Liigat

Oilersin pääkäskijä Teemu Varis: ”Isoja muutoksia lähdettiin tekemään ja niistä pidetään edelleen tiukasti kiinni”

05.02.
2015
2 Kommenttia
5
Liigat
Teemu Varis katsoo, että Oilers on mennyt koko kauden oikeaan suuntaan pelillisesti. Kuva: Topi Naskali

Teemu Varis katsoo, että Oilers on mennyt pellisesti koko kauden ajan oikeaan suuntaan. Kuva: Topi Naskali

Esport Oilers oli kauden alla yksi joukkueista, jolta nimilistan ja edellisen kauden otteiden valossa saattoi odottaa paljon. Kokonaisuutena Oilersin kausi on ollut kuitenkin ailahteleva.

Pudotuspelipaikka on kuitenkin jo lähes 100-prosenttisen varma. Keskiviikkoinen voitto Kooveesta nosti joukkueen sarjataulukon viidenneksi. Oilersin päävalmentaja Teemu Varis vastaili Pääkallo.fi:n kysymyksiin Koovee-ottelun jälkeen.

– Ei se pallollinen peli vielä sillä tasolla ole mitä pitäisi. Tuossa keskialueella menetettiin paljon palloja. Turhaan häsättiin siinä, mutta sitten tuli myös jaksoja missä pystyttiin pelaamaan ja luomaan niitä maalintekopaikkoja kurinalaisen pelin kautta. On siinä kuitenkin vielä paljon tekemistä. Olemme kuitenkin sillä ”trackilla” miten ollaan koko kausi harjoiteltu ja tehty muutosta tuohon pelaamiseen. Siinä mielessä ihan hyvä peli, arvioi Varis Koovee-voittoa ja eritoten pallollista peliä.

Pelillisesti ja pisteiden valossa Oilersin kausi on ollut nousujohteinen, vaikka pieniä notkahduksia on nähty. Tästä hyvänä esimerkkinä nähtiin lauantainen SPV:n ja Oilersin välinen ottelu, jossa SPV antoi espoolaisille selkäsaunan maalein 2-11. Tuon jälkeen Oilers kasasi kuitenkin nopeasti rivinsä ja voitti sunnuntaina OLS:n Oulussa luvuin 6-12.

– Me ollaan tosi hyvällä ”trackilla” pelillisen kehityksen suhteen. Isoja muutoksia lähdettiin tekemään ja niistä pidetään edelleen tiukasti kiinni. Katsomme tässä vähän isompaa kuvaa. Loppukautta kohden ruvetaan vähän tiivistämään. Ei yritetä enää pelata niin idealistisesti. Halutaan kehittää sitä peliä siten, että ollaan pikkuisen kurinalaisempia ja minimoidaan riskejä kentällä, kommentoi Varis joukkueen pelillistä kehittymistä kauden aikana.

Viime vuonna kesken kauden Oilersin pääkäskijäksi kaapattu Varis tunnetaan vaativana miehenä. Kuuleman mukaan kuri ja järjestys ovat tärkeitä asioita hänen valmentamissaan joukkueissa. Ei pidä kuitenkaan haksahtaa siinä, että Varis olisi pelkästään auktoriteettiin nojaava valmentaja, vaan myös taktinen osaaminen on hallussa.

Esport Oilers ei ole ehkä vielä Variksen näköinen joukkue. Osalla taitavista pelaajista vaikuttaisi olevan vähän taiteilijan vikaa ja särmikästä luonnetta. Tähän kun lisätään vielä ailahtelevat esitykset, niin voisi luulla, että alkukausi on ollut henkisellä puolella hankala.

– No, jos sen ajattelee niin, että me tehtiin tosi monta isoa muutosta kaikkiin asioihin tälle kaudelle. Ihan päivittäisestä tekemisestä ja harjoittelusta. Pelitavoissa hyökkäyspäässä ja puolustuspäässä. Sitä kautta tietenkin myös treenaaminen muuttui.

