Pääkallogallup: Superfinaali jakaa liigaseurojen edustajien mielipiteitä

Salibandyn Superfinaali pelattiin ensimmäisen kerran keväällä 2016. Kuva: Salibandyliiga

Salibandyn Superfinaali pelattiin ensimmäisen kerran keväällä 2016. Kuva: Salibandyliiga

Pääkallo.fi:n viikon kolmas gallup koskettaa viime kevääksi lanseerattua Superfinaalia. Kysyimme kaikkien 14 seuran edustajilta mielipidettä Superfinaalista nyt kun se on kertaalleen pelattu.

Vastaajista seitsemän henkilöä oli Superfinaalin kannalla, kuusi halusi palata finaalisarjaan ja yksi jätti kantansa kertomatta.

Puolesta:

TPS, Juha Kiviniemi, toiminnanjohtaja
– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että 2-3 vuotta pitää katsoa ja sitten mietitään. Ensimmäinen vuosi oli ihan hyvä.

KrP, Marko Salmela, manageri
– Ensimmäinen tapahtuma oli ihan onnistunut. Olen henkilökohtaisesti tämän kannalla. Katsotaan tänä keväänä, mitä saadaan aikaiseksi. Jos sitä saadaan paremmaksi, niin se on hyvä juttu, sillä tapahtumalla on isompi näkyvyys kuin yksittäisillä otteluilla. Esimerkiksi meidän seuran kannalta oli mukava viedä yhteistyökumppaneita tapahtumaan, vaikka ei nyt siellä itse pelattu.

Steelers, Mika Koskinen, manageri
– Oma henkilökohtainen kantani on, että Superfinaali on ajatuksena ihan pirun hyvä. Tuotteena se on tällä hetkellä ihan raakile. ”Passo” teki aikoinaan hyvin Tampereen päässä sen, että sinne pääsi aikoinaan käytännössä kaikki katsomaan pelejä. Sittemmin hän laittoi lipuille hinnat. Nyt katsojamäärien taso on aika sama kuin meillä. Jotain sinne pitäisi keksiä, esimerkiksi jotain itä-länsi -tyyppistä. Jokin lopettajaissysteemi voisi olla siten, että se on ennemmin tapahtuma kuin kahden joukkueen kohtaaminen.

Eräviikingit, Joonas Naava, Urheilujohtaja
– Kyllä minulla henkilökohtaisesti on ihan positiivinen kanta. Koin sen viime vuonna ihan hyvänä juttuna. Kun päätös on tehty, niin sen kanssa on elettävä. Alkuun ei ollut oikein mielipidettä. Paras seitsemästä ratkaisee kuitenkin sen, että parhaat kaksi löytyvät. Jos miettii naisia, niin paras viidestä -sarjassa Classic ei voisi hävitä.

– Puollan siis Superfinaalia, mutten mitenkään intohimosesti, enkä ole ottelusarjaakaan vastaan. Palkintorahojen pitää olla motivoivat ja ajantasaiset. Jos pääset jo Superfinaaliin, niin siitä saa jo jotain rahaa. Positiivista on se, että ei tarvitse itse olla järjestämässä ja tapahtuma on mielenkiintoinen. Ehkä kaipaisin myös cupin finaaliin samanlaista. Ne ovat ne pari peliä, missä Salibandyliiga kiinnostaa muitakin kuin salibandyihmisiä.

Esport Oilers, Jouni Vehkaoja, toiminnanjohtaja
– Edelleen kannattaa kokeilla ja katsoa, kuinka lähtee toimimaan. Yksi vuosi takana, ja mielestäni suoritus oli kohtuullinen tai hyvä. Jatkon perusteella pitää katsoa, että mihin suuntaan homma lähtee kehittymään. Mikäli kehityskäyrä on ylöspäin, niin kannattaa jatkaa. Ei kannata kuitenkaan kiveen hakata mitään.

M-Team, Päivi Wickström, toiminnanjohtaja
– Olin itse ajamassa tätä hallituksessa aikanaan. Mielestäni se on hyvä juttu. Toki siitä ollaan kilpailullisesti eri mieltä. Tapahtuma on hyvä ja jos se ihmisille menisi vielä perille, niin katsojiakin olisi enemmän.

SalBa, Toni Salonen, manageri
– Ihan ok tapahtuma se on. Meillä on ihan positiivinen kanta siihen.

Vastaan:

OLS, Ville Oksa, toiminnanjohtaja
– Henkilökohtaisesti olen finaalisarjan kannalla. Jos ajatellaan, että vaikka OLS ja SPV pelaisivat finaalissa Helsingissä, niin olisiko halli silloin täysi?

