Maajoukkueet

Pääkalloanalyysi: Suomi nielaisi norjalaisen pakkopullan

11.12.
2014
0 Kommenttia
5
Maajoukkueet
Suomi oli myös joukkueena selvästi paremmin valmistautunut kuin Norja, kertoo Jani Hakkaraisen rustaama Pääkalloanalyysi. Kuva: IFF

Suomi oli myös joukkueena selvästi paremmin valmistautunut kuin Norja, kertoo Jani Hakkaraisen rustaama Pääkalloanalyysi. Kuva: IFF

Muistellaanpa jääkiekon MM-kisojen puolivälieriä, kun Suomi on pelannut heikompaa vastustajaa vastaan. Yleisö odotti kaksinumeroisia tansseja, mutta peli oli nihkeä. Ottelu oli kuitenkin täysin Suomen hallussa. Tuloksena oli selvä voitto.

Suomen ja Norjan salibandyn miesten MM-puolivälierässä soitettiin tätä tuttua viulua. Kokonaisuutena Suomen peli oli nihkeää, melkoista norjalaista pakkopullaa. Kyseessä oli pakkovoitto tulos tai ulos -tilanteessa. Takaraivossa painoi varmasti myös ajatus siitä, että vielä on mahdollista säästää akkuja ratkaisuotteluihin.

En olisi siis nihkeydestä lainkaan huolissaan. Norja kaatui kuitenkin helposti 6-1. Pakkopulla nielaistiin lopulta kivuttomasti yhtenä palana. Kaikkea ei takuulla jätetty kentälle. Energiaa siis säästyi hienosti kahteen viimeiseen otteluun. Silloin taas varmasti tapahtuu, kun henkinen asetelma on helpompi. Pääsee pelaamaan voitosta eikä tappiota vastaan.

Suomen suorituksessa oli myös hyvää. Tärkein myönteinen seikka Suomen pelissä oli Jani Kukkolan ykkösviisikon ensimmäinen erä. Se tuli tuulispäänä kentälle ja ratkaisi ottelun Suomelle kolmella maalilla. Kaksi niistä nähtiin tärkeästi nopeasta hyökkäyksestä. Nopeat hyökkäykset ovat Kukkoloiden ehdoton vahvuusalue, jolle heidän pitää päästä.

Suomi oli myös joukkueena selvästi paremmin valmistautunut kuin Norja. Sinivalkoiset hallitsivat pallolla ensimmäistä erää. Norja ei saanut ensimmäiseen yhdeksään minuuttiin yhtään laukausta. Ensimmäinen maalintekopaikka tuli 11:n minuutin jälkeen.

Suomi siis tappoi pelin heti alkuunsa, mikä oli tarkoituskin. Helpon toisen erän jälkeen hieman vaikea toinen erä ei tullut yllätyksenä.

Suomen puolustuspeli 5v5-pelissä oli myös jälleen kerta kaikkiaan erinomaista. Esimerkiksi nihkeässä toisessa erässä Suomi tosiasiassa kontrolloi peliä täysin puolustamalla ja iski vastaan Norjan virheistä. Norjalla ei ollut mitään aseita avata Suomen alueellista miesvartiointia (keskialue 2-2-1, oma pää 2-1-2). Nopeat hyökkäykset Suomelle 12-3. Vain viimeistely oli heikkoa.
Norja tekikin ainoan maalinsa vapaalyönnistä, jossa Mikael Lax ei ollut vetolinjalla vaan teki ainoastaan maskin Eero Kososelle. Ainoassa alivoimassa kolmannessa erässä oli nähtävissä huolimattomuutta. Erikoistilanteiden puolustamiseen jäi siis hieman parannettavaa.

Norjan 3-1-kavennuksen jälkeen Oscar Hännisen kakkosviisikko järkkäsi vielä kaksi komeaa maalia pitkästä hyökkäyksestä. Aivan lopussa Mika Kohonen pääsi kuittaamaan lukemat 6-1:teen Tero Tiitun ja Kari Koskelaisen hyvän prässin jälkeen.

Nopeiden hyökkäysten tilastot:
Yv: 1. 0-0, 2. 2-1, 3. 3-1, yht. 5-2
Tv: 1. 7-4, 2. 10-2, 3. 4-3, yht. 21-9
Yhteensä: 1. 7-4, 2. 12-3, 3. 7-4, yht. 26-11

Suomen viisikoiden tilastoja

1. ketju:
Lauri Kapanen – Jani Kukkola – Mika Moilanen
Janne Lamminen – Juha Kivilehto
3-0

2. ketju:
Eemeli Salin – Oscar Hänninen – Rickie Hyvärinen
Tatu Väänänen – Risto Töllikkä/Mikael Lax
2-1

3. ketju:
Tero Tiitu/Jami Manninen – Mika Kohonen – Miko Kailiala/Kari Koskelainen
Nico Salo – Lauri Stenfors
1-0
YV: 0/0
AV: 0/1

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.