Liigat

Pääkallogallup: Liigaseurat vastustivat Nykyn kaksoisroolia – kompromisseista kysyttiin vain muutamalta seuralta

13.02.
2017
25 Kommenttia
10
Liigat

Petteri Nykky toimii Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajana seuraavat neljä vuotta. Kuva: Mika Hilska

Pääkallo.fi palasi tällä viikolla Suomen miesten salibandymaajoukkueen päävalmentajan valintaan. Teetimme anonyymin gallupin liigaseurojen kannoista ja vastaukset puhuvat sen puolesta, että Petteri Nykky sekä maajoukkueen että Classicin päävalmentajana ei ole ollut ratkaisuna muiden liigaseurojen mieleen, vaikka Ismo Haaponiemen kommenteista tällaisen kuvan saikin.

Gallupin edetessä selkeni monikin asia eri lähteistä. Koko tarina menee jokseenkin näin:

Alkuperäisen Salibandyliiton sorvaaman sopimuksen mukaan Nykky olisi jatkanut koko nelivuotiskauden myös Classicin pääkäskijänä. Aktiivinen liigaseuran pomo sai tästä vihiä ja kysyi mielipidettä muilta seuroilta. Kaikki 13 seuraa tyrmäsivät tämän vaihtoehdon. Tältä osin Helsingin Sanomien torstainen skuuppi pitää kutinsa.

Täten nyt solmittu vuoden ”siirtymäsopimus” on ainoastaan viime hetkillä sorvattu kompromissi. Tästä vaihtoehdosta on kysytty ainoastaan muutamalta liigaseuralta ja vaikka Haaponiemi perjantaina sanoi, että on keskustellut yhden henkilön kanssa, joka oli sanonut edustavansa muita. Tämän lisäksi hän oli keskustellut kahden eri liigaseuran edustajan kanssa, jotka ovat omilta osiltaan viestittäneet, että homma on ok.

Ainakaan gallupkierroksen perusteella liigaseurat eivät ole olleet tässä yhtenäisessä rintamassa. Ehkä huolestuttavinta on se, että kaksi joukkuetta koki, että heiltä ei ole kysytty asiasta ollenkaan. Vastustuksesta vaiettiin osin siksi, että sarjan julkisuuskuvaa haluttiin varjella. Gallupin perusteella tuplaroolin puoltajia ei ole kuin muutama ja nämäkin puoltavat nimenomaan kompromissiratkaisua, josta kaikki seurat eivät ilmeisesti olleet tietoisia.

13 vastaajaa (Classicilta ei kysytty)

Vastustusta: Kahdeksan seuraa
Meiltä ei kysytty: Kaksi seuraa
Hyväksytään tuplarooli kompromissiratkaisuna: Kolme seuraa

Vastaajien kommentteja:

”Meiltä ei ole kysytty”

”Meidän kanta on se, että tämän kompromissiratkaisun takana voidaan seisoa. Ensimmäinen vuosi ei ole merkittävä, sittemmin pääsee keskittymään MM-kisavuonna.”

”Meiltä ei ole kysytty. Ei ole kysytty mitään.”

”Lähtökohtaisesti vastustettiin tätä, mutta tämä kompromissiratkaisu on ihan ok. Aikoinaan on juteltu, että nykypäivänä ei voi olla tuplaroolia maajoukkueen päävalmentajana.”

”Periaattessa vastustettiin. Vuoden siirtymä menee juuri ja juuri läpi. En usko, että mikään muu seura paitsi Classic ole sitä mieltä, että on ihanteellinen. Ei kukaan muukaan seura varmasti tykännyt tästä.”

