Maajoukkueet

Nykky kaksoisroolistaan: ”Ihmiset jotka sitä liikaa miettivät, eivät ole urheiluihmisiä lainkaan”

10.02.
2017
24 Kommenttia
6
Maajoukkueet

Ismo Haaponiemi (vas.) esitteli Suomen miesten maajoukkueen uudet valmentajat Samu Kuitusen (kesk.) sekä Petteri Nykyn (oik.) perjantaina. Kuva: Mika Hilska

Petteri Nykky on Suomen miesten Salibandymaajoukkueen päävalmentaja seuraavat neljä vuotta. Nykky seuraa pestissä Petri Kettusta, joka valmensi miesten maajoukkuetta kuusi edellistä vuotta. ”Alkemisti” toimi viimeksi Suomen päävalmentajana vuosina 2004-2010.

Edellisellä maajoukkueen päävalmennuskaudellaan Nykky nappasi Suomen kanssa kaksi maailmanmestaruutta, ja nyt hän astuu ruoriin tilanteessa, jossa Suomi on hallitseva maailmanmestari. Häntä askarrutti useampikin asia uusvanhan pestin tiimoilta.

– No, siltä tuntuu, että valtava vastuu heitettiin hartioille taas. Itsellä on miljoona kysymystä mielessä. Esimerkiksi miten, kuinka, keiden kanssa, millä aikataulutuksella, minkälaisella strategialla, miten löydetään yhteinen arvopohja pelaajien sekä valmentajien kanssa, miten saadaan yhteispeli toimimaan liigavalmentajien ja muiden suomalaisten kanssa. Valtavasti on siis kysymyksiä ilmassa, Nykky kommentoi uuden pestin julkistuksen jälkeen.

Tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin samalla, että Nykyn aisapari Samu Kuitunen on totutusti mukana valmennusryhmässä. Nykky ei paljastanut vielä tässä vaiheessa ryhmän muita mahdollisia jäseniä.

– Tässä on ryhmä (osoittaa Kuitusta). En sano nimiä, eikä tässä hätäillä, mutta seurojen valmentajia otetaan mukaan 1-2. Ihan suoraan hypätään töihin, vaikka työ onkin tietyllä lailla keikkaluontoista. Katsotaan löytyykö samanhenkisiä ihmisiä, joilta löytyy samanlaisia intressejä ja intohimoa. Kansainvälisiin peleihin tarvitsee olla myös erilaista paloa. Näin näen asian ja täytyy tässä ensin soitella läpi vaihtoehtoja, Nykky sanoi.

Milloin aloititte neuvottelut tästä valmennuspestistä Salibandyliiton kanssa?

– En muista. Ei siitä kovin pitkää aikaa ole.

Kuitenkin MM-kisojen jälkeen?

– Paljon kisojen jälkeen. Olin jo itse asiassa menossa muualle, ennen kuin tuli tämä mahdollisuus.

Tosiaan. Nykkyä huhuiltiin myös Tshekin tulevaksi päävalmentajaksi. Kuinka lähellä oli, että olisit lähtenyt Tshekin päävalmentajaksi?

– Sanotaan niin, että jos ajoitukset olisivat menneet hieman eri tavalla, niin tähän ei olisi ollut enää mahdollisuutta. Muutama päivä kun olisi kulunut, niin ura olisi mennyt eri suuntaan, Nykky valaisi.

Suomalaista salibandya on ravistellut viime päivinä suuresti se, että Nykky tullaan näkemään kaksoisroolissa seuraavan vuoden ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että Nykky valmentaa Tampereen Classicin miehiä kauden 2017-2018 loppuun saakka. Ainakin osalle seuroista tämä järjestely on näyttäytynyt hankalana. Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi väitti kuitenkin perjantaina, että seurojen ja liiton välit ovat kunnossa asian tiimoilta.

Kaksoisroolista puhuttaessa Nykyn katse hiukan tarkentuu, hän korottaa hiukan ääntään ja painottaa hänelle tärkeitä asioita.