Happee, Pasi Kotilainen, toiminnanjohtaja
– Se pitäisi kyllä poistaa kalenterista välittömästi ja palata siihen ottelusarjaan.

SPV, Tommy Koponen, toiminnanjohtaja
-Kanta on se, minkä olen systemaattisesti sanonut, eli jos minä tai Seinäjoki saisimme päättää, niin pelattaisiin sarjoja. Superfinaalissa on omat etunsa, ja ymmärrän senkin vaihtoehdon. Niin kauan kuin tehdään demokraattisia ratkaisuja, niin ei ole mitään vängättävää. Nyt mennään tällä ja tehdään niin hyvä tapahtuma kuin pystytään. Kokonaisuutta ajatellen olen sarjan kannalla.

LASB, Mika Virtanen, toiminnanjohtaja
– Viime kevään aika hienot finaalisarjat vierestä seuranneena on todettava, että finaalisarja on aina finaalisarja. Finaalitapahtuma, kun muutetaan yhteen peliin ja viedään faneilta pois johonkin yhteen paikkaan kaupungissa x, niin kyllä se siitä syö pois. Ei tuo Hartwallin tunnelma viime keväänä mikään jäätävän hieno ollut finaaliksi.

– Olen sitä mieltä, että ottelusarjalla pitäisi ratkaista. Se minimoisi yllätysmahdollisuuksia ja varmistaisi, että oikea joukkue voittaisi. Toisaalta jokainen paikkakunta, jossa salibandya pelataan ja sitä ruohonjuuritason työtä tehdään, pääsisi nauttimaan finaaleista. Sarjan kannalla ollaan.

Indians, Mika Leiponen, toiminnanjohtaja
– Toivoisin, että tulevaisuudessa palattaisiin ottelusarjoihin. Tällä hetkellä urheilullisempi vaihtoehto on oikea, jos tuote vaan on kunnossa. Ollaanko vielä kuitenkaan valmiita tekemään vielä hyviä ottelusarjatapahtumia? Tämän suhteen pitäisi liigaseuroja myös vahvistaa, että olisi resursseja.

Koovee, Esa Koivisto, toiminnanjohtaja
– Ei kannateta Superfinaalia. Ehdottomasti finaalisarja – ja paras seitsemästä vielä.

Ei osaa sanoa

Classic, Pasi Peltola, toiminnanjohtaja
– Ei selkeää kantaa. Muodostan mielipiteen sitten, kun näen tämän toisen vuoden finaalin.

31 comments

  1. Otteluita on muutenkin liian vähän niin finaalit pitäisi olla paras seitsemästä, samoin kuin ehdottomasti ainakin puolivälierät (kuten nyt onkin). Viime kauden otteluista Superfinaali ei ollut varmaan edes top-5 otteluissa mieleenpainuvimpana. Parhaiten muistan sen katsojien huijaamisen lippujen myynnissä.

  2. Liitto/liiga ei kai ole julkaissut mitään talouslukuja viime vuoden finaalista? Myös Superfinaalin tapahtumajärjestäjien mahdolliset kytkökset entisiin tai nykyisiin liiton päättäjiin olisi syytä tietää.

    Se on selvää, että finaalissa pelaavat joukkueet jäävät taloudellisesti tappiolle verrattuna kotihalleissa pelattaviin finaaliotteluihin. Se myös hyvin näkyy tuossa yllä Happeen, Classicin ja SPV:n vastauksissa. Myös TV-aika ja muukin mediahuomio on Superfinaalissa pienempi kuin finaalisarjassa. Tutkimus viime vuodelta vahvistanee asian, jos sellainen julkistettaisiin.

    Seuroja varmaan kiinnostaisi tietää, että miten paljon liitto/liiga ottaa tästä tapahtumasta takkiinsa. Se raha on lopullisesti pois kaikkien seurojen kehittämistyöstä.

  3. Vilpitön kysymys, onko tapahtumaa ollut aikomus laajentaa? Nuorten ja/tai divarin finaali mukaan? Superfinaali pois ja #sählyviikonloppu tilalle.

  4. Olisi erikoista, jos puolivälierät paras seitsemästä, välierät välissä jotain muuta ja sitten taas finaalisarja paras seitsemästä. Tämä siis kommenttina Arto Kilposelle. Ilman muuta kaikki ottelusarjat yhtä pitkiä.

  5. No nythän puolet sarjoista on paras yhdestä ja puolet paras seitsemästä.

  6. kannattaisikohan tätä kysyä niiltä jotka lipun maksavat eli salibandy-yleisöltä. Olin viime vuonna paikalla ja tuossa muodossaan en kyllä toista kertaa mene vaikka olisi oma joukkue pelaamassa. Turha tapahtuma, paljon parempi on hegemoniaottelut kotihalleissa kun finaaleita pelataan.

