Kommentti: Juniorisarjojen uutisointiin ja kommentointiin muutoksia

Kuvituskuva: Esa Takalo

Kuvituskuva: Esa Takalo

Jokunen teistä on ehkä huomannutkin, että kaikkien juniorisarjojen ennakoiden kommentointi on tällä hetkellä suljettuna. Esitän seuraavassa muutamia syitä miksi näin on nyt ja tulee olemaan myös jatkossa.

Ensinnäkin syy siihen miksi näin kävi oli se, että jälleen yhden ennakon kommenttien sisällössä päästiin siihen pisteeseen, että kommentoinnista uhattiin tehdä rikosilmoitus. Tällainen samanlainen tapaus sattui muutama kuukausi takaperin ja silloin toimenpide oli samanlainen, eli kommentointi suljettiin välittömästi kaikista asianomaisista jutuista.

Mikä meidän kannalta on tässä sangen ongelmallista on se, että olemme lopulta vastuussa kommenttien sisällöstä ja joutuisimme mahdollisesti vastuuseen, jos nähtäisiin, että kommentoinnissa on tapahtunut rikos. Vaikka mitään ei tapahtuisi, niin jo pelkästään tuollaisten seikkojen harkinta tarkoittaa sitä, että monilta osin on menty liian pitkälle.

Kesän jälkeen pohdin syvästi sitä, että kannattaako junioreiden ennakoita enää tehdä johtuen lukuisista muistakin ongelmista niiden saralla. Tekijöitä ja avustajia on ollut vaikea löytää, eikä varmasti vähiten siksi, että yleisin saatu palaute anonyymeiltä kommentoijilta anonyymeille kirjoittajille on lähinnä negatiivista. Päätin antaa näille sarjoille kuitenkin vielä toisen mahdollisuuden, koska kiinnostus sarjoja kohtaan on kova.

Miksi sitten juniorisarjoista on ylipäänsä kirjoitettu? Ajatus on ollut se, että voitaisiin avata lajissa myös sellaisesta osuutta, joka on isossa kuvassa merkityksellistä, mutta joka jää pääsarjojen eli niin sanotun jäävuoren huipun varjoon. Lähes kaikki aikuispelaajat ovat kuitenkin joskus olleet junioreita.

Ongelma tulee kuitenkin siinä, että varsinkin alaikäisistä, joita suurin osa alle A-ikäisistä pelaajista edustaa, ei voi kirjoittaa täysin samalla tavalla kuin aikuisiän ylittäneistä. Tuon ikäisten pelaajien arviointi ja nimeltä kommentointi on erittäin hankala yhdistelmä ja ei lopulta varmastikaan kenellekään hyödyllistä.

Täten olemme toimituksen muiden jäsenten ja sidosryhmien kanssa tulleet yksimieliseen päätökseen siitä, että junioriartikkeleiden kommenttiosiot pysyvät tästä eteenpäin kiinni. Kausiennakoita tai muita kirjoituksia ei tule enää alle A-juniori-ikäisistä ja valitettavasti viime aikaisten tapahtumien perusteella päätös on ollut helppo. A-junioreiden ennakoiden ja juttujen kommenttiosion avaamista harkitaan tulevaisuudessa.

Joku kommentoi nyt, että miksi ette ole moderoineet kunnolla? No, yritetty on kyllä, mutta työ on aivan järjetön, kun viestejä paukkuu parhaimmillaan päälle 100 kappaletta päivässä. Se on tällä hetkellä kolmen aktiivitekijän toimitukselle liian iso määrä ja syö turhaan vähäisiä resursseja.

Toinen kysyy, että miksi kommentointiin ei vaadita esimerkiksi rekisteröintiä? Tämä on asia jota tullaan jatkossa kehittämään, ja siitä on käyty paljonkin keskusteluja, mutta optimiratkaisua tälle saitille ei ole vielä olemassa. Se ei siis tässä tapauksessa toimi argumenttina, vaikka sen suhteen on varaa kehittää sivustoa ja ollaan kehittämässäkin. Valitettavasti kaikki asiat eivät etene aivan toivotulla tahdilla. Kyseinen seikka ei kuitenkaan vielä poistaisi tämän aihepiirin ongelmia.

