Kahden vuoden dilemma

Miesten salibandymaajoukkueen valmennus laittaa viikonloppuna Hämeenlinnan Elenia Areenalla pelattavan neljän maan turnauksen jälkeen pelaajat järjestykseen joulukuun MM-turnausta varten. Kaksi vuotta sitten MM-kisat päättyivät kovaan pettymykseen, kun Ruotsi oli MM-finaalissa Suomea pätevämpi lukemin 11-5. Muun muassa Mika ja Mikko Kohonen puhuivat silloin maajoukkueuransa päättämisestä. Kahdessa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon taustoista lähtien.

Muistan kun hahmottelin silloiselta lehtinimeltään Veikkaajalle tämän vuoden MM-joukkuetta kaksi vuotta etukäteen. Mika Kaltala oli hieman aiemmin valittu Salibandyliiton puheenjohtajaksi oltuaan ainoana ehdokkaana. Maajoukkueen tulevaisuus oli valmennusta myöten hämärän peitossa, kuten myös suuri osa lajin viimeisen kahden vuoden uudistuksista aina liiton organisaatiomuutoksista, yksittäisestä finaalitapahtumasta, nettisivuista, tv-peleistä, tilastoinneista ynnä muusta lähtien.

Maajoukkuevalmennuksen julkistus sai sittemmin kaiken julkisuudessa olleen spekuloinnin myötä ison huomion. Sen jälkeen lajiväki on tottunut siihen, että vastaavat lehdistötilaisuudet ovat olleet visuaaliselta toteutukseltaan priimaa. Salibandyliiton viestintäpäälliköksi nimetty Juhani Henriksson on saanut totutella salibandyväen kärkkäisiin mielipiteisiin milloin mistäkin.

Tärkeimmässä eli pelaajistossa Eero Kososta olisi kaksi vuotta sitten ennustanut kisaveskariksi lähes jokainen lajia seuraava. Itse ennustin lehtijutussa poikien maajoukkuevahti Joni Järviön nousevan Kososen tueksi, mutta sitä pitänee odotella tulevien vuosien kisoihin.

Puolustukseen hahmotellusta kuusikosta kokeneet Tatu Väänänen ja Juha Kivilehto ovat varmoja valintoja edelleen. Kuinka kauan? Muista silloin listalle nimetyistä tulevana viikonloppuna maajoukkueessa pelaavat Risto Töllikkö ja Mikael Lax, joka saa viikonloppuna näyttöpaikan kuntoutumisensa jälkeen. Ainakin punttisalilla on aikaa vietetty.

Taaksepäin katsoessa loukkaantumiset näyttelevät isoa osaa. Sittemmin erinäisistä vaivoista kärsinyt Oliver Wardi näytti tuolloin varmalta MM-kisakävijältä tälle vuodelle. Asser Jääskeläinen sen sijaan ei ole mahtunut maajoukkueen mukaan kuin kaikkiaan yhdeksään maaotteluun. Viikonloppuna näyttöjä antavista potentiaalisista MM-pakeista Tommi Aro, Janne Lamminen ja Eemeli Salin löytyivät ”haastajien” listalta. Lauri Stenforsin nousu on ollut hienoa seurattavaa.

Listan hyökkääjistä MM-kenraaliharjoituksessa Hämeenlinnassa pelaavat Lauri Kapanen, Jani Kukkola, Mika Moilanen, Tero Tiitu, Oscar Hänninen ja Miko Kailiala. Juuso Heikkinen ja Sami Koski pelasivat Ruotsi-otteluissa ja ovat ymmärtääkseni vielä mukana valintakeskusteluissa. Harri Forsten olisi todennäköinen kisasentteri, mikäli olisi jatkanut pelaamista vielä tämän kauden.

Tämän joulukuun hyökkääjäpohdinnoista kokonaan ulkona taitaa olla vain kaksi vuotta sitten luottamukseni saanut kolmikko: Perttu Pajukoski, Henri Johansson ja Peter Kotilainen. Salibandyliigan dominoiminen ei automaattisesti riitä, mikä on toisaalta positiivinen uutinen maajoukkueelle. Hämeenlinnassa pelaavaan ryhmään tilalla on mm. Mika Kohonen sekä haastajien listalta Jami Manninen sekä Casper Pfitzner.

Kaksi vuotta. Joidenkin mielestä se on esimerkiksi lajiliiton puheenjohtajalle tai maajoukkuevalmentajalle lyhyt aika. Kahdessa vuodessa ehtii kuitenkin tehdä paljon asioita aina pelaajista, valmentajista ja taustahenkilöistä lähtien.

Tätä listaa läpikäydessä kaksi vuotta tuntui ikuisuudelta.

3 comments

  1. Kapanen-Kukkola-Moilanen
    Tikka-Stenfors

    Heikkinen-Savonen-Manninen
    Lax-Junkkarinen

    Pe.Kotilainen-Hänninen-S.Johansson
    Väänänen-Salo

    Laasonen-Kaasalainen-Kailiala
    Lamminen-Holopainen

    Kosonen, Strandberg

  2. Uskon, että tänä vuonna Ruotsissa, Suomi tulee olemaan enemmän kuin tyytyväinen, jos he saavuttavat Finalin

    Mielestäni tässä joukkue on loistavia pelaajiat, mutta ei oikea henki ja väärä seos pelaaja tyypit ja ikärakenne

    Ennustan finaali Ruotsin ja Sveitsin välistä

    Suomen pitäisi jo nyt alkaa rakentaa tulevaisuuden joukkueen tulevan MM turnaus Latviassa