Divarit

Osa salibandysäännöistä on muuttunut – tässä uudet linjaukset

06.08.
2018
35 Kommenttia
3
Divarit

Osa salibandyn säännöistä muuttui tulevaa kautta ajatellen. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyn pelisäännöt päivittyvät neljän vuoden välein. Uusin versio salibandyn säännöistä on tullut voimaan 1.7.2018 alkaen. Tulevaisuudessa pelisääntöjä voidaan uudistaa kahden vuoden välein.

Kansainvälisen salibandyn sääntöjä noudatetaan kaikissa kansainvälisen Salibandyliiton (IFF) jäsenmaissa. Käännöstyö suomeksi valmistui huhtikuun 2018 alussa on ja sääntöjen suomennos on hyväksytty Salibandyliiton hallituksen kokouksessa 20.4.2018.

Salibandyn käytännön säännöt täydentyvät Suomessa pelisääntöjen lisäksi Salibandyliiton kilpailusäännöillä sekä erilaisilla sarjamääräyksillä, esimerkiksi pääsarjojen sarjamääräykset.

Seuraavassa keskeisimmät pelisääntöjen muutokset:

Rangaistuslaukaussääntö uudistuu
Hyväksytyn rangaistuslaukauksen määrittely on 1.7.2018 lähtien eteenpäin seuraava:

Rangaistuslaukausta suorittava pelaaja voi pelata palloa rajoittamattoman monta kertaa, ja liikkeen tulee olla keskeytyksetöntä kohti maalia. Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti. Pelaajan liikkuessa eteenpäin pallon liikettä eteen- tai taaksepäin ei tarvitse seurata erotuomarin toimesta.

Pelaaja ei saa koskea palloon rangaistuslaukauksen aikana enää sen jälkeen, kun maalivahti on koskenut palloon tai pallo on osunut maalin tolppaan tai ylärimaan. Mikäli pallo osuu maalin tolppaan tai ylärimaan ja menee sen jälkeen maalivahdin kautta maaliviivan yli keskiviivan puolelta, maali on kuitenkin hyväksyttävä. Peliaika pysäytetään koko rangaistuslaukauksen ajaksi.

Rangaistuslaukauksen yhteydessä ei enää tuomita kahden minuutin joukkuerangaistusta, vaikka rangaistuslaukaus epäonnistuu. Viiden minuutin joukkuerangaistus tuomitaan kuten aiemminkin.

Aktiivisuussääntö voimaan
Jos joukkue viivyttää oman maalinsa takana peliä järjestelmällisesti, voidaan siitä tuomita vapaalyönti vastustajalle.

Jatkuva väärä pelitapa
Neljään edelliseen kauteen jatkuvan väärän pelitavan jäähyn syykoodia ei ole ollut pelisäännöissä. Nyt jatkuva väärä pelitapa palaa jäähyn syyksi.

Päällä pelaamisesta ei enää jäähyä
Kun pelaaja pysäyttää pallon tahallisesti tai pelaa palloa päällä, seuraa vapaalyönti. Päällä pelaamisesta ei siis enää tuomita kahden minuutin jäähyä, vaan rikkeestä seuraa vapaalyönti.

Kiistapallo voi vaihtua vapaalyönniksi
Alkavalla kaudella väärin suoritetusta kiistapallosta voidaan tuomita vapaalyönti. Myös ottelun aloitus voi näin tapahtua vapaalyönnillä.

Kiistapallossa pelaajien rintamasuunta on oltava vastustajan päätyä kohti ja jalat samalla tasolla keskiviivaan nähden, oman maalin puolella. Mailaote on oltava peliote ja kädet mailan merkkiviivan yläpuolella lavat kohtisuoraan keskiviivaan verrattuna. Pallo on lapojen keskikohdalla ja lavat irti pallosta.

