Divarit

”Iso paha” Mika Savolainen syttyy Trackersin ja Steelersin näytösottelusta – peliura jatkuu sittenkin?

08.05.
2015
7 Kommenttia
4
Divarit
Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska

Puolustajakolossi, kaksinkertainen maailmanmestari Mika Savolainen odottaa innolla hyväntekeväisyysottelua Hämeenlinnan Salibandyliigaa pelanneen FT Trackersin ja nyky-Steelersin välillä. Ottelu pelataan lauantaina klo 17.00 alkaen Hämeenlinnan Elenia Areenalla.

– Yhteishenki, hienot kokemukset yhdessä, luettelee Mika Savolainen asioita, jotka ensimmäiseksi tulevat mieleen FT Trackersista, Steelersin edeltäjästä, joka pelasi Salibandyliigaa ja pääsi pudotuspeleihinkin useita kertoja peräkkäin pian vuosikymmen sitten.

Savolainen oli Trackersin kovaotteinen luottopuolustaja, joka kuusi kautta sitten siirtyi Hämeenlinnasta Tampereelle lajin mahtiseuroihin lukeutuvaan SC Classiciin.

Trackersilla on yhä kulttimaine – moni suomalainen salibandya seuraava tietää ja muistaa joukkueen. Mikä Trackersista teki erityisen?

– Se oli kaveriporukka, joka nousi lopulta liigaan, Savolainen vastaa.

Kun häneltä kysyy hienoimmista Trackers-muistoista, vastauksena eivät ensimmäiseksi suinkaan tule liiganousut tai käsittämättömiin sfääreihin tunnelmaltaan nousseet kotipelit nyrkillä täyteen lyödyssä Iittala-hallissa, vaan joukkue nimeltä NHL.

– Meillä oli kaveriporukalla vuosituhannen vaihteessa joukkue, jonka nimi tosiaan oli NHL, Savolainen naurahtaa.

– NHL:llä ja Trackersilla oli yhteinen treenivuoro, jolla pelattiin vastakkain pari–kolme kertaa viikossa. Ne oli aikamoisia pelejä, se oli joka kerran intensiteetiltään niin kuin joku playoff-peli, ihan täysiä mentiin.

Trackers pelasi kolmosdivarissa ja NHL vitosdivarissa.

– Joo, sehän oli tosiaan aika myrkyllinen porukka tonne vitosdivariin, Savo luonnehtii. 

– Siinä jo pelasivat esimerkiksi Jussi Korhonen ja Jani Järvinen.

Korhonen on nyt Steelersin organisaatiossa nuorisopäällikkö ja Järvinen valmennuspäällikkö ja edustuksen päävalmentaja. Molemmat pelasivat NHL:n jälkeen komean uran liigassa pääasiassa Trackersissa.

Tulisista harjoituspeleistä myrkyllisen NHL-joukkueen kanssa oli hyötyä. Trackers nousi seuraavaksi kaudeksi kakkosdivariin, ja joukkueeseen liittyi monia NHL:n pelaajia. Joukkueessa oli tuossa vaiheessa myös jo esimerkiksi Mikael Mantila, Trackersin myöhemmän liigajoukkueen tulisieluinen kapteeni.

Vielä yhden asian Savo haluaa mainita NHL:stä.

– Se joukkue teki varmaan kautta aikojen kovimman pelaajakaupan, mitä Hämeenlinnassa on tehty. HaU pelasi silloin Divarissa, ja niillä meni huonosti, joten me myytiin sinne Korkki ja Hakki, jotka sitten muistaakseni ihan hyvin siellä luutivatkin, ja HaU säilytti sarjapaikan.

– Kaupan hinta oli 20 mailaa, eli jokaiselle NHL:n pelurille uusi maila!

Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska

Millainen Trackersin ja NHL:n liitosta syntynyt uusi Trackers sitten oli? No, Savolainen kuvailee joukkuetta parilla adjektiivilla, joita ei viitsi tähän kirjoittaa – mutta sanotaan vaikka, että lopulta liigaan asti karmit kaulassa noussut Trackers oli pirullinen ja ikävä vastustaja.

