urheilujohtamisen tuloksellisuuden kokonaisuuden arvioinnin osalta, tämän pitäisi kuitenkin pitäisi olla riippumatonta, objektiivista ja ei henkilöitynyttä, jotta tämän tyyppinen kirjoittelu olisi jollakin tavalla varteenotettavaa.

Jos tarkastelija/arvostelija olisi lajin ulkopuolinen taho, tälle pitäisi herätä ennen johtopäätösten, henkilökohtaisten mielipiteiden sekä näkemysten esittämistä perustavanlaatuisia kysymyksiä mm. huippu-urheilujohtan tehtävän määrittelystä, tavoitteiden asetannasta ja näiden riippumattomasta arvioinnista, jne. (ennen tehtävään hakua ja tehtävässä toimimisen jälkeen), jotta arviointia ja tehtävässä onnistumisen vaikuttavuutta voisi tosiasiallisesti tehdä. Tämä myös edellyttäisi, että näitä laajempia lähtö-/lopputulematietoja tulisi olla faktaperustaisesti laajemminkin julkisesti yleisesti saatavilla, jotta niiden perusteella voisi tehdä syvällisempää analyysiä. esim. (strateginen/operatiivinen, pitkä/lyhyt aikaväli, strategiasta johdetut operatiiviset tavoitteet ja niiden mittarointi/toteumat, kansallisten huippu-urheiluyksilöiden, lajitaitojen, taktiikoiden, osaamisen sekä näihin liittyvien innovaatioiden hyödyntäminen ja implementointi suomalaiseen salibandytekemiseen) kehittymisestä huippu-urheilujohtamisen vaikutuspiirissä olevaan kontekstiin liittyen.

Suomalaisessa salibandyssä on tällä hetkellä todella vähän aktiivisia vaikuttajia (3-8 hlö:ä, tunnistat nämä henkilöt salibandyyn liittyvästä media-ajasta), jotka vaikuttavat lajin sisäpiireissä sekä lajin, sen kehittymiseen sekä kuluttajiin. Kun toisaalta näitä ”vaikuttajia” tällä hetkellä löytyy, niin käytännössä näiden pääasiallinen vaikuttamistapa on mielipide, joka usein on negatiivissävytteisesti värittynyt(paitsi Lamu) ja toteavasti ja yleensä pääsääntöisesti jälkikäteen arvosteleva tyyliin ”mitä minä sanoin sekä toisten tekemistä haastava). Olen alkanut lajin kuluttajana edellisen pelikauden aikana/kaudella kaipaamaan ”Hakkarais”-tyyppisiä analyytikkoja, joidenka ilmaisu perustuu todellisiin reaalimailmapohjaisiin tapahtumiin ja ilmiöihin lajissa ja pelikentällä, sekä yksilökäyttäytymiseen, eikä hype-tyylisiin slogan-tyyppisiin käsitteisiin, kuten ”lyittäminen”, joita voi olla kuluttajien sekä myös lajiniilojen vaikea ymmärtää yhteismitallisesti samalla tavalla.

Mieleen tulee, että onko salibandy edennyt nyt valmennuksellisesti ja media-vaikutteisesti ainoastaan medianäkyvyyttä hakevaksi urheilullisesti paikallaan junnaavaksi ”käsite”-urheiluksi, jossa käytetään ja keksitään kilpaa uusia ylätason eri käsitteitä ja termejä vanhoille asiolle, kun on muuten taannuttu kehityksessä ja uusien laji-innovaatioiden synnyttämisessä ja lajikulttuuriin ja sen kentälle viennissä?

Onko naapurimaassa ymmärretty lajista tai lajin urheilujohtamisesta jotakin erilailla, vai onko näissä meidän kilpailijamaissa palattu edellä mainituissa molemissa asiossa hyviksitodettuihin perusasioihin, joilla ”Mikael Järvi”-identiteetillä pelaavat joukkueet voittivat kansallisella- ja kansainvälisellä tasolla mestaruuksia?
 

