Viidenteen peliin venyneessä sarjassa lähes 10 000 katsojaa – viime kevään Divarin finaalit olivat ikimuistoiset

Viime vuoden Divarin finaaleissa vallitsi karnevaalitunnelma ottelusta toiseen. Kuva: Jari Turunen

Viime vuoden Divarin finaaleissa vallitsi karnevaalitunnelma ottelusta toiseen. Kuva: Jari Turunen

Viime viikon Takaisinheittotorstaissa palattiin vuoden 1998 liigafinaaleihin. Tällä kertaa matkataan alle vuosi ajassa taaksepäin ja muistellaan viime kevään Divarin finaaleita, joissa pelattiin yksi salibandyhistorian hienoimmista ottelusarjoista.

Runkosarjan, puolivälierien ja välierien myötä finaalipariksi valikoitua paikalliskaksikko, kun Lammin Salibandy ja Hämeenlinnan Steelers ottivat mittaa toisistaan. Panoksena oli tuolloin suora liiganousu. Paikallispelien sarjassa riitti jännitystä, ja lehterit täyttyivät ottelusta toiseen.

Ensimmäinen kamppailu miteltiin 15.3. Hämeenlinnan Elenia Areenalla. LaSB käänsi 4-2-tappioaseman tasoihin viimeisessä erässä, ja edessä oli jatkoaika. Tällä kaudella Salibandyliigssa pensseleillään hurmannut LaSB:n Tino Nivala iski ottelussa pisteet 2+2 ja vastasi myös voittomaalista jatkoajalla. Tiistaina pelattua ottelua seurasi paikan päällä komeat 1389 katsojaa.

Pääkallo.fi:n raportti
Ottelutilastot
Ensimmäisen finaalin maalikooste

Toinen finaali väännettiin jo kaksi päivää myöhemmin Elenia Areenassa. Tuossa pelissä LaSB oli erityisen vahva kahdessa ensimmäisessä erässä ja viimeiseen periodiin lähdettiin luvuista 3-0. Kamppailusta muodostui jälleen todella tiukka, ja voiton vei vierasjoukkueena toiminut lammilaisryhmä maalin marginaalilla lukemin 6-5. Täten joukkueella oli mahdollisuus kammeta tiensä Salibandyliigaan jo saman viikon lauantaina. Yleisöä oli paikalla toisessa finaalissa kaikkiaan 1584 katsojan verran.

Pääkallo.fi:n raportti
Ottelutilastot
Toisen finaalin maalikooste

Kolmas finaali oli jo niin sanottu ”kuolemanottelu” Steelersin kannalta. Tuolloin Steelers sai peliin vahvan startin ja viimeiseen erään lähdettiin vieraiden 4-1-johdossa. Kolmannessa erässä mätettiin maaleja oikein urakalla ja ottelun lopputulos oli lopulta Teräsmiesten 9-6-voitto. Steelersin hahmo oli hyvään pelivireeseen äitynyt Iiro Nurminen, joka iski ottelussa pisteet 1+3. Myös lauantaina 19.3. pelatussa kolmannessa finaalissa oli paikan päällä komea yleisömäärä, kun Elenia Areenalla tehtailtiin jälleen uusi Divarin yleisöennätys (2009).

Pääkallo.fi:n raportti
Ottelutilastot
Kolmannen finaalin maalikooste

Neljäs finaali pelattiin jälleen tiistaina ja lammilaisilla oli jo toinen mahdollisuus varmistaa liiganousu. Steelers pelasi kuitenkin vahvasti ja voitti maalein 7-5. Voiton takuumies oli hattutempun iskenyt Nico Jonaeson. Tälläkin kertaa rikottiin yleisöennätys, kun katsomossa oli 2016 katsojaa. Pääkallo.fi seurasi tuolloin ottelua paikan päällä, ja sen myötä ottelusta kertyi myös haastattelumateriaalia. LaSB-konkari Antti Sihlman oli vakuuttunut, että LaSB vie voiton viidennestä finaalista. Steelersin päävalmentaja Jani Järvinen oli vaitonainen tähtipelaaja Iiro Nurmisen pelikunnosta.

LaSB-konkari: ”Me ollaan lenkkeilty 20 asteen pakkasessa, kun Steelersin jätkät on vetäneet bisseä ja lonkkaa”
Steelers-luotsi vaitonainen tähtipelaajan poissaolosta: ”Seuraava kysymys”
Pääkallo.fi:n raportti
Ottelutilastot
Neljännen finaalin maalikooste

Viidennessä finaalissa olikin sitten se ultimaattinen panos, eli suora liiganousu voittajalle. Ottelu kiinnosti hämäläisiä (ja muita) sen verran paljon, että Elenia Areena täyttyi jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua. Täten yleisömääräksi nousi huikea 2600 katsojaa, joka tarkoitti täyttä tupaa. Kaikkiaan viidessä finaalissa oli katsojia yhteensä 9598, joka on vähintäänkin komea saavutus (vrt. miesten Superfinaali 10 087 katsojaa). Jokaisessa ottelussa tehtiin myös yleisöennätys.

Steelers eteni pelissä kahden maalin johtoon, mutta LaSB vastasi vielä kolmella osumalla ensimmäisessä erässä. Toisen erän jälkeen tilanne oli 5-2 lammilaisille, ja vaikka Steelers vei viimeisen erän voiton lukemin 3-2, niin mestaruus ja sarjanousu oli LaSB:n heiniä. Täten lähes koko piskuinen Lammi räjähti juhlimaan voittoa.

Viimeisen finaali hahmoja oli muun muassa kahdesti osunut 17-vuotias Justus Kainulainen. LaSB-kapteeni Henri Vilen sekä valmentaja Petri Kemppainen vaikuttivat haastatteluiden perusteella olevan ikionnellisia.

Divarin finaaleissa rikottiin yleisöennätys viisi kertaa peräkkäin – yhteisyleisömäärä 9598 katsojaa
Lammilaiskapteeni ei voinut vielä käsittää saavutusta: ”Voiko elämä enää paremmaksi muuttua?”
Ikionnellinen liiganousijan valmentaja: ”Onneksi ylipuhuttiin tähän huikeaan tarinaan mukaan”
Pääseekö liiganousijan alaikäinen tähti baariin? – ”Eiköhän jätkät sen jotenkin järjestä”
Pääkallo.fi:n raportti
Ottelutilastot
Viides finaali kokonaisuudessaan

Sittemmin Steelers pelasi liigakarsintoja Rauman SalBaa vastaan, mutta liigapaikka ei auennut. Erän ja Viikinkien fuusio tarkoitti lopulta sitä, että Steelersille tarjottiin kabinettinousua ja seura otti paikan vastaan. Täten molemmat joukkueet pelaavat tällä kaudella Salibandyliigaa ja ovat nyt esillä, sillä sarjan kuumin derby (tällä kertaa Steelers-LASB) väännetään lauantaina Elenia Areenassa kello 17.

Steelers on parantanut otteitaan syksyn jälkeen ja on kymmenentenä. Hämeenlinnalaisilla on vielä mahdollisuus yltää jopa pudotuspeleihin. LASB kaipaa todella kipeästi voittoja. Joukkueen syyskausi sujui kohtalaisesti, mutta viimeisten kuukausien tulosten vuoksi LASB on valahtanut toiseksi viimeiseksi. Lahden Suurhallissa pelattu kauden ensimmäinen kohtaaminen meni LASB:n nimiin maalein 4-3.

5 comments

  1. Ja todettakoon, että tuo 5. finaalin 2600 oli se määrä, mitä halliin sai ottaa sisään ja se siis ilmoitettiin. Toinen kysymys kuuluu paljonko maksaneita katsojia todellisuudessa oli. Jokatapauksessa, PALJON.

  2. Toi oli kiinnostavampi sarja ku salibandyliigan superfinaalit tulee koskaan olemaan…

  3. Kyllä! Yksi huikeimmista finaalisarjoista koskaan salibandyssa! Tunnelmaa oli kentällä ja katsomossa. Finaalit paikanpäällä viisi peliä viidestä. Minkä huipensi Lasbin liiganousu! No lauantaina herkkua taas tarjolla!

  4. Ja kuinka turha koko finaali olikaan kun molemmat nousi. Ja joo joo steelers on pärjännyt hyvin ja paremmin kuin esim lasbi mutta tuskin noissa finaaleissa olisi ollut noin paljon väkeä jos palkintona olisi ollut vaan divarin voitto. Tässä nyt vähän katsojia huijattiin mutta se on elämää 🙂

  5. No LASB on kuitenkin noussut pelaamalla liigaan! Kiekon puolella Kärpät aikanaan myös! Steelers ja kiekon puolella. Pelicans,Sport ja viimeisenä Jukurit. Kabineteissa nostettu! Me noustiin, Teidät nostettiin!