Junioreiden suhteen tärkein argumenttimme on kuitenkin se, että 12-17-vuotiaiden pitäisi saada harrastaa rauhassa ja on meidänkin osalta ollut varmasti virhearvio tehdä ennakoita noista sarjoista. Useimmissa lajeissa näistä ikäluokista ei ole ollut ennakoita tarjolla ja meilläkin nämä ovat menneet aika kauaksi omasta ydinosaamisalueista. Harrastamisen pitää olla kivaa lapsille, eikä ole oikein, että kasvuikäisiä pilkataan ja ruoditaan verkossa epäreilulla tavalla.

Joku saattaa syyttää ylilyövistä kommenteista pelkästään lapsia, mutta valitettavasti syyttävä sormi osoittaa monesti myös meitä ja teitä aikuisiän ylittäneitä.

30 comments

  1. Onpa harmi että kaikilta ei asiallinen kommentointi onnistu! Juttuja oli mukava lukea ja kuulla ajatuksia tulevasta kaudesta. Toimituksen jutut junioreista ja joukkueista oli mielenkiintoisia. Ehkä keskustelu siirtyy jinnekin muualle!?

  2. Näin vilpittömästi kysyn, että kannattaisiko tehdä ”jatkoajat” ja erottaa keskustelu uutissivustosta? Luokaa foorumi ja ulkoistakaa moderointia tietyille nimimerkeille? Jotenkin se vaihtoehto, että ”suljetaan keskustelu” ei oikein kuulosta hyvältä vaikkakin ymmärrän miksi ylläpito päätyi tähän.

  3. Kaikin puolin asiallinen kirjoitus! Itsekin joskus tullut syyllistyttyä liialliseen provoamiseen, mikä on turhaa ja väärin. Posin kautta!

  4. Täysin oikea ratkaisu. Lapsille oikeus harrastaa ilman ulkoisia paineita.

  5. Kääritään nämä lapsukaiset vielä kuplamuoviin ja sitten kimppatilaus Kiinasta kukkahattuja. Osa kirjoituksista toki törkeää panettelua, mutta sitä kuule livenäkin katsomosta ilman mitään moderointia joka pelissä. Pääkallon resurssiongelman ymmärrän hyvin ja siksi kommenttiosaston sulkeminen varmaan ainoa ratkaisu sivuston imagon puolesta. Lapsien oikeuteen lapsuuteen ja paineettomaan harrastukseen vetoaminen on taas näitä vapaan kasvatuksen jargoneita. Kuunteletteko te koskaan kuinka tämän ikäiset keskustelee keskenään? Joka tapauksessa SM tasolla tuohon huuteluun ja ilkeisiin kommentteihin joutuu tottumaan joka tapauksessa. Mitä parempi olet, sitä enempi kommentteja riittää. Alasarjoissa pelaavat pitäköön lapsuutensa ja paineettoman harrastuksensa, SM sarjassa pelaavien on syytä tottua pettymyksiin ja pahoihin sanoihin, halusit tai et. Minulle aivan sama tämä kommenttien sulkeminen. Se on tuo illuusiossa elävien kommentointi asiasta, joka häiritsee. Mielipiteet on kuin missikilpailussa.

  6. Siis rikosilmoitus? Komppaan edellistä , oletteko kuulleet miten 13-18 vuotiaat ”keskustelee” toistensa kanssa? Hyvää keskustelua muutamaa törkeää kommenttia lukuunottamatta (ei mitään verrattuna tuohon keskenään puhumiseen) Kiitos kukkahattutädeille tästä(kin).

  7. Aika surullista. Nämä juniorikeskustelut oli se syy miksi pääkallon sivuille tulin takaisin useasti viikossa. Nyt se lysti on valitettavasti näemmä loppu. Aikuisten spekulaatiot ei vois vähempää kiinnostaa… Sorry vaan. Ja tarkennukseksi: ikää on mittarissa 40+ joten ei tässä mitään teinejä olla.