Fox

Viestejä
107
Super hyvä artikkeli Siltaselta, arvostan!

Jos mennään nimiin, niin itse olen ollut Kettusen ja Lamun kanssa tekemisissä oman 28 vuoden salibandyvaikuttajan uran aikana useasti, Härmän ja Rantalan kanssa 0 kertaa seuran kehityksen lähtökohdista.

Jussilasta minulla on hyvä fiilis, vaikka käytännön kokemusta ei vielä juuri olekaan.

Nostaisin myös pienen epäluottamuslauseen Eerikkilän ja erilaisten akatemiasopimusten osalta. Eerikkilä on ehdottomasti maajoukkueen ja liitonkin kotipaikka, eikä minulla ole siihen mitään pahaa sanaa. Erilaisista alueellisista liiton / Eerikkilän? tukemista valmennusjärjestelyistä en ole kauhean vakuuttunut. Itselleni on muodostunut kuva että pelisäännöt eivät ole reiluja ja tasavertaisia, vaan enemmänkin "kaveripiirin" sovittuja asioita. Voin toki olla väärässä ja mielelläni näkisin väitteeni toisin todistettavaksi.

Ymmärtääkseni esimerkiksi Vierumäen Urheiluopistolla on tehty pitkään työtä salibandyn kehittämisen eteen. Oletan että muuallakin Eerikkilän ulkopuolella. Onko meidän liitolla aito halu viedä lajia eteenpäin, vai painaako vaakakupissa liikaa kaupalliset sopimukset, tukieurot ja urheilun kirous, kaveripiirit?
 
Viestejä
1,514
@Fox Viimeinen lause tiivistää omat ajatukseni täysin.
Mikä on tilanne länsinaapurissa? Onko tehty minkälaista taloudellista ja kilpailullistatulosta? Jos on selvitty viimeisestä kolmesta kaudesta kunnialla niin pitäisikö ottaa hattu kouraan ja mennä opintoretkelle Ruotsiin…
Mutta voihan olla että siellä on talous kuralla vielä isommin🤷🏼‍♂️
 
  • Tykkää
Reaktiot: Fox

Fox

Viestejä
107
Sinänsä ehkä joitakin hyviä pointteja,
Mulla jäi pointti vähän ulkokehälle. Tarkennatko mitä on hyvin / huonosti ja mitä mielestäsi pitäisi tehdä?

Olen eri mieltä siitä, että vaikuttajia olisi todella vähän. Kaikki vaikuttajat eivät vaan halua käydä omaa egoa pönkittäviä julkisia keskusteluja. Sen vuoksi tarvitsemme Siltasia ja Lötjösiä viemään lajin POSITIIVISTA viestiä eteenpäin kuitenkaan itsekritiikkiä unohtamatta. Tätä vastuuta ei kuitenkaan voi sysätä pelkästään Pääkallolle, koska sitä ei lue kuin laji-ihmiset.

Mediavaikuttamisessa ME ollaan lajina epäonnistuttu totaalisesti. STT julkaisi tyyliin "Ei kiinnosta enää tippaakaan pelata säbää" ja tuo meni 7. finaalista ainoana uutisena STT:n kautta moneen mediaan. Tämä ei liity urheilujohtamiseen, mutta lajin näkyvyyden edistämiseksi liitto ottaa tästä toivottavasti vakavan keskustelun sisäisesti. Kenellä on vastuu siitä mitä media kirjoittaa valtakunnallisesti? Toivottavasti ei pelkästään seuroilla, tai liitossa voidaan helposti tehdä isoja kustannussäästöjä.

Mielestäni naapurimaissa ei tehdä isossa kuvassa mitään ihmeellistä meihin verrattuna. Yksilöt erottuvat siellä ehkä meitä enemmän, mutta tämäkin on helposti korjattavissa kun seuraava urheilujohtaja johtaa yksilöiden kehitystä seurojen kautta entistä paremmin.
 