– Ymmärrän, että joku on sitä mieltä, että tilanne ei ole hyvä, mutta itse en näe siinä mitään pahaa. Tarkoitukseni on ollut aina auttaa niitä pelaajia, joilla on sauma pelata maajoukkueessa. Muistelisin, että tässä meidän joukkueessa on jo muutama tällainen pelaaja, jotka muistikuvieni mukaan ovat pelanneetkin ihan kelvollisesti.

– Maajoukkuetoimintaa ja pelaajia olen tukenut aina ja niin aion tehdä nytkin. Vaikka omia tavoitteitakin on vielä seurassa, eli meillä pitäisi olla maailman paras seurajoukkue ja se tavoite ei ole vielä täyttynyt. Eihän me pärjätty viime syksyn Champions Cupissa, kun turpaan tuli 2-1 finaalissa. Jäi vähän siltä osin saavuttamatta, vaikka pelit olivat ihan hyviä meiltä. Tämän pestin myötä tilanne on se, että parhaan seurajoukkueen titteliä voidaan jahdata enää ensi vuosi.

– Ymmärrän joidenkin huolen, mutta ne ihmiset jotka sitä liikaa miettivät, eivät ole urheiluihmisiä lainkaan. Siis jos he eivät näe tätä koko salibandyn kehitystä. Me ei olla vielä semmoisella tasolla salibandyssa, että tuollaisilla asioilla kannattaisi spekuloida. Parhaiden äijien pitäisi tehdä töitä siellä, missä sitä työtä on. Tiedoksi vain niille jotka epäilee, että kaikilla on valtavasti töitä, niin Classicilla, Suomen maajoukkueella kuin monilla muillakin. Se on ihan yksiselitteinen asia, Nykky linjasi painokkaasti.

Miten Classic on suhtautunut siihen, että seurajoukkue vaihtuu maajoukkueeseen?

– Ihan myötämielisesti. Vähän ovat pahoillaan siitä, että yhteisen tarun pitää loppua jo ensi vuonna. Meillä oli tekeillä jo vähän pidempi sopimus, mutta tämä kompromissi syö nyt sen. Tässä kohtaa ei evätä paikkaa valmentaa maajoukkueessa, mutta ei myöskään viedä Classicilta valmennusta, kun on sopimukset ensi kaudelle.

– Meillä on joukkue jo lähestulkoon valmis, vaikka Passo (Pasi Peltola) muutaman pelaajan kanssa vielä keskusteleekin. Me ei enää spekuloida, vaan joukkueelle on kerrottu tilanne jo hyvän aikaa sitten, ja ne pelaajat joita mukaan halutaan, pyritään myös saamaan. Kaikista optimaalisimmassa tilanteessa ensi kauden joukkueen pitäisi olla jo valmis, Nykky kertoi.

Nykky jatkaa myös Classicin päävalmentajana kevääseen 2018 asti. Kuva: Mika Hilska

Yksi asia mikä tekee Nykystä poikkeuksellisen suomalaisvalmentajan on se, että hän toimii myös maajoukkuetason golfvalmentajana. Hänen valmennettavistaan Ursula Wikström oli mukana Rion vuoden 2016 olympiakisoissa. Nykky itse ei näe ongelmana, että hänellä on hallussaan peräti kolme merkittävää valmennuspestiä tällä hetkellä.

– Olen tässä 15 vuotta valmentanut Ursula Wikströmiä. Se menee tietenkin niin, että mitä valveutuneempi pelaaja, niin sitä vähemmän me tavataan. Olen tehnyt maajoukkuevalmennusta ja muita pestejä päällekäin niin kauan kuin vain muistan.

– Aloitin vuonna 1989 golfvalmennuksen. Nyt olen joutunut myymään ”ei oota” valmennuksen suhteen ja en ole ottanut yhtään uutta valmennettavaa. Mitä uudempi valmennussuhde, niin sitä enemmän se vaatii työtä. Ursula, Noora Tamminen ja Matilda Castren ovat jo sillä tasolla, että heitä ei tarvitse paapoa päivittäin, vaikka Matilda ei ole vielä ammattilainen.