  8. siis sählyn sm-tasolla junioireissa pitäisi kestää huutelua ja haukkumista ulkonäköön esim hörökorviin tai muuhun? uskomatonta tuubaa, kannustaminen ja psyykkaaminen on ok. Kannattaa miettiä että onko psyykkaamista haukkua toista ihmistä vaikka omalla sairaudella, jollain poikkeamalla esim hörökorvat. Ei kuulu lajiin, myöskään muu pelinulkopuolinen asia ei kuulu psyykkaamisen piiriin. Kyseessä on kuitenkin nuoria vasta aikuistumassa olevia ihmisiä. Mielelläni tapaisin sinut kyllä nimimerkin, voidaan porukalla tulla ilkkumaan sinua vaikka työstäsi, ehkö haukkua lapsiasi sinulle, tai olisiko että haukutaan sinun puolisoasi tai sinua sille. Todetaan vaan että kun kerran pääkalloon kirjoittaa niin kyllä se pitää kestää. Nyt oikeasti valot päälle

  9. Tuskin tässä on kyse alaikäisten huutelusta alaikäisille. Eiköhän enemmän ole kyse siitä, että isit ja sedät on saunakaljan jälkeen menneet haukkumaan sen vastustajan maalitykin. Sääli. Ymmärrän Pääkalloa, ei toisten tunaroinnista kannata kaikkea vastuuta kantaa.

  10. Juurikin näin ja pahimmillaan haukutaan palstoilla myös se oman joukkueen mahdollinen uhka omalle pojalle, siis oman nuoren joukkuekaveri. Siitä ei ainakaan hyvää tulosta synny. Näin saadaan joukkuehenki kadotettua aikuisten toimesta.

  11. Oikea ratkaisu laittaa säppiin kommentointi, jos läikkyy yli. Ennakot junnusarjoista olivat mukavaa luettavaa. Harmi, jos ne jäävät jatkossa tekemättä.

  12. Nyt oli hyvin kirjoitettu. Pidetään järki päässä.

  13. Kertakäyttöisen nimimerkin taakse on vain liian helppo piiloutua. Katsokaa nyt vaikka näitä nimimerkkejä tältä sivulta, kuulostaako helposti tunnistettavilta?
    HYVÄ KIRJOITUS
    KYLLÄ
    EI
    KYLLÄ NIMIMERKILLE
    VARATUOMARILLE
    ja
    -> KYLLÄ NIMIMERKILLE

    Kyseisten kommenttien tasoon en sinällään ota kantaa.

  14. Hyvä päätös sulkea kommentointimahdollisuus! Ennakkoja silti jään kaipaamaan, enpä ole koskaan aiemmin käynyt näin tiheään pääkallolla. Ehkä kausiennakot voisi kirjoittaa mainitsematta nimiä tai viittaamatta yksilöihin?

    Olen jonkun verran tekemisissä ennakoissa ilmenneiden joukkueiden juniorien kanssa ja kuullut kuinka he kävivät usein lukemassa näitä keskusteluja. Joku on innoissaan kun löytää oman nimensä ja miettii että kukakohan maajoukkuevalmentaja siellä kommentoi, joku toinen kertoo, että mä laitoin ihan läpällä sinne omat ehdotukset, jne.

    Ei ole mitään järkeä verrata tätä keskustelua siihen, mitä nuoret käyvät keskenään. Jos joku valmentaja puhuu nuorille niin kuin he puhuvat toisilleen, niin suosittelen katsomaan peiliin tai jopa lopettamaan sen valmentamisen. Tai jos joku aikuinen kirjoittaa nuorista nettiin niin kuin nuoret puhuvat toisilleen, niin silloinkin pitäisi mennä itseensä.

    Sama nettikeskustelun ongelma on joka puolella ja valitettavasti nimellä kirjoittaminenkaan ei ole asiaa auttanut kuin osittain.

    Täältä tähän.