  • Tykkää
Reaktiot: yyz
Mielestäni naapurimaissa ei tehdä isossa kuvassa mitään ihmeellistä meihin verrattuna. Yksilöt erottuvat siellä ehkä meitä enemmän, mutta tämäkin on helposti korjattavissa kun seuraava urheilujohtaja johtaa yksilöiden kehitystä seurojen kautta entistä paremmin.
Olen kuullut, että naapurissa hyvät junnut eivät keräänny pariin joukkueeseen niin nuorena kuin meillä. Tämä pitää kärkiyksilöt isossa roolissa vs suomessa kerätyn joukkueen 1-3 kentässä. Pelit ovat pidempään tasaisia ja yksilötaitoa korostavia. Meillä muutamalla joukkueella on vain pari tasaista peliä kaudessa ja niissäkin vältellään virheitä, kun haetaan voittoa. Luovuus katoaa
 

Fox

Viestejä
107
Olen kuullut, että naapurissa hyvät junnut eivät keräänny pariin joukkueeseen niin nuorena kuin meillä. Tämä pitää kärkiyksilöt isossa roolissa vs suomessa kerätyn joukkueen 1-3 kentässä. Pelit ovat pidempään tasaisia ja yksilötaitoa korostavia. Meillä muutamalla joukkueella on vain pari tasaista peliä kaudessa ja niissäkin vältellään virheitä, kun haetaan voittoa. Luovuus katoaa
Tuo kerääminen / kerääntyminen on kyllä todella kaksiteräinen miekka. Suomessa on myös paljon puuhasteluseuroja / -joukkueita. Urheilijaksi kasvamisessa on kuitenkin tärkeintä laadukas arki. On siis hyvä asia siirtyä laadukkaan tekemisen vuoksi, mutta ei missään tapauksessa kannattaisi siirtyä pelkän kilpailullisen menestymisen toivossa. Haasteeksi tulee vanhempien vastuu tässä asiassa kun heidän on todella vaikea pystyä tuota laatua arvioimaan. Ehkä meillä pitäisi olla julkinen liittovetoinen laatuarviointi kaikkien seurojen kaikille ikäryhmille jostain iästä ylöspäin🤷‍♂️. Olisiko tuo sitä urheilujohtamista 🤔
 
Viestejä
794
Salibandy kärsi isoista palloilulajeista ehkä eniten koronasta. Harrastajamäärät putosivat kautta linjan, samoin katsojamäärät, eikä kumpikaan ole näyttänyt palautumisen merkkejä. Lajin vetovoima ontuu. Ehkä se on uudehkon lajin ongelma, perinteitä ei oikein vielä ole. Fanikulttuuri loistaa poissaolollaan, katsojat ovat ihan muutamia tapahtumia lukuunottamatta semmosta hiljaista kansaa, joka ei kunnolla fanita ketään.

Liitto haikailee lajin globaalin kasvun perään. Se tuntuu hassulta kun toiminta kotimaassakin menee huonoon suuntaan. Maajoukkueet ovat mauttomia ja värittömiä, ja tarjoilevat lajin suurmaalle pettymyksiä. Homma ei yksinkertaisesti toimi.

Ehkä on niin, että salibandy ei kestä vertailussa todellisten huippurheiluksi laskettavien lajien kanssa. Se ei siis ole huippu-urheilua, vaan vasta wannabe. Etenkin näin on Suomessa, missä rahaa ei yksinkertaisesti liiku lajin suuntaan. Sen näkee jo pääsponsoreista - sieltä puuttuvat pääosin suuret toimijat. Vai miltä kuulostaa tämä lista: Caruna, Craft, Eerikkilä, Pohjola Vakuutus, TEHO sport ja Talgraf. Noista ehkä kaksi on merkittäviksi laskettavissa.

Ei salibandy tarvitse johtajaa sellaiseen mitä se ei ole.
 