– Nyt viimeiset 3-4 vuotta olen mönkinyt joka päivä klo 8 aamulla tuonne Malmille ja viime vuosina sen jälkeen lähtenyt sitten Tampereelle. Tänään aamulla en mennyt ja kaikki tuntuivat ymmärtävän hyvin, että en ole läsnä aamutreeneissä, Nykky naurahti.

Nykky on nyt siis nimitetty uudeksi päävalmentajaksi, mutta varsinainen ensimmäinen konkreettinen maajoukkuetapahtuma on todennäköisesti vasta huhtikuun lopussa Turussa.

– Pitää vähän pohtia miten aloitetaan, kun playoffit ovat niin lähellä. Haluan antaa tässä välissä kaikille seuroille rauhan tehdä niitä asioita, joita nyt kuuluu tehdä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun EFT on heti viikko Superfinaalin jälkeen, niin projekti alkaa suoraan peleillä.

– Se ei ole optimaalisin aloitustilanne, mutta niiden pelien jälkeen seuraava tapahtuma on sellainen, jossa hahmotetaan enemmän kokonaiskuvaa ja -filosofiaa. Samalla pohditaan mitä askelmerkkejä otetaan jatkossa. Tietysti tässä pitää Kettusen kanssa jutella. Hän on jo alustavasti soittanut ja käynyt kaikki seurajoukkueet läpi. On keskusteltu siitä, että mitä mieltä ollaan niistä pelaajista, jotka ovat maajoukkueen mukana olleet tähän asti. Kartoitetaan jatkossa vielä lisää sitä kokonaisuutta, Nykky paalutti.

Nykyn valmennusprojektissa on yksi erikoinen piirre ja se on se, että Suomi osallistuu World Games -turnaukseen jo heinäkuussa. Aikaa ei ole siis paljoa ennen ensimmäistä arvokisakoitosta.

– Nyt, kun tämä julkistaminen ja koko tilanne on tullut nopealla aikataululla, niin tässä on vielä selvittämistä. Ymmärsin, että siellä pelataan 2×20 minuuttia pelit ja pienellä ryhmällä. Taisi olla vain 12+1, eli erilaisella ryhmällä lähdetään ja ryhmäkoko vaatii myös erilaisia pelaajia. Toki samoja mukana, mutta se muokkaa sitä maailmaa aika tavalla.

– Kirjoittelin tuossa äsken ylös asioita, jotka muokkaavat tätä projektia. Niitä ovat ainakin budjetti, erinäiset tapahtumat, vuoden 2018 MM-kisat, MM-karsinnat ja sekä kesän 2018 leiritykset. Tässä on valtavasti asioita, joten tällä hetkellä on heittää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

– Ihan ykkösasia on se, että pitää löytää joukkueenjohtaja. Sen kartoitus on tärkeää, sillä joukkueenjohtaja on tärkeä organisoija, ja samalla hän valvoo myös liiton etuja, jotta budjetti kohtaa todellisuuden kanssa. Ei pidetä kiirettä, mutta se on ensimmäinen asia, joka pitää hoitaa.

Loppuun Nykky painottaa, että kansainvälisiä turnauksia on ehditty tarkastelemaan myös parin viime vuoden aikana.

