Salibandyliigan yleisökeskiarvo on ennätyslukemissa – kasvua lähes 10 prosenttia

Salibandyliigalla on selkeää nostetta ja se porskuttaa hurmoksellisessa tilassa kohti uusia ennätyksiä. Kuva: Esa Takalo

Salibandyliigalla on selkeää nostetta ja se porskuttaa hurmoksellisessa tilassa kohti uusia ennätyksiä. Kuva: Esa Takalo

Salibandyliigan yleisökeskiarvo on ennätyslukemissa. Viimevuotiseen verrattuna on nousua tälle kaudelle lähes 10 prosenttia.

Salibandyliigan yleisökeskiarvo on tällä hetkellä 609. Yhteensä otteluita on seurannut paikanpäällä 95 608 katsojaa. Keskiarvossa on kasvua viime kauteen verrattuna 9,6 % (58 katsojaa). Viime kauden runkosarjan kokonaiskatsojamäärä oli 99 827.

Tähänastisella ennätyskaudella 2014-15 yleisökeskiarvo oli 564 ja yhteiskatsojamäärä runkosarjassa silloin 102 620.

Tällä kaudella jo 16 runkosarjaottelua on vetänyt lehtereille yli tuhat katsojaa. Classic on kyennyt siihen seitsemän kertaa, TPS kolmesti, LASB ja SPV kahdesti ja EräViikingit sekä Oilers kerran.

Kaudella 2015-2016 yli tuhannen katsojan pelejä oli 13, kaudella 2014-2015 12 ja kaudella 2013-2014 kuusi.

Tämänhetkiset joukkuekohtaiset yleisökeskiarvot näyttävät tältä:

Classic 1106 katsojaa
TPS 909 katsojaa
SPV 855 katsojaa
Oilers 750 katsojaa
LASB 715 katsojaa
EräViikingit 574 katsojaa
Happee 732 katsojaa
Steelers 565 katsojaa
OLS 443 katsojaa
Nokian KrP 429 katsojaa
Koovee 425 katsojaa
Indians 389 katsojaa
SalBa 349 katsojaa
M-Team 235 katsojaa

Teksti: Salibandyliitto

38 comments

 1. Noin suuret erot ei palvele liigaa tai lajia – ehdottomasti pitää karsia joukkueitten määrää.

 2. Suomen suurimmalla markkina-alueella 750, 574, 389 ja 235 katsojaa. Kyllä ovat Superfinaalinsa ansainneet…

 3. Vantaan liikuntatoimella on ylimääräistä rahaa, kannattaa sieltä hakea tukea.

 4. Pieni parannusehdotus Pääkallolle. Saataisikohan kommentteihin tykkäysmahdollisuus? Vähän samantyylinen kun esimerkiksi Iltasanomilla.

 5. Nimimerkki #51 täysin oikeassa eli Superfinaali ehdottomasti kiertämään.
  Tänö kevöönä mielestäni juuri Tre tai Tku ja vuoden päästä Oulu.

 6. Sami on oikeassa, säälittävät yleisömäärät pääkaupunkiseudulla.
  Meillä katsojilla on monta muutakin vaihtoehtoa viihteen ja urheilun suhteen. Salibandy on urheiluviihteenä riittävän kiinnostava mutta palvelut ja olosuhteet joissa seurat pelaavat ovat suoraan sanottuna surkeat.
  Pasilan halli on suunniteltu päin peetä, ja tapiolan urheiluhalli voisi olla urheilumuseo, erä viikingit pelaa vantaalla jonne ei mennä kun pakon edessä.
  Voisiko joku liigan johdossa tehdä tälle ongelmalle oikeasti suunnitelman miten olosuhteet saataisiin myös säbälle kuntoon täällä stadissa?

 7. Tulis varmaan enemmän katsojia ku kaikki tekis niinku tepsi tekee ja jakaa paljon ilmaislippuja. Lippujen hinnatkin ovat niin suuria monissa paikoissa että sillä pääsee melkein katsomaan esim lätkää ja aika moni valitsee lätkän sillon.

 8. Saisiko vertailun vuoksi samanlaisen Divarista? Pärjääkö sieltä yksikään joukkue / paikkakunta näille luvuille? Mitkä mahtoi olla viime kaudella Steelersin ja LASB:in keskiarvot Divarissa – paljonko ne ovat kasvaneet liigastatuksella?

  Harmi kun pojot.fi ei toimi enää, sieltä nämä(kin) tiedot sai ennen suoraan. Liiton tulospalvelusta näitä en ainakaan itse löytänyt.