  7. Salibandy-yleisönä totean, että Superfinaalit olivat ja ovat viime ja tällä kaudella ainoat salibandypelit, joihin menen paikan päälle.

  8. Ylempi ei voi kyllä itseään ”salibandy-yleisöksi” tituleerata, jos käy yhden finaalitapahtuman katsomassa kaudessa.

  9. Käyn katsomassa kauden aikana useamman sarjapelin, ja viime vuonna olin Superfinaalissa. Olihan se jotenkin pliisua. Ei ehtinyt edes jännitys kasvaa, kuten finaalisarjassa käy, vaikka oma joukkue ei olisi pelaamassa. Siinä ehtii syntyä jo suosikkeja sekä pelaajista että joukkueista. Ehdottomasti takaisin sarjaan! Tämä siis yleisön jäsenenä.

  10. Viime vuonna Superfinaalissa paikanpäällä. Periaatteessa ihan ok tapahtuma, mutta eihän se pääse lähimaillekaan sitä fiilistä mikä on finaalisarjan jännityksen kasvaessa kolmannessa, neljännessä ja viiiidennessä pelissä.

  11. Omasta mielestä finaalisarja parempi vaihtoehto, parempi joukkue voittaa silloin, yhdessä pelissä mestari voi olla yllättävämpi. Jalkapallossa yksittäinen finaali toimii paremmin. Miksei voitais kokeilla säälipleijareita salibandyssa?

  12. Jalkapallosta on toki hyvä muistaa muutama asia kun salibandyyn verrataan. Ensinnäkin, siellä ylipäätään on playoffeja kansallisissa sarjoissa hyvin harvoin (pl. cupit, joissa kauden mitta on jotain viisi peliä). Toisekseen yksi peli huippujalkapallossa on vähän pakollinen, kun pelejä on jumalattoman paljon. Ja lisäksi salibandyssa voi ihan hyvin pelata vaikka neljäkin peliä viikossa eikä tunnu oikein missään vielä. Pistät huippufutaajat pelaamaan neljä peliä viikossa ja heillä kyllä tuntuu – ei siellä edes voi pelata mitään ”paras seitsemästä”-sarjoja, jollet venytä tyyliin kuukauden mittaisiksi sarjoja.

  13. Siis Arton ylempään kommenttiin. Neljä peliä viikossa ei tunnu miltään? 😀 ootko nyt ihan varma

  14. Minä olen sitä tätä ja tuota mieltä. Ja äiti vielä neljättä mieltä. Ja ne kaikki ovat absoluuttisia totuuksia niinkuin kaikkien muidenkin mielipiteet salibandystä. Jos et ole samaa mieltä, niin ole sitten jotakin muuta mieltä mutta ainakin maajoukkuevalmentaja ja liiton johto ovat syyllisiä.

  15. Mä kannatan sitä mikä on päätetty, tällä hetkellä se on superi. Yhtä kaikki jo ekana vuotena lyötiin pahimman kilpailijan, koriksen kaikkien aikojen yleisöennätys 3donalla. Koriksen enkka valavuoren tekosia, kun hommasi rodmanin pelaamaan(ehkä joku muukin oli vielä). 10dona on 10dona ja ei tollasia tapahtumia joka päivä ole, mutta niinku täälläkin todettu omaan pesään paskotaan eikä tota lukua voi millään arvostaa laji ihmiset, miksipä sitten muutkaan?

  16. olin viime vuonna, menen myös tänä vuonna. viimeksi tapahtuma ihan ok, ja nyt on odotan että on kehitetty eteenpäin

  17. Jos jo tällä tasolla voidaan pelata kolmena peräkkäisenä päivänä ihan ok, ja osa porukasta pelailee ihan taktisistakin syistä kahdella ketjulla pelejä, niin jos salibandylla olisi esim. vastaava sarja kuin vaikka NHL on jääkiekolle tai NBA on koripallolle, niin aivan taatusti pelaisivat siellä neljän pelin viikkoja. Sen sijaan jalkapallossa se neljä peliä vain tuntuu olevan pelaajille mahdotonta, puhuttiin sitten kuinka huippuammattilaisista tahansa. Pointti tässä on se, että tuossa on valtava ero ja siksi tuollaista ”tekeehän ne niin jalkapallossakin”-argumenttia ei mielestäni voi käyttää.

  18. Kevääseen kuuluu palloilusarjojen tapahtumarikkaat ja kiivaat pleijarisarjat &:finaalisarjat.
    Nyt rakastamani lajin finaalisarja on, toivottavasti vain toistaiseksi, historiaa.
    Nyt varmaan lätkä, koris, lentis ja käsipallokin siirtyvät tällaiseen moderniin ja huigean medianäkyvyyden saavuttaneeseen talousihmemalliin.

  19. Tehkääpä pikainen katu-Gallup muutamalla paikkakunnalla: Moniko kadunmies tietää mikä on Superfinaali? Jos tietää tapahtuman, niin aikooko mennä katsomaan peliä?

  20. Täytyy muistaa, että NHL:llä ja NBA:lla on omat paremmat ravinteet palautumista helpottamaan. Sekä myös ihan oma organisaatio dopingvalvontaan. Potkupallossa taas mennään ihan kansainvälisten dopingsääntöjen mukaan.

  21. 1) ottelusarja on urheilullisin vaihtoehto, jossa ei päivän kunto ratkaise
    2) ottelusarja on finaaliin päässeille seuroille paras ratkaisu, koska sen ympärille voi rakentaa tuottavaa tapahtumaa. Nyt tarjotaan ”helmiä sioille”, jotka eivät arjessa ole katsomossa, miksi finaali tarjotaan heille kuin manulle illallinen (siis että pelataan Helsingissä).
    3) Ottelusarja on paras vaihtoehto finaaliin pääseiden seurojen kannattajille ja tukijoille, koska karnevaalit ovat omalla maaperällä.
    4) ottelusarja mahdollistaa useita ”superfinaaleja”, jos finaalissa ovat esim. classic, happee tai spv.

  22. Jos miettii viime kauden pudotuspelejä, niin mitä jäi päälimmäisenä mieleen? Itselle ei jäänyt ainakaan Superfinaali, vaan esim. hienot ja kuumat TPS-Happee- ja Happee-Oilers-sarjat. Superfinaalin jälkeen oli vähän sellainen fiilis, että tässäkö tämä nyt sitten oli.

    Onko muuten Arto ikinä edes kokeillut lajia nimeltä salibandy, kun heittelee näitä ”Helposti neljä peliä viikossa eikä tunnu missään”-kommenttejaan.

  23. Jos kolmena päivänä peräkkäin voi nykyisellä tasolla pelata, niin kyllä huipputasolla (jota salibandyssa ei vielä ole vrt. NHL, Valioliiga, NBA…) pystyy neljä ottelua viikossa pelaamaan. Ei salibandy kuitenkaan mitenkään älyttömästi vaativampaa fyysisesti ole kuin vaikka NHL.

  24. Niin MM-kisoissa Suomi pelasi lopussa (pelasi toki alussakin, mutta niistä vain yhdessä piti laittaa kaikki likoon) kolme peliä kolmeen päivään, joista ensimmäinen oli sen verran läpihuutojuttu, että pelaajia pystyi huoletta kierrättään ja lepuuttamaan. Silti maajoukkuepelaajat huilasivat pelejä MM-kisojen jälkeen.

    Kyllähän pelejä voi pelata vaikka 7 peliä viikossa, mutta eri asia kuinka järkevää se on.

    Ja en ymmärrä miksi vedät NHL:t, NBA:t jne. tähän mukaan, kun ne eivät ole mitenkään vertailukelpoisia sarjoja.

  25. Samin kommentti ihan asian ytimessä!
    Täyttä asiaa ja kertoo miten Superfinaali on susi!

  26. Finaalisarjan kannalla olen, paras 7:stä periaatteella. Finaalisarjan aikana jännitys kasvaa, tarina etenee ja kokonaisuus siten paranee loppua kohden. Siitä uskon nauttivan sekä valmennuksen, pelaajien että yleisön. Ymmärrän myös hyvin kommentit, että Superfinaali ei sovellu kauempana pääkaupunkiseudusta sijaitseville seuroille. OLS-SPV, voi olla aika hiljasta Areenalla.

    Kävin seuraamassa ensimmäisen Superfinaalin miesten loppuottelun ja en pitänyt. Ottelu oli toki tylsä, koska Oilers ei onnistunut ja jäi jalkoihin. Mestaruus ratkeaa yhdessä ottelussa halvasti. Lisäksi totesin, että kuten moni muukin urheilulaji, salibandy on tylsä seurata kaukaa kaukalosta. Pitää olla lähempänä, jotta pääsee aistimaan tilanteita ja näkemään pelaajien toimintaa. Hartwall Areenassa tunnelmakin oli hyvin seesteinen enkä ollut siitä niin yllättynytkään, surullinen kylläkin. Hyvä laji, iso potentiaali. En ole menossa seuraavaan Superfinaali-tapahtumaan. Toivon, että palataan takaisin sarjaperusteiseen finaaliin mahdollisimman pian.