Liigapelaajan karmea epäonni jatkuu – ”Silloin rupesi raksuttamaan, että ei hyvä”

Nokian KrP:n Tommi Merto ei pääse vähään aikaan tuulettamaan maaleja. Kuva: Topi Naskali

Nokian KrP:n Tommi Merto ei pääse vähään aikaan tuulettamaan maaleja. Kuva: Topi Naskali
Nokian KrP:n Tommi Merto ei pääse vähään aikaan tuulettamaan maaleja. Kuva: Topi Naskali

Nokian KrP:n paidassa Salibandyliigaa pelannut Tommi Merto sai tammikuussa pallon silmäänsä joutuen sivuun pelikentiltä. Nyt epäonni jatkuu, sillä 26-vuotiaan hyökkääjän pohkeesta ja reidestä on löydetty veritulppia.

Tamperelaisen jalkapöytä murtui heinäkuun alussa lajitreeneissä, ja se kipsattiin. Merto alkoi ihmettelemään, kun pohkeeseen ilmestyi kipsaamisen jälkeen kovaa kipua.

– Viikon ajan oli kova kipu pohkeessa, ja ajattelin, että pohje olisi saanut tärskyn siinä samassa. Päätin kuitenkin mennä takaisin ensiapuun varmistamaan, ettei ole mitään vakavampaa. Siellä otettiin ensimmäinen verikoe ja veriarvot olivat koholla. Silloin rupesi raksuttamaan, että ei hyvä. Parin tunnin päästä pääsin ultraan, jossa näkyi 4-5 veritulppaa pohkeessa ja reidessä, Merto kertoo.

Lääkekuurit lyötiin päälle saman tien, ja salibandykaukalot sitkeä patukka voi unohtaa vähäksi aikaa.

– Sain viiden päivän kuurin piikitettävää lääkettä, ettei veritulppia tulisi lisää, ja toista lääkettä neljän kuukauden ajaksi syvän laskimotukoksen hoitoon. Lääkäri totesi, että kuuteen kuukauteen ei saisi harrastaa kontaktilajeja, mutta toivotaan ettei nyt aivan niin kauaa tarvitsisi olla pois kentiltä. Normaalisti pitäisi pystyä elämään, kiitos kehittyneen lääketieteen.

Todennäköinen syy tapahtuneelle on löytynyt, ja Salibandyliigassa myös Ilvestä edustaneen Merron katse on jo suunnattu eteenpäin. Polte takaisin liigakaukaloon on kova.

– Todennäköisesti kipsi oli ollut liian kireällä, ja suvussani on todettu paljon veritulppia. Nyt on vähän sellainen olo, että onneksi tulpat löydettiin ajoissa, jotta joskus vielä pääsen takaisin kentälle. Joka päivä tässä kahden viikon aikana olen miettinyt, että milloin pääsen pukemaan taas näätäpaidan päälle ja nauttimaan onnistumisista. Luukkosen Heikki (KrP-valmentaja) on todennut, että pitää nauttia niistä päivistä, kun saa elää urheilijan elämää, sillä jonain päivänä se loppuu varmasti.

Jääkiekon puolella Kimmo Timonen toipui veritulpistaan pelikuntoon loppukaudeksi, ja kausi päättyi tunnetusti Stanley Cup-juhliin. Merto ei laittaisi hanttiin, jos tästä kirjoitettaisiin samanlainen tarina.

– Heh, olisihan se ihan kivaa nostella kannua kauden päätteeksi.

Tammikuussa sattunut silmävamma on parantunut hyvin, eikä näköön jäänyt pysyviä haittoja. Merto osaa suhtautua asiaan jo huumorilla.

– Mustuainen jäi eriväriseksi ja sen koko vaihtelee, mutta muuten se on ihan kunnossa. Sehän tästä nyt vielä puuttuisi, että olisi sokeakin kaiken lisäksi, Merto nauraa.

11 comments

  1. Auts – varmasti pysäyttyänyt ja säikäyttänyt aika huolella. Ei ole tainnut tuo KRP kuitenkaan hoita tuota Merton eläkekassaa ihan samaan jamaan kun Timosella oli tulpat löytyessä.

  2. Toivottavasti palaa pelikentille…ja tietysti suojalasit päässä!
    Vai pitäiskö vaikka Kohosen, jomman kumman, ensin saada silmävamma salibandypelissä, että porukat havahtuisivat suojalasien tarpeellisuudesta?

  3. Olisi mielenkiintoista tietää kuka on vastuussa jos parhaassa urheiluiässä oleva pelaajaa saa veritulppia ympäri kehoa, koska kipsi on liian kireällä….

  4. En haluaisi jossitella, mutta totaalisessa ammattiurheilussa kuten NHL-kiekossa tuollaista ei voisi sattua edes doupatessa. Vai voisiko sittenkin? Merron kohdalla taas voidaan valitettavasti puhua siitä, että pelisilmä riittää lajin huipputasolle, mutta onko kroppa ollut samassa kunnossa ennen loukkia?

  5. Eiköhän se ole vastaavan lääkärin vika? En ole terveydenhuollon ammattilainen. Niin vaikea arvioida tapausta. Toivottavasti toipuu nopeasti pelikuntoon!

  6. Nyt en kyllä saanu Sählyuunon heitoista mitään tolkkua, mikähän mahtoi nyt olla se pointti? Jos sattuu hoitovirhe vaikkapa siinä kipsauksessa niin ei se valitettavasti paikkaa kysy, toki taviksien julkisella puolella niitä voi enemmän sattua jos Merto sellaisessa kävi. Paskaa tuuria anyway.

  7. Oikeen kiva että liigapelaajasta käytetään nimitystä ”patukka”

  8. Kummasti on ”patukka” vienyt vasemmalta ja oikealta näitä kovemmassa kunnossa olleita. Tsemiä nääsvilleen!

  9. Niin no, ”patukka” pelannut missä jengeissä? Ilves ja krp ja millä tuloksilla? Valitettavasti vielä liigassa pystyy pelaamaan näin ”urheilulliset” kaverit, mutta vain näissä alimman kastin jengeissä… Käsiltään kaveri ois kyllä loistava.

  10. Tosiaan Mertolla 83 liigapeliin 111 pistettä, että ihan kivasti ”patukalta”. Että sellaisilla tuloksilla ja tosiaan näissä alemman kastin jengeissä vieläpä.