  15. Kommentointi vain rekisteröidylle nimimerkeille. Tällä kyllä karisee ylilyönnit. Itselle pääkallo on ollut pitkälti foorumi, jossa on kiva poiketa kommentteja lukemassa. Valtaosa niistä ihan asiallisia. Kävijätilastot romahtaa pääkallolla päätöksen jälkeen, joten nopeasti nimimerkkien rekisteröinyi kuntoon ja komenttiosiot auki.

  16. Ymmärrän Pääkallon perustelut asiassa, mutta tässä on kulunutta ilmaisua käyttääkseni lapsi menossa pesuveden kanssa. Nämä junnuennakot ovat järjestään olleet luetuimpien juttujen kärjessä, joten ne kiinnostavat. Minusta kaikki olennaiset ongelmat liittyvät nimenomaan kommentteihin, eivät niinkään itse ennakoihin. Miksi ei ennakoita voisi tehdä yksinkertaisesti niin, että kommenttiosiot pidetään suljettuina? Tähän toki pätee edelleen vasta-argumenttina, ettei osaamista ja resursseja ole sekä se, että lasten pitää antaa harrastaa rauhassa, mutta miten ihmeessä joku ennakko häiritsee kenenkään harrastamista. Niissä mainitaan jonkun näkemykset joukkueiden vahvuuksista ja heikkouksista sekä voimasuhteista joukkueiden välillä. Sen lisäksi on nostettu muutama kärkinimi esille. Ei ennakoissa ole ruodittu yksittäisiä pelaajia mitenkään sen kummemmin. Jos resursseista ja osaamisesta on pulaa, eikö voisi yksinkertaisesti laittaa kiertokyselyn SM-joukkueiden valmentajille ja he voisivat vastata muutamiin kysymyksiin omista joukkueistaan ja vastustajista. Tästä ei koituisi kenellekään pahaa mieltä. Mielestäni voisi tarpeen tullen konsultoida myös esimerkiksi U16-maajoukkueen valmentajaa tai jotain muuta vastaavaa tahoa. Uskon vahvasti siihen, että näiden junnuennakoiden kautta saadaan vuosien saatossa lisättyä lukijakuntaa myös aikuisten säbäjuttuihin. Lajin kinnostavuushan on kiistatta nousussa.

  17. Mielestäni jos joku on ylimielinen tai törttöilee kentällä siitä pitää pystyä sanomaan esim täällä. Jos jollain on hörökorvat yms ja siitä haukutaan niin sehän on vain lapsellista ja toimitus voi varmaan poistaa ne.

    Ei mitään omalla nimellä olevaa tai kommenttien taso laskee Arton tasolle..

    Otetaan nyt vaan käyttöön se että kommenttia saa plussata tai miinustaa ja esim -10 tai -20 kommentti poistuu. Ei oo tän vaikeampaa.

  18. Jos Pääkallon resurssit ja aika ovat oikeasti niin vähissä etteivät he voi moderoida viestejä edes sataa päivässä kolmestaan tuskinpa resurssit riittävät https-suojaukseen vaadittavan lisenssin hankkimiseen ja tietokantojen muuttamiseen käyttäjäpohjaiseksi. Vievät enemmän aikaa kuin vuoden moderoinnit. Myöskin ilmeisen huonosti moderointi onnistunut kun kommentointiohjeissa lukee, että ”bännilistalle pääsee helposti” ja nyt puhutaan, että tarvitaan käyttäjä kommenttien tekemistä varten. Saman asian ajaisi myös jos moderaattorit osaisivat oikeasti bannata jonkun sivustolta. Erillinen sivusto, joka saisi pari omaa moderaattoria ja toimisi käyttäjätunnusten avulla voisi toimia, mutta juuri nuo resurssit poistavat tämänkin mahdollisuuden.

  19. Ilman muuta ennakot ok ja luettuja juttuja. Mut jos aletaan jauhaa samoista pelaajista kommentista toiseen, mennä ulkonäköön jne, kommenttien sulkeminen täysin oikea ratkaisu.