Viestejä
96
Ehkä meillä pitäisi olla julkinen liittovetoinen laatuarviointi kaikkien seurojen kaikille ikäryhmille jostain iästä ylöspäin🤷‍♂️. Olisiko tuo sitä urheilujohtamista 🤔
Eikö sarjatasot aja tuon asian osittain? Vai tarkoitako jotain kokonaisvaltaista arviointia missä katsotaan myös valmennuksen ja seuran toimintaa? Eikös juuri ollut joku elinvoima kysely liiton puolelta, monikohan vastasi?

Vaikea arvioida miten suuri merkitys valmennuksella on menestykseen. Kai sitä kuitenkin pystyisi mittaamaan esim. minkälaisia harjoitteita on tehty ja miten se näkyy menestyksessä. Tietysti hyvänkin harjoitteen voi vetää huonosti.

Olisi kyllä mielenkiintoista ottaa x kpl joukkueita, jotka vetäisivät täysin samoja treenejä. Sitten voisi katsoa valmennuksen tasoa. Tämä tuskin olisi pelaajien parhaaksi kun saattaisi käydä niin että kaikki olisi samasta muotista.
 
Viestejä
1
Minkä kautta laji kasvoi sillon buumiaikanaan ekojen maailman mestaruuksien jälkeen? Salibandykartalle ponnahteli erilaisten pikkuseurojen joukkueita ja uusia seuroja tuntui syntyvän enemmän siihen aikaan. Isoistakin seuroista varmasti tuli isompia siihen aikaan, mutta eikö nämä maajoukkuesysteemitkin tunnu nyt olevan aika isoille seuroille optimoituja juttuja. Ajatetaan tuntikausien matkojen päästä pelaajat leireilemään Eerikkilään. Nyt liitto tosin tuntunut lisäävän nuoremmissa ikäluokissa alueellisiakin leirejä, mutta eikö 10 vuotta sitten nämä alueelliset leirit jatkunu jonkun ikäluokan pitempään kun nyt?

Jotenkin tuntuisi että harrastajamäärät kun ovat tippuneet koronan myötä, niin nyt pitäisi saada pienet seurat aktivoitua taas. Monet huiput on kantanu pienissä seuroissaan B-junnuihin joukkuettaan reppuselässä ja siirtynyt sitten kovempiin seuroihin. Alueellisemmat leirit ja toiminnot muutenkin antoivat silloin mahdollisuuden yhä pienempien seurojen pelaajille mahdollisuuksia päästä näytille ja alueellisen toiminnan kehittäminen tuntuu luonnollisemmalta silloin kun se tapahtuu, alueella.

Myös harrastamisen hinta kun on ollut tapetilla, niin maajoukkueputki,tie,polun organisointia olisi hyvä matchata tuohon tilanteeseen. Tuoda myös nämä leirityspalvelut helpommin saataviksi harrastajille. Jos siihen on kyetty ennenkin niin siihen kyetään nytkin. Tuntuisi että järkevintä olisi löytää jokin combo menneiden vuosien mallin sekä tämän uuden mallin väliltä. Uudessa on varmasti elementtejä jotka ovat paljon parempia kuin entisessä mallissa, esim. yhtenäisempi pelitavallinen pyrkimys putken sisällä, mutta sitten on myös asioita jotka olivat vanhassa systeemissä parempia.

Putken sisällöissä varmasti myös isoja steppejä otettu muutenkin eteenpäin, juuri siinä mitä hyvä arki tarkoittaa ja miten kannattaa harjoitella jne, mutta jokin aiheuttaa nyt sen, että putken päästä tulee aika samannäköistä ja oloista tavaraa. Valitulla systeemillä pitääkin vetää niin kauan että toimenpiteiden tulokset alkaa näkyä, mutta missä kohtaa järkevää vaihtaa suuntaa, jos tulos ei olekaan haluttua. Tarvitaan paljon erilaisia joukkueita, seuroja, pelitapoja, valmentajia, harjoituksia, ympäristöjä, pelaajia, jotta tulee vaihtelevilla ominaisuuksilla olevia pelureita. Ja paljon erilaista keskustelua lajista. Eri mielipiteitä.
 

joelsiltanen

Ylläpidon jäsen
Viestejä
6,248
Viestejä
873
Suomessa pelataan MM-kisat vuosina 2026 ja 2027:

Saa liittokin sitten taas joksikin aikaa taloutensa kuntoon.
 