Keskiviiva-aloituksessa vierasjoukkueen pelaaja valitsee ensin mailan puolensa, päädyssä puolustaja. Ennen kiistapalloa vierasjoukkue on velvollinen vaihtamaan ensin. Kiistapallo voi mennä suoraan maaliin.

Kompressiovaatteet peliasun mukaan
Yksittäisissä otteluissa aluspaitojen, -housujen ja kompressiovaatteiden näkyville jäävien osien tulee olla peliasun, paidan tai shortsien päävärityksen väriset. Jaloissa sallitaan myös mustat asusteet.

Uudet pelisäännöt ovat kokonaisuudessaan tutustuttavissa:
Englanninkielinen versio (IFF)
Suomenkielinen versio

Salibandyliiton virallisia otteluita viheltävät erotuomarit koulutetaan uusimpiin pelisääntöihin syksyn 2018 aikana.

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Jeppe
06/08/2018
Hienoa että jatkuva väärä pelitapa tekee paluun. Tulkintahan on ollut olemassa kokoajan mutta jostain syystä merkki poistettiin välissä. Rankkari sääntö pelottaa koska nyt voi kävellä kohti maalia ja tehdä mitkä ilmaveivit tahansa. Tuskin enää veskoilla mahiksia kun pelaajat oppivat miten uutta sääntöä käytetään hyödyksi.
Sjarmo
06/08/2018
Näillä säännöillä neula-Mahukin ois saanu pallon sisään.
jaa
06/08/2018
Harvinaisen surkeesti muutetut säännöt.. mutta minkäs näille pelaajat voi..
Jep
06/08/2018
Niinku fudiksen rankkari, veskat ei koskaan torju! Rankku hyvä kun tuplarangaistus poistuu, joten saumat maaliin lienee pysyy samoina kuin ennen, joten turha vikistä
Arto Kilponen
06/08/2018
Mitä nämä viiden minuutin joukkuerangaistukset ovat noin käytännössä?
Pena
06/08/2018
RL-säännöstä...
"Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti."

Eli jos pelaaja liikkuu eteenpäi, palloa saa vispata mitenpäin haluaa ja sillä hetkellä kun pallo liikkuu eteenpäin saa pelaaja pysähtyä?

Tähän asti olin käsittänyt niin että sääntömuutoksen myötä pelaajan tulee liikkua kokoajan eteenpäin, mutta tuon määritelmän perusteella tulee rankkareiden seuraamisesta tuomareille kaksinverroin hankalampaa.
Turkulainen
06/08/2018
"Ennen kiistapalloa vierasjoukkue on velvollinen vaihtamaan ensin."
Mitä tämä tarkoittaa? Sitäkö, että vierasjoukkue laittaa ensin aloitukseen pelaajan, ja sitten kotijoukkue saa valita, laittaako leftin vai rightin pelaajan?
Tosin vierasjoukkue saa valita kuitenkin aloituksen puolen (varmaan lähes aina kämmeneltä)?
Vai mitä meinaa vaihtaminen tässä yhteydessä?
Turkulainen
06/08/2018
Ylläolevaan kommenttiini viitaten: vaihtaminen tarkoittaa tietty pelaajien laittamista kentälle ensin?
Mutta oleellista onkin, kumpi joukkue joutuu ensin valitsemaan, kenet laittaa aloitukseen (leftin vai rightin)? Etu on hyvinkin merkittävä nykyisillä tarkoilla aloitussääntötulkinnoilla.
Tuomas
06/08/2018
Aktiivisuussääntö, mitä ihmettä? Miksi joukkue ei voisi esimerkiksi kuluttaa alivoimansa loppuun maalin takana?
Aksu
06/08/2018
Saako tuossa kiistapallossa vierasjoukkue päättää lavan puolen huolimatta siitä, että vierasjoukkue olisi hyökkäyspäässä?
Cosmic_cowboy
06/08/2018
Siksi aktiivisuutta, että peliä jaksaa joku katsoa.
Arto Kilponen
07/08/2018
Minusta tuo on hyvä pointti, että pitäisikö aktiivisuussääntöä jotenkin muuttaa kun kentällä on eri määrä kenttäpelaajia? Siis esimerkiksi niin, että kun joukkue pelaa YV:tä, niin sen olisi hyvin nopeassa syklissä _pakko_ ajaa kiinni vastustajan maalin taaksekin?
Aksulle
07/08/2018
Ei, vaan "keskiviiva-aloituksessa vierasjoukkueen pelaaja valitsee ensin mailan puolensa, päädyssä puolustaja."
Junnu#8
07/08/2018
Kohta menee varmaan koripalloksi koko laji. Vielä puuttuu hyökkäysalueaika. Aktiivisuussääntö ei ole hyvä uudistus. Tuskin pelin tempo merkittävästi nousee säännön myötä. Ja rangaistuslaukaus sääntö ennestään oli hyvä. Miksi korjata jotain mikä ei ole rikki?
Katsoja
07/08/2018
Aktiivisuussääntö on oikean suuntainen muutos, palvelee myös meitä katsojia.
Toivotaan että pelleily maalintakana on nyt loppu.
Seuraavaksi voisi puuttua omalla puolustusalueella pelaamiseen esim. max 45 sek.
Vaikea ymmärtää jos halutaan pitää peli nykyisen kaltaisena, pahimmillaan puolustusalueella seisoskeluna.
Heh
07/08/2018
Aktiivisuus sääntö on raakile. Siihen pitäisi lisätä aikamäärä,mikä on viivyttelyä? 10 sek? 20 sek? 1min? Nyt se on taas tuomarin tulkinnasta kiinni mikä on viivyttelyä.
Heh
07/08/2018
Rankkarisääntö sama kuin lätkässä. Tarkoittaa sitä että maalivahdin homma vaikeutuu huomattavasti kun pallo saa liikuttaa taaksepäin. Täytyy varmaan alkaa mittauttamaan mailoja sitten. :-)
Viivytellään
07/08/2018
Tyttö puolelta löytyy seura mikä jäädyttää pelin jatkuvasti oman maalin taakse ja lopettaa pelaamisen täysin. Eihän siinä vastustaja voi mennä pois kaan ajamaan ja olla sitten alivoimalla. Hyvä uudistus nyt tarvii heidänki keksiä paremmat kuviot
Arto Kilponen
07/08/2018
Minusta oikea maksimiaika siihen oman maalin takana seisoskelulle olisi se, että joukkue ehtii vaihtamaan kentällisen. Sen jälkeen pitäisi pallo saada vastustajan alueelle ennen seuraavaa seisoskelua.
Jep
07/08/2018
Sisänsä huvittavaa, että jengi luulee sääntöjen muutosten olevan kiusallaan tehtyjä. Eiköhä tarkoitus ole tehdä pelistä viihdyttävämpää katsoa ja turhat ajanpeluut pois. Tuskinpa normaaleihin rauhoittamisiin puututaan, luultavasti selkeät, niinku se yksi 2minuuttinen viime kaudella.
Kaupunkilainen
07/08/2018
Nyt voi hyvällä omatunnolla päästää rankkarit maaliin :D
Jep
07/08/2018
Niin mutta jos torjuu, niin ei tuu ilmaista uutta yritystä yvllä, eli hyvä muutos!
Kilpaveljet
08/08/2018
Eikös rl- sääntö tarkoita, että sekä pelaajan että pallon pitää olla koko suorituksen ajan liikkeessä. Lisäksi pelaaja ja pallo eivät saa liikkua yhtä aikaa taaksepäin. Eli pallon mennessä taaksepäin pelaajan on liikuttava samanaikaisesti eteenpäin. Pysähtyä ei siis saa, ei pelaaja eikä pallo.
Keppimies
08/08/2018
Onko nyt mahdollista mennä rankkarissa selin veskan eteen ja tehdä jonkinsortin ilmaveivi tms, siten että veskalla ei kovinkaan paljon jakoa ole, koska olet itse siinä blokkina ettei veska sitä saa? Eli liikut itse etuperin veskan eteen, sitten selin ja hieno pyörähdys siitä?
Hupiukko
09/08/2018
Mitä jos hyppäät ja pusket pallon pois?
Jyrä
09/08/2018
Kuten aiemmin mainittu, aktiivisuussääntö jättää tuomareille paljon tulkinnan varaa. Toki varmasti tuomareiden koulutuksissa tätä speksataan.
Fiilistelijä
09/08/2018
Aktiivisuussääntöhän on ihan täyttä kuraa. Jos sä oot ansainnut itsellesi johtoaseman niin saahan sitä puolustaa miten haluaa. Minkä se pallollinen vastustaja sille voi jos karvaava joukkue ei osaa hommaansa ja karvata palloa pois? Aivan naurettavaa, seuraavaksi varmaan laitetaan että kaikkien joukkueiden tulee karvata W-kuviolla. Valoja päälle nyt
Aluspaidoista ym
09/08/2018
Tuo lämmittelypaidan/kompressiohousujen sääntö on kyllä ihmeellinen. Mitä väliä minkä värinen se on? Jos urheilija tarvitsee ko lisäasua peliasun alle, niin se pitäisi sallia. Kukahan tämän "olennaisen" sääntömuutoksen on keksinyt? Housut savat olla eri värisiä, mutta paita ei???!?? Miksi rajoittaa? Onko esim viikonloppuna alkavassa Valioliigassakaan rajoitettu näiden värejä? Enpä usko...
Huoh
09/08/2018
Paitasääntö on vain sen takia että peliasu on yhtenevä ja nopeassa tempossa helposti tunnistettavissa. Valioliigassa myöskään ei ole peliasun kanssa ristiin meneviä aluspaitoja juuri näiden seikkojen takia.
Pena bussikuski
09/08/2018
Toi aktiivisuussääntöhä on niin naurettava et kuka/ketkä on voinu tälläse hyväksyy
luovutetaan pallo toiselle
09/08/2018
Todella naurettava tuo aktiivisuussääntö! Tämähän tulee tarkoittaan sitä että joukkueet alkavat kyykkimään vielä enemmän puolesta kentästä karvauksessa ja yrittävät pakottaa pallollisen joukkueen virheisiin. Sitten homma menee lopulta siihen että molemmat joukkueet heittävät pallon vain toisen kenttäpuoliskolle, että yrittäkää itse lähteä avaamaan. Olisitte mieluummin vaikka laittaneet aktiivisuussäännön karvaukseen! Ne ketkä kyykkivät puolen kentän tuntumassa, niin heidän vastustajilleen vapari/ylivoima.
luovutetaan pallo toiselle
09/08/2018
Piti vielä lisätä, että tällöin alkaisi katsomotkin täyttymään. Ihmiset katsoisivat peliä jossa mennään päädystä toiseen paljon mieluummin kuin tuota matalaa karvausta.
...
10/08/2018
Voi sitä peliä viivyttää maalin edessäkin jos toisen karvaus on puolessa kentässä
Aktiivisuussääntö
11/08/2018
Aktiivisuussääntö voisi olla kuten käsiksessä että tuomari tekee kädellä liikkeen kun on pian avattava. Tai kuten rin getessä että pyörittää kättä sekuntien mukaan. Joku merkki siis niin että kaikki tietälä ei vain sellainen verbaalinen kuiskaus.
Jep
13/08/2018
Ihme ja kumma Prahassa veskat torjuneet suht monta rankkua rankkukisoissa, vaikka tämän ei pitänyt olla mahdollista. Entäpä jos säännöt onkin hyviä ja valittajat väärässä? Niin sitä valitettiin, kun veskalle palautus kiellettiin ja jälkikäteen helppoa sanoa, että turhaa valitettiin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.