Täsmennys: Ismo Haaponiemi sanoi perjantaina, että on keskustellut yhden henkilön kanssa, joka on omien sanojensa mukaan edustanut liigaseuroja. Tämän lisäksi hän on keskustellut kahden muun liigaseurojen edustajan kanssa henkilökohtaisesti. Täten hän ei väittänyt itse kysyneensä kaikkien seurojen kantoja. Tämän Haaponiemi halusi täsmentää vielä itse.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Wäinö
13/02/2017
Hienoa kun kysyitte - iso peukku tälle! Ihan pikkuruinen miinus otsikolle, pitäisi olla "kompromisseista" kysymys, varsinkaan kun ei olla kauneuskisoissa :)
46
13/02/2017
Antaapa hyvän kuvan Haaponiemestä ja muista. Ja tätä lajia halutaan Olympialajiksi :D
Hietanen
13/02/2017
Pääkallo näyttäytyy riippumattomana kanavana! Mää ihmettelen oikke kauhiast tämmöst ja ole niinkun klapil päähä lyöty.
Jamo
13/02/2017
Eli Nykyn mielestä salibandyliigaseurojen johdossa ei ole urheiluihmisiä ollenkaan kun pohtivat kaksoisroolia? Hyvä pohja lähteä tekemään yhteistyötä...
nikkeri
13/02/2017
kyllä juuri tämän takia olympiahaaveet voidaan unohtaa. oispa Ahde vielä töissä nii vedettäis isolla jo ens olympialaisissa
Pate
13/02/2017
Ihan turhaa kysellä rupusakeilta kun ei ole edes maajoukkuetason pelaajia....
Pepe
13/02/2017
Kaksoisrooli on maailmalla ja Suomessakin ihan yleinen tapa...Sammelvuo, Dettman...Doug Shedden oli samaan aikaan Jokerien ja Leijonien valmentaja ja joukkue otti mitalit sekä Euro Hockey Tourilta että MM-kisoista.

Amerikkalaisissa ja kanadalaisissa maajoukkueissa kaksoisroolit ovat arkipäivää ja ne pärjäävät sekä urheilullisesti että taloudellisesti varmasti tarkastelussa Suomi-salibandylle...Ja ilmiö on siellä täysin normaali. Mutta kukaan siellä ei vikise. Miksi te puuhelmirimpulat kitisette joka asiasta? Herätkää nyt pikkuhiljaa tai pistäkää hameet päälle ja menkää nurkkaan häpeämään.

Ja mitä päätöksenteosta tulisi, jos jokaiselta rimpulalta pitäisi lupa kysyä? Salibandyssä se ei sitäpaitsi onnistuisi edes teoriassa koska kulttuurille on tyypillistä jatkuva omaan pesään paskominen ja politikoiminen.
Heikki
13/02/2017
Kyllähän tämä case nyt niin rumaksi alkaa menemään, että eihän tässä ole muuta mahdollisuutta Nykyllä kuin jäädä seuratoiminnasta pois jo tämän kauden jälkeen. Haaponiemi jää jatkuvasti kiinni suoranaisista valheista ja kuten JAMO laittoi, niin aika nihkeästi alkaa Nykyn yhteistyö seurojen kanssa kun lähti haukkumaan seurojen päättäjiä. Ei ehkä suoraan, mutta viesti on lähetetty. Huono tilanne kaikkien kannalta ja nyt jos koskaan tarvitaan ryhtiä ja rohkeutta. Haaponimeltä irtisanoutuminen valheitten takia ja Nykky ulos Classicista.
mestaruuskaan ei riitä
13/02/2017
että tälläinen soppa, ja kettunen piti ihan väkisin vaihtaa pois, kysyn vain miksi?
Jonninmoinen friikki
13/02/2017
Tulihan se selville sieltä - kabinettipäätös jonka takana ei kovin moni.
Pienenä lajina pysytään kun tällaisia päätöksiä tehdään.
Mut pienikin on kaunista ja itse aion olla aktiivisesti mukana paikallisesti kehittämässä toimintaa.
Maju ei ottanut askelta eteenpäin tällä päätöksellä, mikä harmitaa.
Nykky peräsimessä & huippu-urh.johtajana olisi maittanut.
don passo
13/02/2017
Eihän tämä nyt hyvältä näytä. Liitto itse on puhunut eri yhteyksissä toiminnan läpinäkyvyyden merkityksestä, ja siitä että Liitto haluaa olla seuroja varten. Tämä(kin) keissi osoittaa, että käytännössä toimitaan juurikin päinvastoin - puheilla ja teoilla ei ole mitään yhteyttä. Yksi kiho saa edelleen mitä tilaa, ja muut vikisevät.