Viestejä
357
Suomessa pelataan MM-kisat vuosina 2026 ja 2027:

Pelataankohan naisten kisat Kupittaan palloiluhallissa?
 
Viestejä
254
"Naisten kisojen pääareena on noin 12 000 vetävä Gatorade Center. Toisena areenana on 3000 vetävä Kupittaan palloiluhalli."
Veera Kauppihan ihmetteli viime kisojen hallivalintaa eli IFU Arenaa, joka vetää 2500 henkeä ja tuo saatiin täyteen tasan kerran eli finaaleissa. Yhteenlaskettuna kaikki muut paitsi mitalipelit tuo 12000 riittää kattamaan koko kisat. Kun ottaa vielä huomioon, että sama ihminen käy useammassa ottelussa, niin voidaan turvallisesti sanoa jokaisen 2021 kisoissa käyneen katsojan mahtuvan kerralla Gatoradelle.
 
Viestejä
1,661
Saa liittokin sitten taas joksikin aikaa taloutensa kuntoon.
Toivotaan, että miesten kisat tuottaa enemmän voittoa kuin nasiten kisat tappiota.

Veera Kauppihan ihmetteli viime kisojen hallivalintaa eli IFU Arenaa, joka vetää 2500 henkeä ja tuo saatiin täyteen tasan kerran eli finaaleissa. Yhteenlaskettuna kaikki muut paitsi mitalipelit tuo 12000 riittää kattamaan koko kisat. Kun ottaa vielä huomioon, että sama ihminen käy useammassa ottelussa, niin voidaan turvallisesti sanoa jokaisen 2021 kisoissa käyneen katsojan mahtuvan kerralla Gatoradelle.
Ainoa järkevä tapa olisi pelata muuten Kupittaalla ja korkeintaan finaaliviikonloppu "Typhoonissa".
 
Viestejä
151
Toivotaan, että miesten kisat tuottaa enemmän voittoa kuin nasiten kisat tappiota.


Ainoa järkevä tapa olisi pelata muuten Kupittaalla ja korkeintaan finaaliviikonloppu "Typhoonissa".

Etenkin naisten kotikisat tulevat olemaan naisurheilun näytönpaikka. Kovasti puhutaan ja vaaditaan tulonjakoa, tasa-arvoa ja yhtä isoja areenoita, mutta katsojat puuttuvat. Kotikisoissa jos missä on paikka näyttää ja tukea naissäbää. Ainakin itse tulen olemaan paikalla.
 
Viestejä
855
Ainoa järkevä tapa olisi pelata muuten Kupittaalla ja korkeintaan finaaliviikonloppu "Typhoonissa".
Gatorade Center maksaa aikas paljon. Tarvitaanko sitä lainkaan? Riittäisikö Kupittaan palloiluhallin (yleisökapasiteetti 2700 katsojaa) lisäksi Rajupaja Areena (Kupittaan jäähalli, 3000 katsojaa) pelipaikoiksi. Kumpaankin on erityisjärjestelyin lisättävissä vielä 2-300 paikkaa. Olisi silti mahdollista ottaa yli 20 % enemmän yleisöä kuin viimeksi Ruotsissa. Lisäksi kisoista tulisi kompakti kokonaisuus, kun areenat olisivat kävelyetäisyydellä toisistaan.
 
Viestejä
1,514
Henkilökohtaisesti todella tyytyväinen että Helsinki jätettiin ulos kisaisännyyksistä.
Niin huonosti on olosuhdeasiat pääkaupunkiseudulla.
Onnittelut Tampereelle ja Turkuun!!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös