Pääkalloennakko: Erä taas B-poikien suurin mestarisuosikki, Classic kovin haastaja

Tapanilan Erä, B-junioreiden Suomen mestarit 2013-14. Kuva: Juhani Järvenpää

Tähän jäätiin viime keväänä. Tapanilan Erä juhlii B-junioreiden mestaruutta 2013-2014. Kuva: Juhani Järvenpää
Tapanilan Erä kauden 2013-2014 lopuksi. Onnistuuko mestaruuden uusiminen, vai juhliiko ensi keväänä toinen joukkue? Kuva: Juhani Järvenpää

B-poikien SM-sarja pyörähti käyntiin jo 24. syyskuuta yhden ottelun voimin, mutta viikonloppuna pelataan jo laajemmalla rintamalla. B-pojissa pelaavat tällä kaudella vuosina 1997–1998 syntyneet pelaajat. Pääkallo.fi ennakoi kaikki SM-sarjan joukkueet.

Kausi 2013-2014 päättyi odotetusti Tapanilan Erän kultajuhliin. Joukkue eteni kauden ajan käytännössä voitosta voittoon ja ainoa todellinen haastaja oli yhden otteluvoiton finaaleissa ottanut Josba. Sarjassa on tällä kaudella kuusi viime vuonna esiintynyttä ja kuusi uutta joukkuetta.

Kahdessa vaiheessa käytävä SM-karsinta on armoton sarjajärjestelmä, jossa myös arpaonnella on suuri merkitys. Karsintojen suurin yllätys oli ehdottomasti OLS:n putoaminen SPV:lle toisessa karsintavaiheessa. SM-sarjan ulkopuolelle jäi myös muita kovia joukkueita, kuten viime kauden pronssimitaliryhmä Oilers sekä pudotuspeleissä mukana olleet Happee ja Rangers.

Tällä kaudella mestaruustaistelusta on odotettavissa huomattavasti viimekautista tasaisempi ja mestaruuden uusimisesta haaveilevan Erän takana on nyt lauma varteenotettavia haastajia. Sarjassa on mukana 12 joukkuetta, joista jokaisella on omat vahvuutensa ja mahdollisuudet edetä keväällä pitkälle.

1. Erä, Helsinki

Viime kauden mestari Erä otti SM-sarjapaikan ensimmäisessä karsintavaiheessa näytöstyyliin kellottamalla lohkovaiheessa maalieron 31-2 ja voittamalla karsintafinaalissa FoSun numeroin 8-1.

Erän 1997-ikäluokka on edennyt käytännössä voitosta voittoon kolmen edellisen kauden ajan, mutta nyt sen terävin kärki on A-nuorten miehistössä ja Erä on B-junioreissa uuden tilanteen edessä. Seuran 1998-ikäluokka sijoittui omassa sarjassaan viime kaudella neljänneksi, mutta suhteessa se ei ole yhtä laadukas, kuin esimerkiksi 1996- ja 1997-syntyneiden ryhmät. Valmistautumiskauden aikana joukkue on vaikuttanut ajoittain haavoittuvaiselta, vaikka hoitikin SM-karsinnat tyylikkäästi.

Joukkueen menestys keväällä riippuu osittain seuran edustusjoukkueen ja A-nuorten tuloksista. B-juniorien kannalta optimaalisessa tapauksessa molempien kausi loppuisi aikaisessa vaiheessa, jolloin ryhmä saattaisi saada käyttöönsä valtavan määrän lajitaitoa, joista kirkkaimpina tähtinä olisivat miesten liigamiehistössä esiintyvät Eero Nuutinen ja Tuure Ailio. Erän todellinen taso mitataankin näin ollen vasta pudotuspeleissä. Parhaalla mahdollisella miehistöllä arvioituna joukkue olisi tälläkin kaudella sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki ja todennäköinen mestari, mutta nykyryhmäkin on iskukykyinen ja vaarallinen vastustaja, eikä mitalisijoitus yllättäisi ketään.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Runkosarjan voitto ja SM-kulta.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Tottunut menestymään
+ Fyysisesti hyvällä tasolla
+ Suuri reservi laatupelaajia seuran muissa joukkueissa
– 1997-ikäluokan kärki vakituisesti A-nuorten ryhmässä

Seuraa häntä: Mika Majalahti. Raamikas ja pallolla taitava puolustaja.
Valmennus: Tomi Rastas, Sakari Kiiskinen ja Arno Karkamo.

2. Classic, Tampere

Classicille ei löytynyt haastetta ensimmäisessä karsintavaiheessa, kun se eteni lohkovaiheesta maalierolla 34-3 ja löi karsintafinaalissa Blackbirdsin numeroin 7-1.

Puhkova, pitkiin pysty- ja poikittaissyöttöihin perustuva pelitapa on ollut jo pitkään Classicin tavaramerkki ja tämänkautinen B-juniorijoukkue kunnioittaa tätä perinnettä. Seurassa on jo usean vuoden ajan käytetty akatemiajärjestelmää, jossa A-nuorten ja B-junioreiden toiminta on osittain yhdistettyä. Nyt mukaan liittyvän 1998-ikäluokan terävin kärki on huipputaitava, mutta heikko käsittelemään vastoinkäymisiä.

Sekä 1997- että 1998-ikäluokissa aivan kärjen tuntumassa vuosia olleen Classicin ennakoiminen B-juniorien mitalisijojen ulkopuolelle olisi melkoinen riski, mutta joukkueen lopullinen iskukyky keväällä on osittain riippuvaista seuran A-nuorten joukkueen menestyksestä.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Hävisi pronssiottelussa Oilersille.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Akatemiassa yhdistetty toiminta edistää yleensä erityisesti B-juniorien kehitystä
+ 1998-ikäluokan terävin kärki erittäin taitava
– Hävinnyt vakituisesti viime kausina ratkaisevissa otteluissa

Seuraa häntä: Riku Saarentola. Huippurauhallinen ja varma maalivahti on 1998-ikäluokan selkeä kärkitorjuja ja esiintyy tasaisesti myös A-nuorissa.
Valmennus: Mikko Hernetkoski ja Pasi Kindt.

3. SSV, Helsinki

SSV voitti toisen karsintavaiheen finaalissa Steelers JSB:n 6-4 ja lunasti näin SM-sarjapaikkansa.

Viime kauden 98-ikäluokan pronssimitalistijoukkue aloittaa kauden B-junioreissa lähes muuttumattomana ja joukkueen vahvuudetkin ovat ennallaan: korkea työmoraali ja erinomainen pallollinen viisikkopeli. Ryhmä on ollut pitkään yhdessä ja sitä on valmennettu määrätietoisesti.

Parhaimmillaan joukkueen syöttöketjut ovat täysin pitelemättömiä ja se kykenee monipuoliseen hyökkäyspeliin. Mikäli ryhmä saa puolustuksessa viisikkopelinsä samalle tasolle, saattaa sillä olla edessään pitkä kevät pudotuspeleissä.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjassa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Pallollisena saumaton joukkuepeli
+ Työmoraali
– Ikärakenteestaan johtuen saattaa hävitä fyysisessä kamppailussa

Seuraa häntä: Roope From. Painavalaukauksinen puolustaja, joka on vaarallinen erityisesti ylivoimalla viivapelotteena.
Valmennus: Valeri Krykov, Mikael De Anna ja Lars Westermark

4. Koovee, Tampere

Koovee selvitti tiensä SM-sarjaan voittamalla ensimmäisen karsintavaiheen finaalissa TPS:n lukemin 4-6.

Ikärakenteeltaan erittäin 1997-painotteinen Koovee pelaa korkealla vaatimustasolla valmennettua, aktiivista karvauspeliä ja tulee olemaan raastava vastustaja. Jää nähtäväksi miten joukkue pystyy toteuttamaan fyysisesti vaativaa taktiikkaansa täysimittaisissa otteluissa. Ryhmä on joka tapauksessa urheilullinen, eikä siitä löydy työmoraaliltaan mätiä pelaajia.

Tamperelaisseurassa vanhempien juniorijoukkueiden leveys on usein ollut ohutta, eikä A-korin pelaajia ole löytynyt aivan täysiä kentällisiä. Tämänkautinen Koovee vaikuttaisi olevan poikkeus sääntöön ja kasassa on laadukas ryhmä.

B-junioritasolla voidaankin tällä kaudella puhua perustellusti kaikkien aikojen Koovee-joukkueesta, joka saattaa hyvinkin olla keväällä mukana tasaisen sarjan mitalikamppailussa.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjassa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kokenut ja vaativa valmennus
+ Raastava pelityyli
+ Valtaosa joukkueesta 1997-ikäluokkaa
– Joukkueen yllätysmomentti saattaa hävitä pudotuspeleihin lähdettäessä

Seuraa häntä: Topias Lammensalo. Taitava ja pehmeäjalkainen rightin puolustaja, jolla on myös yllättävän terävä laukaus.
Valmennus: Jukka Laurila ja Ilja Pantzar.

5. Josba, Joensuu

Josba selvitti tiensä SM-sarjaan voittamalla ensimmäisen vaiheen karsintafinaalissa OLS:n jatkoajalla 2-3. Finaaliin joukkue oli selvinnyt paremman maalieronsa turvin oltuaan tasapisteissä Happeen ja LoSBin kanssa.

Josba oli viime kauden pudotuspelien tuhkimotarina edeten ennakko-odotuksista poiketen aina finaaliin asti ja haastaen tosissaan Erän finaalisarjassa. Valtaosa joukkueen ratkaisupelaajista oli tuolloin 1996-ikäluokkaa, mutta ryhmä on laadukas myös tänä vuonna ja saattaa olla lajitaidollisesti jopa viimekautista parempi.

Joensuulaisjoukkue vaikuttaa viimevuotista terveemmältä ja tulee todennäköisesti kilpailemaan tasapäisesti kotiedusta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: SM-hopeamitalisti. Hävisi finaalissa Erälle.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Viimekautista taitavampi materiaali
+ Tuore, toivottavasti modernimpaan peliin kannustava valmennus
– Vastoinkäymisten käsitteleminen

Seuraa häntä: Eetu Sorvali. Taitava laitahyökkäjä, joka käyttää tarkkaa laukaustaan aktiivisesti.
Valmennus: Jani Kosonen ja Niko Sorvali.

6. Tiikerit, Vantaa

Tiikerit saavutti paikkansa SM-sarjassa voittamalla ensimmäisen vaiheen karsintafinaalissa Steelersin lukemin 5-1.

Tiikerit on nousemassa takaisin suomalaisen juniorisalibandyn otsikoihin saavutettuaan keväällä A-nuorten liigapaikan ja nyt B-junioreiden SM-sarjapaikan. Ryhmä on vahvistunut merkittävästi kesän aikana, kun kourallinen 1998-ikäluokan hopeamitalistijoukkue Blackbirdsin pelaajia siirtyi joukossa vantaalaisjoukkueen riveihin.

Taitava joukkue on esiintynyt valmistautumiskaudella ailahtelevasti, mutta se saattaa nousta pudotuspeleissä jopa mukaan mitalikamppailuun, mikäli pystyy ulosmittaamaan koko potentiaalinsa.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjassa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Taitava pelaajamateriaali
+ Fyysinen valmius
– Kurittomuus
– Ajoittain ylikova kamppailupeli

Seuraa häntä: Teemu Kemppainen. Kovaa pelaava kapteeni on ryhmän suvereeni johtaja ja määrittelee paljon joukkueen tunnetilojen muodostumisen.
Valmennus: Miro Mäkelä, Harri Jaatinen ja Vesa Surenkin.

7. TPS, Turku

TPS selvitti tiensä SM-sarjaan voittamalla toisen karsintavaiheen finaalissa Happeen numeroin 3-2.

Pääosin viime kaudella SM-kultaa 98-ikäluokassa voittaneista pelaajista koostuva TPS näytti ajoittain karsinnoissa hyvin haavoittuvaiselta, mutta onnistui kuitenkin selvittämään tiensä SM-sarjaan.

TPS:ssa ei ole samanlaisia fyysisiä johtotähtiä, kuin viime kaudella ja se perustaa peliään enemmän viisikon yhteistyöhön. Jää nähtäväksi miten hyvin nuori turkulaisryhmä kykenee vastaamaan B-junioritason kovenevaan kamppailupeliin.

Joukkue osoitti potentiaaliansa voittamalla kauden alla kovatasoisen Mestareiden Cupin Turussa ja saattaa taistella aktiivisesti jopa kotiedusta pudotuspeleihin, mikäli sen kehityskäyrä jatkuu nousevana.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Hävisi puolivälierissä Tapanilan Erälle.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Laaja materiaali
+ 98-ikäluokka valtakunnan kärkeä
– Ikärakenne hyvin nuori

Seuraa häntä: Heikki Hirvisuo. Pallovarma ja peliälykäs hyökkääjä on lunastamassa potentiaaliaan.
Valmennus: Perttu Kytöhonka ja Jonne Lehtimäki.

8. OLS II, Oulu

OLS II yllätti ennakko-odotukset ja selvitti tiensä SM-sarjaan jo ensimmäisessä karsintavaiheessa voittamalla finaaliottelussa kahdella viimeisen minuutin maalilla Karhut 3-4.

Erityisen mielenkiintoista karsinnoissa oli se, että OLS:n toinen joukkue ei lunastanut SM-sarjapaikkaa ja seurassa onkin reagoitu siirtämällä kentällinen pelaajia OLS II:een, joiden joukossa esimerkiksi jo viime kaudella kelvolliset tehot SM-sarjassa kellottaneet Anssi Välitalo ja Juho Mustonen.

Karsinnoissa vastaiskuihin pelinsä perustaneen oululaisryhmän puolustus on ehdoton vahvuus ja lisäksi joukkueen maalivahtipeli on laadukasta. Vahvistuneen OLS II:n iskukykyä on vaikea arvioida, mutta joukkue tulee todennäköisesti taistelemaan tasapäisesti viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: OLS hävisi Classicille puolivälierissä.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Vahvistunut SM-karsintojen jälkeen
+ Nopeatempoinen hyökkäyspeli
+ Kakkosjoukkueen stigma, jonka suojista helppo yllättää
– Oma pallollinen peli

Seuraa häntä: Tuukka Soininen. Tehokkaasti karsinnoissa esiintynyt maaliherkkä hyökkääjä.
Valmennus: Tommi Heikkinen, Marko Kanniainen, Juha Mustonen, Marko Mäkikyrö, Ville Oksa ja Juha Värttö.

9. HU-46, Hollola

HU-46 ei pelannut ensimmäisen vaiheen karsintafinaalissa, mutta toisessa vaiheessa se voitti Blackbirdsin numeroin 4-7 ja lunasti näin paikkansa SM-sarjaan.

Joukkueesta ei voi puhua mainitsematta heti alkuun jo vuosia B-junioreiden SM-sarjan pistepörssiä dominoinutta Rasmus Kainulaista. Lajitaidoiltaan ikäluokan ehdoton kärkinimi on erityisesti pallon kanssa pitelemätön ja pikkuveljensä Justuksen kanssa huippuvaarallinen parivaljakko.

Tämän kauden HU-46 ei tosin ole aivan yhtä paljon ainoastaan Kainulaisen veljesten onnistumisten varassa kuin esimerkiksi viime kaudella, mutta laadukkaita ratkaisijoita ryhmässä on silti rajallinen määrä. Puolustuspää ja karvauspelin toimivuus ovat suuria kysymysmerkkejä. Kapea kärki ei todennäköisesti riitä kilpailemaan sarjan ylemmän puolikkaan joukkueita vastaan, mutta pudotuspelipaikka ei olisi massiivinen yllätys.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: SM-runkosarjan yhdeksäs. Karsiutui tasapisteissä pudotuspelikarsinnasta Happeelle keskinäisten otteluiden perusteella.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Sarjan ehdottomasti vaarallisin parivaljakko Kainulainen-Kainulainen
+ Vaihteleva, ajoittain jopa ylivoimainen hyökkäyspeli
– Puolustus- ja maalivahtipeli eivät läheskään hyökkäyksen tasolla

Seuraa häntä: Rasmus Kainulainen. Viime kaudella SM-sarjan pistepörssin nimiinsä vienyt pallokosketukseltaan epäreilu Kainulainen on sarjan viihdyttävimpiä pelaajia.
Valmennus: Mikko Lukkarila ja Kimmo Mäenrinne.

10. SPV, Seinäjoki

SPV yllätti ennakkospekulaatiot etenemällä SM-sarjaan lyömällä toisen vaiheen karsintafinaalissa ennakkosuosikki OLS:n 4-6.

Seuran 1997- tai 1998-juniorit eivät olleet C-junioreissa vakituisia SM-joukkueita, joten Seinäjoella on tehty paljon asioita oikein kuluneen kesän ja alkusyksyn aikana.

Suurella sydämellä puolustavan ja vastaiskuihin hyökkäyspelinsä perustavan ryhmän pelitapa on selvästi suunniteltu joukkueen vahvuuksien mukaisesti ja sen maalivahtipeli on sarjan kärkitasoa.

SPV:n materiaali ei todennäköisesti ole tarpeeksi laaja tappelemaan sarjan kärkijoukkueiden kanssa, mutta pudotuspelipaikka ei ole mahdoton saavutettava.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjassa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Taitavat yksilöt
+ Järkevä, materiaaliin sopiva pelitapa
+ Laadukas maalivahtipeli
– Ratkaisuihin kykenevä kärki kapea
Seuraa häntä: Janne Autio. Älykäs ja tiukoissa tilanteissa poikkeuksellisen venymiskykyinen hyökkääjä.
Valmennus: Ville Manner.

11. Merikoski SBT, Oulu

Eteni SM-sarjaan voittamalla toisen karsintavaiheen finaalissa FoSun 3-5.

Pitkään laadukasta juniorityötä OLS:n varjossa tehnyt Merikoski SBT on ollut harvinainen näky vanhempien juniorien SM-sarjoissa.

Karsinnoissa joukkue perusti peliään matalaan karvaustasoon ja vastaiskuihin. Mielenkiintoisesti kourallinen aikaisemmin OLS:an Merikoskesta siirtyneitä pelaajia on siirtynyt karsintojen jälkeen takaisin oululaisjoukkueen jäätyä SM-sarjan ulkopuolelle, joten ryhmän iskukyky saattaa SM-sarjassa olla karsintoja korkeampi.

Merikoski SBT:lle SM-sarjapaikka on jo hieno saavutus ja se saattaa yllättää erityisesti kotikaukalossaan. Mikäli kausi lähtee käyntiin positiivisissa merkeissä, saattaa joukkue taistella viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta todennäköisesti materiaali ei aivan riitä haastamaan sarjan kärkijoukkueita.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjassa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Vahvistunut SM-karsintojen jälkeen
+ Korkea, peräänantamaton työmoraali
– Ei korkean profiilin ratkaisijoita
– Vähän kokemusta täysimittaisista otteluista

Seuraa häntä: Olli-Matti Virrankari. Pehmeäkätinen ja monipuolinen hyökkääjä.
Valmennus: Henri Keränen ja Janne Oikarinen.