– Vaikea voittaa, Savolainen lisää.

Joukkue pelasi kotiottelunsa Iittala-hallissa, johon mahtui kuutisensataa katsojaa. Ja siellä myös oli tupa täynnä hyvin usein, kun Trackers pelasi.

– Joo, se on tärkeä asia mainita, että vaikka itsekin olen sittemmin aika monta areenaa nähnyt, niin täpötäysi Iittala-halli on hienoimpia paikkoja ollut pelata. Ja samaa on sanonut yllättävän moni ihan huipulle asti päässeistä pelaajista. Se tunnelma vaan oli jotain niin käsittämätöntä, kun yleisö oli siinä ihan vieressä ja eli hulluna peleissä mukana, Savolainen muistelee.

Tuolloin syntyi myös Savolaisen maine. Miestä kutsutaan nimellä Iso Paha.

– No varmaan ihan omilla tempauksilla ja teoilla se maine on saatu. Olen aina pyrkinyt vetämään täysillä, tunne on pakko olla pelissä mukana, ja silloin aina välillä sitten räiskyy yli äyräitten.

– On tullut välillä huonojakin temppuja tehtyä, Savolainen myöntää.

– Tilanteet tulee vauhdilla, vauhti on liigassa kasvanut ihan älyttömästi. Vastustajan kunnioittaminen on silti minulle todella tärkeä asia, vaikka sitä ei varmasti kaikki uskokaan, Savo sanoo.

– Kun pelataan, silloin ei peruutella ja väistellä.

Savolainen herättää kiivaita tunteita. Joka kerran, kun esimerkiksi Pääkallo.fi kirjoittaa Savolaisesta, perään tulee kymmeniä raivokkaita häntä arvostelevia kommentteja, jos toki aina myös puolustavia näkökulmia. Savo sanoo, ettei lue, mitä hänestä kirjoitetaan.

– Se on peruja vuodesta 2008, kun valmistauduin ensimmäisiin MM-kisoihini. Meillä oli mediakoulutus, jossa Petteri Nykyn (Suomen silloinen päävalmentaja) johdolla opastettiin, että älkää lukeko, mitä kirjoitetaan.

– Tiedän, että netissä on kaikenlaisia kirjoituksia, kun kuulen niistä aina jotain mainintoja, mutta en käy niitä lukemassa.

Petteri Nykky, jonka johdolla Savolainen voitti kaksi maailmanmestaruutta vuosina 2008 ja 2010, on juuri nimitetty SC Classicin päävalmentajaksi. Vieläkö Savolainen nähdään tamperelaisjoukkueen riveissä ensi kaudella? Tänä keväänä Savolainen jo ehti kertoa Pääkallo.fi:lle, että pelit on suurella todennäköisyydellä pelattu.

– No nyt näyttää siltä, että voitaisiin nähdäkin, mutta mikään ei ole vielä varmaa, Savolainen sanoo hetken miettimisen jälkeen.

– Sanoin, että minä voisin nyt olla se ihan viimeinen oljenkorsi, jos ei nuorempia löydy. Kuulemma näyttäisi siltä, että kiven alla on semmoisten löytäminen.

Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska

– Voi se olla, että vielä kerran innostuisi hommasta, Savolainen sanoo viitaten uusiin tuuliin, joita mestarivalmentaja on tuomassa Classiciin.

– Olen Nykynkin kanssa muutamaan otteeseen jutellut, Savo sanoo, mutta ei halua enempää kommentoida.

Mitä Savolainen ajatteli ensimmäiseksi, kun kuuli lauantain hyväntekeväisyysottelusta liiga-Trackersin ja nyky-Steelersin välillä?

