Liigat

Itä-Helsingistä Westendiin – Mahlbergin salibandyveljessarjan nuorin on pudotuspelikevään komeetta

26.03.
2018
Liigat

Kun kulkee niin kulkee. Kaarlo Mahlberg on päässyt nauttimaan onnistumisista tämän kevään pudotuspeleissä. Kuva: Jarmo Koskela

EräViiikingit ja Westend Indians mittasivat toisiaan Salibandyliigan viidennessä puolivälieräpelissä maanantaina Vantaan Energia Areenalla. Huima trilleri päättyi Indiansin 7-6-voittoon Valtteri Kainulaisen loppuhetkien ratkaisevalla rankkarimaalilla.

Karkeasti arvioiden pelin ensimmäinen erä oli melko varovaista peliä. Toisella kaksikymppisellä Indians hallitsi pallollista peliä ja kenttätapahtumia. Kolmannen erän alussa Indians meni hieman varkain jo 6-3-johtoon Otto Lehkosuon maalilla.

Sen jälkeen ErVi myllytti vakaasti espoolaisten päädyssä ja kuroi pelin tasoihin. Ajassa 57.41 ottelun hahmona toiminut Kainulainen naulasi rankkarista voittomaalin ja viimeisteli samalla hattutemppunsa.

Indiansin 5-3-maalista vastannut Kaarlo Mahlberg oli samoilla linjoilla pelin kulun suhteen.

– Me pystytään kyllä pelaamaan tosi hyvin ja varsinkin toisessa erässä se näkyi. Selkeästi pystytään haastamaan vastustaja, mutta kolmannessa erässä vähän jäädytään. Ensimmäiset erät nyt ovat aina vähän varovaista peliä. Jos pystyttäisiin pelaamaan koko ajan sellaista peliä kuin toisessa erässä, niin se olisi hieno nähdä, Mahlberg pohti pelin jälkeen.

Mahlberg on 21-vuotias pelaaja, jolla on meneillää ensimmäinen kausi Salibandyliigassa. Runkosarjan tehot 2+1 eivät antaneet odottaa suuria pudotuspeleissä, mutta pudotuspelidebytantti on iskenyt viidessä pelissä tehopisteet 5+1.

– On ollut nastaa pelata. Varsinkin kun kulkee, niin onhan tämä ollut hauskaa hommaa, Mahlberg vakuutti.

Mahlberg oli vielä runkosarjassa sangen pienessä roolissa. Aaro Astala on ollut pois jokaisesta Indiansin pudotuspeliottelusta ja se on avannut laiturille paikan espoolaisten kakkosviisikkoon. Suurempi rooli Janne Jaanuksen ja Heikki Iiskolan kentällisessä on tuottanut onnistumisia ja lisännyt itseluottamusta.

– Vire johtuu varmaan siitä, että on saanut muutamia onnistumisia, ja hyvässä kentässä pelaaminen on vaikuttanut. Pitää nauttia tästä kun tulee onnistumisia.

Olet kuulemma Itä-Helsingin kasvatteja. Mikä on ajanut miehen Itä-Helsingistä Westendiin?

– Se on hyvä kysymys. Pelasin SSV:ssä A-junioreissa ja silloin tipuimme A-junioreiden SM-sarjasta. Siinä vaiheessa ei ollut oikein enää joukkueita, ja sen jälkeen sitten päädyin parin kaverin kautta tuonne Westendiin. Tämä on nyt kolmas kausi seurassa, Mahlberg kertoi.

Selostaja Santeri Lähteensuo kysyi sunnuntaina Twitterissä, että ovatko Waltter, Alvar ja Kaarlo Mahlberg sukua toisilleen. Raivo Timonen vahvisti asian ja sanoi, että kyseessä ovat ”Itä-Helsingin Daltonit”.

Mistä tämä Itä-Helsingin Daltonit juontaa juurensa?

– Se on joku Timosen oma juttu. Ollaan kerran pelattu samassa joukkueessa yhdessä turnauksessa, niin hän siitä kehitti tällaisen nimen. Ehkä se ”Daltonit” tulee osin siitäkin, että ollaan tuolta Itä-Helsingistä, Mahlberg selvensi.

TPS:aa edustanut Waltter Mahlberg oli keväällä 2016 myös kovassa vireessä puolivälieräsarjassa Happeeta vastaan. Tuolloin vanhempi Mahlberg provosoi jyväskyläläisyleisöä näyttävillä tuuletuksillaan. Pääkallo.fi:n haastattelussa Waltter Mahlberg luonnehti itseään tuolloin ”sopivasti sekopääksi”.

