Liigat

Pääkalloennakko: Viikingit-SPV – katkeaako helsinkiläisten historiallinen mitaliputki?

08.03.
2016
8 Kommenttia
3
Liigat
Nämä konkarit ovat suuressa roolissa omien joukkueidensa menestyksen suhteen. Kuvat: Juhani Järvenpää ja Juha Käenmäki.

Nämä konkarit ovat suuressa roolissa omien joukkueidensa menestyksen suhteen. Kuvat: Juhani Järvenpää ja Juha Käenmäki.

Viimeisestä miesten Salibandyliigan puolivälieräparista ei latausta puutu. Kestomenestyjä Viikingeille (runkosarjan 4.) jäi vastustajaksi kehnomman kauden pelannut, mutta aina vaarallinen SPV (6.).

Lähtökohdat:
Viikingit on pelannut suhteellisen tasapainoisen kauden. Mitään hurjia voittoputkia ei ole ollut, muttei vastaavasti sen kummempia suvantovaiheitakaan. Runkosarjan aikana Viikingit ei hävinnyt pudotuspelien ulos jäävistä joukkueista kuin Indiansille. SalBan kanssa se jäi kertaalleen tasapeliin.

Viikingeillä on vahva kokoonpano, josta ei kokemusta puutu. Vanhimmat pelimiehet toki alkavat olla vanhoja, eikä Harri Forstenkaan ole ollut aivan samalla tasolla kuin ennen välivuottaan. Toisaalta nuoremmista Miko Kailiala on nostanut päätään joukkueen selkeänä ykköspyssynä. Konkareista Tero Tiitu on kompannut mukavasti. Maalilla Santtu Strandberg ei ole ollut torjuntaprosenttien valossa yhtä vakuuttava kuin viime kaudella, mutta silti Viikingit päästi toiseksi vähiten maaleja runkosarjassa.

SPV sen sijaan on ailahdellut enemmän. Parhaimpana esimerkkinä se, että sarjanousija M-Teamilta mukaan ei tarttunut kauden aikana kuin piste. Hapuilevan syksyn jälkeen tuli tasaisempi jakso, jolloin joukkue päästi todella vähän maaleja ja pelasi paljon varmemmin. Sensaatiomaisesti kokoonpanoon farmiseura SB Vaasasta noussut Hannes Hannula torjui kuin muuri. Kauden viimeiset neljä ottelua kuitenkin käänsivät suunnan jälleen alaspäin ja SPV ei voittanut niistä ainuttakaan.

Mika Kohonen on saanut paljon rapaa kauden aikana, mutta silti mies on operoinut yli pisteen per peli keskiarvolla. Ville Kuusela ja Mikko Kohonen ovat olleet totutun kovia maalitykkejä ja Petri Hakonenkin nakutteli pakin tontilta 26 tehopistettä. Sami Koski on ollut viime vuosia vaisumpi, mutta jakoi silti runkosarjan syöttöpörssin voiton Lassi Vänttisen ja Petri Kaukon kanssa.

Nämä joukkueet tuntevat toisensa kuin omat taskunsa vuosien saatosta niin pelaajien kuin valmentajien toimesta. Viikingit ja SPV ovat kohdanneet playoffeissa 20 kertaa ja voitot ovat 11-9 SPV:n hyväksi.

Knopit:
Viikingit ja Erä olivat playoff-joukkueista ainoat, jolta SPV naarasi yli kaksi pistettä. Viikingeille SPV alkaa olla pienimuotoinen peikko, sillä viimeisten kolmen kauden aikana Viikingit on onnistunut voittamaan kymmenestä joukkueiden välisistä kohtaamisista vain kolme. Kahdesti runkosarjassa ja kerran pudotuspeleissä. Kerran on pelattu tasan.

Toisaalta Viikingit on ollut mitaleilla 12 vuotta putkeen ja 2000-luvulla se on jäänyt vain kahdesti ilman mitalia. Kyseessä on historiallinen juttu, mikäli SPV nyt Viikingit tiputtaa.

Taistelupari:
Konkaripelaajat Mikko Kohonen (SPV) ja Tero Tiitu (Viikingit) ovat olleet erinomaisessa vireessä läpi kauden ainakin pisteiden valossa.

