Maajoukkueet

Kommentti: MM-karsintojen nöyryytykset lopetettava

05.02.
2018
Maajoukkueet

Virokin jäi Suomen jalkoihin MM-karsinnoissa. Kuva: Mika Hilska

Aloitin itse noin 11 vuoden iässä jääkiekon harrastamisen. Ensimmäiset askeleet kyseisen lajin piirissä sain paikallisen Lohen riveissä ikäluokan kakkosjoukkueessa.

Ensimmäinen vuosi oli todella hauska, koska sain pelata tasoisteni pelimiesten kanssa, jotka vasta opettelivat peliä. Toki siihen maailman aikaan Suomessa talvet olivat lumisia ja pakkasta oli riittävästi, jotta kaikki saivat pihapelit aikaiseksi lähes missä päin Suomea tahansa. Ja kaikki osasivat vähintään tyydyttävästi luistella. Peli oli hauskaa ja samantasoisten kavereiden kanssa oli mukava pelata.

Toiselle kaudelle ikäluokkamme yhdistettiin yhteen joukkueeseen ja joukkue koostui vähän pelanneista ja jo vuosia pelanneista pelimiehistä. Ymmärrät varmasti, että enää ei ollut niin hauskaa, koska peliaika jakautui eri tavalla enemmän pelanneiden ja vähemmän harrastaneiden kesken. Ja luonnollisesti oma peliaikani väheni ensimmäisestä vuodesta.

Olin pärjännyt jopa kansallisella tasolla kohtuullisesti jalkapallossa siihen asti. Myöhemmin salibandy vei mennessään ja myös siinä tuli hieman menestystä. Valitettavasti jääkiekko putosi kelkasta nopeasti näiden muutosten myötä. Liian nopeasti liian kovassa seurassa.

Salibandyn MM-karsinnat ovat olleet alusta asti erittäin kyseenalaiset osallistujamaiden osalta nimenomaan tasoerojen vuoksi. Käsittääkseni kyseiset karkelot järjestetään siksi, että lajia saataisiin maailmanlaajuisesti levitettyä useampiin maihin. Tämä olisi ymmärrettävää, jos peliä ja turnauksia vietäisiin maihin, joissa peli on tuntemattomampi ja lajin levittäminen ymmärrettävissä.

MM-karsintojen järjestäminen Virossa ei ole tätä. Viro on läheisenä naapurimaana jo pitkään keikkunut ”seuraavana tulokkaana” kovaan kilpailuun, mutta nykyisessä karsinnassa Suomen 15-1-voitto näyttää vain sen, että lajin huippumaana olemme ottaneet vain lisää välimatkaa pikkuveljeemme sekä urheilullisesti että pelillisesti. Ja tasoeroa korostaaksemme meillä ei ollut paikalla edes kovin ryhmämme.

Jopa jalkapallon kuningas Pele ymmärsi aikanaan nöyryyttämisen merkityksen. Ei ole tarpeellista nöyryyttää vastustajaa enempää kuin on aiheellista voittaa yksittäisiä otteluita. Yksittäistä ihmistä, ja yksittäistä valtiota ei lajin kunnian nimessä ole syytä nöyryyttää. Kuten ei ihmisiä tai yhteisöjä pidä nöyryyttää normaalissakaan elämässä.

OLS:n B-junioreissa pelaava Felix Persyn kommentoi tasoeroja Suomi-Belgia pelin jälkeen seuraavasti:

”- En ole tottunut, että joka vaihdossa helisee omissa ja olen niin itsekriittinen pelaaja, että suoraan sanottuna meni tunteisiin. Sanoin koutsille, että nyt loppui, nyt en halua enää kentälle, Felix Persyn paljasti ottelun jälkeen.

– Oli kyllä aivan hirveää eikä kyllä ole hirveästi järkeä, että Suomi edes pelaa näitä karsintoja. Mielestäni edellisten kisojen neljän parhaan ei tarvitsisi pelata tällaista tapahtumaa, joka kyllä syö motivaatiota ihan kaikilta. Ainakin itsellä on tällainen tunne, muulta Belgian joukkueelta en ole ehtinyt kysyä. He toki ovat tottuneet pelaamaan suurmaita vastaan ja isoihin tappioihin.”

Olemme parhaillaan luomassa uutta, tasoeroja huomioon ottavaa järjestelmää naisten liigaan. Miksi emme siis ottaisi tätä samaa huomioon kansainvälisessä salibandyssa?

Jos nyt mietimme nykyisiä tasoeroja kansainvälisessä salibandyssa, niin meidän pitäisi luoda järjestelmät kehittyä kansainvälisesti niin, että tasoerot otetaan huomioon, ja kaikki maat saavat pelata tasolleen sopivia maita vastaan.

Olemme Suomen ja muiden kärkimaiden osalta tilanteessa, jossa meidän tulee kantaa vastuuta kansainvälisestä lajin levittämisestä. Osin olemme tässä onnistuneet ja MM-karsintojen osalta epäonnistuneet. Nyt jatkossa pitää miettiä todella tarkkaan miten viemme tätä kehitystä eteenpäin.

Yksi vaihtoehto voisi olla se, että MM-karsintojen sijaan kärkimaat pelaisivat varsinaisen karsintaturnauksen yhteydessä oman turnauksensa ja näyttäisivät mallia maailman huippusalibandyssa. Edellisten kisojen sijoitusten mukaan määräytyisivät sijoitukset tähän 4-6 maan huipputurnaukseen, joka olisi yksi hieno turnaus varsinaisten MM-karsintojen ohessa. Lajia vietäisiin eteenpäin kovien pelien saattelemana varsinaisten karsintojen mukana.

Mielestäni meillä ei ole varaa menettää yhtään pelaajaa saati valtiota sen vuoksi, että emme ole valmiita pitämään huolta niistä pienimmistä, jotka vasta opettelevat peliä.

Pasi Kotilainen
Pasi Kotilainen
Kirjoittaja pelasi Salibandyliigassa yhteensä 14 kautta Happeen, Oilersin ja SPV:n riveissä. Hän on valmentanut muun muassa Happeen liigajoukkuetta ja Kanadan maajoukkuetta. Tällä hetkellä Kotilainen toimii päävalmentajana sekä Happeen A-junioreissa että Keski-Suomen salibandyakatemiassa.