 9. Divarin katsojamäärät löytyy tilastopalvelu.fi/fb ja valitsee sieltä tilastoista Joukkueet ja Kotipelit. Welhot kärjessä reilulla 380 katsojaa/peli. Erä Akat ja HIFK toisessa päässä (83 ja 75 katsojaa/peli).

 10. Vanha kunnon tilastopalvelu – olin unohtanut jo koko mestan.

  Ja tästä Divarin keskiarvot vertailuun:

  SB Welhot 386
  Josba 348
  Karhut 301
  Loviisan Tor 248
  Blue Fox 239
  LeBa SB 239
  NST 220
  LNM 200
  NJ 197
  FBC Turku 193
  SB Vaasa 189
  ÅIF 183
  Erä Akatemia 83
  HIFK 75

  Tämän perusteella ainakin Kuopiossa, Joensuussa ja Porissa (?) voisi olla tilausta liigatason salibandylle. Katsojamäärät ovat jo nyt erittäin hienot.

  Ja vielä omaan kysymykseen vastaus: Steelers Divarissa ka. 445 -> liigassa 565, ja LASB Divarissa 229 -> liigassa 715 katsojaa. Kova on kyllä tuo LASB:in kehitys, ja näkyy varmasti positiivisesti myös euroissa.

 11. Suurin syy LASBin kehityksen kohdalla siinä, että Lammille ei mahtunut tuon enempää katsojia.

 12. Että Stadin ykkösillä 235. Onhan se nyt, mitä, 1,8% siitä Hartwall Areenan kapasiteetista, että palttiarallaa oikeassa paikassa pelataan Superfinaali.

  Myös Indians -> Metro Areena kuulostaa erittäin järkevältä vedolta. Eikä sillä, eipä tuossa Oilersinkaan määrässä juuri hurraamista ole, kyseinen Metro Areena vääristää tuota jonkun veran, sillä mikäli Oilers – Indians olisi pelattu TUH:lla, niin yleisömäärä olisi hieman pudonnut. Oilersilla jäljellä myös superkiinnostavat OLS ja M-Team kotona, niin lähtisin arvaamaan, että ei tuo katsojakeskiarvo tuosta ainakaan nouse. Olisin todella mielelläni väärässä.

 13. Jännä että Helsingin seuroille keskiarvot 574 ja 235. Pitäisi kyllä Helsingissä saada mielestäni tonne tuhannen paikkeille. Ymmärrän osittain vielä M-Teamin, kun ovat viimeisenä. Toi kakkosessa pelaavan Nibacos en keskiarvo 378, on todella kova, enemmän kuin esim M-Teamillalla ja Salballa. Paljonkohan olisi liigassa jos Nibacos pelaisi? Niin ja Arto Kilponen: Indianssin kannattajana olisi kyllä hienoa jos pelinsä Metro Areenalla pelasivat. Harmi kun vuokrahinnat korkeita, muuten pitäisi nostaa lippujen hintoja. Nousisi kyllä keskiarvo jonnekin 1000-1500. Ja voitaisiinko ensi vuonna pelata Espoo Metro Areenalla kaksi salibandy päivää. Toinen alkukaudesta, toinen loppukaudesta. Muuten olisi ihan samanlainen. Nousisi Indiansin, Oilersin ja Salibandyliigan keskiarvot jos 2 kertaa 3000 katsojaa halliin saataisiin

 14. Superfinaali tai mahdolliset finaalisarjat sopivat katsojamäärien perusteella jäähalleihin mutta ei tavallinen salibandyn sarjapeli. Kun olen katsonut pari Tepsin peliä veikkaus tv:n kautta, niin vaikutelmaksi jää täysin tyhjä halli. Ei näytä kovin hyvältä!

  Superfinaaliinkin saadaan katsomo täyteen on se pelipaikka missä hyvänsä. Mutta se taas vaatii liitolta markkinointiin lisäpaukkuja, ehkä hieman järkevämpää lippujen hinnoittelua ja mikä tärkeintä jokaisen säbää seuraavan omaa aktiivisuutta. Kyllä näitä yleisömääriä voidaan ihmetellä netissä ja vertailla vaikka mihinkä suuntaan mutta ei ne sillä muutu mihinkään.

  Mennään paikan päälle katsomaan pelejä!

 15. Riksussakin 2divarissa RSS Panthersilla keskiarvo 250 pintaan. Tällä kaudella divarikarsinnoissa vielä odotellaan omien poikien kotiinpaluuta (Lastikka Metsälä Mäkinen Megyaszai Grönholm) voisi tuoda vielä naapurikylän Jonaesonin mukanaan.

 16. Se olisi kiva jos jokaisella seuralla väh. 400 katsojaa/per peli. Pitäisi kyllä markkinoinnin parantua
  seuroilla jotta uudet, katsojat jotka eivät ole koskaan katsoneet sählyä paikanpäältä. Esim. tuo Indiansin, Oilersin ja Northen Starin yhteistyössä järjestetty tapahtuma onnistui mahtavasti. Ilmaislippuja annettiin esim. kouluissa ja Indiansin ja Oilersin juniorijoukkueiden pelaajia paljon paikalla. Minun mielestä nämä tapahtumaottelut ovat mainio tapa tuoda salibandyä suuren yleisön tietoisuuten uusia faneja saataisiin. Silloin myös isot katsojamäärät toisivat lipputuloja jolloin myös pienemmät seurat voisivat hankkia taitavia pelaajia jolloin tasoerot eivät olisi niin suuria ( niin kuin jossain kommentissani jo kerroin) . Potentiaalisia parin tuhannen katsojan otteluita olisivat juuri derbyt kuten Indians-Oilers, Steelers-LASB tai muut juhlaottelut.
  Esim. jos jokainen seura järjestäisi tapahtumaootelun jonne katsojia yli tuhat-3000= yli 30 000 katsojaa ainakin, niin katsojamäärät nousisivat ainakin 200 pikaisilla laskuilla. Ja jos vielä about 50 katsojaa enemmän ”tavallisissa otteluissa” voisi katsojamäärät keskiarvollisesti n. 850.

 17. Yksi mikä on hyvä muistaa on se, että yleisömäärä ja maksaneiden katsojien määrä ei ole sama asia. Esimerkiksi minulla on huomiseen Oilers – OLS peliin maksettu paikka, mutta en mene paikan päälle. Katsojia voi olla paljonkin, mutta niistä moni on ilmaislipulla tulleita, eivätkä niistäkään kaikki maksa lippuaan edes jälkikäteen.

 18. Selvyyden vuoksi, tuo viimeinen lause koskee kaikkia muitakin pelejä (ja lajeja) kuin Oilers – OLSia.

 19. Ruotsin Superliigan yleisökeskiarvot:

  IBF Falun 1574
  IBK Dalen 1330
  Storvreta IBK 1312
  Mullsjö AIS 1146
  FC Helsingborg 1043
  Växjö IBK 974
  Warberg IC 892
  IK Sirius IBK 789
  Team Thorengruppen SK 727′
  AIK IBF 700
  Karlstad IBF 685
  Höllvikens IBF 643
  Linköping IBK 618
  Pixbo Wallenstam IBK 511

  Ja koko liigan yleisökeskiarvo on: 924

 20. Arto Kilponen: Olet oikeassa, kaikki katsojat eivät maksa lipuistaan. Kuitenkin seurat saavat yleensä rahaa kahvio-ostoksista ja fanituotteiden ostoista.
  Minusta on hyvä jos seura jakaa ilmaislippuja tai päästää esim. omat juniorinsa ilmaiseksi sisään.
  Ja eihän pelkät katsojamäärät kerro lajin suosittavuutta.

 21. Tuosta olen samaa mieltä, että katsomot pitäisi saada ylipäätään täyteen, mutta toivon, että ihmiset muistavat, että näillä seuroilla ei ole sitä rahaa liikaa, eli jos vain voitte (ts. taloustilanne sallii), niin maksakaa se lippunne vaikka ilmaiseksi pääsisittekin sisään. Ostamisessa on aina kaksi puolta; sen lisäksi, että se raha on pois ostajalta, se on myös myyjälle lisää.

  Olen useasti miettinyt, että paljonko yksi katsoja tuo kustannuksia järjestäjälle. Jotain se tuo järjestyksenvalvojien, siivoajien jne. myötä, mutta paljonko?

 22. Minullakaan ei ole tietoa paljonko yksi katsoja maksaa järjestäjälle. Siivoojat, valvojat, apulaiset, myyjät jotain maksaa. Kuitenkin se on aika vähän joten kyllä siitä paljon plussalle pitää jäädä. Jotkut seurat palkkaavat seuran omia junioreita mm. kahvion tai myymään lippuja pientä korvausta vastaan.

 23. Joissain paikoissa tuntuu olevan todella hankalaa saada junnuja hoitamaan asioita. Vaikka olenkin jäävi sanomaan, niin minusta Oilersilla tuo on toiminut vähintäänkin ”ihan ok”. Sen sijaan esim. OLS:n esitys tällä saralla oli todella surkea.

  Sitäkin voi miettiä, että jos väki kulkee peleissä nyt ilmaiseksi (minusta tilasto myydyistä lipuista/kausikorteista olisi todella mielenkiintoinen), niin kuinka helppo heidät on saada maksamaan siitä? Osaako joku heittää jotain valistunutta arvausta siitä, että jos runkosarjan pelissä X käy paikkakunnalla Y vaikka 500 katsojaa, niin paljonko siitä määrästä on oikeasti ostanut lipun tai kausarin? 50? 150? 250? 350? 450?

 24. Niin liigassa ihan kaikilla joukkueilla ei ole pallopojat. Luulen että 500 katsojasta 450 suunnilleen on ostanut lipun ( siis jos ei päästetä omia junnujen ilmaiseksi sisään.) Muuten sanoisin luvun olevan 150-300 paikkakunnasta riippuen. Montakohan joukkuetta 14 päästää omat junnut/toimihenkilöt ilmaiseksi sisään.

 25. A-nuorten pelin lippujonossa huomasin, että lipunmyyntiä hoitavat tädit pakottivat peliä katsomaan tulleen liigajoukkueen pelaajankin maksamaan lipustaan. Kaverin yritettyä hieman protestoida asiasta tädit vain totesivat, että maksetaanhan mekin teidän peleistä! Viisaus asuu vanhoissa naisissa.

 26. Aikanaan touhusin erään seuran mukana, kun kakkosesta ykköseen touhuttiin.
  Puuhamies totesi vakavalla naamalla parin pelin jälkeen yleisömääristä, että taas saatiin tuomaripalkkiot maksettua.
  Mutta se talkoohomma ja noste!

 27. Niin jos esim. kakkosessa pelaajalla joukkueella on kalliit lippujen hinnat, ei sinne paljoa katsojia saada. Jos taas ei ole lippujen hintoja, pitää muuten saada rahaa kuten kahviomyynnillä tai fanituotteiden myymällä, koska siitä saa rahaa erotuomarimaksuille, paikoille, ja muille kustannuksille.

 28. Se vähän riippuu siitä kakkosdivarin seurastakin. Jos me puhutaan jostain PK-seudun seurasta, niin joo, varmaan on vaikeata saada maksavia katsojia, mutta toisaalta esim. matkakulut ovat sitten olemattomat, mutta jos puhutaan jostain maaseudun joukkueesta, jossa ei ihan lähellä ole edes Divarin seuraa, niin sinne voi ihan hyvinkin saada väkeä paikalle. Kokkola tuossa heitettiin esimerkkinä.

 29. Arto Kilponen: Olen samaa mieltä: pk-seudun salibandyfaneista vaikea saada katsojia, varsinkin jos Liigaa/Divari samaan aikaan. Kokkolassa on kovat katsojamäärät eli salibandy kiinnostaa maaseutua. Jossain vaiheessa kautta esim. Nibacos (taitaa olla Kokkolasta) oli ykkösenä omassa lohkossa. Eli jos pääsevät karsintojen kautta Divariin niin mielenkiinnolla seuraan heidän otteitaan ja katsojamäärien nousua.

 30. Tarkistin juuri ja olihan Nibacos ykkösenä tasapisteissä MLT:n kanssa. Heidän viime kotipeli juuri MLT:ä vastaan (kärkikamppailu MLT voitti 5-4) veti halliin 338 katsojaa. Hyvä lukema!

 31. Sitten on tietysti se, että vaikka täällä ei pelattaisi yhtäaikaa liigaa tai divaria, niin ainakin minua kiinnostavat juniorit huomattavasti enemmän kuin kakkosdivarin pelit. Tänäänkin oli todella mukava käydä Oilers – EräViikingit pelissä, jossa tuli paljon maaleja ja kentällä oli kovan luokan lupauksia. Lisäksi peliin oli ilmainen sisäänpääsy. En ole juuri kakkosdivarin pelejä nähnytkään, joten sinällään ole väärää ihminen sanomaan, mutta äkkiseltään lähtisin suosittelemaan PASM-sarjaa mieluummin kuin kakkosdivaria. Tämä tosin on vain minun mielipiteeni.

 32. Minä olen nähnyt noista kahdesta vain A-junnujen pelejä mm. Espoon Suuressa Salibansy päivässä. Kakkosdivarin tasosta ja kilpailullisuudesta en tiedä joten ehkä minäkin menisi mieluummin 2- divariin pelejä katsomaan. Siellähän on juuri niitä kovia lupauksia ja tulevaisuuden maajoukkuepelaajia.

 33. Kuopattu Tapanilan Erä olisi saanut enemmän katsojia kuin geneerinen, sieluton, hajuton, väritön EräViikingit.

 34. Koditon ervi ei saa edes ilmaislipuilla katsomoon väkeä. Sääli lajin kannalta.