TOP 5: Miesten Salibandyliigan maalivahdit

Tuomas Turunen nousi ryminällä liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon viime kaudella. Kuva: Esa Jokinen

Tuomas Turunen nousi ryminällä liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon viime kaudella. Kuva: Esa Jokinen
Tuomas Turunen nousi ryminällä liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon viime kaudella. Kuva: Esa Jokinen

Miesten Salibandyliigan maalivahtitilanne näyttää ennen kauden alkua mielenkiintoiselta. Jarno Ihme siirtyi täksi kaudeksi Eero Kososen perässä Ruotsin Superliigaan ja viime kauden aikana useampi ennestään tuntematon maalivahti nousi parrasvaloihin. Pääkallo.fi listaa nyt liigan parhaat verkonvartijat.

5. Tuomas Turunen, Happee
Viime kaudella Jyväskylän Happeen kohdalla suurin kysymysmerkki oli, pystyvätkö sen maalivahdit täyttämään Eero Kososen jättämät saappaat. Tuomas Turunen osoitti kuitenkin heti runkosarjan alkukierroksista lähtien, ettei Happee tule kaatumaan maalivahtipeliin. 20 runkosarjaottelun jälkeen torjuntaprosentti oli 82.97 %. Kauden kohokohtiin kuului muun muassa Suomen Cupin voittaminen.

Turunen on erinomainen esimerkki siitä, miten sinnikkyys lopulta palkitaan. Hän liikkuu maalillaan todella sähäkästi, ja reaktiot ovat nopeat. Välillä tosin sortuu hieman pelaamaan itsensä yli tilanteista. Tällä hetkellä 27-vuotiaan maalivahdin kehityskäyrä osoittaa vahvasti ylöspäin ja hänellä on vielä aikaa nousta sijoja ylöspäin jatkossa, mikäli osoittaa samanlaisia otteita tulevina kausina. Nuori veskarilupaus Miro Tuomala luo Turuselle kovan kilpailun Happeen ykköstorjujan tittelistä.

Kuva: Juhani Järvenpää
Kuva: Juhani Järvenpää

4. Santtu Strandberg, EräViikingit
Viime kaudella Viikinkien maalivahtiin Santtu Strandbergiin kohdistui kovat odotukset, sillä maajoukkueringissäkin mukana olleella maalivahdilla oli vakuuttavat näytöt alla. Kausi ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin häneltä oltiin aiemmin nähty, ja otteissa oli havaittavissa epätasaisuutta. Tällä kaudella Strandberg saa niin sanotun uuden alun, kun hän aloittaa kauden EräViikinkien ykkösmaalivahtina.

Pääkallo.fi:lle kantautuneiden huhujen mukaan Strandberg onkin ollut koko harjoituskauden ajan vakuuttava. Isokokoinen maalivahti luottaa rauhalliseen torjuntatyyliin, mutta lähitilanteissa pystyy venymään erinomaisiin pelastuksiin. Strandbergillä, 25, on edelleen potentiaalia nousta maajoukkueeseen asti, mutta otteiden on parannuttava ja tasaannuttava viime kaudesta. Alkavalla kaudella EräViikinkien puolustus on arvioitu joukkueen heikoimmaksi osa-alueeksi, joten maalivahtipelin on oltava kunnossa, mikäli joukkue haluaa lunastaa korkeat ennakko-odotukset.

Kuva: Anssi Koskinen
Kuva: Anssi Koskinen

3. Lassi Toriseva, Classic
Classicilla ei ollut viime kaudella selkeää ykkösmaalivahtia runkosarjan aikana, joten sekä Lassi Toriseva että Joni Järviö saivat tasaisesti peliaikaa. Torisevalle kertyi lopulta 12 ottelua erinomaisella torjuntaprosentilla 86.02 %. Lisäksi päästettyjen maalien keskiarvo oli vain 3.25. Pudotuspeleissä tilanne muuttui, kun Toriseva esitti erinomaisia otteita kevään ratkaisuotteluissa ja torjui lopulta Superfinaalissa Suomen mestaruuden.

Torisevan suurin kehityskohde on ollut tasaisuus, jota hän onkin saanut otteisiinsa yhä enemmän. Nuoruuden into ei näy enää höntyilynä tai ylipelaamisena, ja Toriseva lukee peliä yhä paremmin. Lisäksi junioreiden SM-mitalit sekä viime kauden liigamestaruus ovat osoittaneet, että Classic-veskarissa on voittajaluonnetta. Vastuuta on odotettavissa tällä sesongilla enemmän jo runkosarjassa. Classicin materiaali on kauttaaltaan kovaa tasoa, mutta vaikeina iltoina Classicin täytyy pystyä luottamaan maalivahtiinsa.

Kuva: Juhani Järvenpää
Kuva: Juhani Järvenpää

2. Joonas Kaltiainen, Oilers
23-vuotias espoolaismaalivahti teki läpimurtonsa liigassa toissa kaudella. Viime kaudella Kaltiainen jatkoi kehittymistä entisestään ja nousi liigan eliittivahdiksi. 20 pelatussa runkosarjaottelussa selän taakse upposi keskimäärin vain neljä maalia. Torjuntaprosentti oli myös kiitettävä 82.34 %. Lisäksi Kaltiainen torjui syksyllä huimat 10 perättäistä voittoa Öljymiesten maalinsuulla.

Kaltiaisella on hyvät ominaisuudet maalivahdiksi. Hän ei hötkyile, vaan lukee tilanteet erinomaisesti ja liikkuu sähäkästi peittämään laukaisukulmat. Lisäksi heittokäsi on maan kärkeä. Kaltiainen pystyy tälläkin kaudella antamaan Oilersille mahdollisuuden voittaa joka ilta. Seuraavana askeleena on nousta hätyyttelemään paikkaa miesten maajoukkueesta.

Kuva: Anssi Koskinen
Kuva: Anssi Koskinen

1. Pyry Luukkonen, TPS
Iso, rauhallinen ja luotettava; siinä muutama adjektiivi, jotka kuvaavat Pyry Luukkosta. Turun Palloseuran kiistaton ykkösmaalivahti on tehnyt hurjaa nousua aina maajoukkueeseen asti. 29-vuotias Luukkonen oli viime kauden sensaatiojoukkue TPS:n viimeinen lukko, kun joukkue eteni pudotuspeleihin monien ennakko-odotuksien vastaisesti. Päästettyjen maalien keskiarvo oli 4.92 ja erityishuomiona pitää mainita peräti kuusi maalisyöttöä. Luukkonen ylipelaa tilanteita todella harvoin ja pystyy pitäämään pakettinsa kasassa lähitilanteissakin. Peittävyys ja oikea-aikainen liikkuminen tekevät hänen ohittamisestaan todella vaikeaa.

Sai kritiikkiä Happee-puolivälieräsarjan esityksistä, mutta hänen piikkiinsä pudotuspelien päättymistä ei voi laittaa. Kaltiainen tulee haastamaan Luukkosen tällä kaudella liigan parhaan veskarin tittelistä, mutta lähtökohtaisesti turkulainen on vielä kokemuksen tuoman varmuuden myötä edellä. Paikka joulukuun MM-joukkueessa on Luukkosen kohdalla erittäin lähellä.

17 comments

  1. Joo itekki ihmettelen mihin Mestari unohdettu. On kuitenkin mielestäni ylivoimasesti tärkein palanen Olsin joukkueessa.

  2. Missä on listalta NokianKRPn Antti Kortetmaa. Mies valittiin mm. Latvian turnauksen MVPksi ja paikalla oli myös Toriseva. Antaa tulevalla kaudella KrPlle mahdollisuuden nousta jopa playoffseihin.

  3. Kaksi kysymystä ja vastaukset:
    1. Onko Kaltiainen liigan paras – JOO nas
    2. Onko Luukkonen parempi kun Kaltianen -EI nas

  4. Ihan toiveena ylläpidolle. Olisiko mahdollista deletoida noi Missä on-kyselyt ilman mitään perustaa tai perustelua kysymykselle? Todella ärsyttävää jos JOKAINEN listaus pilataan noilla kyselyillä jostain neverhöödeistä. Esim tässäkin ketjussa. Miksi esim Mestari tuohon listaan kuuluis ja ennenkaikkea kenen tilalle. Jos viisi nimetään niin 21 liigamaalivahtia jää nimeämättä. Pitäisikö niitten kaikkien perään alkaa kysely. Jos kyseenalaistaa listaa niin kommentti kaipaa asialllista perustelua. Pelkät Missä-kysymykset sensuuriin.

  5. Mestari on hyvä ja venyy gamesavereihin, mutta parhaat maalivahdit on pallon tiellä koko ajan, eivätkä joudu venymään. Parhaiden maalivahtien pelaaminen on usein tylsän näköistä. Varmaan tästä syystä, saattaa asiasta mitään tietämättömät haluta jonkun paraati pelastuksen heittäneen pyristelijän listalle.. 😉

  6. Saattaa myös joukkueen tekemisillä olla hieman vaikutusta siihen, millaisella tyylillä mv voi pelata / joutuu pelaamaan. Jos (enkä nyt sano, että näin OLS:n tapauksessa olisi, kun en ole pelejänsä juurikaan nähnyt) joukkue päästää vastustajan puhkomaan puolustuksensa poikkareilla, joutuu veskarikin pakostikin pyristelemään huomattavasti enemmän kuin jonkun paremman puolustuksen takana.