– Ihan mahtava homma tietysti. Heti tuli into pelata ja hymy naamalle, kun ajatteli, että päästään pelaamaan vielä kerran sillä porukalla, jolla nostettiin Trackers tietoisuuteen.

– Erityisen hienoa on, että tällä saadaan tienattua junnuille apua, Savo sanoo.

Ottelun lipputuotot menevät kokonaan Steelersin juniorityölle.

– Toivotaan, että yleisö löytäisi paikalle entisiä ja nykyisiä suuruuksia katsomaan.

– Pelkästään Juho Järvistä saisi tulla 1000 ihmistä katsomaan.

Järvinen on lammilaislähtöinen maalitykki, joka on voittanut liigan maalikuninkuuden kolme kertaa ja voittanut maailmanmestaruuden lisäksi Suomen mestaruuden ja Suomen cupin helsinkiläisen SSV:n riveissä.

Ketju Juho Järvinen-Jussi Korhonen-Jani Järvinen on takonut yhteensä yli 800 pistettä liigassa. Ketju nähdään lauantaina tuossa koostumuksessaan myös Elenialla näytöspelissä.

Millainen pelistä tulee, pelataanko tosissaan, kumpi voittaa?

– Kun pallo lyödään keskelle ja paita päälle, niin rakkikoira syntyy. Silloin tehdään kaikki voittamisen eteen.

– Mutta ehkä pieni pilke kuitenkin silmäkulmassa mennään lauantaina, Savo lisää naurahtaen.

– Mutta Trackersia on vaikea voittaa, hän muistuttaa.

Toki eron pitäisi olla selvä.

– Siellä on vanhimmat äijät kuitenkin lähellä viittäkymmentä eli suunnilleen 30 vuotta vanhempia kuin Steelersin nuorimmat pelaajat. Että kyllä kai Steelersin se pitäisi voittaa, Savo sanoo.

Steelers on tulossa myös kovalla kokoonpanolla otteluun. Mukana on myös tuore nuorten maailmanmestari Ville Lastikka.

– Mutta hieno on päästä pelaamaan Elenialle. Tarkasti olen seurannut Steelersin menestystä ja varsinkin pleijareita ihan livenä, Savolainen sanoo.

Vieläkö hänet joskus nähdään hämeenlinnalaisjoukkueen riveissä?

– Ainahan kotikylän joukkue on vaihtoehto!

FT Trackers vs. Steelers Elenia Areenalla lauantaina 9.5. klo 17. Lipputuotto Steelersin juniorityölle. Lisätietoa ottelusta löytyy täältä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Juha Kauppinen
Juha Kauppinen
Kirjoittaja on Bonnierin suurella journalistipalkinnolla palkittu vapaa toimittaja sekä hämeenlinnalaisen Steelersin 02-poikien rivivalmentaja, 04-poikien vastuuvalmentaja ja hallituksen jäsen. Twitterissä kirjoittaja on tunnuksella @luontomies.
MM-08
08/05/2015
Ei oo vissii Suomen ensimmäinen salibandyn mm-kulta ihan nevöfoget95 tasoo kun ei edes vuotta muisteta oikein :)
Juha K
08/05/2015
Uups :) Korjataan.. Kiitos.
Alakatsomo
08/05/2015
One more year
Sählyuuno
08/05/2015
Vaikka Trackers on tietysti oman osuutensa hämeenlinnalaisesta salibandysta tehnytkin, niin itselle se ainoa, oikea ja alkuperäinen on RuRu eli Ruunien Ruunat. Monta kovaa pelimiestä on sieltä lähtöisin ..
JooJoo
09/05/2015
Kyllä! Se on RuRu. Kovin on mukavia muistoja lajin ja omasta alkutaipaleesta. Ei siinä mittään, etteikö Steelers ja myös Punaportti ois ihan hyviä juttuja :)
rakkikoira
09/05/2015
Rare breed. Rare breed, indeed.
RuRu
09/05/2015
"Eunukkien Eunukit"-kirjoitus Kaupunginuutisissa nevö forget! :D

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.