Ja mikä mahtaa olla Petri Kettusen positio jatkossa - jääkö tähän liiton sirkukseen Nykyn esimieheksi, vai katsooko parhaaksi nostaa kytkintä? Jälkimmäinen jos mikä kruunaisi tämän farssin.
Jonninmoinen friikki
13/02/2017
Eihän Kettunen minnekään saamastaan suojatyöpaikasta lähde.
Liittyy vuosikymneniä liitossa työskennelleiden arvokkaaseen kerhoon.
Hä?
13/02/2017
Siis koska liigaseurat on valinnu päävalmentajan?
Heh heh
13/02/2017
Ei kai siellä liitossa työntekijöitä tarvita?Eikös liigaseurat voi ottaa kaiken hoitaakseen?
jz
13/02/2017
Aika rohkeaa Pääkallolta! Ja siis samalla tietysti pirun iso peukku.

Itse aiheesta en osaa olla kauhuissani, mutta ihan turhaanhan tässä nyt Nykky kommenteillaan ja liitto näillä oudoilla toimillaan saa asiaan hieman tympeää makua.
Minäpahoitinmieleni
13/02/2017
Pepelle iso peukku kommentistaan!
Juoskaa
14/02/2017
Juoskaa. Passo vetelee naruista niin raivoisasti, että kulissit uhkaa kaatua. Nykky on turvassa Passon taskussa. Fanipojat kirkuu.
Jonninmoinen friikki
14/02/2017
Kiitos Pääkallolle jutusta.
Kiinnostaisi kovasti lukea Petri Kettusen pestistä huippu-urheilun johtajana.
S7
14/02/2017
Sinänsä turha tässä kohtaa vain yhtä lajia dumata, ei nyt kovin kauas tarvii mennä, ja näkee minkälaisia kabinetti päätöksiä suomen suurin laji tehnyt. Mites noi junnukisat menikään? Ehkä nyt parempi vikistä etukäteen kuin jälkikäteen...
TÄH?
14/02/2017
Hyvä Pepe! Juuri näin se menee, muualla.
Ja se on ihan sama kuka tai mitä olisi valittu niin aivan sama huuto olisi alkanut.
Kaikkia ei tarvitse miellyttää edelleenkään, kunhan saatais edes jotenkin hommat pyörimään.
Elän salibandykuplassa
15/02/2017
Ymmärrän, että me peräkammarin pojat huutelemme näillä palstoilla keskenämme eivätkä tänne juuri todellista elämää elävät vaivaudu, mutta aikamoisen illuusion ja utopian olemme saaneet rakennettua kun kuvittelemme että huippu-urheilussa kysytään seuroilta, kenet saa valita maajoukkueen päävalmentajaksi ja millä ehdoilla. Missä...siis missä lajeissa oikeasti niin toimitaan? Mitä siitä tulisi, jos pitäisi kysyä kaikkiin päätöksiin lupaa ja mielipidettä hepsiltä, kepsiltä ja sepsiltä ja vielä erikseen tietysti Heikiltä, joka sitten päättäisi miten juttu on, koska hän tietää. Mitenkähän tästä kuplasta pääsisi ulos?
Salibandy tulee, oletko valmis?
15/02/2017
Säbän ulkopuolelta tulleena nämä jutut ihmetyttävät. Salibandyliittoa voi kyllä kiittää siitä että toiminta on nykyään paljon läpinäkyvämpää ja seuroja kunnioittavampaa kuin aikaisemmin. Ymmärrettävää on, että liiton työntekijät ja johto eivät voi kysyä kaikkea seuroilta. Hyvä, että nykyään päätöksiä tehdään urheilulliselta pohjalta ja lajin hyväksi. Salibandyn jatkuvaa kasvua kadehditaan monissa urheilupiireissä ja laji nähdään monilla tahoilla jopa uhkana. Se tulee esille mm. kun seuraa yleistä säbää vähättelevää keskustelua. Salibandyihmisten pitäisi pikkuhiljaa oppia tekemään kompromissejä ja alkaa näkemään myös yhteinen etu sen sijaan, että tappelemme koko ajan keskenämme ja ajattelemme pelkästään oman pienen piirimme etua. Meidän pitää puhaltaa enemmän yhteen hiileen, jotta saadaan myös koko lajin merkitys ja arvostus nousemaan.