Kohonen on katsomoasiantuntijoiden mukaan ollut liian vanha, hidas ja parhaat päivänsä nähnyt jo vuosikausia. Siitä huolimatta kyseinen herra teki runkosarjassa toiseksi eniten maaleja (35) ja nakutteli yhteensä 48 tehopistettä. Viikinkien Tero Tiitu ei ole ihan samanlainen sniper, mutta joukkueelleen varmasti yhtä tärkeä, kuten runkosarjan tehot 23+22=45 kertovat.

Nämä herrat ovat voittaneet yhdessä MM-kultaa kahdesti, kertaalleen kotikisoissa Hartwall Arenalla. Nyt he kamppailevat siitä, kumpi pääsee välierävaiheeseen taistelemaan pelaamisesta mylvivän Hartwallin valoissa uudelleen. Kumpikin on joukkueelleen tärkeä pelaaja niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin ja varmasti antavat myös valmennukselle paljon apuja.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
27.9.2015 SPV-Viikingit 4-3
3.1.2016 Viikingit-SPV 5-5

Näin pelataan:
Ke 9.3. 18:00 Viikingit – SPV Pasilan UH
Pe 11.3. 18:30 SPV – Viikingit Seinäjoen UT
Su 13.3. 16:00 Viikingit – SPV Pasilan UH
Ke 16.3. 18:30 SPV – Viikingit Seinäjoen UT
Pe 18.3. 18:00 Viikingit – SPV Pasilan UH (tarv.)
Su 20.3. 17:00 SPV – Viikingit Seinäjoen UT (tarv.)
Ke 23.3. 18:00 Viikingit – SPV Pasilan UH (tarv.)

Kumpi voittaa:
Tasaista on. SPV-peikko kummittelee, mutta mustapaidat taistelevat taas mitaleista. Viikingit välieriin voitoin 4-3.

Edit: Juttua muokattu ti 8.3.2016 klo 21:08

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
JooJoo
08/03/2016
Ehdottoman kiinnostava sarja.
Veikkaan että kaksi ensimmäistä peliä näyttävät, missä mennään.
Viikinkien taso on aika tasainen, Speven on parannettava.
Hannula? Missä Ihme on.
Jore
08/03/2016
Faktat kuntoon! Taisipa olla Classic joka tilkitsi oman pään tällä kaudella parhaiten!
Et soittaa kotiin
08/03/2016
20 playoff matsia. Päättyneet 11-8. Mitä sille yhdelle on tapahtunut?
46
08/03/2016
Joojoolle: Eiköhän Ihme aloita maalissa.
JZ
09/03/2016
Veskareiden suhteen mielenkiintoinen pari. Strandberg oli viime vuoden menestyjä, mutta tilastojen valossa on tällä kaudella mennyt heikommin. Toisaalta maaleja on mennyt vähän ja isoja torjuntojakin mahtunut peleihin. Tämä alleviivaa sitä, kuinka prosentit eivät aina mene aivan yksi yhteen tän lajin maalivahtipelissä - joukkueen peli- ja puolustussuunnitelma ja etenkin se, miten siinä onnistutaan, ratkaisee paljon millaisia laukauksia maalivahti kohtaa.

SPV:n tapauksessa taas tämä osuus on toiminut kauden aikana vain ajoittain. Myöskään Jarno Ihme ei ole näyttänyt olevan enää entisensä, en tiedä onko loukkaantumistilanne painanut miestä. Vanha ailahtelu ja fiilisvahdin elkeet on tuntunut näkyvän olemuksesta, kun SPV on puolustanut miten sattuu. Kuitenkin SPV:n mahdollinen menestys lepää nimenomaan Ihmeen varassa, en millään kykene uskomaan että SB Vaasan kolmosveskarista olisi jalostunut vielä tässä ajassa sellaista timanttia, että se kantaa Liigan pleijareissa. Talviset runkosarjamatsit SalBaa vastaan jäävät tässä vertailussa vielä aika ohuiksi näytöiksi. Toki olen tässäkin asiassa mielelläni taas väärässä, ja todistan ihmettä, näin pienellä kirjoitettuna.
Junnu#8
09/03/2016
Jos Speven puolustus pelaaminen. On samaa luokkaa kuin runkosarjan lopussa. Niin Viikingit on vahvoilla. Toki Hannula on hyvä maalivahti. Ja ihmetyttää ettei saanut Vaasassa peliaikaa?
JJ
09/03/2016
Onko kyseisistä otteluista saatavilla livekuvaa?
Boreal
09/03/2016
Fanseat.com näyttää ainakin illan ottelun.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.