12. SC Urbans, Janakkala

SC Urbans kaatoi toisen karsintavaiheen finaalissa Indiansin 3-4 jatkoajalla ja lunasti näin paikkansa SM-sarjaan.

Janakkalalaisjoukkue on tekemässä juniorisalibandyssä pienimuotoista nousua, jonka keihäänkärkinä ovat isokokoinen B-junioriryhmä sekä maan kärkijoukkueisiin kuuluva 01-ikäluokka.

SC Urbans on isokokoinen joukkue, joka pelaa hyvin suoraviivaista salibandyä. Ryhmä oli karsinnoissa liikkeellä kapealla ringillä ja tämä saattaa osoittautua suureksi haasteeksi pelattaessa 60 minuutin nopeatempoisia otteluita.

B-juniorien kovatasoisessa SM-sarjassa joukkueen materiaali on todennäköisesti liian kapea haastamaan kärkijoukkueita ja pudotuspelipaikka jäänee saavuttamatta, mutta suoraviivainen pelitapa tulee aiheuttamaan erityisesti kotikaukalossa paljon harmaita hiuksia vierailijoille.

Kausi 2013-2014 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjassa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Suoraviivainen ja yksinkertainen pelitapa, joka sopii joukkueen ominaisuuksiin
+ Fyysinen valmius
– Kapea materiaali, joka kostautuu nopeasti täysimittaisissa SM-otteluissa
– Vain vähän SM-tason kokemusta

Seuraa häntä: Olli Jaakonsaari. Isokokoinen puolustaja on elintärkeä joukkueen pallollisessa pelissä.
Valmennus: Niko Palo ja Lasse Leino.

B-poikien SM-sarjan avausviikon ottelut:
(24.9. 18:30. Classic – SPV, Tenniskeskus, Tampere)
27.9. 18:00. OLS II – Tiikerit, Kastellin monitoimitalo, Oulu
27.9. 18:30. Merikoski SBT – SSV, Nallisport, Oulu
28.9. 12:00. Merikoski SBT – Tiikerit, Linnanmaan liikuntahalli, Oulu
28.9. 14:00. HU-46 – Josba Ak., Salpahalli, Hollola
28.9. 14:00. OLS II – SSV, Nallisport, Oulu
28.9. 18:30. TPS – SC Urbans, Leaf-Areena, Turku
28.9. 18:45. Koovee – Erä, Spiral-halli, Tampere

12 comments

  1. Hyvä artikkeli, mutta vähän tarkkuutta siihen, että Merikoski on ihan yhtä oululainen joukkue kuin OLS ja paikkakuntaa nimeltä Merikoski ei ole. Oululaisista OLSilla kuitenkin ylivoimaisesti kovempi nippu kasassa ja voivat Anssi Välitalon johdolla yllättää sarjassa kenet vain. Näkisin Olssin mahdollisuudet jopa mitalipeleihin!

  2. Josban Beellä taitavampi joukkue kuin viime vuonna? Onko tää joku vitsi? Vähän voisi ottaa selvää taustoista myös ton modernimman pelitavan toivomisen myötä.

  3. eli tämä josba on parempi kuin viime vuoden?!?! hyvä homma joensuussa juhlitaankin keväällä sitten pojan kanssa…

  4. Uskon että koovee on kovempi haastaja erälle kuin classic.
    Tps pärjääkotikentällä mutta vieraspelit voivat olla vaikeita.

  5. Josba ei todellakaan ole kovempi, kuin viimevuonna.
    Esimerkiksi Lohjan Salibandy oli pelissä Josba Akatemiaa vastaan huomattavasti parempi.

  6. Miltä se sarjataulukko nyt näyttää Josban osalta? Läheltä seuranneena voin sanoa, että todellakin henkilökohtaista taitoa on joukkueessa enemmän, kun taas edellisen vuoden hopeajoukkueessa sitä oli muutamalla yksilöllä. Kaaripallokaan ei lennä tänä vuonna kuten aiemmin 😉