– Pelaajatarkkailua on tehty koko ajan. Oltiin aiemmin Australian valmentajia ja osittain siksikin, että päästiin katsomaan kisat läheltä ja saatiin sitä kautta erilaista kokemusta. EFT:t ja muut on seurattu jomman kumman toimesta. Samalla lähes kaikki maaottelut jotka vaan on voitu, Nykky päätti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Tieto
11/02/2017
Väärin. Ollaan vissiin edelleen liian pieni ja amatöörilaji. Tai sanokaas joku muu maailman huippulaji, jossa joku seurajoukkuekoutsi vetää myös mj pelit. Suomessa.
Minäpahoitinmieleni
11/02/2017
Joku muu maailman huippulaji? :D vaikka meillä olis kaksi eri koutsia tässä lajissa niin silti tämä on valovuosien päässä maailman huippulajeista :p rahoitus nyt sitten :D
Minäpahoitinmieleni
11/02/2017
Oho rauhoitus* ;)
H2O
11/02/2017
Mistä on saanut alkunsa tämä sanonta "alkemisti"?
Jonninmoinen friikki
11/02/2017
Nyt Pääkallo tutkivan journalismin saappaat jalkaan & vaikkapa anonyymisti liigaseuroilta kyselemään miltä maistuu Nykyn kaksoisrooli.
Mentiin nyt kertaheitolla takaisin 90-luvun lopulle.
ööö
11/02/2017
Suomessa on yksi amatöörilaji joka ei pärjää vaikka kuka valmentaisi, kokeiltu on. Potkupallo.
Älkää jaksako mököttää
11/02/2017
"Tieto" miten olisi vaikka NHL.. Kanadan World Cupin jengissä 5/5 valmentajaa, mukaanlukien päävalmentaja Babcock suoraan NHL joukkueista.
Piene korjaus Nykylle
11/02/2017
Periaateessa Classic voi jatkaa myös parhaan seurajoukkueen aseman tavoittelua Nykyn valmennuskauden jälkeenkin. Ymmärrän kyllä Nykyn huolen asiasta, mutta jos sitä liikaa alkaa miettimään niin on jo hieman omahyväinen.
Pate
11/02/2017
Nyt kun tämä änäri-kortti saatiin tähänkin vedettyä niin syytä ottaa huomioon että World Cup oli muutaman viikon projekti. Nykyn tapauksessa tämä on hommaa vuoden ympäri.
S7
11/02/2017
Kai sitten saa puolpäiväsen tai 1/4 osasen palkkaa, kun about ton verran hommissa ;-). Tolla tavallahan tää ois hyvä homma jatkoskin, ei menis turhaa liiton rahoja :-D
Pepe
11/02/2017
Änärikortti ja änärikortti. Ei tässä kai kysymys ole mistään korteista vaan siitä kuka valmentaa Suomen salibandymaajoukkuetta. Ja se on Petteri Nykky-Samu Kuitunen-kaksikko, joka on paras mahdollinen valmentajapari, jonka tällä hetkellä voi saada. Olisi ollut vääryys ja resurssien tuhlausta olla käyttämättä tilaisuutta hyväksi, kun he olivat saatavilla. Eiköhän se Kettusen aika ihan oikeasti jo tullut tiensä päähän.
Jonninmoinen friikki
11/02/2017
Pepelle; eihän Nykyn taitoa/osaamista kukaan epäile vaan kaksoisroolia.
Köyhä liitto?
11/02/2017
Ex-viestintäpäällikkö teki täysipäiväisesti TV-toimittajan töitä. Ex-päävalmentajalla oli kaksi virkaa ja nyt uudella päävalmentajalla kolme; päävalmentaja, seurajoukkuevalmentaja ja golf-valmentaja. Liitolla ei kai ole varaa maksaa kunnollista palkkaa, kun ihmisten pitää painaa monessa duunissa?
Pepe
11/02/2017
Friikille onnittelut onnistuneesta nimimerkistä. Mikä sinua Nykyn valinnassa ja vuoden kestävässä tuplaroolissa niin kovasti pelottaa? Että Nykky suosii Classicin pelaajia maajoukkuevalinnoissa? Ymmärsin että olit samaa mieltä siitä, että Nykky on paras vaihtoehto maajoukkueelle. Eikö siinä tapauksessa ole hieno juttu, että hän ylipäätään oli saatavilla ja että maajoukkue saa hänet MM-kisavuodeksi?

Vai sekö sinua pelottaa että Nykky hajottaa aikansa ja energiansa ja ne ovat pois maajoukkueelta? Älä ole siinäkään tapauksessa huolissasi. Nykky osaa varmasti resurssoida voimavaransa. Kaksoisrooli on maailmalla ja Suomessakin ihan yleinen tapa...Sammelvuo, Dettman...Doug Shedden oli samaan aikaan Jokerien ja Leijonien valmentaja ja joukkue otti mitalit sekä Euro Hockey Tourilta että MM-kisoista.