– Se on luonnollista, kun tulee uusi ryhmä ja uusi johtaja joukkueeseen, niin tulee ylämäkiä ja ollaan aluksi naimisissa. Sen jälkeen tulee se luonnollinen dippi. Me kävimme kanssa siellä pohjalla jossain kahdeksannen tai kymmenennen pelin kohdilla. Yleensä ne vastoinkäymiset vain kasvattavat joukkuetta, kun ne osaa purkaa oikein ja käsitellä.

– Nyt ollaan hyvässä vauhdissa ja ei meillä ole sen puoleen mitään hätää. Aina on toki ulkoisia mielipiteitä, että missä joukkueen pitää olla sarjataulukossa. Pitääkö olla hyvä vai huono jengi ja alhaalla vai ylhäällä. Kyllä tämä lähtee siitä niin, että on se ajatus miten meidän pitää pelata. Salibandyliiga on niin kova sarja, että ei siellä pärjää pelkillä pelaajilla, vaan siellä pärjää yhtenäisyydellä ja hyvällä yhteisellä pelitavalla, jota jokainen noudattaa, vakuutti Varis luottavainen ilme kasvoillaan.

Varis selkeästi uskoo omaan ideologiaansa. Fakta on se, että 22 pelin jälkeen joukkue on viidentenä sarjataulukossa. Ensimmäisistä 11 pelistä joukkue keräsi 11 pistettä ja viimeisimmistä 11 on irronnut 14 pistettä.

Jos loppurunkosarja menee nappiin, niin Oilers voi saada vielä kotiedun pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä joukkue aikoo keskittyä eritoten kurinalaisuuteen, puolustamiseen ja kääntöpeliin.

– Kyllä meillä on puolustuksen peittopelaamisessa vähän tekemistä ja kääntöpeli pitäisi olla nopeampaa, eli silloin kun saadaan riistoja, niin pitäisi päästä suoremmin sinne vastustajan maalia kohti. Tänäänkin ne jäi vähän tuohon puoleen kenttään.

– Toiseksi paras maalintekopaikka tässä pelissä on vastahyökkäys ja paras on vastahyökkäyksen vastahyökkäys. Niissä täytyy olla vain huolellisempi ja tässä on hyvin aikaa vielä tehdä asioille jotain. Kaikki tietävät pelilliset jutut tällä hetkellä, eli sen, että miten pelataan. Nyt vaan ollaan sitten vähän kurinalaisempia loppukautta kohti, naulasi päättäväinen Varis Oilersin loppukauden teesejä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Huikee
05/02/2015
Ei noilla esityksillä kyl ihan siinä oikeella träckillä olla. Viime kauden semifinaaleista ja tän kauden mestari ehdokkaasta on saatu joukkueen esitykset tolle tasolle. Vaatii valmentajalta paljon. Ihme jo ettei kenkää oo tullu, sais nyt tullakki. Oilersin johto herätys!? Ei pojatkaan niin näytä nauttivan Variksen toiminnasta.
Arto Kilponen
05/02/2015
Otan kiinni vain tuohon kotietuun: Olettaen, että Oilers voittaa kaikki pelinsä (Olet eri mieltä? Keskustelu ohitse.), niin Kooveen pitää hävitä vähintään yksi (tai pelata kaksi tasan). Pidän tätä käytännössä varmana nyt. Classic tulee olemaan se ratkaiseva tekijä tässä. Classic ei saa saada viittä pistettä enempää (mieluummin vain neljä, koska maaliero Oilersiin nähtynä on +35), joten viidestä pelistään heidän on käytännössä hävittävä kolme. Josba Tampereella ja TPS Turussa lienevät liian heikkoja, joten tähän vaaditaan Indiansin ja OLS:n kotivoitto sekä SSV:n vierasvoitto Classicista.

Pidän todennäköisempänä kotietua ajatellen tästä runkosarjan loppuun, että Classic on liian hyvä, kuin että Oilers on liian huono.

Oilersin ailahtelevuutta ajatellen on hyvä myös huomata, että Oilers on voittanut vain Erän kahdesti tällä kaudella. Vastaavasti Oilers on hävinnyt kahdesti vain SPV:lle. Mahdollisuus 4-0 pistevoittoon on myös SSV:tä, NST:tä ja SalBaa vastaan kun taas 0-4 tappioon voi päättyä myös Indians-ottelupari.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.