Jos ei kysytä
15/02/2017
Niin ei pitäisikö antaa myöskään kuvaa, että on kysytty.
Heikki
15/02/2017
Täällä nyt ei selkeästi haluta ymmärtää kahta isoa ongelmaa vallitsevassa tilanteessa. Miksi on todella haitallista ja ongelmallista se, että maajoukkueen valmentaja toimii myös seurajoukkueen valmennuksessa. Ongelma on siinä kun joukkueen manageri keväällä neuvottelee pelaajasopimuksia ja antaa rivien välistä ymmärtää miten paljon helpompaa on päästä maajoukkueeseen, kun maajoukkuevalmentajalle pääsee antamaan näyttöjä useita kertoja viikossa, kun muissa joukkueissa vain satunnaisissa tilanteissa ja lähinnä peleissä jossa vastustajan valmentaja on se jolle pitäisi näyttöjä antaa. Ei ole vaikea miettiä mihin silloin halutaan kirjoittaa ja mitä se tekee liigan tasolle, kun yhteen tai kahteen (niihin missä maajoukketoimijoita on) joukkueeseen kertyy niitä maajoukkuetta kiinnostavia pelaajia. Siinä on sitten helppoa kailialoitten ja muitten huudella heikoista vastustajista kun on itse valinnut kuten on valinnut. Kilpailu vääristyy kun esim jollain Salballa ei ole mitään mahdollisuutta saada maajoukkuetason vahvistusta kun ei organisaatiossa ole ketään jolla on suhteita Alakiventielle. Maajoukkueen valmentajan lausunto asiaa ihmettelevistä onkin jo sitten ihan oma ongelmansa. Vaikea olisi ainakin omalta osaltani istua avoimin mielin pöydässä henkilön kanssa joka on kysenalaistanut minun urheilu lojaalisuuteni ja lajin kehityksen halukkuuteni.

Toinen ongelma on Haaponiemen totuudenvastaiset puheet. Suorastaan valheet. Haaponiemen asemassa oleva henkilö ei voi, eikä saa totuuden vastaisilla lausunnoilla ajaa itselle tärkeitä asiota, jos lajikenttä on laaja-alaisesti ja enemmistöltä Haaponiemen ajamia asioita vastaan. Pääkallon tänään julkaisema juttu aukaisee aika hyvin sen mikä on Haaponiemen tapa toimia. Haluaako laji-ihmiset oikeasti, että suorastaan diktaattorimaisesti asioita hoitava ihminen on se meidän tärkein asioista päättävä henkilö.

Heikiltä ei tarvitse kysyä, mutta laji-ihmisiä kannattaa kuunnella.
sammakko
16/02/2017
Heikki on ytimessä: pelaajat huipputiimeistä huutelee että tehkää jotakin. Huipputiimien managerit pyytävät lisää rahaa ja muita etuja heille, jotta lajin tasoa voisi nostaa keräämällä pelaajat muilta seuroilta... Ja sitten tulee epätasaisia pelejä. Jännä. Mutta ehkä CC menee paremmin ens vuonna ja kaikki on tyytyväisiä suomalaisen salibandyn tasosta.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.