Amerikkalaisissa ja kanadalaisissa maajoukkueessa kaksoisroolit ovat arkipäivää ja ne pärjäävät sekä urheilullisesti että taloudellisesti varmasti salibandylle...Ja ilmiö on siellä täysin normaali. Kukaan ei vikise. Miksi te puuhelmirimpulat kitisette joka asiasta? Herätkää nyt pikkuhiljaa tai pistäkää hameet päälle ja menkää nurkkaan häpeämään. Vai onko itkemisesi säbälle tyypillistä omaan pesään paskomista ja politiikkaa, jossa aina täytyy yrittää vetää omia päättäjiä kölin vaikka ne tekisivät URHEILULLISESTI ja LAJIN kannalta hyviä päätöksiä kuten nykyjohto, joka ei keskity kenenkään kumartamiseen ja poliittiseen peliin.
Alakatsomo
11/02/2017
Eli Kettusen tuplarooli oli aivan kestämätön mutta tämä tuplarooli ei. Asia selvä, urheiluihmiset ymmärtävät..
Ahonen
11/02/2017
Mitenkäs apuvalmentajat? Ahonen ollu pitkään maajoukkueen mukana ja samalla seurajoukkueessa, kai koko valmennustiimi tietää pelaajien loukeista/heikkouksista? Onko ongelma?
11/02/2017
Alkemisti - Petteri Nykyn tarina
On formulatoimittajien Oskari Saaren kirjoittama kirja.
Tästä tuo alkemisti nimitys tulee.
Toisinajattelija
12/02/2017
Jos urheiluihmisen mittari on se ettei ala miettimään niin kovin paljoa niin ei ehkä kannata edes tavoitella urheiluihmisen imagoa. "Jos et ajattele toisin niin ajatteletko ensinkään."
Loppu
12/02/2017
Ihan sama, tää laji kuopattiin sillä et Jarkko Nieminen pelailee mestari joukkueessa. Piste.
Jonninmoinen friikki
12/02/2017
Nykyn tuolaroolin, valmentajana, sijaan olisin ollut tyytyväinen jos hönet oltaisiin nimitetty Kettusen pestiin &:majun päävalmentajaksi.
Nähdäkseni parempi kombinaatio kuin jokapäiväinen seuragalmennus & maju.
Käsittääkseni hän ajelee pk-seutu - Tre väliä nyt jo....nyt taitaa sitten tulla mittariin huikea määrä viel lisää.
En kyllä usko, että tällauset tuplavalmennuspestin saa houdettua ilman että jompikumpi väistämättä kärsii.
S7
12/02/2017
Jos Jarkko ongelmista suurin, tämän ongelman juuret ovat Nykyssä, jonka idea koko toi homma oli.
Niinpä
12/02/2017
Onhan kansanedustajatkin muissa hommissa eikä Suomi kärsi yhtään.:-) Antakaa ihmisten touhuta.parempi sekin kun kotona löhötä. :-)
Heh
12/02/2017
Missä muissa hommissa kansanedustaja on niinkuin yleensä toimikautensa aikana kuin kansanedustajan tehtävissä. Valehtele vähemmän tai hanki paremmat tiedot. :)
Ihmettelijä
12/02/2017
Hyvä Nykky, eikös sinun tavoite ole juuri opettamaan pelaajia ajattelemman omilla aivoilla ja tekemään oikeita ratkaisuja! Jostain olin näin lukevinaan. Jos et keskustele asioista pelaajien kanssa niin miten he oppivat ajattelemaan omilla aivoilla? Ihmiset jotka miettii eivät ole urheiluihmisiä, naurettava kommentti. Ajattelu ja itsenäinen ajattelu on aina kuulunut urheiluun ja toivottavasti tulee kuulumaan myös sinun majukauden jälkeenkin. Vai onko se vain niin, kun ajattelu kohdistuu sinuun silloin ei saa ajatella muutoin ajettelu sallittu.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.