Liigat

VeikkausTV-ennakko: SPV ja SalBa sulattelevat kinkkuja Seinäjoella

28.12.
2015
0 Kommenttia
1
Liigat
SPV:n syksy oli hankala. Minkälaisella ilmeellä hallitseva mestari palaa kaukaloon lyhyeltä joulutauolta? Kuva: Juha Käenmäki

SPV:n syksy oli hankala. Minkälaisella ilmeellä hallitseva mestari palaa kaukaloon lyhyeltä joulutauolta? Kuva: Juha Käenmäki

VeikkausTV:n ensimmäinen lähetys joulun jälkeen miesten Salibandyliigasta tulee tiistaina, kun vasta kahdeksantena oleva hallitseva mestari SPV ja sijalla 12 oleva SalBa kohtaavat Seinäjoen tiistai-illassa. Raumalaiset eivät edelleenkään ole voittaneet yhtään vieraspeliä liigahistoriansa aikana, ja vaikealta se näyttää tälläkin kertaa.

Lähtöasetelmat:

13 peliä, 13 pistettä. Hallitsevan mestarin kausi on sujunut kaikkea muuta kuin onnistuneesti. Joukkueen taival Champions Cupissa tyssäsi jo välierässä, Happee jyräsi seinäjokiset laulukuoroon cupissa selvästi ja myös kotoisessa liigassa on ollut yllättäviä hankaluuksia koko syksyn ajan. Takkiin on tullut jo kuusi kertaa, sijoitus on vasta kahdeksas ja joukkue saa näillä otteilla sekä tällä pistetahdilla pelata pudotuspelipaikastaan vielä pitkälle runkosarjan loppupuolelle. Potentiaalia paljon nähtyä parempaan on totta kai olemassa, ja monella kaudella Tommy Koposen suojatit ovat näyttäneet keväällä, kuka kukkona tunkiolla lopulta seisoo.

Ennen joulua SPV onnistui puolustamaan Oilersin nurin 7-3, mutta Happee otti jo kolmannen kerran tällä kaudella mestareiden päänahan voittamalla Seinäjoella jatkoajalla 5-6. Pallolliseen peliin tarvitaan lisää juonikkuutta, ja joulun aikana SPV on varmasti miettinyt tarkasti sitä, mitä joukkue haluaa olla ja mistä pelata kevään aikana. Tätä ryhmää ei kannata missään nimessä vielä kirjoittaa ulos niistä porukoista, jotka ratkovat finaalipaikkoja niissä kuuluisissa kevään kovissa peleissä.

Toista kauttaan liigassa pelaava SalBa selvisi viime vuonna kuiville playout-pelien ansiosta, ja tällä kaudella meno on ollut edelleen melko mollivoittoista. Joukkue on onnistunut hankkimaan seitsemän pistettä kotipeleissä alkukaudella, mutta edellisestä voitosta on aikaa jo yli kaksi kuukautta ja voitottomia pelejä on jo seitsemän perätysten. SalBa on pystynyt pelaamaan hyviä pätkiä satunnaisesti otteluiden sisällä, mutta kokonaisvaltaiset 60 minuutin suoritukset ovat loistaneet poissaolollaan. Itseluottamuksen puute on vaivannut ja onnistumiset ovat olleet liian harvojen harteilla. Joukkue tarvitsee piristystä ja onnistumisia, jotta henkinen lukko helpottaisi.

Päävalmentaja Juha Mäkilä on purkanut turhautumistaan syksyn aikana, ja hän on vetänyt itsensä sivuun penkin takaa työkiireisiin vedoten. Nyt värikäs raumalaiskäskyttäjä tekee tiettävästi paluun penkin taakse. Vierasvoittoa joukkue ei ole onnistunut runkosarjassa ottamaan vieläkään liigataipaleensa aikana, eikä se helppoa tule olemaan Seinäjoellakaan.

Kuumat ja kylmät:

Vähille peliminuuteille jäänyt ja sitä myötä vähän onnistumisia alkukaudella saanut Erik Härkönen teki kahteen kotipeliin ennen joulua 3+1, ja miehellä on potentiaalia nousta isompaan ruutuun, jos vastuuta tulee nähtyä enemmän. Sami Koski on tarjoillut 24 maalia, mutta Koskellekin on tullut yllättävän heikkoja iltoja.

Moni SPV:n pelaaja on pelannut alle tasonsa. Vahvojen peruspuolustajien Harri Karjalan ja Miika Malkamäen tehtävä olisi, jos nyt ei päästä plussalle, niin pelata ainakin nolla-nollaa. Tämän kauden saldo Karjalalla on -10 ja Malkamäellä -9, ja se kertoo jotain etenkin SPV:n alkukauden puolustuspelaamisesta. Oma lukunsa on itseluottamuksensa vähillä peliminuuteilla kadottanut Jalo Kouvonen, joka ei tunnu istuvan SPV:n pelitapaan millään ja joka on taantunut Happeen mestarijoukkueen tähtipuolustajasta SPV:n penkkiveikoksi.

SalBan alkukauden valopilkkuja ovat olleet Miikka Sokka ja Jasse Kuusisto, jotka ovat kannatelleet joukkuetta kärkiketjuissa ja keränneet tehot 12+8 mieheen.

Raumalaisten materiaali ei riitä kolmeen laadukkaaseen kentälliseen liigatasolla, mutta enemmän voisi odottaa ainakin Kari Rimpelältä (0+3, -17) tai Joni Peltolalta (5+1, -11).

Yhteinen historia:

SalBalle uskoa otteluun antaa se fakta, että viime kaudella joukkue onnistui kaatamaan SPV:n kotonaan jatkoajalla 7-6. SPV oli kotiottelussaan parempi 10-1, ja myös cupissa SalBa taipui Seinäjoella. Tämän kauden aikana keskinäistä ottelua ei olla vielä nähty, ja Seinäjoen pelin jälkeen joukkueet kohtaavat uudestaan Raumalla jo sunnuntaina 10.1.

Taistelupari:

Ville Kuusela, SPV – Antti Keskitalo, SalBa

Kun joukkueella on vaikeuksia, kapteenin rooli korostuu entisestään. Kipparit tekevät nöyrästi töitä puolustuspäähän, mutta kykyä on tehoilla myös hyökkäyksessä, ja pisteitä molemmilta myös odotetaan. Johtajuutta tarvitaan, jotta kurssi kääntyisi taas positiivisempaan suuntaan.

Kokoonpanot:

Kokoonpanot päivittyvät tänne tiistai-iltapäivän aikana.

Edelliset ottelut:

19.12. SPV-Happee 5-6 ja.
13.12. SPV-Oilers 7-3
21.11. Indians-SPV 8-5

18.12. Indians-SalBa 8-5
29.11. SalBa-OLS 7-12
27.11. Erä-SalBa 7-4

Arvio:

SPV on ailahdelleista otteistaan huolimatta jättisuosikki, ja kaikki muu kuin isäntien voitto olisi iso yllätys. SalBalta vaaditaan erinomaista maalivahtipeliä, sitoutunutta puolustustyöskentelyä, myrkyllisiä vastahyökkäyksiä ja tehoa erikoistilanteissa, jotta joukkue voisi hakea pisteet ja historiallisen voiton Seinäjoelta. SPV taipui yllättäen kotona M-Teamille syksyllä, mutta nyt tuskin samanlaista yllätystä nähdään.

VeikkausTV:n lähetys kamppailusta käynnistyy vähän ennen klo 18.30 alkavaa ottelua, ja live-vedon lisäksi ottelu on tuttuun tapaan myös Tulosvedon ja Pitkävedon kohteena.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.