    Moni kommntoija, tässä ketjussa tai varsinkaan sarjojen ennakoiden kommenteissa, ei tajua mikä ero on kun kyse lapsista / nuorista tai aikuisista. Identiteetti lapsilla / nuorilla rakentumassa vasta ja usein ihan alkutekijöissään. Ei tartte olla kukkahattutäti tajutakseen että omasta ulkonäöstä tai vaikka pelillisistä heikkouksistakin lukeminen voi olla haitallista.

    Pelissä huudettu kommentti tulee ja menee, täällä kirjoitettu kommentti pysyy ja jää vaivaamaan.

    On totta että huippupelaajien totuttava siihen. Mut ei alaikäsenä.

  20. Mites kun osa junnuista pelaa samalla liigassa? ”Naisten” puolella ainakin jopa B-tyttöjä. Vaikiaksi mennee kommentointi..

  21. Sitten olisi sellainen vaihtoehto kuin esimoderointi. Se hidastaisi keskustelua, mutta ei tulisi kovin kalliiksi. Samalla Pääkallon olisi helpompi kantaa vastuunsa julkaisuista.

    Jos kävijämäärät romahtaa, niin romahtaa mainostulotkin, ja sitten saattaa vähentyä toimitusväki.

  22. Sitten olisi vielä sellainen vaihtoehto kuin esimoderointi jokaisella ihan siellä omien korvien välissä. Sellainen kun saataisiin toimimaan, niin kaikilla olisi täälläkin aivan varmasti helpompaa. Pääkallo tekee hiton hyvää duunia AINOANA lajin esilletuojana ja jengin suurin ongelma tuntuu olevan se, miten pystyttäisiin moderoimaan idioottimaisia kommentteja. No, siihen jo vastasinkin miten. Pääkallon jengille iso kiitos ja etenkin tämä päätös oli ainoa oikea.

  23. Nyt on mennyt monen elämä pilalla kun ei saa kirjoittaa mitä sattuu. Aika kauan tätä vatvotaan tämän otsikon alla. Jos ei puhe auta niin jotain sanktiota pakko laittaa. Jotkut voisivat perustaa oman sivuston koska tietää miten sitä pitää tehdä. Se kun on niin helppoa.

  24. Joel SIltasen kommentille: ”Aamen”.

    Jatketaan ja nautitaan lajista. Keskustelu on aina hieno asia, mutta muistetaan myös tuo pienellä painettu teksti ”Kommentoi”-painikkeen alapuolella…Ja siinähän lukee ensimmäisenä…

    ”Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta?”

  25. Voisiko Pääkallo tehdä kuitenkin välikatsauksia(juttuja) kauden mittaan junnujen sm-sarjoista?

  26. Hohhoijaa heti kun antaa rakentavaa palautetta (missä jengi ehdottaa kehitys ideoita) niin ne torpataan negatiiviseksi palautteeksi 😀 ja nämä ihmiset (jotka tulkitsevat kaiken negatiiviseksi) ovat siis parempia kuin ne haukkujat.. juujuu.. 😀

  27. Välikatsaukset kuulostaisi hyvältä. Ilman kommentointi mahdollisuutta tietenkin. Vai riittääkö teidän resurssit siihenkään?

  28. Koripallon puolella Koripallo.comin keskustelupalsta mielestäni toimii melkosen hyvin. Olisiko siitä ja sen ylläpidosta saatavana jotakin oppia mitä voisi apinoida tänne, jotta keskustelua voitaisiin helpommin ylläpitää ja vahtia?
    Vai pitääkö nostaa vaan kädet ylös ja todeta että koripallokansa on paaaaaalllljjjjooonnn fiksumpaa?

  29. Olisiko mahdollista käydä neuvotteluja salibandy.orgin kanssa jonkunlaisen yhteistyön luomiseksi?

  30. En kirjoita tälle foorumille omalla nimelläni, koska niitäkin voi muut väärinkäyttää. Siis että muut alkavat kommentoimaan toisten nimillä. Sitäkin on varmasti tapahtunut.
    Riski siis jo sinänsä, jos keskustelufoorumi ei ole oikein suunniteltu.

    Suomessa on selkeä tarve salibandyn keskustelufoorumille, toivottavasti toimiva sellainen saadaan aikaiseksi.

Comments are closed.