Kaarlo Mahlberg ei allekirjoita, että luonnehdinta sopisi häneen, vaikka moni näkee pelityylissä paljon samaa kuin veljen tavassa pelata.

– Olen vähän rauhallisempi kyllä jos pitää verrata. Moni luulee, että olemme samanlaisia ja pelataan kovaa tunteella, mutta kyllä sanoisin, että Waltter enempi sen tyylinen. Itse lähinnä nautin pelaamisesta ja nyt kun on onnistunut, niin se on tosi nastaa hommaa. Suuta voi aina vähän soittaa, kunhan ei mitään tyhmyyksiä tee, Mahlberg linjasi.

Waltter Mahlbergin tie vei Ruotsiin ja hyökkääjä edustaa nyt Allsvenskanin Visbyä. Salibandyveljesten vanhin on Alvar Mahlberg, joka pelasi menneellä kaudella miesten Divaria O2:n paidassa. Kyseessä oli Mahlbergin ensimmäinen kausi pääsarjatasolla.

Kaikki veljekset ovat pärjänneet ainakin jokseenkin salibandykentillä. Oliko teillä aikoinaan kovat pihapelit?

– Todella kovat ja sieltä kaikki on juontanut tänne. Yleensä pelit päättyivät siihen, että joku lähti itkien pois sieltä. Kaikki ovat käyneet saman tien lähtien Itä-Helsingin Pauhusta (Myllypuron Pauhu). Erä ja SSV ovat tulleet tutuiksi. Minä ja ”Wade” ollaan ollaan pelattu vähän kovemmalla tasolla ja Alvar pelaa nyt Divarissa, Mahlberg avasi.

Kaarlo Mahlberg on ottanut paikkansa Indiansin kakkosviisikossa erinomaisella otteella. Kuva: Iiro Karesniemi

Mahlberg erottuu nuorekkaasta Indians edukseen myös yhdellä ulkoisella tavalla. Nuorukaisella on nimittäin melko muhkea playoff-parta.

– Pääsin armeijasta tuossa vuodenvaihteessa ja päätin siinä vaiheessa aloittaa kasvattamisen. On tämä nyt jo aika kauan kasvanut. Ei tätä nyt enää voi poiskaan ajaa, Mahlberg linjasi.

Indians johtaa ottelusarjaa nyt voitoin 3-2. Viime torstaina joukkue kärsi 11-4-tappion Vantaalla ja sekava esitys jätti paljon kysymysmerkkejä. Lauantaina Indians aloitti vahvasti, mutta ErVi teki samantyylisen nousun kuin maanantaina. Indians kuitenkin voitti pelin jatkoajalla.

Jos joukkueita vertaa, niin Indiansilla ei ole yhtään välieräkokemusta ja puolivälieristä on tullut tätä ennen yhteensä kaksi voittoa kahdella eri kerralla. ErVi ja sen edeltäjät ovat taasen olleet enemmän kuin tuttu näky välierissä.

Kolmas peli oli kokemattomammalle joukkueelle varmasti kova paikka, mutta sen jälkeen Indians on venynyt kahdessa pelissä kahteen maukkaaseen voittoon.

– Sen jälkeen ei tehty mitään pelillisiä muutoksia. Jokainen sai hiukan itsekseen miettiä pääkopassa, että miten valmistautuu peliin ja niin edelleen. Siinä vaiheessa oli ehkä hiukan sellaista ylilatautumista ja yli-innokkuutta. Nyt kaikki ovat päässeet hyvään pelifiilikseen ja kaikki nauttivat pelaamisesta. Se on varmasti tärkeintä, että kaikki ottavat rennosti ja nauttivat pelaamisesta. Silloin ei tule tehtyä turhia tai tyhmiä juttuja, Mahlberg arvioi.

Indians ei ole tosiaan koskaan esiintynyt Salibandyliigan välierissä, eikä se ole koskaan ollut tilanteessa, jossa puolivälieräsarja olisi ollut joukkueelle katkolla. Kevään komeetallekin tilanne on luonnollisesti uusi. Mahlbergilla on selkeä toive sarjan katkeamistavasta.

– Haluan nähdä sen, että katkaistaan sarja täpötäydessä tiipiissä ja mennään välieriin, Mahlberg paalutti.

Iiro Karesniemen ottelukuvat
Juhani Järvenpään ottelukuvat

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen